Отговори
# 105
Либия ми отпадна от краткия списък, във всеки случай.
Куба, Беларус се сещам че май сме още в братски отношения... с Чили как сме?

# 106
Ако съм в Сърбия, бих казала, че съм българка, или поне сега така си мисля.

# 107
Ако съм в Сърбия, бих казала, че съм българка, или поне сега така си мисля.

Гоооляма грешка.Сърбите хич не ни обичат.Те покрай техните си проблеми,май никого не обичат,но все другите са им виновни.

# 108
Проблеми нито с българските нито с канадските институции съм имала, и на джете места са ми свършили работата еднакво бързо.
Но съм се натъквала какви правила имат в канадските:
например - за да не е изненадан кандидата от резултатите си, въпреки че в момента ги знаете, му казвате ,че ще ги получи по пощата след 3 дни, но знаете,че сервиза който ползваме е 5 дни. И други от този сорт.
Тук например за да си получиш личните резултати от лабораторни изследвания си плащаш и подписваш декларация, че няма да ги използваш в съда (това при условие, че са безплатни). И да не мислите,че си ги вземаш веднага. Не отговора е ела след 2 дни.

# 109
  • T"A
Ами, на мен тук апостил и лични документи ми извадиха на място, в деня на идването без да плащам експресна услуга, докато в България за същото не само, че си платих допълнително, но и чаках повече. Във вътрешните министерства даже начина, по който са разпределени пространствата са различни - тукашното е една голяма отворена зала със столчета, на които чакат хора с номерче да им светне на екрана кой служител ги поема, в аналога му по софийска адресна регистрация са едни тесни коридорчета с много стаи, за част от които се чука, преди да влезеш (т.е. какво става вътре не мога да видя, а трябва да обиколя стаите в точно определен ред)

Не виждам каква е логиката в родната си страна да не си знаеш правата, а в чужбина - за няколко години и с чужд език да успяваш да се подготвиш по тази материя по-добре. И аз хем не живея в държава, която изпъква със спазване на човешките права, но поне бюрократичните процедури са сведени до удобно за ползване ниво.

При нас и оценките от преподавателите в университета могат да се обжалват (защото грешки в оценяването винаги може да се случат), има си процедура, учащите в бакалавърски степени редовно го правят. Все за нещо допълнително мога да се сетя...
Много неща и в българската с-ма са улеснени и предствл. предимство пред тукашната, но като цяло са по-малко.  Confused

# 110
  • T"A
Либия ми отпадна от краткия списък, във всеки случай.

С Либия до скандала със сестрите, не знам да е имало дипломатически проблеми  Thinking (в сайта пише - чудесни са отношенията)

Малко като лотария ми е - в непозната страна, в която нямам опит с тамошните посолства, дали ще имам късмет...  Confused
Не бих разчитала на това. Единствената ми надежда би била, че бг паспорт е европейски и може да се задвижат и други институции (ЕС), но това пак не е избор, продиктуван от идеята, че в нашето посолство реагират бързо и адекватно...

# 111
е определено ако ме хванат в арабска срана (ама каква тема сте подхванали Simple Smile бих си изяла израелския паспорт и бих показвла само българския Simple Smile

(ако бях на мястото на мента имах предвид Simple Smile)

Последна редакция: вт, 16 юни 2009, 17:21 от gioia.

# 112
  • T"A
е определено ако ме хванат в арабска срана (ама каква тема сте подхванали Simple Smile бих си изяла израелския паспорт и бих показвла само българския Simple Smile

Не мога, щадя си стомаха  Laughing В голяма част от тези страни с израелски паспорт изобщо няма да мога да вляза, тъй че тях не ги броя  Sunglasses

Аз нямах предвид точно отвличания, пр. има случаи на изгубени младежи в джунглата и ми е правило впечатление как се изпращат спасителни екипи и пр. + природни бедствия, внезапно избухнали протести, разни такива опасни ситуации. Но да не се налага на никой да изпробва посолствата в подобни положения  Peace

# 113
При нас от почти 2 години посланник е Людмил Спасов-който беше в Либия-явно парен каша духа,но той е най свестният посланник който сме имали,дано обаче да не се налага да търсим  помощ от посолства. Praynig

# 114
  • Italia
Понеже говорим за послоства, двойно гражданство и кой към кого би се обърнал при нужда: скоро нау4их и то тук от форума,4е при двойно гражданство в слу4ай на кризисна ситуация лицето,което се намира в беда първо се третира като гражданин на страната,в която е родено ( в наШия слу4ай България ).Тоест и да се обадите на другото посолство Ще ви кажат ,4е трябва първо да се свържете с българското такова в съответната страна и само ако няма такова можете да минете към план Б.

# 115
Понеже говорим за послоства, двойно гражданство и кой към кого би се обърнал при нужда: скоро нау4их и то тук от форума,4е при двойно гражданство в слу4ай на кризисна ситуация лицето,което се намира в беда първо се третира като гражданин на страната,в която е родено ( в наШия слу4ай България ).Тоест и да се обадите на другото посолство Ще ви кажат ,4е трябва първо да се свържете с българското такова в съответната страна и само ако няма такова можете да минете към план Б.

хехе изто4никът ти на информация не е от най_достоверните Wink 

# 116
С Либия до скандала със сестрите, не знам да е имало дипломатически проблеми  Thinking (в сайта пише - чудесни са отношенията)

Е, да де. Нашите 7 години даваха тихо и полека, точно за да не би случайно да си развалим отношенията с Либия  Rolling Eyes. Кел файда от добрите отношения.

За двойното гражданство, аз знам, че с който паспорт си влязъл в съответната страна, към това посолство се обръщаш в случай на нужда.

# 117
Наскоро се ограмотих за следното:всеки български гражданин,който се намира на територията на друга държава,трябва да декларира статута  си в бг посолството.Това в случай,че е жертва на инцидент или природно бедствие и т.н.,ако от местните служби се свържат с тях-посолството да може да предприеме адекватни мерки.Свързах се с посолството тук и ми обясниха,че се попълва формуляр и трябва да се отиде на място,така,че скоро ще го свърша това.
Дано само не ми се случва да ги търсят   Praynig

# 118
  • Там,където се събуждам щастлива.
Наскоро се ограмотих за следното:всеки български гражданин,който се намира на територията на друга държава,трябва да декларира статута  си в бг посолството.Това в случай,че е жертва на инцидент или природно бедствие и т.н.,ако от местните служби се свържат с тях-посолството да може да предприеме адекватни мерки.Свързах се с посолството тук и ми обясниха,че се попълва формуляр и трябва да се отиде на място,така,че скоро ще го свърша това.
Дано само не ми се случва да ги търсят   Praynig

Това добре, като идея и информация, ама за един формуляр трябва някои да пътуваме към 250км. Не става ли по пощата?  newsm78

# 119
  • Boston, MA

Няма такова нещо.

...
За двойното гражданство, аз знам, че с който паспорт си влязъл в съответната страна, към това посолство се обръщаш в случай на нужда.

Това повече го вярвам.

Общи условия

Активация на акаунт