Отговори
# 90
Българските институции са под всякаква критика. Ако някой е на друго мнение, значи не се е сблъсквал скоро с жена на гише.
Няма да забравя, отиваме с мъжа ми да си извадим бг, свидетелство за брак. Носи ме всички необходими документи и в 9 часа сутринта, понеделник сме пред съответната врата. Приемат ни документите и на въпроса, кога ще стане брачното свидетелство, отговора е , ами  трябва да ида до компютъра, а той само в сряда работи Shocked ...
Компютъра, като някакво свещено животно, при което се ходи в определени дни ooooh! не можахме да повярваме, но това е действителността в София, за провинцията не ми се мисли. Накрая получихме една попълнена на ръка със син химикал бланка.

# 91
Тази зима се сблъсквах с жени на гишета. Изкарвахме ЕГН на дъщеря ми. Нямах проблеми, даже се получи много мило, защото в ритуалната зала попаднахме на жената, която ни бракосъчета Simple Smile Вярно е, че на места не разполагат с техника и нещата не са добре организирани. Вярно е, че има много случаи, в които служителите се гаврят с хората и не искат да им съдействат ей така напук. За да ги научат те... Но според мен тази негативна настройка, която имаме, когато тръгнем да си имаме работа с български институции само ни създава излишни проблеми. Аз специално наблюдавах хората, които бяха обслужвани преди мен в общината. Нямаше ни един, който да не повиши тон и да не се изпокара със служителките. Освен нас. Говорихме си спокойно, записахме си къде трябва да отидем и какво да направим и всичко стана бързо и лесно.

# 92
Дааа,българските служби....попадала съм и на коректни служители,но странно защо се впечатлявам от това.Нали това им е работата-да са любезни,компетентни и коректни. newsm78
А най-пресният ми случай е от преди три седмици.По телефона искаме информация какви документи са необходими да носим,какво е работното време,каква е цената на услугата,какви са сроковете . ....отиваме на другия ден и ....службата се мести в нова сграда и няма да работи няколко дни Shocked
Е,това си е чиста евакуация,според мен. Twisted Evil Никъде нямаше информация за това,нито на сайта на министерството,нито служителката предния ден ни предупреди.
И къде да си търся правата?

# 93
Grinning Но поне можеш да звъниш и да чакаш. А можеш и на място да идеш, има места за следващия ден обикновено.

За сравнение, българският еквивалент на УСЦИС работи веднъж седмицата от 10 до 12 и имиграционните закони са според зависи, най-вече според дали леля Пенка или леля Стоянка са на гишето. Моя приятелка плачеше от отношението на служителките там всеки път, като идеше, на всеки шест месеца заради някакви си карта на съпруга й, който не е българин. Налагаше й се да си вземе свободен ден, разбира се, да се нареди, да чака. И накрая лелята от гишето се обръщаше към нея с "момиченце".

Та като сравните, не предпочитате ли да си чакате 34 минути вкъщи пред чакане цяла сутрин на гише в българска институция без тоалетна "за граждани"? Аз да.
Баш имигрантските служби не ги давай за пример. Заради тях две години ходих с неизвестен статут. След като чаках 34 минути на телефона си говорих с някаква личност, която ме прати в местното им поделение. Отидохме там и един симпатяга ни обясни, че документите ми не са придвижени и сигурно събират прах на някое бюро. Да събера всички документи отново и да ги пратя пак. След две години съм горд притежател на зелена карта:) На един познат така и не му се усмихма това щастие - бяха му объркали рождената дата в зелената карта и така и не успя да получи нова. Вече беше станал гражданин на Щатите, когато получи отговор от имигрантските служби, че въпросът му не може да се уреди.

# 94
Immigracionnite kym men vinagi sa bili izriadni, no ideyata ne e da si razmeniame lichni primeri do pripadyk.
Prosto kazvam, che predpochitam da se opraviam s amer. nekadyrnici, otkolkoto s bylgarski.

Sorry, ot telefon pisha.

# 95
Mentha направиха ми впечатления някой неща като например:
-планирането и пазаруването (на едро) да кажем 2 пъти в месеца;
-търсенето на правата си;
сигурно има и други но още ми се спи и не мога да се сетя.

Откъде? От кварталното магазинче и тоя дето духа ли?
Аз не съм споменала кварталното магазинче, има големи вериги и поне от моето обкръжение хората си пазаруват от там.
А за правата, има закони,ако ги познаваш си търсиш правата, ако не си е жив махленски скандал. Това се случва и в България и в чужбина

# 96
Titina, v idealnia center na Sofia, otkydeto sym az, horata vse oshte pazaruvat po staromodnia nachin, koeto na men vsyshtnost mnogo mi haresva. Mrazia pazaruvaneto 2/mesec ot golemi supermarketi.

A za pravata e mnogo goliama tema, pri tova I specializirana. V tozi kysen chas shte kazha samo, che v Amerika mi e mnogo po-lesno da si znam pravata, na mnogo niva.

# 97
  • T"A
За мен да се сравнява общинската служба за издаване на някакъв документ и имиграционните е сравнение на чушки с домати, но карай...

Миналата година ми се наложи да правя абсолютно еднакви процедури в двете държави - апостил, издаване на нови лични документи след скл. на брак и т.н. - е, разлика в бюрокрацията има, най-вече времето, за което се правят тези неща!

А за търсене на правата - Titina, учудва ме, че не си забелязала разликите между държавите. Между другото, в последните години има доста промени, именно защото България се стреми към западни стандарти. За това тук-таме има и номерчата за чакане, някои разговори със служители се записват и има закон, според който държавната администрация трябва да отговаря на запитвания до месец. Но това са сравнително нови неща и не навсякъде са "разработени" като начин на работа.

ако не си е жив махленски скандал

Махленски скандал няма как да ми се случи, защото тук такова понятие не съществува. Обръщаш се до съответната инстанция и тя може да прецени дали молбата ти/оплакването ти са основателни.

А и интересно - притежателите на два международни паспорта, в случай на опасност в чужда държава, към кое посолство биха се обърнали за помощ? Или, да кажем, че и към двете, но от кое бихте очаквали реална помощ?

Последна редакция: вт, 16 юни 2009, 10:46 от Mentha

# 98
А и интересно - притежателите на два международни паспорта, в случай на опасност в чужда държава, към кое посолство биха се обърнали за помощ? Или, да кажем, че и към двете, но от кое бихте очаквали реална помощ?
Зависи, ако съм сама (без половинката) бих се обърнала първо към българското посолство за помощ и ако не ми окажат такава, бих потърсила холандското.
Аз съм с чудесни впечатления от българското посолство в Холандия, между другото. Не мога да кажа същото за холандското посолство в България обаче. Преди 8 години дори бяхме подали оплакване срещу тях.

# 99
Ние сме с две гражданства българско и немско и в момента сме в Люксембург. Ако стане нещо, не дай си Боже, първо немското посолство ще търси ме, там да ни помогнат. На бг. служби не бих разчитала, но кой знае, ако се наложи и този вариант го има.

# 100
Аз първо бих търсила немското посолство. Българското посолство колкото пъти да съм го потърсила с някакъв въпрос или  ми отговарят неадекватно или изобщо не ми отговарят, та в случай на опасност изобщо не ми се рискува с тяхната компетентност, независимо в кой край на света съм, защото докато се натуткат да ми помогнат може вече да нямам нужда от помощ Wink. Да не говорим, че като ги знам колко са любезни повечето, като нищо може и да ме нахокат къде съм тръгнала на майната си Laughing

# 101
  • E-CLM & CH-VD

Kъм испанското. Пределно ясно е, че някои държави са "по-държави" от други, и съответно думата им има повече международна тежест. Както и факта, че като подадеш единия паспорт на много места те гледат по един начин, а като подадеш другия паспорт - по съвсем различен.

Специално за Испания - като добавим и пословичната грубост, наглост и нахалство на служителите от бг посолство, съвсем ти се отщява да зависиш за каквото и да било от тях. Не дай си Боже пък, да чакаш помощ. Че те дори не вдигат телефона, който е отворен за граждани.... само в петък от 9 до 12. През останалото време трябва да се пазиш нищо да не ти се случва.  Laughing

# 102
.. зависи от м/удържавните отношения, предполагам.
Ако ме отвлекат в страна, като Йемен, например докато посолството ни разбере сигурно ще съм заклана, а и тяхното поведение сигурно би било в стил  'ами, който го е страх от мечки да не ходи в гората". Предпочитам Италианското правителство да ми стои зад гърба, честно казано.

# 103
Ако ме отвлекат в страна, като Йемен, например докато посолството ни разбере сигурно ще съм заклана, а и тяхното поведение сигурно би било в стил  'ами, който го е страх от мечки да не ходи в гората". Предпочитам Италианското правителство да ми стои зад гърба, честно казано.
Точно в момента има подобен случай с немски туристи. В групата е имало англичанин и южнокорейка. Ако си с бълг. паспорт там сигурно си лудия от поговорката "Който го е страх от мечки, не ходи в гората".

# 104
А коя е държавата, в която ако те отвлекат, би предпочела помоща на българското пред италианското посолство Wink?

Общи условия

Активация на акаунт