Примерна схема на захранване (16)

• 30 350
  • 470
  •   1
Отговори
# 105
  • ул. "Мечтание"
divayla92, а не си ли опитвала да го оставиш да си изяде колкото си иска кърма и след това да си хапне пюре?

Сина ми е захранен след като вече не го кърмех, но въпреки това, той много си обича млякото. От самото начало процедирам основно по стандартния начин - първо млякото, после твърдата храна. Едва на 9 месеца правех обратното и то само когато давам пресен плод и половин час по-късно млякото.

# 106
divayla92, а не си ли опитвала да го оставиш да си изяде колкото си иска кърма и след това да си хапне пюре?

Сина ми е захранен след като вече не го кърмех, но въпреки това, той много си обича млякото. От самото начало процедирам основно по стандартния начин - първо млякото, после твърдата храна. Едва на 9 месеца правех обратното и то само когато давам пресен плод и половин час по-късно млякото.
опитвала съм нахранва се и заспива директно на гърдата ми.Има различни деца,с различни навици

# 107
Жълтък - Сигурно темата е дискутирана милион пъти, но сега като ми трябва, не мога нищо да намеря по въпроса.

По  принцип бях решила да го дам след годинка, но другата седмица ще имам достъп до пресни яйца и не знам дали да не опитам. След няколко дни ставаме на 10 месеца. Не сме яли до момента пилешко. Кое трябва да е първо - кокошката или яйцето?  hahaha Знам, че има ред за въвеждане на каши, месо и жълтък. Кашите -оризова и овесена са въведени, също и само телешкото от месата. Захранихме се на 7 навършени месеца и го караме мнооого лежерно ...

Въпросът ми е, според вас, може ли на тази възраст и преди пилешкото да въведа жълтък? И за колко дни да достигна количество от четвърт жълтък?

# 108
При тази схема трябва ли да пие вода?

Със захранването започва и предлагането на вода.
Кърмата има идеално балансиран състав, но с включването на каквато и да било твърда храна се променя солният баланс в организма. Затова водата е много важна.

Не е задължително детето да пие. Колкото иска, толкова. Важното е да познава вкуса й.
Много често активните кърмачета започват да пият вода доста късно.
Водата се предлага по всяко време - след хранене (има мнения, че тогава децата са склонни да пият), между храненията, възможно най-често при горещо време.

Ако детето не иска вода, няма нужда от трикове - подслаждане, замяна със сокове и т.н. Например в градината на дъщеря ми не предлагат сокове, а само вода, с идеята децата да свикват с вкуса от ранна възраст и да я харесват. Това правило е съобразено с местните, френските и американските препоръки за хранене на деца до 6 год.

# 109

Алергенен потенциал
Жълтъкът е слаб алерген.
Яйцето е силен алерген заради белтъка.
Реакция към жълтъка може да се дължи на белтъчни следи върху него, не на самите протеини в жълтъка.
Теоретично се счита, че след 6 м. организмът може да толерира жълтък.

Възраст
За здраво, неалергично дете възрастта 10 месеца е напълно подходяща и според най-консервативните схеми. Всъщност, няма официална схема на захранване, която да препоръчва жълтък по-късно от 9-10 м.
Причината за по-късно включване на жълтъка е преди всичко неговия спорен хранителен състав, не толкова алергията към него.

Връзка с други храни
След като е въведен един вид месо и основните каши, няма проблем да се включи жълтък. Все пак той има важна хранителна ценност. Няма връзка с пилешкото.

Количество и честота
Количеството от 1/4 жълтък се достига за седмица примерно. Няма универсално правило.
След това не е задължително да се дава през ден и да се редува с месото. На 10 м. може да се дава в един ден с месото, но в различни хранения. Честотата на предлагане за възрастта е до 2-3 пъти седмично, примерно по 1/2 жълтък.

Жълтъкът може да се замрази :
- твърдо сварен, без белтъка, внимателно завит или в плътно затворен съд (за да не изсъхне)
- твърдо сварен белтък може да се замрази, но става твърд и воднист след размразяване, по-добре да се замрази суров отделно от жълтъка
- суров жълтък, с добавка на щипка сол или захар (за да не е лепкав след размразяване), в плътнозатворен съд, трайност 3-4 месеца

# 110
Здравейте,
пак се включвам с молба за коментар на моята схема, която претърпя известни промени.
Започнах захранването на 07.06 и досега съм въвела само картоф и морков - отначало поотделно, а от два дни - комбинирано. По- нататък следва:

6. месец

тиквичка - 5 дни (комбинирана с картоф)
тиква - 4 дни
ябълка - 4 дни
круша - 4 дни
банан - 4 дни

В края на 6. месец (началото на юли) въвеждам ориз - 10 дни

7. месец
месо - 14 дни
За месото реших да бъде пилешко от готово пюре, а заешкото (домашно) ще въведа като второ месо.

овес (въвеждам глутен) -- 14 дни

Питането ми е дали този ред и вид на предлаганите храни е достатъчен (смятах някъде след ориза да въведа още два плода, но се разубедих след прочетеното, че все пак е добре да има поне две седмици интервал между видовете храни (плодове, зеленчуци, каша, месо)

И да добавя, вече писах, но при Иван се получава същото като при няки други бебета, споменавани тук - давам му първо няколко лъжички пюре, а след това го кърмя. Нямам намерение да го отбивам, но просто не се получава. Човекът суче доста енергично за около десетина минути и после заспива. Това е. Пробвах и обратното, но не става. Реве и си иска цицата.

# 111
  • София
Здравейте момичета. Първо да ви благодаря, че ви има и че във всеки един етап на захранването намирам отговори при вас и за сега всичко върви нормално и безпроблем  bouquet
Но от вчера един въпрос ме тормози. Дадох му плодов дует с извара от бурканче на Бебевита. И се зачудих не мога ли да му приготвя такова с пресен плод и извара? Каква извара? Колко е препоръчителното количество извара/плод? Става ли за самостоятелно хранене вместо каша следобяд ? Или пък плюс 2-3 бисквитки за да е по калорично? Ако някой е приготвял подобно нещо ще го помоля да сподели  Hug

# 112
Косе Босе, много ти благодаря! А отностно приготовлението на самото яйце 15 минути ли трябва да се вари или по-дългичко?  

# 113
  • София
Britt, аз го варя 10-15 мин, като преди това  го измивам добре с гореща вода и гъбичка.

# 114
  • ул. "Мечтание"
divayla92, детето ти е малко и въобще не мисля, че е въпрос на навици, а е по-скоро въпрос на възраст! Попитах от чисто любопитство и сега видях, че си сложила и лентичка колко е голямо детенцето ти.  Hug

# 115
Аз все се каня да питам какво мислите за кашите на Алете, на дъщеря ми малко неща са и по вкуса, а и трите вида и допадат. Притеснява ме обаче, че имат захар  :, вредя ли и като и давам всеки ден, понякога и по два пъти, сутрин примерно грис, а следобяд пудинг. Засега все още не съм намерила плод, който да обича  ooooh!  иначе бих заменила веднага. Благодаря предварително.

# 116
Мерси, Стролбъри!
Надин_81, пресни плодове ли даваш или от пюре? Дъщеря ми не харесва плодови пюрета, но с удоволствие си яде пресни плодове - ябълка и круша, настъргани на ситно, домашни череши -месестата част (до две и давам), банан-а и пъпеша си ги яде "кати големите".   Давам и еднокомпоненетна каша (овес, ориз) с добавен плод и става много вкусно, но не съм и давала нищо, което съдържа добавена захар или сол.

# 117
Мерси, Стролбъри!
Надин_81, пресни плодове ли даваш или от пюре? Дъщеря ми не харесва плодови пюрета, но с удоволствие си яде пресни плодове - ябълка и круша, настъргани на ситно, домашни череши -месестата част (до две и давам), банан-а и пъпеша си ги яде "кати големите".   Давам и еднокомпоненетна каша (овес, ориз) с добавен плод и става много вкусно, но не съм и давала нищо, което съдържа добавена захар или сол.
От пюре, пресни, всякак  Tired , настъргвам ги на рендето на най-ситното и става като кашичка, но не ги иска. Досга пробвах ябълки, череши и вчера праскови. Давам и само домашни от градината, засега това имаме, но нямам никакъв успех. Оризова каша давам и аз с малко обезсолено сирене за вечеря, с плод пробвах, но го усети веднага и спря да яде. Та така.

# 118
Отново да попитам- майките започнали захранването със зеленчуково пюре, кога въведохте банан или изцедена ябълка????

# 119
Здравейте,момичета!
Днес ядееееееее пюре,моята щерка Party Party Party,тиква с картоф 125 гр. Crazy и после си изсука и двете гърди.Благодаря от сърце за съветите,явно е било моментно Hug Hug
Ще следя темата,че имам хиляди въпроси занапред,но първо ще почета малко повече преди да питам,за да не досаждам.  bouquet

Едит:gundie,аз започнах със зеленчуково и ако продължи успешно(след създалата се ситуация),ще дам пюре от ябъка и след това круша,между храненията по няколко лъжички,по-скоро като десерт.За сега такава ми е тънката мисъл,пък после ще си покаже Peace

Общи условия

Активация на акаунт