Да се научим да работим с Excel

• 130 248
  • 737
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Аз също мисля, че трябва да се обединят двете таблици в една - понеже има общ критерий (код на пилота), може по него да се навържат данните с VLOOKUP. От получената обща таблица могат да се вадят всякакви справки чрез Pivot table, подредена според изискванията за краен резултат.

Може да се прави направо и пивот от 2 таблици, но не мисля, че е необходимо.

# 331
Здравейте,

Имам нужда от помощ от разбирачите Simple Smile
Напоследък ми се налага да работя с ексел и ми трябва една формула, която забравих да запиша за да ми е по-лесно.

Почня, че започваше с VLOOKUP и е на следния принцип....имаме колона с числа на отделен шийт, примерно:

123456
456789
456123
321654
987895

Трябва тези числа да ги проверим в друг шийт дали ги има и дали са ок. Примерно в другия sheet ги има тези числа и в колоната до тях трябва да са разпознати, например като "нещо си"....и целта на формулата е да провери дали го има това "нещо си", ако го има да изписва "ок", ако го няма "няма съвпадение" или N/A, а ако има числата, но не са разпознати като "нещо си", да пише - Не е ОК.

Не знам дали ме разбрахте...на мен ми е трудно да се разбера  Blush

# 332
  • София
В прозорчето, където се задават параметрите на VLOOKUP
1. на първия ред се посочва с мишката числото, което искаш да проверяваш, дали го има;
2. на втория ред се маркират колоните, в които да го търси (тези в другия шийт) - като първа колона трябва да е тази, в която се съдържа евентуално търсеното числото, а в последната маркирана колона да е съответстващата стойност например ОК, която искаш да получиш, ако имаш съвпадение;
3. докато маркираш колоните до мишката излиза квадратче, в което се изписва броя на маркираните колони - това число го изписваш в третият ред;
4. в четвъртия ред се пише нула за да намери точно търсеното число.

С две думи - първо показваш какво се търси, после къде да го търси, после какво да изкара, ако го намери, накрая се пише нула. 
В You Tube има доста нагледни примери - само напиши VLOOKUP

Последна редакция: сб, 02 апр 2011, 18:08 от Lara

# 333
Ама тя иска да не и излиза NA ако липсва, ами "няма съвпадение". Тогава или трябва после с Find and replace да замени всяко NA с "няма съвпадение", или трябва да използва по - сложна формула със if и vlookup едновременно Peace

# 334
  • София
Да, вложена функция с IF i Vlookup става!
но не съм съвсем сигурна, доколко лесно ще стане.
Vlookup ще покаже онова "нещо си" за което си писала

Цитат
в колоната до тях трябва да са разпознати, например като "нещо си"....
след което би могла да направиш 2 ра формула, която да е IF, и да сравнява двете таблички и на едната колона да пише, ОК или Не става
Цитат
провери дали го има това "нещо си", ако го има да изписва "ок", ако го няма "няма съвпадение" или N/A, а ако има числата, но не са разпознати като "нещо си", да пише - Не е ОК.

Иначе вложена функция с vlookup, ако държиш мога да помисля, как ще стане ако кажеш повече неща за таблицата, иначе общо казано
=IF(VLOOKUP(числото, което търсиш;в таблицата, която търсиш;номер на колоната, в която търсим тескта)="neshto"; "stava";"nestava")
но трябва да се има предвид, че ако някъде по таблицата в първата колона има повтаряши се числа, ше даде проблем

Последна редакция: нд, 03 апр 2011, 10:34 от MaLe

# 335
Male  ме е изпреварила, че сутринта нямах време да напиша и формулата, но точно за това говорех. Mele  bouquet

# 336
ох ,не мога да се оправя....направих формулата и на двете ви - е, не стана
не държа да има "няма попадение", но поне ОК и НЕ е ОК

за да съм малко по-ясна, прилагам скрийншотове на примерни таблици  Mr. Green

таблица едно:
в нея имаме определени числа, които ще търсем в таблица две

таблица две:
в нея имаме тези числа, както и колона с обозначения, интересуват ме обозначенията...съответно ако числото, което търся отговаря на "нещо си" е ОК, ако не е "НЕ ОК". Т.е. важно ми е да знам ако ги има тези цифри, дали са обозначени правилно.

Благодаря ви, че отделяте време да помогнете  Blush

# 337
във втората таблица в колана В напиши тази формула
=VLOOKUP(A1,Sheet1!A:A,1,0)

послед копирай резултат и дай десен бутон paste special и чекни values.
послед дай филтър да ти излизат всички NA и ги замени с 0 примерно.

след това в колона С напиши тази формула:
=IF(A1=B1,"ок","не е ок")

това е по най лаишкия начин, но за да не ти пиша сложна формула, го направи така, за 1 минутка става.
Или ми пусни таблицата ти на i_krisi@abv.bg да ти вкарам вътре формулите да ги видиш Hug

# 338

ето така трябва да ти се получи

# 339
=IF(VLOOKUP(A1,Sheet1!A:A,1,0),"ok","ne e ok") - това е по - сложната формула, но тя не сработва когато няма съвпадения за съжаление, така че горния начин е по пипкав, но по - верен Peace

# 340
Аз се извинявам, че се меся, но то всъщност е и малко като въпрос де. Ами това нещо, за което пита Марчето, няма ли да се получи и с условно форматиране?

Преди време ми се наложи нещо подобно. Само че в моя случай беше ако датата е един месец  преди днес... нека бъде така, ако е след днес нека бъде иначе.
Посъветваха ме да го направя с условно форматиране и по този начин си спестих вмъкването на допълнителна колона, че таблицата и без това ми е огромна.
Разбира се аз съм абсолютен невежа. Но предположение просто Embarassed

Моят въпрос иначе е следният: нищо не разбирам, какво е pivot и за какво служи? Понякога се налага да експортирам данни от една програма в exel. Следвайки пътя по някое време компютърът ме пита в table или pivot. Винаги избирам table, но се чудя какво е pivot?

Сигурно ще ви се види малоумен въпрос, но... Embarassed Или да ме посъветвате къде да прочета за това, но да е написано на по-елементарен език. На повечето места виждам доста усложнени обяснения

Последна редакция: нд, 17 апр 2011, 09:03 от Stefka.b.k

# 341
  • София
Pivot таблиците са общо взето свързани таблици или интерактивна таблица, която дава възможности за оценка и анализ за големи бази данни. Възможно е да се ползват вътрешни екселкски или с импорт на други бази данни. Управлението им с pivot е много по-лесно, удобно и разумно. С pivot става излишно създаването на справки, които показват едни и същи данни в различни разрези. Могат да се използват и за малки и за големи бази данни, филтрирането им по всякакви критерии е възможно и дори преструктурирането на вече създадена така интерактивна таблица е много лесно с припокриване или влачене.
Страшно много информация има в нета за pivot, най-добре ще е да видите някой практически пример, с някой урок например, за да си дадете сметка(реално) за какво става дума. Обхвата им е огромен, така че...трудно е да го обясня само на теория.

Етотук например има доста инфо, макар и със стара версия, и с малък обхват, но все пак...
http://www.e-forestinformatics.org/Courses/informatics/PivotTable.html

Последна редакция: нд, 17 апр 2011, 10:19 от MaLe

# 342
На по прост език, pivot  e статистика на ексел - обобщава данни. От голяма база данни, той по зададени от теб критерии обобщава информацията от голямата база данни. И е моят любимец в ексел Peace

# 343
  • София
Имам една идея и много малко не ми достига, за да я осъществя. Та се надявам някой да ми помогне  Simple Smile
Искам да използвам формулата SEARCH(find_text, within_text, [start_num]), но ако мога в първото поле (find text) да не посочвам една клетка, а цяла колона, за да търси измежду няколко стойности в посочен от мен текст и ако намери някоя от търсените, да върне позицията и в текста.
Приемам предложения и за други формули, ако са по-подходящи.

Пробвах с OR но не става, въвеждах и формулата за масив - пак не става...

Измислих сходен пример, за да го обсъждаме нагледно:

Uploaded with ImageShack.us

Последна редакция: чт, 05 май 2011, 17:14 от Lara

# 344
  • София
Плиййз  Praynig
Няма ли кой да даде идея?!?

Общи условия

Активация на акаунт