Да се научим да работим с Excel

• 130 098
  • 737
  •   1
Отговори
# 210
  • Пловдив
възможно е да ти ги изсипва като текстови низове. пробвай върху някоя от тези цифри да натисне ф2 и виж дали има ' през цифрата.
също така ги маркирай всички и ги форматирай като номер.
Благодаря за отговора   bouquet Използвах Data-Text to columns-Delimited и в Text qualifier избрах none  
и стана.  Grinning - Извинявам се за късния отговор   bouquet
Иначе като натисна ф2 не се виждаше '  newsm78

# 211
  • Paris
Чудесна тема! Искам да питам по-вещите тук как са изучили програмата? На мен са ми много полезни уроците в Ютюб. А тази тема ми е още по-полезна.  bouquet  bouquet

# 212
  • Galaxy 13197853088
сам съм се учил + разглеждане на чужди таблици и скриптове + четене на хелпа + много блъскане по луди задания.

# 213
Здравейте на всички!
Отивам да чета темата и да се образовам,че грам понятие нямам за какво става на въпрос,а тепърва ще почвам работа и съм решила  да науча някои неща,за да ми е по-лесно!

# 214
zdraveite,imam suvsem ob6ti poznaniq po excel i imam spe6na nujda ot pomo6t.trqbva da presmqtam  razmeri na dupki i v zavisimost ot razmerite se opredelq cenata ,ako naprimer edna dupka e s razmer 0,12 x 0,15 , imam cenova lista koqto e - pri razmer ot 0,01 do 0,05 cenata primerno e 10 lv, ot 0,05 do 0,1 cenata e 15 i t.n ta iskam da napravq taka 4e sled kato se presmetne razmera na dupkata da se oredelq avtomati4no cenata,ne znam dali obqsnih dobre  newsm78 .Sujalqvam 4e pi6a na latinica ,no nqmam kirilica

# 215
Koлко дълъг ти е ценоразписа  newsm78 защото най-лесното е вложени if, но това е добро решение при не повече от 5-6 различни цени

# 216
kum 10 -15 razli4ni ceni ima

# 217
  • София
Кони77, сещам се за 2 начина да го направиш - с вградени If-ове, или с Vlookup
С ифовете е една функция с много условия, а вилукъпа е с помощна табличка, която съдържа всички възможни размери и съответстващите им цени.

Коя от двете функции ти е по-ясна, за да ти дам пример?

# 218
Lara, с vlookup и аз се сетих, но с if не сколасах да я напиша, дава ми грешка, ако при теб става и за мен ще е полезно да напишеш с иф-а как ще да е Peace

# 219
blagodatq vi za pomo6ta,mislq 4e s vlookup 6te stane

# 220
с vlookup ще стане само ако предварително си определила в коя графа от ценоразписа попада размера на дупката и да търсиш вече самата цена по горната граница
Примерно имаш дупка 0,18 м2 първо трябва да определиш, че тя се намира между 0,1м2 и 0,2м2 и вече с vlookup може да вземеш цената за този размер дупки (между 0,1-0,2м2)

# 221
sega napravih tabli4kata i s vlookup stana,blagodarnosti za pomo6ta

# 222
A как търсиш в нея ? има ли вариант да търсиш с по-малко от определена квадратура

# 223
  • София
КОТЕ, не е нужно да определяш в кой интервал попада цената. Просто си правиш в една колонка числова редица от всички възможни размери, например 0,01 0,02 0,03 .... до най-големия възможен размер. Във втората колонка пишеш цената на най-малкият размер и копираш надолу, до където тази цена е същата. После втората цена и така до край. Това е помощната таблица. След това на vlookup му задаваш да търси по колони, не по зона.

Moon Walk, при Иф-а в критерия трябва да използваш AND, за да зададеш границата - от - до.  Нещо такова AND((А2>0.05;А2<=0.1)) и ако отговаря на условието, да напише съответната за този интервал цена, а в последния ред пишеш нов IF, който ти дава възможност да посочиш цена за следващия интервал и така до предпоследния интервал, където в последния ред задаваш най-високата цена.
С IF определено е по-дълго и ако трябва друг човек да го променя след теб, ще му бъде трудно. За това препоръчвам първият вариант, който позволява лесен контрол на изходните данни и промяната им

Uploaded with ImageShack.us

Последна редакция: нд, 15 авг 2010, 11:34 от Lara

# 224
Lara супер, много ми помогна. По принцип съм наясно и работя със "формула във формулата", но AND до сега не бях ползвала. Повече работя със SUMIF и много я обичам Laughing

Общи условия

Активация на акаунт