Да се научим да работим с Excel

• 130 050
  • 737
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Hrisi, Вени ти е помогнала, а аз не съм сигурна дали щях да съм полезна. Програми с менюта на бг са ми като чисто нови  Embarassed
И аз съм така с менютата на български, все едно за първи път сядам пред уърд или ексел  Laughing. В случая бях тръгнала да направя един принт скрийн, когато се сетих, че в сайта на майкрософт винаги има помощ, вкл. и на български, често ми е бил в помощ  Peace.

# 646
  • София
Момичета,
каква може да е причината да не сработва частично vlookup?
Ето: в един шийт са колони - име и номер, а в друг - име и сума /тя е в резултат на пивот/.
Желая да навържа име-сума-номер във втория шийт, получава се, но от всички редове 7-8 стават N/A.
 Проверих, формата на цялата колона номер е еднакъв, колона име е еднаква и в двата шийта?

# 647
Момичета,
каква може да е причината да не сработва частично vlookup?
Ето: в един шийт са колони - име и номер, а в друг - име и сума /тя е в резултат на пивот/.
Желая да навържа име-сума-номер във втория шийт, получава се, но от всички редове 7-8 стават N/A.
 Проверих, формата на цялата колона номер е еднакъв, колона име е еднаква и в двата шийта?

Дори минимална разлика в изписването на имената ще ти даде N/A. Примерно, някой интервал разлика. Изчисти от такива за начало. Функцията е TRIM  Peace

# 648
Друго което гарантира добра работа с vlookup - таблицата от която се взимат данните да е със сортирана първа колона И последния аргумент на функцията да е false

# 649
А за 100% сигурност, може да сложиш и по една абсолютна стойност на колоните, от които търсиш:) Но както го описваш най - вероятно е някое и друго интервалче. Trim ЩЕ СВЪРШИ РАБОТА Peace

# 650
  • София
Благодаря, бяхте ми полезни,
ето какво стана - в таблицата от която се взимат данните от колона Име, имало още една колона, разположена по-напред Име, но старо, и явно формулата дърпала от там/ всички разлики бяха от там/. Добре, че не ми беше нужна, цялата стара я махнах, дооправих, и вече всичко си пасна.

# 651
Здравейте Simple Smile!

Записвам се при вас. Ежедневно работя със excel, но голяма част от тънкостите не ги знам.Сега  сядам да изчета темата, ще си водя записки Simple Smile.
Да попитам, има ли функция, която изтрива един и същи израз от всички избрани клетки? Имам една колона, където са записани номера на фактури/днешна дата, искам да изтрия датата от всички клетки, но не знам как.

# 652
Да попитам, има ли функция, която изтрива един и същи израз от всички избрани клетки? Имам една колона, където са записани номера на фактури/днешна дата, искам да изтрия датата от всички клетки, но не знам как.
Аз това го правя с Replace (control+H)
в първото поле пиша това което трябва да се замени ( в случая - да се изтрие)
във второто поле пиша това с което трябва да се замени ( в твоя случай се оставя празно)
после "replace all" или "replace next"...
обаче това е за точно едно и също нещо - или точно една и съща дата. Пример - може да изтриеш текста "/25.9.2012г." от клетките които си маркирала или целия документ.

# 653
Аз това го правя с Replace (control+H)
в първото поле пиша това което трябва да се замени ( в случая - да се изтрие)
във второто поле пиша това с което трябва да се замени ( в твоя случай се оставя празно)
после "replace all" или "replace next"...
обаче това е за точно едно и също нещо - или точно една и съща дата. Пример - може да изтриеш текста "/25.9.2012г." от клетките които си маркирала или целия документ.
Различни дати могат да се обхванат с "/*г.", т.е. всичко от наклонената черта до г. или с "/*", ако няма г.

# 654
Благодаря ви много  bouquet!
Останала съм с погрешен спомен за Replace, мислех, че засяга цялата информация в дадена клетка.

# 655
Правилото със звездичките и заместването е горе долу следното ( аз поне често го ползвам)

във Find се пише: **:**:** - това е например за премахване на часове, или дати. Може да се ползва за всякакво заместване или премахване с различен брой звездички. Дано ме разбрахте и дано съм била полезна Peace

# 656
Как се закръгля с функция Round, но към по-голямо число - 17,36 да се заклъгли на 18 и 17,76 също на 18? Мерси.

# 657
Как се закръгля с функция Round, но към по-голямо число - 17,36 да се заклъгли на 18 и 17,76 също на 18? Мерси.

=CEILING(A1;1)
ИЛИ
=ROUNDUP(A1;0)

# 658
Имам колона с различни числа. Как да ги разделя на 100 с формула? Благорадя!
А1 2000
А2 256
А3 8990
А4 360

# 659
в клетка В1 пишеш:
=А1/100
след това копираш формулата надолу във всички клетки в колона В

Общи условия

Активация на акаунт