Да се научим да работим с Excel

• 130 111
  • 737
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Moon Walk, радвам се, когато мога да помогна, защото на мен няма кой да ми помага и всичко научавам сама с много ровене и четене.

И в тази връзка искам да питам - има ли представа някой, дали vlookup може да изкарва стойност, която се намира наляво от намереното съответствие?

# 226
Moon Walk, радвам се, когато мога да помогна, защото на мен няма кой да ми помага и всичко научавам сама с много ровене и четене.

И в тази връзка искам да питам - има ли представа някой, дали vlookup може да изкарва стойност, която се намира наляво от намереното съответствие?
Не, не може, и на мен понякога ми се е искало Peace
По принцип съм от любителите на Ексел и на мен като при теб е нямало кой да ми помогне и съм учила сама и знам какво ровене и опитване е  bouquet

# 227
Може ли малко разяснение за SUMIF , преди време тука ми обясниха VLOOKUP и от тогава го ползвам непрестанно, но това нещо не ми се получава

# 228
  • София
Ето нагледен пример за Sumif

Първо показваш в кое поле е критерия (тоест Да или Не), после пишеш кой критерий да разпознава (в случая само Да) и накрая показваш зоната, в която са ти стойностите за сумиране.

Uploaded with ImageShack.us

# 229

Почти съм убеден, че с IF (и другите логически оператори) можеш да го направиш newsm78

# 230
не може според мен, винаги ексел бори от ляво на дясно Peace

# 231
  • София
Е, аз питам за нещо бързо и лесно, като Vlookup, защото ми се налага да го пиша често. Ако седна да пиша сложни логически функии, ще загубя много повече време, отколкото да си копирам колоната отдясно на търсената стойност.

Иначе се сещам, как с един Иф и макрос може да се направи.

# 232
Ето моят казус. В едната колона има име на клиент. Срещу всеки клиент има определена сума(задължение). В колоната под тези суми е зададено да събере всички суми Зададен е филтър.  Възможно ли е, когато се избере от вилтъра 1 фирма, в колоната със сумите да се пресметне само задължението на тази фирма? Надявам се да съм обяснила разбираемо. Благодаря за отговорите.

# 233
  • София
Ето моят казус. В едната колона има име на клиент. Срещу всеки клиент има определена сума(задължение). В колоната под тези суми е зададено да събере всички суми Зададен е филтър.  Възможно ли е, когато се избере от вилтъра 1 фирма, в колоната със сумите да се пресметне само задължението на тази фирма? Надявам се да съм обяснила разбираемо. Благодаря за отговорите.

Възможно е, необходимо е да използваш функцията SUBTOTAL. Ако например клиентите ти са в колона А, а сумите са в колона В и в редовете от 2 до 25, то формулата ще изглежда така: =SUBTOTAL(9;B2:B25). Цифрата 9 във формулата означава, че ще събираш стойностите. После от филтъра си посочваш желания клиент и там, където си въвела формулата със субтотала, трябва да видиш междинната сума.
Надявам се да съм го обяснила разбираемо  Hug.

# 234
Благодаря много Вени***, получи се това, което трябваше!

# 235
Здравейте, изчетох цялата тема, благодаря за полезната информация.
Имам следното питане. В предишната ми работа правех таблици с графика на персонала, в които с помощта на IF смятах отработените часове за седмицата. Въпросът е, че сега се опитвам да се сетя как точно ставаше и не мога  Confused. Таблицата представляваше следното: имената на хората в първа колонка, след това са колонките за всеки ден от седмицата и съответно са попълнени смените за всеки човек, за всеки ден от седмицата. И накрая сумирах и в зависимост от това, кой каква смяна е бил и съответно колко часа, ми се получаваха сумарните часове за седмицата на всеки работник. Сега обаче съм забравила всичко  Sad.

# 236
  • София
mimss, не разбрах какво значение дава вида на смяната за сумирането на часовете. Приравняват ли се на нещо?
Ако искаш, дай примерна табличка за 2-3 работника и ще ти помогнем  Simple Smile

# 237
  • Толбухин
темата ми е много полезна   bouquet

# 238
запис и се връщам да ви чета, темата ще ми е много полезна   bouquet благодаря  Flutter

# 239
 book  tiptoe
И аз тук,че  е много полезно !

Общи условия

Активация на акаунт