Отговори
# 150
  • Мнения: 3 880
В Италия например, говорейки с мои приятели, им се стори адски абсурдно, че в България по традиция се организира "почерпка" на погребение. Rolling Eyes

Че то и в немско е така! Да му се усладял пътя към задгробния живот на починалия - това беше обяснението на мъжа ми.
Да и аз се учудих навремето, че и тук се практикува този вид "почерпка", мислех си, че си е наш патент Wink. Разликата беше, че тук нямаше алкохол, а само кафе и безалкохолно и няма типични за повода ястия, като курбан, жито и т.н. (и на мен те ми навяват кофти спомени), а сладкиши и сандвичи... Всъщност много спокойно събиране- тъжно, но спокойно, а не траваматизиращо като нашите, та чак 20 години след това още да ти става гадно като видиш жито или нещо подобно....

# 151
Аз също ям жито. Смесвам го с ориза, когато варя, но тогава има съвсем различен облик.
Но ако и на мен за обяд ми сервират нещо, в което житото преобладава и има вид на "за Бог да прости", и аз като Джоя ще се почувствам малко ... хм. Rolling Eyes Асоциацията е прекалено силна.
Тази традиция все още е силна и в София на всяка задушница ми звънят на вратата поне 3 съседки и ми дават чинийка с кекче, бонбонки, соленки и задължителното жито.

# 152
И сега малко да раздрматизирам с нещо смешно.
Скоро имаше Задушница в БГ и една бабка-съседка на баща ми, с която са си приятели, му звъннала на вратата и му връчила не чиния, амо огромно плато, отрупано с какво ли не! Аз после го видях: имаше поне 10 купчинки с различни тортични и соленки, вкл. и малко пържени картофи. Shocked Отделно една бая голяма купичка с жито и още една с череши.
Баща се ококорил на цялата тази манджа и й казал:
"Мария, ти не задушница, а цяло погребение си ми донесла!" Joy

# 153
  • в Tara
  • Мнения: 3 287
 по американските филми съм виждала сякаш да се събират след погребение около масата Rolling Eyes
ама това живеещите там да кажат дали е така

стана ми интересно за холандия newsm78
добре де, а никакъв бакшиш ли не се оставя? на таксиметрови, на фризьор?

по този повод се сетих какво още ми харесва тук, да връщат рестото до стотинка!
вчера пих кафе, сметката ми беше 2,10, дадох 3 евро, върнаха ми 90 цента без да пристъпят от крак на крак или да симулират безпаричие.
в бг откачам като си закръглят сметките!
друго-не знам при вас на каква възраст са сервитьорите, но тук момиченца с къси полички да ти сервират има само по нощните заведения.
харесва ми поръчката да ми изпълнява мъж с опит.

# 154
  • Мнения: 1 472
И на мен ми харесва мъж с опит да ми изпълнява поръчките и след това да му оставя бакшиш Grinning.
Тук зависи къде пиеш кафе, съответно оставяш или не оставяш бакшиш. В Германия фризьорките имат кафе касичка, обикновено във формата на прасенце, защото носи късмет, където можеш да пуснеш стотинки ако искаш, тоест много дипломатично да оставиш бакшиш. До сега не ми се е случвало някой да ми каже," ням ти върна"

# 155
  • Nederland
  • Мнения: 856

стана ми интересно за холандия newsm78
добре де, а никакъв бакшиш ли не се оставя? на таксиметрови, на фризьор?


В Холандия съм виждала да се оставя бакшиш само на туристическите корабчета по каналите в Амстердам. Но като се има предвид, че клиентите са чужденци обяснимо е Mr. Green

# 156
  • Там,където се събуждам щастлива.
  • Мнения: 8 969

стана ми интересно за холандия newsm78
добре де, а никакъв бакшиш ли не се оставя? на таксиметрови, на фризьор?


В Холандия съм виждала да се оставя бакшиш само на туристическите корабчета по каналите в Амстердам. Но като се има предвид, че клиентите са чужденци обяснимо е Mr. Green

Ние винаги оставяме. Работила съм в такава сфера и знам за радостта, която доставя, че някой те е оценил. Моята половинка е много щедра  Wink (прекалено понякога)

# 157
  • Мнения: 5 710

харесва ми поръчката да ми изпълнява мъж с опит.

o, какви подсъзнателни мисли ми изплуваха , като те прочетох:)

Бакшишите в Итали  не са много разпространени, за кафенета почти невъзможно ( то няма и сервитьорки, де). Няма опастност някой да реши, че защото ти е донесъл кафето има пълно право да си закръгли сумата, защото 'няма да ти върне". Просто потръпвам, като се сетя за сервитьорките в София с които ще ми се наложи да се сблъскам скоро.

# 158
  • Мнения: 1 199
Това с ресторанта не съм го виждала, но споре мен е удачно - не чистиш (преди и след това), и не си като сервитьор цяла вечер. Като си бях в България ползвах кетъринг (разходите са съизмерими с това да го приготвя аз) а и определено се справят по-добре от мен
Изобщо не е удачно семейство, което едва свързва двата края, да кани сума ти народ на ресторант и после с години да изплаща дългове. Това е скъпо удоволствие.

# 159
  • Мнения: 17 213
Ако свързаваш едва двата края си е чиста глупост да наемеш ресторант естественно.
Относно бакшиша. Тук е прието да се дава бакшиш два пъти размера на тукашното ДДС (т.е. 10% на сметката). Естественно, оставям ако съм доволна. В един много прехвален ресторант, сервитьора ми направи проблем, че в тяхното заведение бакшиша бил по-висок, даже не се посвини да ни догони на входа и да ни каже. Много нахално, защото обслужването не беше на ниво. Казах му, че въобще не ме интересува какви са неговите очаквания за пари, при условие, че мойте за обслужване не са били покрити. И накрая емонстративно ми върна оставения от мен бакшиш.
Някой ресторанти тук ако групата е по-голяма от да кажем 6 човека вземат екстра пари за обслужване. Интересное защото ако поискаме сметката отделно тази сума (която понякога е 60-70 долара) изчезва.
Относно празнуването на роженни дни, традицията тук е слената. Приателите на рожденника организират излизането и заплащат всичко.

# 160
  • Мнения: 9 986
с удоволствие възприех(освен целуването по бузите) да пазарувам в часовете ladies and families only или да плащам на касите  ladies only. Също определено ми харесва физическата дистанция, която се спазва между мъже и жени.

# 161
  • T"A
  • Мнения: 2 515
с удоволствие възприех(освен целуването по бузите) да пазарувам в часовете ladies and families only или да плащам на касите  ladies only. Също определено ми харесва физическата дистанция, която се спазва между мъже и жени.

Тити, какви са тези часове и каси ladies only?

При нас е прието да се оставя бакшиш, но не и сервитьорът да си преценява колко да си вземе  Laughing Т.е. връща до стотинка (ако плащаш в брой) и после му оставяме. Сервитьорки в къси полички няма  Laughing повечето сервитьорки и сервитьори са студенти или нещо подобно. Ако сервитьор си позволи да каже нещо за бакшиша, тук това би било знак за ниска класа на заведението  Stop
Бакшишът е 15-20% (то и 10% може да се оставят, де, зависи...), в България как беше, имаше ли подобно правило?

От туристите, мисля, че на повечето места очакват да оставят бакшиш  Thinking Ние и в Италия оставяхме, а, ето, че тук пишете, че не се оставя  Thinking

# 162
В Италия има т.нар. coperto (може би е удачно да се преведе с "куверт"), което се начислява на всеки клиент. Ако сте четири човека на масата и коперто-то в конкретното заведение е да речем 2 евро, накрая във фиша със сметката, освен изконсумираните неща, ще пише и:
coperto 4 * 2 = 8 euro.
Затова обикновено местните не се оставя бакшиш, понеже той вече е включен в сметката. Wink

# 163
  • Italia
  • Мнения: 4 492
В Италия има т.нар. coperto (може би е удачно да се преведе с "куверт"), което се начислява на всеки клиент. Ако сте четири човека на масата и коперто-то в конкретното заведение е да речем 2 евро, накрая във фиша със сметката, освен изконсумираните неща, ще пише и:
coperto 4 * 2 = 8 euro.
Затова обикновено местните не се оставя бакшиш, понеже той вече е включен в сметката. Wink

Как бе,ние оставяме винаги малък бакШиШ.  Thinking

# 164
  • T"A
  • Мнения: 2 515
Как бе,ние оставяме винаги малък бакШиШ.  Thinking

Щедри хора сте явно  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт