Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 4
Здравейте. По-малкото ми дете е четвърти клас. Тя тренира балет от 6 години. Справя се доста добре за възрастта си. От 2 месеца постоянно ми повтаря, че иска да е в балетната академия. От една страна съм съгласна, защото напълно подкрепям това хората да се занимават с това което им харесва, но от друга не искам когато завърши да може да работи само и единствено работа свързана с балет. Знам, че дори и някои много добри и известни балерини не взимат много висока заплата камо ли балерина от София завършила от балетното. Не мога да си представя дъщеря ми да взима 200 лв заплата. Разбира се ако има финансов проблем ще и помогнем, но и нас все някога няма да ни има на този свят, а тя ще трябва да се грижи за семейство с 200 лв заплата. Доста се отплеснах обаче 🙂. Та според вас да оставя ли дъщеря ми да кандидатства???

Последна редакция: пн, 18 мар 2019, 13:37 от Фран

# 1
 • София
 • Мнения: 4 094
Бих я подкрепила за хобито балет. За избор на училище - не.

# 2
 • Мнения: 3 259
Нека да учи балет извън училище. След време може да си направи своя школа и да изкарва повече пари. Ако има желание, ще танцува балет. Обаче й обяснете, че образованието трябва да си е на ниво. Също така танцуването е до време. Човек трябва да може и друго да прави.

# 3
 • София
 • Мнения: 18 962
В балетното се записва в 8 клас.
Защо го мислите отсега? За едно дете 4 г са много, а особено най-тежките години в училище от 5 до 7 клас.

# 4
 • Мнения: 109
За НУТИ ли става въпрос? Има прием и от 5 клас. Учебната част е като във всяко друго училище, а с танците денят се уплътнява максимално и време за мързел, размотаване и простотии почти не остава.

# 5
 • Мнения: 56
Нищо лошо не виждам. Само позитиви, ако ме питаш. Не е определящо за бъдещата кариера и само ще я подпомогне (кариерата), каквато и да избере кат му дойде времето...

# 6
 • Русе
 • Мнения: 9 287
 Проверете какво точно дава това училище като умения и преподаватели. Училищата напоследък не винаги са това, което обявяват.

# 7
 • Мнения: 5 176
Без да се замисля бих подкрепила детето в това, в което е добра и има желание да прави.
Тази глупост за 200-те лв даже не знам как да я коментирам въобще.

# 8
 • София - Рим и обратно
 • Мнения: 9 910
За какви 200 лв става дума? Това ми звучи като кръгла глупост. Доколкото знам, балерините и гимнастичките не получават "заплата", а пенсия, и не е 200 лева.
Бих подкрепила детето, след като виждам, че има голямо желание и талант. Твърде вероятно е, ако насила го отклоните и насочите в друга посока, в крайна сметка да не излезе нищо и да получите един неудовлетворен от живота си човек. Добре, да кажем ще го насилите да отиде в нормално училище...и какво? Ще завърши нещо, което му е скучно и безинтересно, за да получава една заплата. Уау...

# 9
 • Мнения: 3 259
Не съм от София и не знам нивото на училищата по изкуствата там. В града, в който живея, подготовката не е на ниво. И не говоря за общообразователните предмети. Примерно балет /или какъвто и да е вид танци/ - едно дете би получило много по-добра подготовка в частна школа. Ако наистина детето има голямо желание, за мен това е по-добрия вариант, отколкото прехвалено училище, където нищо няма да научи в съответното направление.

# 10
 • Мнения: 89
НУТИ е много добро училище според мен и дава нещо отвъд прехваленото учебно съдържание на МОН. Няма как с частни балетни школи да се постигне същото както ако си потопен в тази среда, имаш достъп до качествени преподаватели и буквално "попиваш" тази култура от въздуха. Ако има прием след 4 клас, това е добър начин тя да провери в периода 5-7 дали е за нея и ако не е - след 7 клас да кандидатства нещо друго. Нищо не й пречи да поддържа добро ниво по основните предмети. Преди време, когато едното ми дете се интересуваше и ходеше на състезания по математика, ми правеше впечатление, че има и НУТИ възпитаници (май бяха две момичета) в челните места. Балерините могат да са и математици.

# 11
 • Мнения: 251
http://alekdimitrov.com/uchilishte/rezultati-NVO.asp?order=school

Според тези резултати НУ за танцово изкуство е на 100-тно място по среден успех от НВО от 200 училища в град София (от 2012 до 2017 година).

# 12
 • Мнения: 235
С каквото и реши да се занимава детето ми бих го подкрепила! Но относно вашия въпрос:
1. Познавам адски много деца завършили НУТИ, не знам дали има и 20 % които продължават със танците / т.е. На повечето децата танците по цял ден 5-6 години са им били достатъчни/.
2. Успяла или не, една балерина има работа не само в България, тя може да работи по цял свят и със сигурност там заплатата не е 200 лева / както и тук не е /.
3. Почти не познавам човек на изкуството, които да не изхранва семейството си - да, може да е на щат през деня в опера или училище, следобяд да води бебета в детска градина, а вечер собствената си школа, но работи това което обича! А какво по - хубаво от това?

# 13
 • Мнения: 429
Точно със същите доводи моята майка ме спря навремето да кандидатствам в друг вид училище по изкуства.
След много години вече, считам това за голяма загуба за себе си.
Ако детето има фокус от сега, дайте шанс.

# 14
 • София, Дървеница
 • Мнения: 668
Моят син се занимава с балет от 4 години. Иска да кандидатства в НУТИ това лято. Подкрепям го, а ако след 7 клас реши, че иска да се мести, също ще го подкрепя.

Общи условия

Активация на акаунт