Защо лекарите се дразнят от информирани пациенти?

• 12 100
  • 228
  •   1
Отговори
# 150
Няма лошо да се образоваме, но не и да поучаваме лекарите - дори да приемем, че даден лекар не е в час мнението може да се поднесе така, че човекът отсреща да се вслуша, а не да се поучава...

При мен явно не се получава с всички .Или проблема е в докторите , които са различни като чувствителност , компетентност , професионализъм .....

За един Вентолин не мога да споделя какво съм прочела и чула , какво остава за друго по -сериозно .Потих се и мънках 10 минути за да не я засегна , как ли не задавах деликатно въпроси .Е , стана и неприятно и реши , че няма да му го изписва , нищо , че беше написала рецептата . Проблемът беше дали на сироп или инхалации , не с него или без .

# 151
Почвам да си мисля, че съм голяма късметлийка, защото никога досега лекар не се е дразнил ако задам въпрос, тъкмо напротив. Редовно посещавам само офталмолог и зъболекар, и двамата обясняват всичко адски подробно, независимо колко тъпи въпроси задавам.
Последно рових в нета след като зъболекаря ми каза, че имам киста, която трябва да се оперира. Адски се изплаших, още повече, че нямаше кой знае какво по въпроса в гугъл. Човекът си ме изслуша съвсем спокойно, гарантира ми, че всичко ще завърши наред и си удържа думата. Ще кажа и аз, обаче, че доверието на пациента към лекаря играе голяма роля. Всъщност доколкото знам има и разни изследвания доказващи здравословния ефект на това доверие. За жалост само с голо доверие не се компенсира некадърността.
А, сега се сещам как веднъж личния лекар, семеен познат, ми изписа антибиотик за гастритна криза, без изследвания. Взех си рецептата и си я изхвърлих, не видях смисъл да почвам да му споря, а и гастритът си го нося от достатъчно много години, за да знам от какво получавам кризи. (В случая отидох на преглед насилствено  Mr. Green)

# 152
Предлагам да закрием лекарската професия. Очевидно става, че и сами си можем, наистина не разбирам за какво въобще хабите време и ресурси да ходите на лекар.

# 153
  • Costa Rica
От поста ти обаче ми се струва, че се надценяваш малко  Peace (нищо лично в това). Ако всички постъпват като теб, трябва само да оставим GP-тата и по някоя друга лаборатория която да обработва изследванията (назначени от нас и с направление от GP-то), а останалото да търсим в Интернет. Така няма да има недоволни от лечението и диагнозата. Чудно ми е обаче в такъв случай, когато настъпят грешки, кого ще виним  newsm78? Най-вероятно Интернет  Thinking, защото скапаният Гугъл не е разбрал въпроса.
А трябваше ли да чакам още, докато организмът ми се самоунищожи, та точната ми диагноза да стане ясна при аутопсията? Предполагам, че така нямаше да има засегнати самолюбия. Не се надценявам, не се самолекувам - само намерих подходящия специалист. Е, да живее чичко Гугъл!

# 154
А трябваше ли да чакам още, докато организмът ми се самоунищожи, та точната ми диагноза да стане ясна при аутопсията? Предполагам, че така нямаше да има засегнати самолюбия. Не се надценявам, не се самолекувам - само намерих подходящия специалист. Е, да живее чичко Гугъл!

Или да живее точният специалист  Peace, защото чичко Гугъл няма да изскочи от компютъра и да ти напише рецепта. Ако беше попаднала на "точният специалист" преди да отидеш при "неточният", нямаше да ти се налага да си назначаваш изследвания сама.

Последна редакция: ср, 10 юни 2009, 13:45 от liana77

# 155
Не всички лекари се дразнят от информирани пациенти.Компетентните специалисти са били готови на диалог с мен.Дразнят се тези,които си знаят нещата от "тошово време"и така си карат ... CrazyНо,не е нужно  много да четеш излишна информация,която после да я "изсипеш"пред лекаря-това дразни. Wink

# 156
Направете една подписка срещу това лекарство, то трябва да е строго забранено! А лекарите да не се правят на умрели, знаят те какви са страничните ефекти, няма как да не знаят!
Направете една подписка срещу това лекарство, то е опасно! Колко още хора да загубят слуха си, колко още деца да страдат като мен? Не ме интересува какво лекува това лекарство, опасно е!

Виж, съжалявам за трагедията ти, но не мислиш ли, че ти трябва да си човека, който да направи това, а ние които можем да те подкрепим... Защо мислиш, че някой друг трябва да го направи ?
Аз мога да направя подписка за нещата които аз съм преживяла...

# 157
  • Пловдив
...бих предпочела глухо дете пред мъртво такова.

Пък аз бих предпочела аз да съм мъртва. Пази Боже  Praynig

# 158
Може ли поне да не пишете глупости  Rolling Eyes

# 159
Съжалявам...

# 160
  • При семейството си
Обобщенията са опасни: лекарите, българските, информираните пациенти. Тя самата посока на темата е зададена, съответно и примерите ще я подкрепят. Аз ще дам обратен. Имах проблем, отидох на лекар, постави диагноза, назначи изследвания. Обясни ми: операция или друга, да я наречем, процедура, която не гарантира 100 % успеваемост. Избрах второто. Контролният ми преглед след 1 месец. Междувременно се появиха същите, ама "абсолютно същите" симптоми. Гугъл потвърди факта, че процедурата може да е неуспешна. След един месец отидох с убеждението, че е време да уговаряме операцията, защото си знаех диагнозата, както и това, че процедурата при мен "явно" е от неуспешните. Да, ама се оказа нещо съвсем различно. Ако просто се бях обадила по-рано на лекаря. Иначе няма лошо да сме информирани, за всичко.

# 161
  • Costa Rica

Или да живее точният специалист  Peace, защото чичко Гугъл няма да изскочи от компютъра и да ти напише рецепта. Ако беше попаднала на "точният специалист" преди да отидеш при "неточният", нямаше да ти се налага да си назначаваш изследвания сама.
Понеже говорим не по принцип, а за моя конкретен случай - мотаенето по "неточни" специалисти ми коства 1 година на нелечение и купища изгълтани излишни лекарства. Само защото всеки корифей в областта си лекуваше само "неговия" симптом, без да види глобалната картина. И ако не бях настояла на законните си права - правото на информирано съгласие и правото на избор, щях още да продължавам да се влача като пребито куче.

Не съм глупава и не бих лекувала пневмония с чай от лайка, но когато отида на доктор искам да бъда информирана за всички алтернативи, лечения, странични ефекти и - о, ужас!- наличието на по-лека, по-евтина и по-неинвазивна алтернатива за лечение. А не да провеждам следния диалог (реален): "Какво ми изписваш?" "Ми хапче." "Защо?" "Ми да оздравееш". Shocked

Тъй че, мили застъпници на съвременната медицина, ако не искате да обичаме чичко Гугъл, вършете си работата, а?

Последна редакция: ср, 10 юни 2009, 14:33 от Делфина фон Ю.

# 162
Тъй че, мили застъпници на съвременната медицина, ако не искате да обичаме чичко Гугъл, вършете си работата, а?

Не си ме разбрала правилно. Аз не отричам Интернет като богат източник на информация, но и не приемам на 100% прочетеното за чиста монета и не вярвам, че без преглед при лекар, то ще ми бъде от полза. Може да ме насочи ако имам право на избор, но в никакъв случай не мисля че би поставило диагноза. Аз самата съм достатъчно информирана, не подхождам обаче  с недоверие към който и да било доктор, тъй като предварително проучвам при кой да отида за преглед.

# 163
  • София
Аз пък смятам, че за да има ефект от лечението, трябва да има доверие. Доверието трябва да се спечели. Голяма част от българските лекари сами са виновни, че пациентите търсят гугъл, бг-мамма  и пр, и са загубили доверието на пациентите си. Истината е, обаче, че и голяма част от пациентите трябва да се излекуват от параноята спрямо лекарите.
Аз лично предпочитам информирани  и питащи пациенти, на тях ми е по-лесно да обясня.

# 164
  • Насред хаоса
Ако не си познат на познат или роднина - много рядко някой ще ти обърне сериозно внимание.

И това не е гаранция. Преди две седмици заведох малката при лекар - роднина заради проблеми с гърлото. Прегледа я надве-натри, платих си 20 лв и си отидохме по живо, по здраво. Да, ама на другия ден малката вдигна температура. Обаждам се аз на тая същата да й кажа и тя по телефона ми вика: "Ми иди си купи няк'ъв антибиотик и й го давай, как пише в упътването!"  #Crazy  ooooh! Направо й тръшнах телефона и се обадих на друг лекар, който прецени, че антибиотик изобщо не е нужен и ми излекува детето и без него.

Общи условия

Активация на акаунт