Пилешки рецепти

  • 5 700
  • 31
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • София
  • Мнения: 708
Момичета, тъй като в предишната ми тема (Картофени рецепти) дадохте много хубави и сравнително лесни идеи, пускам тази тема. Рядко ям друго месо освен пилешко, сега ще е добре ако се науча и да си го готвя  Grinning За което разчитам на вашата помощ.
От пилешките истории мога да правя само пилешка супа, така че съм отворена за вашите идеи   bouquet

По възможност за по-лесни рецепти (като за не-умели кулинарки).

# 1
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
Здравей, предлагам ти едни рецепти за пилешко месо, които съм си свалила на компютъра и от време на време нещо ме изкушава, мисля че авторът им беше Апостол Апостолов , но не съм сигурна, аз съм правила пиле в гърне от тях. Не са трудни.

ПИЛЕШКИ ГЪРДИ “БОЛОНЕЗЕ”


   Постaвяме пилешките гърди в един найлонов плик и ги начукваме внимателно, като започваме да чукаме от средата към краищата. След това ги поръсваме с прясно смлян бял пипер.
   Поставяме ги в измазан със зехтин тиган скара. Запичаме от двете страни по 5- 6 минути на умерен огън.
   След като месото придобие златист цвят и от двете страни, го осоляваме внимателно с диетична калиева сол. Заливаме го с лъжица пилешки бульон и лъжица бяло вино. Поръсваме с настърган кашкавал, покриваме тигана с капак и задушаваме още 5- 6 мин. на много тих огън. Сервираме с ризото.


           ПИЛЕШКИ ГЪРДИ СЪС СОС ОТ СИНЬО СИРЕНЕ

   Филетата се начукват по гореописания начин. Подправят се само с бял пипер и се изпичат до златисто от двете страни. След това в един тефлонов тиган разтопяваме малко масло. Прибавяме 100 грама натрошено синьо сирене. Бъркаме с дървена лъжица, докато получим гладка смес. Прибавяме 100 грама растителна сметана и пак разбъркваме. След като сосът заври, го оставяме да покъкри десетина минути на слаб огън. Заливаме с този сос изпечените пилешки филета и ги сервираме с ризото.
   Ето една рецепта за панирани пилешки гърди, които по изключение не са пържени и именно поради това са доста здравословни.
  
      
              ПАНИРАНИ ПИЛЕШКИ ГЪРДИ НА ФУРНА

   Изготвяме смес за паниране като смиламе в кухненски робот 100 гр. орехови ядки. Прибавяме  сол, бял и червен пипер на вкус, както и една чаша галета. Включваме отново уреда и разбиваме сместа добре. Изсипваме я в голяма купа. В друга купа разбиваме 2 яйца.
   Начукваме пилешките филета под найлон, потопяваме ги в яйцата, а после в сместа за паниране. Поставяме ги върху скарата на фурната, под която се намира  тавичка, в която наливаме малко вода. Печем при 180 градуса по 15 минути от двете страни.
   Изготвяме сос от 100 гр. синьо сирене, което натрошаваме в кастрон и смачкваме добре с вилицата. Прибавяме чаша кисело мляко, лъжица горчица, бял пипер и сол на вкус. Разбиваме с миксера, докато получим гладка смес. Сервираме хрупкавите филета с този сос, гарнирани с ориз или варени картофи. Можем да прибавим грах или зелен фасул.

                            ПИЛЕШКИ КНИЖЕН КЕБАП

   Гърдите се нарязват на ивици и се подправят от вечерта с една от трите подправки по избор- счукан кимион, чубрица или джоджен. На другия ден ги подправяме и с бял пипер и ги поставяме върху намаслено алуминиево фолио, върху което предварително сме поставили няколко резена лук. Върху месото пък поставяме нарязани печурки.
   Загръщаме много добре фолиото от всички страни, така че отникъде да не може да излиза въздух. Поставяме отделните пакетчета фолио в тава, в която наливаме малко вода.
   Печем близо два часа на умерена фурна. Сервираме с картофено пюре или ориз.


                         ПИЛЕШКИ ГЪРДИ ПО ПАРИЖКИ

   Французите имат подобна рецепта. Ето го и техният вариант...
   След като измажете фолиото, начуквате филето и го подправяте с бял пипер и сол. Измазвате го най- напред с дижонска горчица, а след това и с коняк. Върху него поставяте резенче от лимон, измит много добре с четка под топла течаща вода (корите на лимоните са пръскани, затова те трябва много старателно да се измиват!).
   Загърнете плътно фолиото и изпечете като в предходната рецепта.

   Сега вече искам да ви запозная с няколко феноменални български рецепти. Големите кулинари твърдят, че готварското изкуство започва с изобретяването на глиненото гърне. Не знам дали това е така, но мога да ви уверя, че българските ястия, приготвени в глинен гювеч си остават ненадминати. Впрочем, повечето от вас го знаят.
   Ето какво можем да направим обаче с пилешките гърди и глинения гювеч...


                           ПИЛЕШКИ ГЪРДИ В ГЪРНЕ

   Нарязваме 500 гр. пилешки гърди на хапки.  Изсипваме в гърнето 1 лъжица зехтин и  поставяме месото на дъното. Върху него изсипваме 500 гр. обелени, измити и нарязани картофи, 3 глави лук, нарязани на полумесеци, 1 глава обелен чесън, малко лют пипер,  лъжичка червен пипер, 2 дафинови листа и 5- 6 зърна чер пипер. Заливаме с чаша бяло вино, в което сме разтворили 2 лъжици доматено пюре. Течността трябва да покрие продуктите.
   Разбъркваме сместа много добре и покриваме с капак. Препоръчва се капакът да се замаже с тесто, но това не е задължително.
   Поставяме гърнето на печката или във фурната и задушаваме на тих огън около 2 часа и половина.

                                   ПИЛЕ ВРЕТЕНО

    Филетата се начукват по познатия начин в найлонов плик. Подправяме ги със сол, бял пипер, бяло вино, лимонов сок и малко масло.
   Изготвяме плънка от нарязани на кубчета кисели краставички (за едно филе- половин краставичка), кашкавал, нарязан на ивици, сварен грах и леко задушени нарязани печурки.
   Разпределяме сместа върху филетата така, че да останат свободни по 2 пръста отстрани. Навиваме плътно вретената и изтъняваме краищата им. Потапяме ги в смес от зехтин и соев сос и ги поставяме върху нагорещена и измазана скара.  Обръщаме всяко вретено през 5 минути- общо по 3- 4 пъти. След около 15 мин. ястието е готово.

# 2
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
Lindita е дала доста рецепти ама и аз ще пусна една,че гледам сред нейните няма с гъби  Laughing

Пиле с гъби
1 пиле
 2 супени лъжици брашно
 4 лъжици олио
 200 г гъби
 1 чаша бяло сухо вино
 1 чаша доматен сок или настъргани домати
 1 малка глава лук
 1-2 скилидки чесън
 магданоз сол
черен пипер.

Нарежи месото на порции. Посоли парчетата, поръси ги с черен пипер и ги оваляй в брашно. Сложи ги в загрятата мазнина и ги запържи леко от двете страни. Прибави ситно нарязания лук. След като се запържи и той, добави останалите продукти. Вари се 20 минути.

# 3
  • Мнения: 769
Няколко предложения за приготвяне на пилешко месо

Последна редакция: ср, 10 юни 2009, 08:42 от nordina

# 4
  • София
  • Мнения: 12 554
Eто моята любима рецепта, която може би на пръв поглед ще ти прозвучи сложно, а всъщност е много лесна.

Пълнено пиле с ориз и гъби

Едно цяло пиле се измива. В дълбок тиган или тенджера нарязваш лук и го запържваш заедно с измитите и нарязани гъби. Добавяш червен пипер, сол, черен пипер, малко домати или доматено пюре, ориз - около 2 кафени чашки и вряла вода. Оставяш на тих огън, докато набъбне оризът.
След това напълваш пилето и го зашиваш с игла и конец. Намазваш го с масло и го слагаш в тавичка. Около него можеш да нарежеш картофи, ако е лятно време или кисело зеле, ако е зимно. Слагаш им олио и червен пипер и водичка.
Пече се на 180 градуса.

# 5
  • Мнения: 27 524
Момичета, готварската книга от форума май е излишна, за какво се трудят модераторките, като за нищо не я ползвате, само пишем едно и също  Tired

# 6
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
Никога не съм правила пълнено пиле  Rolling Eyes да взема да си запиша рецептата на nana77   Mr. Green

# 7
  • Мнения: 1 181
Любимото пилешко в нас, много бързо и лесно:

Пилешките гърди ги слагам в намазана с масло тавичка и ги тикам във фурната да се стоплят. Когато са топли ги вадя и намазвам отгоре с краве масло. Отстрани нареждам лук, нарязан на шайби. Затварям тавата с домакинско фолио и пека. Когато са почти готови махам фолиото, за да се препече и отгоре. Това е. Може да се добави и малко бира, става много вкусно.

# 8
  • София
  • Мнения: 7 059
Пилешко филе нарязано на дребно, задушава се леко с малко зехтин, черен пипер и вегета. Изсипва се една кофичка заквасена сметана(голяма), като поври 10 минути се добавят 4 нарязани на дребно триъгълничета топено сирене с гъби и чубрица и след пет минути се сваля от котлона. Сервира се със задушени зеленчуци или бял ориз.

# 9
  • Мнения: 301
Пилешки филенца в корнфлейкс

Филенцата се измиват добре, посоляват и овалват в майонеза и после в корнфлейкс. Нареждат се в тавичка, може и върху фоило, намзана с олио и се пекат.


Стават крехки отвътре и хрупкави отвън .. чудни са!

# 10
  • Мнения: 1 313
Заповядай, дано ти допадне нещо! Hug

Ястия с пилешко месо

# 11
  • всеки тежи на мястото си, та и аз ...
  • Мнения: 726
Вчера изпровизирах, защото нямах време да ровя за рецепти и се получи много добре: Пилешки пържоли с гъби и сметана
Готови мариновани пилешки пържоли (може и овкусени със сол, черен и червен пипер) леко се запържват и се нареждат в тавата за печене. Отгоре - парченца пушено сирене. В същата мазнина задушаваме 2 моркова и едро нарязани гъби и добавяме 1 кофичка заквасена сметана и около 100 мл бяло вино и заливаме пържолките. Отгоре  се запечатва с фолио. Пече се на умерена фурна.

# 12
  • Мнения: 759
Аз обичам пиле с ананас Simple Smile Задушавам малко пилето, после прибавям малко краставици и моркови. Така ги оставям около 5 минути и прибавям ананас от консерва на парчета. Слагам мноого къри и черен пипер, сол, бяло вино (може да се сгъсти с царевично нишесте или брашно Simple Smile

# 13
  • Мнения: 769
Талиатели с пилешко месо и тиквички

# 14
  • Мнения: 5 001
Най-простото ястие....
Пияно пиле с картофки  Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green



Пилето се посолява и се натърква с олио и червен пипер. Слага се в йенска тенджера,налива се 1/2 бира и 1 к.ч. вода,слага се капака е се слага във фурната на около 180градуса за около 1 1/2часа. После около пилето се нареждат нарязани и осолени картофки,пак се слага капака и се допича до готовност на картофите....

# 15
  • София
  • Мнения: 1 832
още една рецепта за пиле с кронфлейкс /малко по-различна/
пилешко филе
масло или маргарин
натурален корнфлейкс - 1ч.ч.
сухи копър и магданоз - по 1с.л.
чесън и лук на гранули - по 1ч.л.
черен пипер - на вкус
кисело мляко и майонеза/за сос/
корнфлейкаса се смиля в блендер /или с бутилка се начупва/ заедно с подправките.
пилешкото филе се подсушава, /за да не се пързаля мазнината/  и се маже с маслото /маргарина/ оваля се в корнфлейкса и се слага в суха тавичка. Пече се на 200 градуса.
Ако остане от панировката се забърква сос от нея със кисело мляко и майонеза.

# 16
  • София
  • Мнения: 1 832
пиле със сметана
нарязано пилешко месо се запържва в мазнина, когато побелее се слага соев сос и една кофичка заквасена сметана.

# 17
  • Варна
  • Мнения: 154
Най-простото ястие....
Пияно пиле с картофки  Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green



Пилето се посолява и се натърква с олио и червен пипер. Слага се в йенска тенджера,налива се 1/2 бира и 1 к.ч. вода,слага се капака е се слага във фурната на около 180градуса за около 1 1/2часа. После около пилето се нареждат нарязани и осолени картофки,пак се слага капака и се допича до готовност на картофите....


Става страхотно, аз му добявям и топено или пушено сирене.

# 18
  • Мнения: 5 183
Пияното пиле си заплюх.   chef Peace
Ще пробвам и с топено сирене, и без.

# 19
  • Мнения: 5 001
Бяло пилешко месо се задушава на хапки в олио,колкото да се запечата месото.Вади се и се прехвърля в йенска тенджерка.
В същата мазнина се задушават и гъби.И те се добавят при месото + малко масло.
Слагам няколко триъгълничета топено сирене,черен пипер,сол.Заливам с готварска сметана и пека на 180 градуса.Накрая преди поднасянето поръсвам с настърган кашкавал-да се разтопи от топлината на порцията....Гарнитура - задушени зеленчуци.

# 20
  • Мнения: 759
Само да спомена, че днес правих пилешкото със соса от синьо сирене! Става разкош  Party

# 21
  • София
  • Мнения: 4 141
Най - лесно и вкусно за мен е:

Пиле с пушено сирене и гъби

1 пиле нарязано на порции
около 200 гр. печурки
1 пушено сирене

Гъбите се почистват и нарязват в йенска тавичка в/у тях се реже половината от пушеното сирене отгоре се подрежда осоленото пиле и останалата част от пушеното сирене, поръсва се с черен пипер на вкус и полови чаша вода (не много, защото и гъбите отпускат). Пече се в предварително загрята фурна на 200градуса за около 50 мин. Поднася се с пържени картофки.
Става разкошно имам приятели, който винаги ми поръчват да го правя като идват у нас.

# 22
  • София
  • Мнения: 708
Момичета, страхотни сте  Hug
Още тия дни мисля да си спретна някое от предложенията, само да имам време.

# 23
# 24
  • Мнения: 155
аз съм по шантавите рецепти, от друга страна съм много ангажирана през целия ден, а всяка вечер моите искат да си хапнат готвено, затова ги подбирам и по-бързина Нищо по-дълго от 40 минути - от измиването до сервирането, освен в събота и неделя

пиле по японски
Пилешко филе се нарязва на хапки Прави се марината от равни количества саке (аз го замествам с водка) и соев сос Месото се накисква за около 10-15 минути През това време приготвям гарнитурата сварен в подсолена вода червен ориз овкусен с малко зехтин и нарязан магданоз
 Месото се нанизва   на шишчета и се пече в леко намаслен грил тиган за по няколко минути от всички страни   

Бързо пиле с кайсии
Порционираното пиле се нарежда в йената, отгоре се нареждат кайсийте от един компот Заливат се с част от сока и с половин чаша бяло вино Поръсва се с горе долу половин пакет суха гъбена супа и със смлян черен пипер Престоява около 10 минути и се пече на средна фурна до готовност Ако се наложи се долива от време на време с разредено 1към1 вино с вода

и още една любима наша рецепта Ако не се лъжа Татяна Лолова я беше правила в едно предаване  newsm78
4 пилешки бутчета предварително посолени и подправени с бял пипер се нареждат в леко намаслена тавичка Залива се със сока на 1 портокал и се пече до готовност

А ако ми остане от предния ден печено пиле
"китайска" пилешка супа
Отделям месото С готовите кубчета правя бульон в количество като за супа Слагам един пакет замразен китайски микс, добавям пиленцето, фиде, подправки, малко соев сос или уочестър   Ако ми се играе някои път правя тънък омлет нарязвам го на лентички и ги добавям преди сервиране

 Тези рецепти малко шашкат на пръв поглед, но вкусът им е проверен и е уникален Дори и синът ми ги яде

# 25
  • Банкя
  • Мнения: 1 291
За диетичните
пиле с тиквички.
Бяло месо на парчета се задушава с малко мазнина  в тефлоновия тиган после добавяш тиквичките нарязани на кубчета .слагаш капак и на бавен огън до готовност на тиквите.
поръсваш с копър

# 26
  • Мнения: 21
 Моята любима рецепта е " Пиле с портокал и млечни картофи"
Пилешките гърди се " мариноват " с  сока на един портокал, къри и сол. Оставят се в хладилник за няколко часа. Пържат се в тиган. Гарнитурата е от картофи обелени и нарязани на колелца, който се бланшират в гореща вода за няколко минути. Отцеждат се. Прибавя се прясно мляко , масло, сол и мащерка. Варят се докато омекнат.

# 27
  • Мнения: 155
аууу, това последното май ще ни хареса и на нас LARAS   bouquet

# 28
  • Мнения: 3 251
Пилешки жулиенчета с бадеми .
Нарязва се филето на жулиенчета и се слага в сгорещена мазнина и се разбърква, като добие бял цвят се слагат гъбки, после шунка или бекон, мариновани краставички -всичко нарязано на жулиени пак. Поръсва с малко соев сос, пикантина/аз я отбягвам/ или подправки по избор. Накрая пускам една шепа филирани бадемчета. Като го сервирам , още топъл го поръсвам с настъргам кашкавал.

# 29
  • Мнения: 143





Аз приготвих ,,Пиле по гръцки,,  Стана страхотно и е много вкусно!





# 30
  • Мнения: 10

ОМЛЕТ С ПИЛЕШКО И ЗЕЛЕНЧУЦИ

Продукти:
4 - 5 яйца
1 по-голяма глава лук
1 морков
1 чушка (още по-добре, ако сложите ½  зелена и ½ червена чушка, хубаво е в храната, която приготвяме да „съдържа” повече цветове)
пилешко месо
Начин на приготвяне:
Месото трябва предварително да се свари (аз лично използвам пилешко месо, което е останало от някое друго ястие, така не се хвърля храна и дори успяваш да сготвиш нещо супер вкусно). Нарязваме зеленчуците на ситно, и леко ги запържваме (за привържениците на здравословното хранене като мен, препоръчвам за ги задушат). После слагаме пилешкото и яйцата. На края е въпрос на личен избор дали ще се направи като палачинка или бъркани (ние у дома ги обичаме така).



ПИЛЕШКИ ПЪРЖОЛИ С АНАНАС

Продукти: пилешки пържоли, шунка, кашкавал, масло, ананас на шайби
Приготвяне: Пържолите се овалват в брашно (предварително се начукват и мариноват - бяло вино, сол, черен пипер, лимонов сок, зехтин или малко олио) и се запържват в масалце. Нареждат се в тава, върху тях лист шунка, кашкавал, шайба ананас, в дупчицата масло (тавата се намазва с масло). Запича се - да хване коричка.

# 31
  • Банкя
  • Мнения: 1 291
Избрах си пияно пиле

Общи условия

Активация на акаунт