Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 89
Здравейте, бих искала да знам, има ли някой от вас, който да е преминал успешно лечение на грануломи, без да се е стигнало до вадене на зъби?
Бях в един много модерен зъболекарски кабинет , в който ми откриха гранулом и казаха, че лечение имало. По най-съвременните методи можело да се излекува с отваряне на зъба, изваждане на пълнежа на корена и разширяване, след това пълна дезинфекция, затваряне и  гранулома от самосебе си щял да изчезне. Не ми прозвуча съвсем убедително, затова искам да знам, дали все пак някой е успял да се излекува по този начин. Ще се радвам, ако споделите, дали след това сте правили снимки, вижда ли се на тях наличие на гранулом или киста, колко ви струваше лечението и т.н.
Архаичните пък методи на старите зъболекари предвиждат вадене на зъб с киста или гранулом нещо,  което засега не бих искала да ми се случи, а методът с  хирургическото отстраняване , чрез операция през венеца, вече е морално остарял.
Моля, споделете, ако имате по-съвременни зъболекари!

# 1
 • Бургас
 • Мнения: 88
Аз току-що се връщам от зъболекар, сложиха ми пломба миналата седмица и след ден-два започна да ме боли зъба. Направих снимка и днес след като я видя стоматологът ми се оказа че имам гранулом. Каза ми, че засега няма да го отваря, а ще пробва да го излекува чрез нагревки. Незнам доколко "модерен" е този метод, но дано да даде резултат, защото на мен зъби са ми извадени достатъчно...  Sick

# 2
 • Пловдив
 • Мнения: 2 030
www.bg-mamma.com/index.php?topic=251517.15 Не съм цитирала до сега по този начин и не знам дали е успешно.Мисълта ми е че има такава тема.П.П.Не става.Намери я с Google.Аз така я открих.

# 3
 • Мнения: 89
Анека,методът,който си описала е единственият възможен,в случай,че се проведе(и има условия за това) правилно.И -да,тогава грануломът изчезва.Това проследяване се извършва с контролна рентгенография най-рано 6 месеца след прелекуването.
Оперативно се отстраняват грануломи с по-големи размери и кисти,т.е. този метод не е "морално остарял",а просто не винаги е приложим(например когато е засегнат,да кажем,горен кътник).Когато грануломът е с много голям размер и консервативното лечение е неприложимо и безперспективно,а за хирургична намеса има противопоказания-тогава единственият вариант е екстракция(изваждане) на зъба...

Росан,най-вероятно нещо не си разбрала...Грануломът не се появява за ден или два,така че се вижда на снимка,направена още преди да се сложи пломбата.Т.е. ако имаш гранулом на зъба,то той е бил налице още преди да се направи пломбата!Ако са ти запълвали каналите с цел лечение на гранулома понякога има известна чувствителност ,която отзвучава и физиотерапията("нагревките") би помогнала да се облекчи състоянието,но не и да се излекува гранулома.Той изчезва от самосебе си при добре почистени,разширени и запълнени канали. Peace

# 4
 • Бургас
 • Мнения: 88
Да, но за съжаление не ми направиха снимка преди пломбата, а чак след това, когато ми се появи болката. Вероятно ако бях направила снимка предварително зъболекарят щеше да процедира както е описала Аненка, т.е. с разширение на каналите, щом това е начин да се премахне грануломът и да се запази зъбът.

# 5
 • Мнения: 89
Росан, спешно иди да ти  отворят пломбата и да започнат лечение или на нагревки, ако вече са го направили, ако не са го отворили - ТРЯБВА ДА ГО ОТВОРЯТ ОТНОВО! Не отлагай , нито ден! Аз имах същия проблем, преди време: започнах да си преправям пломбите една по една и на един зъб ми направиха нова пломба, беше за вадене на нерви, защото  кариесът беше засегнал нерва и само месец, след това изведнъж започнаха нечовешки болки, оказа се, че отдолу имам гранулом... Естествено -  изгубих си зъба и то защото вече беше късно за каквото и да било лечение. да не споменавам, че лечението ми тогава беше - отваряне и  през канала забиване на инжекция, директно в гранулома, който се разтягаше и по пътя на нерва, се разнасяше изгаряща болка до мозъка и всичко това - при упойка! Просто не издържах на инквизицията , а и нямаше вече смисъл, защото грануломът започна да повдига зъба...

Сега имам голям гранулом, станал е вече киста, странното е , че никога не ме е болял ...май... Обаче, след морето се връщам и започвам лечение, няма да го отлагам. Зъболекарката (нова) , каза, че ще го отвори, прелекува и като запълни каналите, ще видим , след 6-месеца какво се е случило, дали има някакъв напредък. По принцип  е на долната челюст и май , затова  ще се опита всичко, преди да се стигне до операция, защото е на 4-ти долен зъб. А знам, че грануломите ен е добре да се държат дълго, защото увреждат сърцето.
При мен нервите от раз стават за вадене , грануломи, вече развих достатъчно дотук... Не знам, вече - предразположени ли сме някои хора, какво ли...

Последна редакция: ср, 17 юни 2009, 10:36 от Аненка

# 6
 • Мнения: 89
Аненка,просто си намери зъболекар,на когото имаш доверие и следвай неговите съвети. Постът ти е пълен с толкова много неточности,заблуди и фантазии,че няма смисъл да ти чета лекции.Разбира се,нормално е.Аз пък нямам и понятие от...финанси,да речем! Hug Само да ти кажа,да си знаеш,че гранулом се образува само при невитален зъб(умъртвен при лечение или "самоумъртвил" се в резултат на гангрена,например).

# 7
 • Мнения: 89
Ами нали и аз това казвам - извадиха ми нервите и ми направиха пломба, след това стана веднага гранулом, не знам колко точно, но беше бързо. На другият, който сега има киста, също са ми махнати нервите. На всички други, които са били някога с грануломи - на всички са им били също махнати - все мъртви зъби. Какво неточно има ?

# 8
 • Бургас
 • Мнения: 88
Аненка, преди малко говорих със зъболекаря да изясним какво ще го правим тоя моя гранулом: според него каналите ми са тоооолкова добре запълнени, че няма накъде повече, но ако трябва - ако продължава да ме боли (а аз не мога да ям, направо е ужас) и след нагревките, ще го отворим и ще почнем всичко отначало, включително и антибиотици. Много е разбран човекът.
Аз сериозно се стреснах като прочетох това което ти си писала, големи проблеми създават тези малки гадинки и си мисля че аз съм предразположена към такива неща, от както се помня имам проблеми със зъбите и се мъкна по зъболекари. Дано детето ми да не е наследило моите зъби, а тези на баща си, на него едва преди няколко години му направиха пломба за първи път!!!

Общи условия

Активация на акаунт