Примерна схема на захранване (16)

• 30 428
  • 470
  •   1
Отговори
# 285
Аз имам един малко странен въпрос. Има ли максимално количество млечни /кисело мляко, сирене, масло, и т.н./ за дете на годинка?
Дъщеря ми обожава кисело мляко и без проблем изяжда натюр поне половин кофичка. Освен това й давам сирене, масло, кашкавал, а и се кърмим сутрин и вечер, но напоследък се самообслужва и през деня все по-често.

# 286
Има ли максимално количество млечни /кисело мляко, сирене, масло, и т.н./ за дете на годинка?

Ако млечните продукти не са за сметка на друга храна - няма ограничение.

По принцип има ограничение за млечните храни дневно за деца над 1 год. - идеята е, че млякото и производните могат лесно и бързо да заситят детето и то да откаже друга, също така важна храна. Затова има препоръки да се следи количеството мляко, но щом детето се храни нормално и балансирано като цяло, няма причина да се ограничава млякото под каквато и да било форма.

# 287
Досега опитах 2 дни морков, 2 дни тиква - без особен успех и при двете, т.е. очевидно не и харесват, стиска уста и мрънка и ме гледа ужасено ...
Ако пък и давам 4 дни тиква, пак не е вариант, защото тя не я харесва и вече дори се научи да стиска устата ...
Какво да направя ...

"Досега опитах 2 дни морков, 2 дни тиква - без особен успех"
--> Напълно, напълно нормална реакция. Шеще да е странно и необичайно, ако детето ядеше с желание...

"тя не я харесва"
--> Бебетата нямат оформен вкус. Откъде да знае кое да харесва и кое не, досега е яла само мляко.

"Какво да направя"
--> Предлагай търпеливо тези два вида пюре.

Напълно нормална реакция при захранване.
Детето трябва да свикне, това е:
- първа твърда субстанция
- първи различен вкус от млякото
- първа различна консистенция
- първи опити с лъжичката

За въвеждането на първата спокойно могат да се предвидят 10 дни.
Това е хубав и разумен съвет в добрите схеми на захранване.

Преминава се към нова храна, ако:
- детето изпитва явно отвращение от храната
- има позиви за гадене, повръщане и пр.
- неспокойно е, сърди се и пр.

Не се преминава към нова храна, ако:
- детето се мръщи (това не е признак за нехаресване на храната на този етап)
- детето играе с лъжичката и не проявява интерес към храната (то не знае все още за какво служи)
- избутва храната с език (това е инстинкт за самосъхранение, детето не знае какво му се слага в устата и са защитава)

И още нещо за вкуса:
Вкусът на едно бебе е много нежен и необременен с опитването на каквато и да било храна. Безвкусната храна за възрастен всъщност има доста силен и изразен вкус за едно дете на 6-8 м. Въпреки че кърмачетата познават вкуса на различните храни през кърмата, нежеланието при захранването е съпротива не само срещу вкуса, но и срещу консистенцията, лъжичката, столчето за хранене и т.н.

Какво може да се направи:
1. Предлага се по-течно пюре.
2. Добавя се кърма, само първите няколко дни, за да се улесни прехода към новия вкус.
3. Няма нужда да се скача веднага на друга храна, това може да обърка детето и няма гаранции кое ще му хареса.
4. С първата храна се подхожда търпеливо, може да се предлага поне 7 дни, но без да се насилва детето.

Един примерен подход за захранване:
* първа храна = 10 дни
* втора храна = 7 дни
* трета храна = 5-7 дни
* после = 3-5 дни (по-особените храни повече дни и според специфичната за тях схема)

# 288
  • На бял кон в Pierrefonds
Косе Босе, във връзка с предния ти пост - а какво се прави, когато детето откаже храна в по-късен етап от захранването? Какво имам предвид - захраних дъщеря ми преди два месеца и в началото се хранеше добре, приемаше всичко, което й предложа, и то в нелоши количества, но от 2 седмици отказва всичко. Хапва първите 3-4 лъжички с апетит и после затваря уста. Изяжда едва 20-30 мл пюре (с много мъка, песни и залъгване от моя страна), не ми отказва само кашата - чиста с вода. Има два зъба от самото начало на захранването, така че едва ли е от зъби. Не знам как да я накарам отново да яде....

# 289
Косе Босе, благодаря  bouquet

# 290
косе босе, точно от такава информация имах нужда.  bouquet

# 291
Здравейте,
отново се включвам след дълго умуване с моята схема на захранване и ще помоля Косе Босе за коментар. Веднъж вече бях писала за 6-ти и 7-ми месец, но схемата ми претърпя коренна промяна, защото четох доста по-задълбочено и се надявам схемата ми да е оптимална откъм видове храни и поносимостта на бебчо и стомахчето му към тях.
Ето какво изумувах:
6. месец                                                                                      
картоф   4 дни
морков   4 дни
картоф + морков  4 дни
тиква    4 дни  
тиквичка  4 дни
оризова каша   7 дни
ябълка  3  дни

7. месец        
круша   3 дни
банан   3  дни
каша елда  7 дни
месо   10 дни
пащърнак     3 дни
зелена чушка    4 дни
олио

8. месец
домат  4 дни
карфиол  4 дни
каша царевица  7 дни
месо (втори вид)  10 дни
манго  3 дни
праскова  4 дни
масло

Последна редакция: пт, 03 юли 2009, 17:06 от Шушу

# 292
Шушу за зелената чушка знам, че не е нужно да се въвежда няколко дни. Веднъж дадена се счита за въведена, като не прекалява с количеството, за да не образува газове. Вместо това може да предложиш зелен или жълт фасул, които имат витамини, минерали и аминокиселини

# 293
Имам няколко въпроса: Кой е най-удачния вариант да въведа царевицата? (каша или пюре) Давам домашни пюрета и се чудя точно как и от каква царевица да ги приготвя? (замразена, кочан)
Кои са най-удачните комбинации зеленчук + заешко месо?
Благодаря предварително  Hug

# 294
Аз давам "Заешко с картоф и копър" на Хип, малката много го хасресва, като се има впредвид, че сме доста капризни. Незнам дали е удачна комбинация, но я харесва повече от "Заешко с моркови" на Гербер.

# 295
Здравейте,момичета!Преди месец много ми помогнахте да си създам схема за захранване,вече знам в каква последователност да давам продуктите,въпреки,че дните които бях предвидила за въвеждането на отделните продукти се променя, защото дъщеря ми понякога яде понякога не.
До 5месеца и 10 дни бяхме само на кърма,кърмим се все още през 3 часа,не мога да я откажа от нощното кърмене,досега и не исках, но сега вече сме на 6 месеца и педиатърката като разбра,че я кърмя нощем ми дръпна такова конско,че и повреждам коремчето  Sad,доста се притесних.Не пие вода, с доста зора една две глътки на ден  Sad.Това го пиша да ви създам представа за хранителния и режим.Досега съм въвела,тиква,морков,картоф,пащърнак сега и давам тиквичка,един ден яде на следващия не,няма позиви за гадене но мрънка ,плаче плюе,върти се.Слагах и кърма в началото да станат по течни пюретата,след това си минах на по гъста консистенция,усетих,че и харесват като са по затоплени,но проблема според мен е ,че е нетърпелива да сучи.Пробвах след кърмене след 40мин.,пак не иска тогава и се приспива  Crazy.Та сега давам на обяд една две лъжички и като се наспи т.е.след обяд още една две.
А занимавам я докато я храня,пея не е от това.

Ако имате идеи които не съм приложила как да я накарам да яде , ще съм ви много благодарна.

Следващите неща с които трябва да я захраня са оризова каша,царевица,броколи и плодови пюрета-ябълка,круша,банан.

Само,че не знам кога да и въведа следобедно хранене, колко време след захранването със зеленчуци?
Кога да и дам плодовите пюрета между две кърмения следобяд ли?А кашата на обяд ли?
Кога да сложа закуска?Трябва ли да съм заместила вече обедното хранене за да започна следобяд да давам нещо.

# 296
Здравейте,момичета!............

Това с премахване на нощното кърмене не е толкова лесна работа и, предполагам детето само ще се откаже, когато е готово. Не му се претоварва стомахчето, но неудобството е за теб, че трябва да се будиш да кърмиш. Ако кърмиш на поискване може да не спазваш толкова стриктно кърмене + твърдо хранене или твърдо хранене + кърмене. Кърми си, когато детето иска, а за твърдата храна избери момент, когато е наспано и спокойно, за да яде, а не да се върти и да му се спи. Второ хранене може да въведеш горе-долу месец след започване на захранването. примерно на обяд може да даваш зеленчуците, а следобед кашата или плодовете. Закуска ще въведеш по-нататък, към 9-ти месец. Не е необходимо да заместваш хранене, детето само ще разреди кърменията като започне да получава повече твърда храна. До една годинка е добре да кърмиш на поискване. В твоя случай щом продължаваш да кърмиш нощем може да си спокойна, че детето получава необходимото му мляко, дори и дневните кърмения да се разредят.

# 297
бутикон,благодаря!
Може би не съм се изразила правилно,кърмя на поискване,но все още интервалите съм към 3 4аса плюс минус половин един час - събират се 7 кърмения за 24 часа,понякога 6.Вода започнах от скоро да предлагам.

# 298
Имам няколко въпроса: Кой е най-удачния вариант да въведа царевицата? (каша или пюре) Давам домашни пюрета и се чудя точно как и от каква царевица да ги приготвя? (замразена, кочан)

Доколкото съм чела, по-щадящо за стомахчето е царевицата да се въведе като нишесте, защото е по- лесно смилаема и не натоварва стомахчето. От готовите пюрета има Хип заешко с ориз и броколи. Когато захранвах Криси, готвех основно заешко месо - с ориз, с картофи и моркови, с домат и около годинката с лук като яхния, без запръжка и без подправки. Изобщо заешкото може да се комбинира със същите зеленчуци както и пилешкото месо, даже на мен ми е по-вкусно от него. Simple Smile

# 299
... от 2 седмици отказва всичко. Хапва първите 3-4 лъжички с апетит и после затваря уста ...

Две седмици не са продължителен период, няма повод за притеснение.
Може да е както от зъбите, така и проблем да задържа вниманието си върху едно й също нещо, на тази възраст осъзнатото любопитство вече е много силно.
Засега няма нищо лошо в това да си настоятелна в храненето, но ако продължи повече от три-четири седмици, тогава няма смисъл от триковете.

* Като първа стъпка - може да смесваш любимата каша със зеленчуците.
* Пробвай да промениш нещо, свързано с храненето - да преместиш столчето, да смениш съдовете или лъжичката и др.
* Давай й да взима храната в ръка. На тази възраст и предвид сезона може да й даваш да смуче парче краставица например. За всеки случай може да е увито в марля или я следи непрекъснато, за да не се задави.
* И още нещо, което не е най-правилното като подход, но може да помогне - след като откаже пюрето, добави нова съставка, която леко да промени вкуса.
* Опитай друга консистенция, по-едро пасирана храна, по-леко или повече затоплена, по-течна или по-гъста и т.н.
* Увеличи мъничко интервала между храненията, нека да се почувства гладна.
* Слагай я да се храни с теб или със семейството, нека е на масата с 'големите'.

Общи условия

Активация на акаунт