Да се научим да работим с Excel

• 130 242
  • 737
  •   1
Отговори
# 345
  • Galaxy 13197853088
ако ще е конкретно за тези 7 думи с вложени иф+сърч би трябвало да стане, но би трябвало да има и по-елегантно решение

# 346
  • София
Ами, търся точно елегантното решение, понеже този пример го измислих.
Реалното търсене е за над 100 думи в над 1000 реда... И ми се повтаря периодично.

Ще се радвам, ако заедно намерим решение  Simple Smile

# 347
ох, виждам, че отново обсъждате функцията VLOOKUP. Аз преди време бях питала, но така и не успях да се справя и се отказах... Обаче сега с тези големи разпечатки за тел., бих искала да пробвам отново, а и мисля, че ще е полезно и за другите потребители.

имам sheet с разговорите ми към разни номера. имам друг sheet с номер (1-ва колонка) и име (2-ра колонка). Искам по някакъв начин да успея да заместя номерата в sheet 1, които ги имам в sheet 2, със съответното име. Не знам дали ме разбрахте, но крайния резултат искам да е стандартната разпечатка с разговорите, но просто номерата да са заместени с имена.

имам съмнение, че не се получава заради някакъв формат на клетките (число, текст), или някакво сортиране (възходящо, низходящо). Моля някой ако има търпение да се опита да ми обясни по-подробно. мисля, че ще е полезно и за другите! Благодаря предварително!

# 348
  • София
Със сигурност телефонните номера от двата шийта трябва да са форматирани еднакво, за да работи Vlookup. Няма значение сортирането, понеже функцията сравнява посочената стойност с всяка една от списъка.
Тоест във файла с номерата и имената, ако телефоните са записани като число 888111222, трябва в новото извлечение да са записани по същия начин.
Ако искаш повече конкретна помощ може да дадеш примерни таблички.

# 349
Има и нещо друго, във разпечатките номерата на телефоните са запазени като текст, като си на даден номер, горе на клетката ти излиза едно зелено триъгълниче, като му дадеш десен бутон пише convert to number, маркираш цялата колона, кликваш с десен бутон и му даваш това convert to number. След това, Vlookup със сигурност ще сработи Peace
ето така изглежда

# 350
благодаря, Moon Walk, ще го помъча пак като имам повечко време. Като нищо това е проблема Simple Smile

# 351
  • София
Аз реших частично моят проблем с функцията Search. Малко е "каруцарско" решението, но като няма кон и магарето е кон...  Simple Smile
Понеже, както вече казах, търсените думи са 113 на брой, реших, че ще ги добавя, като имена на колони и ще търся съвпадение на текста с името на всяка една от колоните - все в някоя ще се падне съвпадението.
После с Find and Replace изтрих всички резултати, в които не е открито съвпадение.
И понеже Seartch връща като число позицията, от която започва намерената дума, просто в последната колона сумирах целият ред, където има съвпадение само с една от търсените думи.
Така получих резултата, който търсех в сивото поле от примера ми.
После с функцията Mid си изрязвам търсената дума от текста и си решавам задачката  Simple Smile

Не знам, дали го обясних разбираемо и дали изобщо би било полезно на някого, но мисля, че е добра идея, когато някой се пребори с нещо да публикува решението.

# 352
бе то полезно, ама не си го представих

# 353
  • София
Идеята ми е да извадя ден от седмицата, ако се съдържа в някакъв текст. В реалния ми файл не търся дни от седмицата, а 113 различни думи.
Та, копирам колона "А" без заглавието и я пействам в D1 с Transpose, така че да я обърне хоризонтално.
Вече търсените дни от седмицата стават имена на допълнителни колони - от D до J.
В D2 въвеждам формулата за търсене на първото заглавие, тоест понеделник така:

Копирам формулата надолу и надясно и се получава следния резултат.

С Find and Replace изтривам всички #VALUE!, за да ми останат само съвпаденията на думите.
В колона L си изкарвам резултатите чрез SUM.
В реалния ми случай всички търсени думи са с дължина 6 символа, така че с формулата MID изрязвам думата, която ми трябва - от позицията, която октрих със Searsh, до шестият символ.

И така в сивите полета получавам извадени дните от седмицата измежду текстовете в колона C

# 354
пипкаво, но умно измислено Peace

# 355
  • Galaxy 13197853088
с макрос ще стане елегантно, но уви, не ми се отдава.

# 356
с макрос ще стане елегантно, но уви, не ми се отдава.
абсолютно. Ето в такива ситуации макроса е незаменим.
Имате ли идея къде може да има курсове за напреднали:). Наистина само макроси не мога да пиша, а биха ми улеснили живота ехееее.
Другото - аксес също може да помогне в тази ситуация, но със сигурност не бих могла да ти обясня тук как Confused

# 357
  • София
И аз не се оправям много добре с макросите.

Между другото е доста полезно когато се записва макрос, после да се разгледа кода. По принцип комадите са доста логични и човек, който се занимава сериозно може да се научи и сам на основните команди.
Аз така си бях преправила един макрос да има по-голямо приложение.
Например, ако искам да напиша прост макрос, започвам с команда за селектиране - пускам запис на макрос, селектирам една клетка  и спирам записа. После, като отворя кода, виждам каква е командата за селектиране на клетка.

И така - хубаво е, че човек може сам да се учи на Ексел с четене на хелпа и проби.

# 358
  • Galaxy 13197853088
е, в аксеса мисля можеш да пуснеш една sql заявка и да ти извади каквото ти трябва, но в ексел не става. ако остане време ще питам познат за този макрос

# 359
Имам проблем с много числа (тел.номера) форматирани като текст. Дори като дам, че искам да са във формат число на цялата колонка, нищо не се променя, а трябва да цъкам на всяка клетка поотделно и като дам enter, тогава се променя. Няма ли нещо като "update data"?

Общи условия

Активация на акаунт