Да се научим да работим с Excel

• 130 250
  • 737
  •   1
Отговори
# 315
  • Galaxy 13197853088
ако в А1 е едното число а в B1 другото то формулата е =IF(A1>B1;A1;B1)

# 316
Извинения, че така нахлувам, но спешно ми трябва помощ. Имам 2 колони със стойности. В трета трябва да  се получи по-голямата от първите 2. Т.е. трябвада се избере по-голямата от 2-те. Каква формула да използвам?
Благодапя предварително!

Insert .....Function........ MAX......OK

# 317
Да, това е формулата, е явно нямате нужда от помощ Laughing, добре се справяте сама  bouquet

# 318
Бих искала да попитам :
има ли начин в един шиит дадена колона / или по-точно диапазон от клетки / за се защитят от въвеждане на данни ?
Без да се заключва целия шиит ?
Пробвах с lock cell, но то си позволява въвеждане на други данни .
Благодаря предварително.

# 319
  • София
Става с Data Validation (В Еxcel 2007 се намира в меню Data) - оттам можеш да задаваш различни ограничения за съдържанието на клетката, или да създаваш падащо меню с възможности за избор.

# 320
  • София
С Validation се дават ограничения на съдържанието, но ако в дадени клетки не трябва да се въвеждат никакви данни може да се направи със заключване на клетките, само че първо трябва да се отключат всички, като се маркира целия ъуркбуук,
след което се заключват само тези, които ти трябват с format cells/lock cells.
След това: tools/protection/protect sheet....
там има различни опции , дори и парола, но да са чекнати само първите две  достатъчно.

# 321
  • София
интересна темичка

# 322
Хора помагайте!
Трябва да се справя със следното условие:    "Създайте, редактирайте и форматирайте в Excel таблици-списъци за пилотите (име и фамилия, рожденна дата, пол, телефонен номер, служебен код и т.н.) и за полетите (номер на полета, дата, тип самолет, код на пилота, брой пътници – I,II класа, цена на съответните билети, обща сума на билетите) през избран месец на годината със съответни колони, съдържание, формули и функции. Съставете нова таблица като извадка от двете таблици по определени критерии за търсене и селекция и сортирайте данните в нея. "

Всичко по условието е готово,обаче ей това последното изречение ми е много трудно.Някой може ли поне да ме упъти как да действам?Как се прави извадка по определени критерии и селекция,айде със сортирането поне съм наясно....   Praynig

ПС:  с офис 2003 съм - виждам,че коментирате това по-напред в темата...

# 323
  • София
вероятно става дума за филтриране, за критериите (Data/Filter  с опциите за филтриране)
от  общото за двете таблици - (напр кода на пилота виждам, че е общо за двете таблици)
Трябва да дадеш повече подробности, за да стане ясно дали суздаваш новата таблица, или не от извадките

# 324
вероятно става дума за филтриране, за критериите (Data/Filter  с опциите за филтриране)
от  общото за двете таблици - (напр кода на пилота виждам, че е общо за двете таблици)
Трябва да дадеш повече подробности, за да стане ясно дали суздаваш новата таблица, или не от извадките
Да,това за филтриране на данните ми е ясно как става,но доколкото аз разбирам задачата е от двете да се направи трета такава,но повече подробности не мога да дам,защото това е всичко с което разполагам.Просто такова е условието...
MaLe ,да речем че ти решаваш какво да има в таблиците и ти решаваш кои точно данни да извлечеш от тях и да оформиш трета...Ей тази извадка обаче много ме мъчи и не съм наясно аз ли да си съчиня някакви "критерии за търсене и селекция"???   #Cussing out

# 325
  • София
ами варианта е с pivot table тогава, но това е друго ниво на сложност, и ако считаш че тук става дума за това, е това.
иначе ако направиш пайвът таблица, прилагаш филтри, по които да се подреждат по избор и си е за по-сериозна база с данни.

но все си мисля, че просто филтрирането ти прави извадка, и по дадена обша за двете таблици клетка си създаваш или копираш нова.

ама пробвай и с Data/Pivot TAble...

# 326
А дали не става въпрос за копиране на данни от едната и от другата таблица в третата с хиперлинк, тоест данни от определени полета автоматично да излизат със същите стойности в третата таблица и ако се промени първоизточника, автоматично да се промени и в третата таблица? На този принцип работят счетоводните програми

# 327
А дали не става въпрос за копиране на данни от едната и от другата таблица в третата с хиперлинк, тоест данни от определени полета автоматично да излизат със същите стойности в третата таблица и ако се промени първоизточника, автоматично да се промени и в третата таблица? На този принцип работят счетоводните програми

Ще ти бъда безкрайно благодарна,ако ми кажеш как става!  Praynig  Мисля че за нещо такова става въпрос.

# 328
  • София
аз го правя като в полето, в което трябва да се пренесе резултата пиша =, а след това кликвам върху това, което трябва да се пренесе...
Правила съм го с прехвърляне на стойности от една страница на друга в един документ.

# 329
Благодаря на коментиралите.    bouquet

Общи условия

Активация на акаунт