Отговори
# 195
  • Italia
Като говорите за риба се сетих, че в Германия, а и тук  петък се яде риба. Тази традиция възприех и аз. Днес ще има роба и скариди за вечеря  chef

И тук така,но аз не го спазвам стриктно.  Wink

# 196
  • T"A
Като си говорим за кулинарното приобщаване... да попитам живеещите в Италия - успяхте ли да научите имената на всички видове паста?  Mr. Green (няма да питам колко време е отнело...  Whistling но ще се радвам и на тази информация  Mr. Green)

# 197
  • в едно миланско село
Като си говорим за кулинарното приобщаване... да попитам живеещите в Италия - успяхте ли да научите имената на всички видове паста?  Mr. Green (няма да питам колко време е отнело...  Whistling но ще се радвам и на тази информация  Mr. Green)

на вси4ки не... то във всяка област изниква по неЩо типи4но. ама и тия дето ги знам като име не е ре4ено, 4е помня на кой вид паста съответстват  Laughing
време едно двайсетина години  #Crazy

# 198
Мимка, кои според теб са лоши навици, които съм възприела тогава?
Че не се гримирам ли? Или че не се обличам като чалга- певица?
Че карам колело ли? Стана ми интересно Thinking

Семлата почерпка.

# 199

Семлата почерпка.
Вярваш ли и като знаеш какви торти прави? Joy

# 200
Защо семплата почерпка да е лош навик?

# 201

Семлата почерпка.

Не и тъкмо затова се помайтапих, но... Да не се чудите пак някой неща в други теми.

# 202
  • Там,където се събуждам щастлива.
По отношение на почерпката: аз не правя семпла, но може такава да изглежда в БГ очи, защото е бързо стъкмена. Мноооого рядко вече се задържам часове в кухнята. Предпочитам с книжка в градината или да се наслаждавам на природата....
Интересното е, че се опитах за РД на сестра ми ( в БГ) да спестя време и съответно салати, салами и т.н. бяха в купи и всеки да си взима и маже. Хич, не им хареса на гостите и никой нищо не взимаше (дори и след подканяния). След час от започването се принудих да се евакуирам в кухнята и да мажа до припадък. Всичко изядоха. Не можах да разбера дали ги домързя или много странно им се видя.  newsm78

# 203
  • T"A
Kalinka, много странно се е получило при вас...
На мен пък ми харесва, че тук събирания се правят с бюфет вместо да седим на маса и да ядем - ставаш, взимаш си нещо за хапване, заговаряш се с други хора, разхождаш се, тип коктейлно парти се получава и тук е много популярно. Не, че няма вечери, на които да сервират на маса, но сред младите хора (т.е. и хора на по 40-50 год.) по-разчупените форми се котират повече, особено при много гости. Бяхме и на един рожден ден, в който на голяма маса бяха сложени продукти за суши и всеки си навиваше с каквото обича - голям смях падаше със съвсем непознати хора и много се забавлявах. Правят ги и на покрива (който живее на последен етаж) или комбинирано - в градината и вътре (който живее в къща), или пък изнасят цели празнувания на плажа или в парка... Ние слагаме маса, само когато каним малко хора - един, двама човека, иначе прилагаме алтернативите с бюфет или направо навън...
Само на вечери с роднини сме по-стриктно около масата, макар че пак не е на принципа да те "обслужват", всеки помага в сервирането и отсервирането (поне) и носи нещо, което е приготвил вкъщи или е купил (ако няма възможност да приготви).
Да ми мият чиниите вкъщи или аз да мия в чужд дом - не обичам и не го правя, но останалото - да  Peace

# 204
  • Nederland
Kalinka, а на мен пък точно това много ми хареса в Холандия. Била съм на няколко такива партита за рожден ден с барбекю на двора и всеки сам си приготвя това, което иска. Много практично и чудесен начин да се видиш с всички. Нали за това са партитата, а не домакинята да готви цял ден и накрая със сетни сили  Mr. Green да се опитва да обърне внимание на всички и всичко това в чест на собствения и празник. Simple Smile

# 205
Kalinka, а на мен пък точно това много ми хареса в Холандия. Била съм на няколко такива партита за рожден ден с барбекю на двора и всеки сам си приготвя това, което иска. Много практично и чудесен начин да се видиш с всички. Нали за това са партитата, а не домакинята да готви цял ден и накрая със сетни сили  Mr. Green да се опитва да обърне внимание на всички и всичко това в чест на собствения и празник. Simple Smile

Тони, и на мен ми харесва и аз затова толкова бързо го възприех. Може да направя втори опит с родата / приятелите и да видя дали ще се поддадат.  Wink

# 206
Калинка, да не би да им е било неудобно? Помня, в самото начало, когато пристигнах тук и на мен ми беше доста непривичен този начин и в началото чувствах неудобство. Не знаех как да реагирам. Разбира се, става въпрос за преди 10г, когато нещата бяха по-различни, но просто ми мина в главата като вариант.

Последна редакция: вт, 23 юни 2009, 01:51 от Зукини

# 207
Калинка, да не би да им е било неудобно? Помня, в самото начало, когато пристигнах тук и на мен ми беше доста непривичен този начин и в началото чувствах неудобство. Не знаех как да реагирам. Разбира се, става въпрос за преди 10г, когато нещата бяха по-различни, но просто ми мина в главата като вариант.

Ами....какво да им е неудобно. Най-близките ми хора са. Не знам....
Ще пробвам пак тази година, да видя какво ще стане.  Wink В жегите, в България, съвсем не ми се стои в кухнята, та ще давам по холандски тертип (също с максимално кратко готвене.... Wink)

# 208

Семлата почерпка.

Торти започнах да правя преди 9 месеца, до тогава се купуваха Grinning
Под семпла почерпка имам друго предвид- рядко се канят гости на вечеря. Поне при нас е така. Канят ни или ние каним след 20 ч., когато се предполага че си вечерял вече в къщи Grinning. Предлага се торта и кафе/чай, след това вече разни хапки и ядки. Като принципа е на въртящите се чинии"- домакинята подава чинията на близко седящия и той вече подава без да връща нататък Grinning При две завъртания платото е празно. Следващото се подава по същият начин. Ако има плато със различни видове сирена и крекери на масата, аз или някой друг докато си говорим подаваме и на останали от крекерите. За пиене се предлага предимно вино и бира.
Ако имаме гости на барбекю, там принципа е вече друг- бюфет и всеки си сипва каквото иска.
Семпла е почерпката в смисъл, че не съм прекарала 2- 3 дена в кухнята в приготовления за да отрупам масата с какви ли не кулинарни специалитети. Идеята не е да се съберем заради яденето и пиенето, а да се видим и повеселим. Още повече, че ги няма омразните за мен салати с ракии и пиянски разправии Crazy. Тихи и кротки събирания има тук.

# 209
Аз много обичам да каня на вечеря и задължително правя нещо българско ( предпочитам го пред някъде да отидем навън....Много рядко ми е вкусно  Embarassed)  . Но, в последните месеци съм много заета и не съм го правила. Тук се научих да готвя бързо, а и яденетата стават по-бързо (това го доказахме в една друга тема.  Wink ) В България, вече, мразя да готвя. Иначе ми е хоби.... Grinning

Общи условия

Активация на акаунт