Училищна библитека. Побеснях.

• 4 399
  • 43
  •   1
Отговори
# 15
  • В офиса
baibibi, библиотеката не е за бедните илитерати, които си нямат книжки вкъщи. Има емоция в това да си избереш книжка от библиотеката, да трябва да я пазиш, да трябва да я прочетеш в определен срок. Още помня на какво мирише библиотеката от моето детство. Обожавам миризмата на кожени подвързии. Часовете, прекарани там в зяпане и чудене колко и кои книги да си взема, са ми едни от най-милите.
Освен това е много хубаво децата да споделят книги, да си ги разменят, да ги обсъждат. Иначе какво правим - купуваме стотици книги, които четем само веднъж, а после се чудим къде да наръгаме. И в един момент казваме - край, повече вкъщи място няма. Даже и от екологична гледна точка библиотеката е по-доброто решение.
Оставям настрани, че библиотеката би трябвало да е център на някакъв културен живот в у-щето. Нека да не сме максималисти. Но поне да я има и да има читави книжки там. И най-важното, библиотекарката да не изпълнява ролята на охрана на повереното й стайче.

# 16
Анда, много тъжно е това, на което си станала свидетел. Не бих казала, че се изненадвам, защото положението в това отношение навсякъде е покъртително, и на много места, далеч не само библиотеки, разни лелки и чичковци се изживяват като господари, тотално забравили защо са на това място и каква е мисията на професията им. За мен библиотеката също е въпрос на атмосфера, място, на което децата могат да заобичат книгите, а библиотекарят трябва да умее да ги насочва, да разговаря с тях, да ги изслушва... Естествено, че и по домовете ни има много книги, но въпросът изобщо не е в това, става дума за различни неща.
Надявам се обаче, че щом със съпруга ти имате достатъчно енергия, за да се занимавате с училищното настоятелство,  да обедините сили и с други родители, които искат училището да се превърне в място, което възпитава любов и интерес към познанието, а не досадно задължение, което трябва да се изтърпи. Успех!   bouquet

# 17

Ако за теб е ненужно да има библиотека (аз не съм ползвала, що пък детето ми да има свястна), за мен е въпрос на права.

Изобщо не става въпрос за нужда, а за средства. Не виждам със сегашната система на делегираните бюджети как ще стане тази работа.
Радвай се, че изобщо имате библиотека и библиотекарка - в повечето училища вече няма. И няма и да има, ако продължава това безобразие в системата на образованието.

# 18
Има донорски програми специално за библиотеките.
Може да се пише до издателствата - аз съм работила в такова, никога не сме отказвали да пратим книги на библиотека. Включително в библиотеката на затвора сме пращали, камо ли за деца.

Освен това никаква липса на средства не оправдава отношението, което беше под всякаква критика.
За справка, в кварталното училище, което също оглеждахме преди няколко месеца, библиотекарката ни посрещна мило, говори десет минути с детето, извади му разни енциклопедии, каза пак да минем. Самата библиотека беше просторна и добре подредена, като поне един стелаж беше пълен с нови, добре изглеждащи книжки, а старите не бяха на хвърчащи листи като тук. Надали е делегиран по-голям бюджет; по-скоро не е занемарено мястото от трийсетина години, а?

Няма проблем и родителите да донесем по една книжка, пак ще стане нелоша сбирка. Обаче само при условие тази да излети оттам.

# 19
Ако има библиотека и библиотекарка, изобщо не е въпрос на средства последната да гледа по-съвестно на работата си. Всъщност не, пак е въпрос на средства, защото за тази заплата не биха могли да намерят друга, по-ентусиазирана. Но това не оправдава нито нея, нито учителката, която също не е проявила никакво желание да приобщи малкото дете. Аз като се хвана да направя нещо срещу определени пари, го правя, колкото мога по-добре, не се оправдавам, че парите са ми малко.

# 20
  • Пловдив
Библиотеката наистина е особено място, с особена атмосфера. Не е въпрос колко книги има вкъщи и дали разчитаме на чуждия човек да създаде отношение към книгите и четенето. Аз също си спомням първата библиотека, колко време прекарвахме там, как се връщахме с купища книги и с какво желание пак ходехме за нови. А имахме завидна домашна библиотека.

Аз също заведох дъщеря ми преди години в училищната библиотека и ми стана едно такова мъчно и болно, че там няма и половината книги от тези, които тя има в своята библиотека. Въпреки това разгледахме, записах я, направиха й карта, взехме си книжка. Показахме после и на другите двама, те също се запалиха, стана им интересно... Представям си, ако освен жалкото състояние на книжния фонд се бяхме сблъскали и с лошо отношение. Това е отвратително.

Сега се сещам за едно от училищата, с които работя. Библиотекарката знаеше почти всички деца от училището по име. Училището беше предимно с деца от малцинствата. Почти незнаещи български. Всяко междучасие я търсеха, тя им помагаше с уроците, даваше им учебници, за който е забравил, превеждаше им, даже някои взимаха и книжки. Тези деца я обичаха, търсеха. Библиотеката за тях беше място, през което минаваха поне през две от три междучасия. Тази жена беше страхотна. Не съм влизала в тяхната библиотека. Едва ли е най-богатата на света. Но е факт, че тази жена правеше чудеса и, честно, чудех й се на акъла, как смогваше и откъде това желание.

Последна редакция: пн, 08 юни 2009, 13:38 от dara

# 21
Анда, извинявай, но се учудвам как изобщо са те пуснали в училище, при положение, че детето ти още не учи там.
А какъв е проблема да разгледаш училището дори детето ти да не учи там ? Може да искаш да видиш базата, обстановката, да поговориш с учителите-за всекиго е важно това преди да запише детето си някъде Peace

# 22
Анда, имахме сходната ситуация с каката, когато беше в първи клас, във водещо се за реномирано училище. Мотивът беше, че от трети клас можело да се записват в библиотеката, нищо че щерката чете още от детската градина!
Библиотерката и взе тогава страха на моята, но не ми се занимаваше,
 записах я на друго място.

# 23
Твърде жалко за преживяването, което сте имали и най-вече детето. Но най-жалкото е че хора, които би трябвало да са радетели и да се чудят как да възпитат любовта към книгата, всъщност се мъчат да те накарат всячески да се откажеш от тях.
Наистина направете опит да разговаряте с ръководството, макар да не съм опитимист ... щом положнието в момента е такова, надали и те не са наясно със случващото се. Twisted Evil

# 24
Анда, имахме сходната ситуация с каката, когато беше в първи клас, във водещо се за реномирано училище. Мотивът беше, че от трети клас можело да се записват в библиотеката, нищо че щерката чете още от детската градина!
Библиотерката и взе тогава страха на моята, но не ми се занимаваше,
 записах я на друго място.
Аз няма да сменя училището заради библиотеката, учителката й ми хареса, а и ще бъде със своя приятелка в един клас. Но много ме заболя, наистина.
П.С. В другото училище, което оглеждахме напоследък, също ни посрещна зле библиотекарката, но после (понеже влезе една учителка и почна да се радва на детето), смени малко тона и почна доста фалшиво "а, ами вижте, хубаво, то на първокласници не даваме, но за вас може да направим изключение". Егати, аз не искам да ми правят изключение за нещо, което според мен следва да се подразбира.
П.П.С. Майка ми е учителка. Редовно работи с библиотекарката. Ходила съм през лятото да превеждам в библиотеката на нейната гимназия (която беше и моя). Всяко междучасие идваха ученици, кой да вземе книга, кой да ползва компютъра. Не е кой знае какво, но е приветливо място. Училището не е богато, не е добре уредено в ред други отношения.

# 25
Жалко. На библиотека не се ходи защото у дома няма книги,това е среда,човек се учи ,според мен,на много неща в/от библиотека.
Не разбрах защо обаче библиотекарката да е "виновна" само,и аз да съм и на мен няма да ми се работи в килер с 20 книги,иска се напън от по-високо.
Има много начини да се стимулира подобна дейност,ние носим през седмица книги к се слагат в едни голеи кутии и всяко дете си взима за в къщи (искат им да четат по 3 книги на седмица и да пишат доклади в 1ви клас),може да се търси дарение от издателство,има маса начини ако е приоритет.
Тук библ.система е страхотно дотирана от държавата и родителите в у-щата да много ангажирани по темата, то не са компютри,игри,театри,детски събирания и пр.чудеса,за децата ходенето там е точно толкова забавно колкото и на парк или музей.
Чудесна тема,Анда.Дано промените нещо за добро!

# 26
Писах вече - ако има разтропана библиотекарка, аз нямам нищо против да купя десетина книжки, сто родители да го направят, това са си хиляда нови книжки фонд. Вътре нямаше толкова. Но не и ако ще забраняват на децата да ги ползват, не и ако ще ги посрещат намусено.

# 27
Аз се чудя какво да си правя книгите вкъщи, вече нямам място, дори и вилата сме затрупали с кашони. Но библиотеката е място с уникална атмосфера, моят син примерно в АК учи редовно в библиотеката, помагат му да намира инфо, (не че си няма личен компютър вкъщи, но там явно му харесва). Така че училищните библиотеки имат и друга роля, не само заемна. Всъщност, като се замисля, той рядко взима книгите за училище от библиотеката в училище, по-често ги купуваме, но там чете, разглежда, избира си автори, консултира се с библиотекарката, отделно по английска литература редовно имат някакви проекти по книги, които им дават оттам да четат, изобщо библиотеката си функционира както трябва. И във всяко училище трябва да е така, не само в АК. Прави сте, че всеки родител с удоволствие би дарил книги, ние сме давали на библиотеката на предишното му училище.

# 28
Библиотекарките навсякъде (в София поне) са едни от най.противните същества на планетата Sick. Вероятно е някакъв комплекс или просто професионално изкривяване някакво. Само веднъж съм стъпила в народната библиотека, за единственото си посещение с скарах с цели три крокозавъра. Останах с впечатление, че не знаят за какво са поставени там. Та въобще не се изненадвам на това, което си написала. 

# 29
Скръцнах бе.  Laughing

Но не съм съгласна с мнението за библиотекарките въобще, напротив.
Във всички библиотеки, които ползваме (изброих ги по-горе), библиотекарките са много мили с нас. В Градска библиотека дори й бяха подарили кукла-рибка и комплект с игри на екологична тематика, познават я по име и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт