МАйчетата вече крачат и все за нещо плачат(36)

• 15 182
  • 284
  •   1
Отговори
# 45
  • у нас
Диана,това че спират майчинството когато детето е в ясла или градина ,НЕ Е ВЯРНО.
В Кодекса по труда има такава точка,но по долу в алинейте има че до 2 год възраст на детето се плаща обещетение,което именно е стойността на майчинството.
И аз така разбрах,но се обаждах на 3 познати от личен състав и четаха кодекса.

вземаш 1/2 майчинство Peace Има тема Майчинство - счетоводна и на първа страница е обяснено всичко  Peace

# 46
  • София
410-дни
По време на този отпуск майката не може да работи. Или ако работи получава само заплатата си, без обезщетения. Този отпуск може да се прехвърли единствено на таткото!

Гледане на дете
След ползването на отпуска за бременност и раждане се ползва отпуск за гледане на дете. Получавате обезщетение в размер на 240лв. месечно за 2009г.

Ако дадете детето на ясла, сте длъжни да уведомите работодателя си. От този момент ви се спира обезщетението и вече получавате 50% от него. Вие си преценявате дали: ще се върнете на работа или ще ползвате отпуск.
Отпускът може да е: платен, неплатен или по болест (болничен) и др.

Отпускът за гледане на дете може да се прехвърля!
"със съгласието на майката (осиновителката) се разрешава на бащата (осиновителя) или на един от техните родители, когато работят по трудово правоотношение."
Другият вариант за тези, които не са на трудов договор, е програмата "В подкрепа на майчинството".

чл.46(7) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., изм. - ДВ, бр. 96 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Отпускът по чл. 164 се прекратява и когато:
1. детето бъде дадено за осиновяване;
2. детето бъде настанено в детско заведение;
3. детето бъде настанено по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето;
4. (изм. - ДВ, бр. 10 от 2009 г.) детето се отглежда от лице по програмата "В подкрепа на майчинството";
5. детето почине;
6. осиновяването бъде прекратено от съда;
7. (нова - ДВ, бр. 10 от 2009 г.) трудовото правоотношение на майката (осиновителката), която е дала съгласие отпускът да бъде ползван от някое от лицата по чл. 164, ал. 3 от КТ, се прекрати.

Чл. 53. (1) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) След изтичането на срока на обезщетението за бременност и раждане през време на допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете на майката (осиновителката) се изплаща месечно парично обезщетение в размер определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.
4) (Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 69 от 2004 г., в сила от 01.07.2004 г., изм. - ДВ, бр. 68 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 89 от 2008 г.) Паричното обезщетение по ал. 1, 2 и 3 не се изплаща при смърт на детето, даване за осиновяване или при настаняване на детето в детско заведение, както и при отглеждането му от лице, включено в програмата "В подкрепа на майчинството".

Цитат на: anii_ta в Четвъртък, 12 Февруари 2009, 11:30
Според указание МТСП - Eмил Мирославов - Директор Дирекция "Трудово право и обществено осигуряване"
Отпускът по чл. 164, ал. 1 и 3 от Кодекса на труда е платен отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст. Редът и условията за ползването му са регламентирани в чл.46 от Наредбата за работното време и отпуските (НРПВО). Отпускът се ползва въз основа на писмено заявление на правоимащото лице. Когато заявлението се подава от майката, към него са прилага декларация, че детето не е настанено в детско заведение и че майката не е дала съгласие по чл. 164, ал. 3 от КТ отпускът да бъде ползван от бащата или от някой от техните родители, както и че детето не се отглежда от безработно лице по програмата “В подкрепа на майчинството”. Съгласно чл. 46, ал. 7, т. 2 от КТ отпускът по чл. 164 от КТ се прекратява когато детето бъде настанено в детско заведение. В случая става въпрос за детско заведение, в което детето може да бъде или да не бъде на пълна държавна издръжка. Детски заведения, които не са пълна държавна издръжка са например детските ясли и градини, за които се заплащат такси за издръжката на децата. Детските заведения на пълна държавна издръжка са "специализирани институции за отглеждане на деца на пълна държавна издръжка" по смисъла на § 1, т. 4 от Закона за семейните помощи за деца. Такива са заведенията, в които на децата се осигуряват жилище, храна и облекло за сметка на държавния и общинските бюджети, без да се заплаща такса.
Задължение на ползващия отпуска за отглеждане на дете по чл. 164 от КТ е да уведоми работодателя, разрешил ползването, в случай че детето е настанено в детско заведение. Когато работодателят бъде уведомен за това обстоятелство, той е длъжен да прекрати ползването на отпуска на основание чл. 46, ал. 7, т. 2 от НРПВО. Задължението за уведомяване възниква по силата на закона.
По време на ползване на отпуска за отглеждане на дете се изплаща парично обезщетение по чл. 53 от КСО. Съгласно чл. 53, ал. 4 (в сила до 26.08.2006г.) изплащането на обезщетението се прекратяваше “при настаняване на детето в детско заведение на пълна държавна издръжка”. От 26.08.2006г. е в сила изменение на чл. 53, ал. 4 от КСО (Обн., ДВ, бр. 68/2006г.), като изменената разпоредба предвижда обезщетението да се прекратява “при настаняване на детето в детско заведение”, т.е. в такова, което може да бъде или да не бъде на пълна държавна издръжка. Изменената разпоредба на чл. 53, ал. 4 от КСО е приведена в съответствие с разпоредбата на чл. 46, ал. 7 от КТ.

По друг начин са регламентирани случаите, когато майката не ползва отпуска по чл. 164, ал. 1 от КТ или лицето, което ползва отпуска, прекъсне неговото ползване. В този случай, съгласно чл. 164, ал. 5 от КТ във връзка с чл. 54 от КСО на работещата по трудово правоотношение майка се изплащат 50 % от обезщетението за отглеждане на дете. В чл. 54, ал. 3 от КСО изрично е предвидено, че плащането на това обезщетение се прекратява ако “детето е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка”. Това означава, че когато детето бъде настанено в детско заведение, което не е на пълна държавна издръжка (детска ясла или градина, за която се дължи такса) плащането на обезщетението в размер на 50 % не се прекратява. ЛТ/

# 47

Оййй, пък каква градина харесааааххххх Crazy - частна Tired - с това всичко може да се изчерпи, но си помечтах детето ми да ходи там. То и яслата им е хубава де.
http://www.djanirodari.org/bg/index.php?option=com_content&t … =38&Itemid=59

Shocked Shocked Shocked 500 кинта. Ама иначе  е хубава, ако не друго то поне обстановката.

Мен ме  мъчи един зъб. Днес ходих да ми умъртвяват нерва, адска болка. Четири пъти ми слага упойка-не ме хвана, смени марката, сложи нещо по злобно, от първия път ме хвана.
Вале, загуби ми се от всякъде  Crossing Arms Crossing Arms Crossing Arms

# 48
Момичета ако утре чуете или прочетете че снаха е хвърлила свекърва си от 11ет. да знаете че съм аз.Вече наистина ми идва да я  #2gunfire да идва по-бързо неделя да си ходи на село и да не я чувам цяло лято.Днес ми направи забележка че съм с голямо деколте на рожденния ден на племенницата.Вижте другата и снаха с какво деколте беше на мойто дете на рожденния ден

тогава на нея и каза че трябва да и купи някъв гердан да не е без нищо

# 49
Колко много сте писали. Не мога да ви изчета. И толкова много теми пак, доста интересни. Незнам къде да се включа  newsm03

# 50
Момичета ако утре чуете или прочетете че снаха е хвърлила свекърва си от 11ет. да знаете че съм аз.Вече наистина ми идва да я  #2gunfire да идва по-бързо неделя да си ходи на село и да не я чувам цяло лято.Днес ми направи забележка че съм с голямо деколте на рожденния ден на племенницата.

Че да не ти дава тя пари за дрехи. Тя като иска и фередже да си сложи, кво я бърка ти какво обличаш. Казвай де да дойда, ще я чакам долу и ако не е пукнала ще я довърша  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 51
Мамче а ти майни неможеш ли да туряш ма скъпа.Я и дай свободно и да ходи да пасе.
а и дай да видим и твойто деколте мари.Ядава ся да сравняваме коя снаха е с по-голямо деколте.  Laughing

# 52
 newsm62 newsm62 newsm62 newsm62
ЕЙ паднах направо ,то деколтета ,то свекърви  Whistling....ей туй второто голямо животно бе Crossing Arms
Манеееееееееее като си помисля живот и здраве че и аз свкърва ша ставам   Thinking

# 53
 newsm62  newsm62  newsm62
mam4e82, това свекървище твойто бута масло,ама май и не долива  Joy
..........моето детенце повече се радва на баба си от колкото на мен  Embarassed от както почнах работа... викам си,че е нормално защото тя по цял ден е на работа,ама ми е кривичко някакси  Simple Smile Няма как...
Слънчев ден на малки и големи !

# 54

Цитат
  lenka_ilenka             Вале, загуби ми се от всякъде   

love001 hug Тука съм Ели............Ама имам гости тея два дена, днес ще  си ходят вече newsm44 travel
mam4e82 newsm62 newsm62 Направо ме разби твоята свеки ....Я и дай  ritnik red

# 55
Онче, определено има разлика в яслите и детските градини. Явно някои са по-добри от други и с по-добър персонал. На кумувете ми детенцето е на годинка и малко и го пуснаха на ясла, за да почва работа майка му. Е няма такъв рев. Уж в началото до обяд, уж да си го взимат като реве, ама не става. Само като види оградата и се вкопчва в баща му и реееев  Cry А е комуникативно дете и не го е страх от непознати. Там ги слагат на гърне още от началото. Всяка сутрин на гърнето, после закуска и така.
А на братовчедка ми момичето тръгна на детска градина. Два месеца всеки ден я водят и всеки ден, по цял ден реве! Отказва да яде каквото и да било там и вечер е пощуряла от глад. Преди две седмици се върна с обриви по ръцете и се оказа, че са на нервна почва  Shocked Свикнала е да заспива с една малка кърпичка още от бебе и без нея не може. И си ходи с едно зайче и тази кърпичка на детската да си ги гушка.... лелките обаче й ги взимали, а майка й не знаела. Абе ужасна работа.
Та вашата ясла май е от добрите  Laughing Успех ви пожелавам и най-вече да не боледува, щото и това е голям проблем  Hug

# 56
Тя мойта винаги се представя подобаващо.Аз помеждудругото я наредих хубаво в колата докато се прибирахме.Аргумента и беше че приятелите ни ме гледали.Че на мъж ми кат не му пука кво се е притеснила тя.Той дори един път ми каза че му било смешно така като ме заглеждали и се гордеел че имам такива гърди.
Ленка ще те имам впредвид Simple Smile
Мушмурок ето ме и мен.Малко не са хубави снимките http://www.snimka.bg/album.php?album_id=383109&pid=12731600
За ясла сега ми се струва раничко да го давам,а и нещо немога да си представя сега да се отделя от него.Съчувствам им на тези на които им се е наложило да тръгнат на работа и да оставят детенце,но като няма друг избор.
Хубав ден на всички!
Аз чакам с нетърпение мама да се разходим и да пообиколим магазините,че трябва да избирам подарък за една близка.

# 57
  • Луната ни пази
Диана,това че спират майчинството когато детето е в ясла или градина ,НЕ Е ВЯРНО.
В Кодекса по труда има такава точка,но по долу в алинейте има че до 2 год възраст на детето се плаща обещетение,което именно е стойността на майчинството.
Напротив, Онче, вярно е, даже има мами, които са ги накарали да върнат платеното им обезщетение за месеците, в които детето е било на ясла, а те у дома! В декларацията, която подаваш в НОИ чрез работодателя има точка, че трябва да ги уведомиш при промяна на обстоятелствата. Една от тези промени е настаняването на детео в ясла / детска градина!

# 58
  • Луната ни пази

вземаш 1/2 майчинство Peace Има тема Майчинство - счетоводна и на първа страница е обяснено всичко  Peace
Взимаш 1/2 отмайчинството, ако се върнеш на работа, т.е. заплатата + 120 лв. Ако стоиш у дома, нищо не взимаш. Имам приятелка,кото работи в НОИ- Силистра, тя ми обяснява тези неща!

# 59
  • Луната ни пази
Мамче, кажи на свекито ти да дойде малко на обучение при моята, за да я вкара в пътя. Аз такова чудо не съм виждала! Тя твойта първои трябва да я обесиш и тогава да я бутнеш от терасата и това ще и е малко! (сори за 3те поста един след друг)!!! #2gunfire #2gunfire #2gunfire

Общи условия

Активация на акаунт