Да се научим да работим с Excel

• 130 092
  • 737
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Щеше да вмъкваш ред по ред  Laughing! Шегувам се, разбира се, радвам се, че съм била полезна  Hug.

# 616
  • Варна
Здравейте!
имам един проблем и не мога да го оправя.

Имам няколко екселски файла на десктопа,като искам двата от тях да се отварят в отделни прозорци... искам да сравня нещо,обаче единия се застъпва с другия и ми е трудно така.Praynig

# 617
При мен се получава така- отварям си единия като си цъкам на него
А другия така: отивам на старт менюто, от там стартирам ексел, който в случая се отваря вече в друг прозорец, и от там давам open втория файл
Така отворените файлове са в различни прозорци, а не в един
Дано ме разбра
Ще ми е интересно някой да сподели "научно" решение на този проблем  Grinning а не лаишко като моето

# 618
  • Юпитер- Сатурн
Отваряш двата файла, които искаш да гледаш. От командния ред избираш Windows. После Arrange и избираш опцията, която ще ти е най- полезна вертикално или хоризонтално.

# 619
"научно"  Wink в менюто "view" -> "arrange all" и после ако искаш вертикално, хоризонтално и т.н.. ти се редят всички прозорци  Wink

# 620
Даже за сравняване има мн готина функция, където се подравняват и се скролват заедно. За съжаление тук съм със стар ексел и малко ми се губи тая функция... compare се казва. Иначе Азарея го е казала...
http://office.microsoft.com/en-us/excel-help/compare-workbooks-s … -HP001040486.aspx

# 621
Ауу супер е тая тема, сега ще пробвам Simple Smile

# 622
  • Пловдив
Здравейте, имам един сериозен проблем (с едни екселски таблици  Simple Smile) От доста време се опитвам да открия решение из нета, но така и не успях. Ако някой може да помогне, ще съм му истински признателна. Ще се опитам да опиша с елеметарен пример. Имам една таблица с 3 колони. Имам и още една друга с 2 колони, от която ме интересува само едната колона (със стойности примерно 2, 10, 15), която трябва да се добави в таблицата с 3 колони. Значи общото м/у двете таблици е другата колона, коята да кажем съдържа: ябълки, круши, череши. Искам да сравня двете таблици, да открия съответната клетка на ябълки, круши, череши в таблицата с 3 колони и да добавя в нова колона стойностите 2, 10, 15 (те са в таблицата с 2 колони, от която искам да се копират в таблицата с 3 колони.) В двете колони с ябълки, круши, череши, може и да има и други стойности, но мен ме итересуват само тези, които съвпадат и съответно само от таблицата с 2 колони да се копират клетките със стойности 2, 10, 15. Не съм сигурна, че успях да го обясня разбираемо, но ако някой реши да помага, ще се опитам да го обясня и по-разбираемо. По-долу съм описала и с пример. Работя с Excel 2007.
Благодаря предварително  Praynig Hug Praynig  bouquet

Таблица с 2 колони                   Таблица с 3 колони (в четвъртата колона D на реда с/у      
                                                   съответната стойност (ябълки, круши, череши) да се копират    
                                                   стойностите от клетките в колона B на таблицата с 2 колони)
    A           B                                             A                 B               C             D
ябълки       2                                         Иван            круши      първи       10
круши      10                                         Димитър      череши    първи       15
череши    15                                         Петър          лимони    втори
                                                              Соня            ябълки    трети          2

# 623
  • София
Трябва ти функцията VLOOKUP, за която има подробни обяснения и много видео уроци в YOUTUBE Peace

# 624
Трябва ти функцията VLOOKUP, за която има подробни обяснения и много видео уроци в YOUTUBE Peace
както и в самата тема тук. Ако все пак не се оправиш пиши.

# 625
  • Пловдив
Здравей Lara, огромно благодаря! Още с първото клипче в Youtube проблема ми беше решен. Нямаш представа какъв труд и колко грешки ми спести! Искрено ти благодаря и ти желая много, много щастие  Hug Hug Hug      bouquet  bouquet  bouquet

както и в самата тема тук. Ако все пак не се оправиш пиши.
Благодаря Moon Walk, клипчето ми помогна  Hug      bouquet

Страхотни сте! Съжалявам само, че не се сетих по-рано да се поровя във форума.  Simple Smile

P.S.  Само не успях да разбера защо този символ $ не ми се изписа автоматично във формулата, а се наложи аз да го пиша!? Попълвах необходимото в прозореца на формулата... но не е проблем.  Simple Smile

Последна редакция: нд, 16 сеп 2012, 18:35 от sladurka3333

# 626
  • София
Този символ "застопорява", реда или колоната, пред който е поставен в адреса на клетка (или зона).

Понеже при Vlookup, когато копираш формулата, по подразбиране се променят клетките, за да съответстват на новия ред. Ако искаш да не се променя реда, слагаш символа $ пред номера на реда (например B$6)
Надявам се, че е разбираемо  Simple Smile

# 627
  • Пловдив
Този символ "застопорява", реда или колоната, пред който е поставен в адреса на клетка (или зона).

Понеже при Vlookup, когато копираш формулата, по подразбиране се променят клетките, за да съответстват на новия ред. Ако искаш да не се променя реда, слагаш символа $ пред номера на реда (например B$6)
Надявам се, че е разбираемо  Simple Smile
Да, да. Аз знам за какво се използва, но мислех, че формулата сама го добавя  Simple Smile Хич не ми представлява проблем да си го добавям (дано да не забравя, когато се налага де) Просто съм толкова щастлива от новите ми екселски знания, че нищо не може да ме притесни в момента  Hug

# 628
  • Варна.
Въпроса ми не е екселски, но се надявам някой да ми отговори.

Имам файл текстов файл в word, с много голям брой страници, първоначално информацията е била в pdf формат и при записването в doc са се появили паузи между думите, някъде по 2, някъде по 3 някъде по повече.
Известен ли е начин, чрез който да се направи -> между всяка дума да има само по една пауза.

Благодаря!

# 629
  • софия
Въпроса ми не е екселски, но се надявам някой да ми отговори.

Имам файл текстов файл в word, с много голям брой страници, първоначално информацията е била в pdf формат и при записването в doc са се появили паузи между думите, някъде по 2, някъде по 3 някъде по повече.
Известен ли е начин, чрез който да се направи -> между всяка дума да има само по една пауза.

Благодаря!
Да. С Replace. В момента не мога подробно да го опиша, че съм с таблета и менюто е по-различно, но е лесно.

Общи условия

Активация на акаунт