Примерна схема на захранване (16)

• 30 396
  • 470
  •   1
Отговори
# 360
Здравейте!
Захраних моята беба на 6 месеца с оризова каша. Вече е почти на 7 и давам кашата всеки ден следобед. Бях чела, че е възможно да се развие алергия, ако се дава продължително време една и съща храна. Мога ли да продължа с ориза още, тъй като имаме малко редки акита и смятам, че той и влияе добре?
И още - количеството на кашата трябва ли да е същото като на млякото, което изпива обикновено /в нашия случай около 130-150мл./? Изобщо как да разбера дали съм заместила хранене или трябва да дохранвам с мляко?
Благодаря предварително. Simple Smile

# 361
Здравейте момичета,
Днес ни е четвърти ден от захранването. Въвеждам морков с пюре "Ранни моркови" на Хип. Започнахме с 2-3 мааалки лъжички, днес изяде 5, като не повече от половината остана в устата. До днес вечерта всичко вървеше добре, но тази вечер си припомних какво беше когато малчо имаше колики. Рев, пръцкане и нервност. Даже ми отказа гърда Shocked – нещо което никога не се е случвало. Въпросът ми е – възможно ли е това да е от новата храна – 4 ти ден ни е, не трябваше ли по-рано да се прояви. Днес вечерта имаше и малко слуз в оранжевото аки. Слузта не ме плаши, не е нещо ново за нас, от както е на 3 месеца има слуз в акито от време на време, диагностицираха го с лактазна недостатъчност. Мисля утре да го оставя само на кърма. Въпросът ми е, после да продължа ли с морковчето или да сменя с друг зеленчук или може би направо да мина на безмлечна оризова каша? Какво ще ме посъветвате
Предварително благодаря Hug

# 362
здравейте момичета имам въпрос,значи на малкото ни момченце му излезнаха пъпчици по краката доста,оказа се че е от нещо което е ял,новите неща коита бях дала са плодове но не изчаках достатъчно време между тях за да разбера от кое точно е алергията(дала съм диня,пъпеш,ягоди,малини,боровинки,кайсии),докторът ни каза една седмица да му давам само мляко(пие още адаптирано),картоф,ориз,хляб и от плодовете може само ябълки,но сега незнам пак ли всичко да въвеждам наново по няколко дни или само плодовете,решила съм да не му давам тази година повече ягоди и малини ще изкачам следващата,но си мисля че може да е и от някои от млечните продукти(съмнявам се в кашкавала),според вас само съмнителните за мен храни ли да въвеждам по няколко дни или всичко,най-много ме е яд на мен си защото до годинката а и след това спазвах всичко стриктно със захрандането главно заради алергиите и сега с тези плодове така обърках нещата че нямам думи

# 363
Здравейте! Чета от известно време темата, хвърлих 1 поглед и на някои от предните и на линковете в началото и много благодаря на всички, които споделят опит и/или превеждат статии.   bouquet

Моята бебка отива към 4ти месец, след като форума буквално ми отвори очите по отношение със захранването съм убедена, че няма да бързам, ама от др страна, говорейки с приятелка, която има бебче на същата възраст направо изоставаме в храненето, за капак и докторката, като отидем след 10на дни ще ме пита какво и давам освен кърма и ще мънкам под носа, че пие сок само, то и това не го давам често, но и другаде бях писала, че таткото иска да има някакъв принос и и цади соци от време на време. Та за соковете: Къде да открия какво и в каква последователност се дава? Все за пюрета пишите. Знам и по преложение на дж пи-то почнах с ябълка и морков (1 път, че го плю здраво, а пък аз не съм сигурна дали тези огромни моркови на пазара не са с 80% изкуствени и нитратни) и след това това, което и ние ядем и се чудя дали не правя грешка, слава богу не виждам последвствия от алергии и  т н . Давала съм - пъпеш, диня, круша, череши.
В някаква статия из нета видях, че се дават и праскови и кайсии, обелени.  Rolling Eyes
Направо си питам кое като сок е нормално да предлагам на 3 1/2-4м бебе, което е кърмено на поискване и не пие вода? За сметка на това си е в съвсем нормални граници, края на 3ти месец - 61 см, 6300 гр, родена 2850 и 49 см.

Каката на 6 навършени месеца вече беше на детска кухня и мааше манджи, а на 4 беше на кисело мляко, ама това преди сто години, което си е било направо убийствено, ама какво да правя, каквото ми кажеха - изпълнявах.  #Crazy

anakondas, хич не съм от компетентните, но съм чела, че червените плодове ги дават като алергени...дано да няма нищо, а да е временно, пък да не са от онези ситните пъпчици, които излизат от жегата?

# 364
anakondas, и според мен най-вероятно ще да е от ягодите и малините, и въпреки, че ги дават за след годинка можеш спокойно да ги отложиш за след две. Тогава опитай пак с много малки количества и поотделно  Peace . Винаги се случва да сгешим, хора сме все пак, просто тези двете са си силни алергени и трябва да се внимава с тях. От кашкавала не ми вярва да е, все пак най-вреоятно детенце е яло досега млечни продукти, гледам, че сте големички. Иначе от претопляне пъпчецете май излизат по-скоро по гърдичките, вратлето, поне при нас е така.
anny_ , аз днес за пръв път направих на дъщеря си сок от диня и пъпеш. Досега сме били само на кърма и рядко вода, в най-големите жеги. Не мога да ти препоръчам как да процедраш със соковете, по-скоро ми се струва, че детенцето ти хич няма нужда от тях  Naughty , има нужда от сладката кърмица на мама и това е всичко. Гледам, че си наддава страхотно, така че, таткото да си запази ред като порасне малчо, те бащите имат период, в който малко се чувстват безполезни  Laughing, поне при нас беше така, само за едното къпане помагаше, иначе малката само мама искаше. Сега пък не може да се отърве от нас  Mr. Green .

# 365
Ани И според мен изчакай със соковете. Мен педка още ме натиска, но сок така и не съм дала. Това е моето дете   Crossing Arms  Няма да му давам нещо, което според мен не е правилно.

Иначе отскоро и то няколко пъти само  и давах пресени плодове да си смучка. Пробвала е череша, ябълка, праскова и джанка  Rolling Eyes Тя си отхапва парченца, послуква ги и си ги глътка. Грешно ли е според вас? Количествата разбира се са минимални, не повече от половин череша примерно.

Исках да попитам и нещо за месото. Ние ядем, т.е. давам и по около 50 гр. пюре. При това положение всеки ден ли трябва да ядем месо? Така не става ли много еднообразно? Може би ще е най-добре да взема от чистите месни пюренца и да добавям към различни зеленчуци  newsm78 Какво количество трябва да използвам от месото? И изобщо малко ли са 50 гр. пюре, като се има впредвид, че наддавам много добре, а и не искам да замествам хранене  Rolling Eyes

# 366
 Hug Благодаря за съветите, момичета! Ще гледам да удържам фронта.  Joy

Марожинка и ние = каката сме и давали да си смукне от някой плод, когато ядем, че то милото все с нас го мъкнем и така жадно ни гледа какво и как ядем когато седнем, че понякога и се дава да "хапне" от някое парце плод...нито го сгризва, нито нищо, но все едно суче и като е мекичко изсмуква сока, но то е толкова минимално, че не вярвам да и се отразява нещо.

# 367
От кога мога да давам млечни каши?. Кърмя на поискване, не съм заместила хранене

# 368
Change of heart, не мисля, че е проблем да продължаваш да даваш оризовата каша всеки ден, но от гледна точка разнообразие, можеш да въведеш царевица или елда. Относно заместването на хранене най-добре изчакай още няколко месеца, сега е още рано, а иначе като заместваш хранене даваш на детето толкова твърда храна колкото то желае и се предполага, че ще го засити без да е необходимо да го дохранваш с мляко.

# 369
... да продължа ли с морковчето или да сменя с друг зеленчук или може би направо да мина на безмлечна оризова каша?
Оризовата каша е добро решение, особено за по-чувствително и проблемно стомахче.
Хубаво е да се дава поне седмица за начало. Втората нова храна може да се включи за 5-7 дни.

Алергичната реакция обикновено се проявява до 3 дни след първия прием на храна, но неразположенията на стомахчето, свързани с все по-голямото количество храна, могат да се проявят и след 5-6 дни. Храносмилателните ензими имат нужда от време да свикнат с храната и да я обработват правилно.

От кога мога да давам млечни каши?. Кърмя на поискване, не съм заместила хранене
Когато решиш - за разнообразие.
Докато кърмиш достатъчно (за деня и преди/след хранене), няма нужда от млечни каши.

# 370
Направо си питам кое като сок е нормално да предлагам на 3 1/2-4м бебе, което е кърмено на поискване и не пие вода?

А каква според теб е ползата от сока?
Още повече, че имаш опит с още едно детенце и виждаш колко се е променило качеството на сегашните бебешки млека и храни в сравнение с преди, колко често вече се срещат алергиите при малки деца и т.н.

Отговорът на въпроса ти: Кърма. АМ.
Никъде, ама никъде няма официални препоръки да се захранва преди минимум 4 месеца. 
Освен в учебниците на педиатрите отпреди 20-30 години.
Даването на нещо, различно от мляко, е захранване.
Даването на сок е захранване.

Бебешките храни (пюрета, каши, сокове) са за възраст след 4 месеца, като това обикновено означава 4 навършени т.е. от началото на 5-ти месец. Забранено е да се произвеждат храни за бебета под 4 месеца, включително сок. И има защо.

И още нещо:
* Ако детето свикне със сладкия вкус на плодовете и соковете, после трудно ще приеме зеленчуците и кашите.
* Проблемите със стомаха вследствие на ранно и неправилно захранване, особено с агресивни храни като сокове, се проявяват в ранна юношеска възраст.
* Морковите са най-нитратните зеленчуци, след цвеклото и спанака; черешите са сред 12-те най-пестицидни плодове.
* Избутването на храна или сок е инстинкт за самосъхранение. Изобщо не е задължително да е свързано с харесване и нехаресване на вкусове.

По-добре оризова каша на 4 месеца, отколкото сок.  
Таткото може да помага с лъжичката.

Вместо ти да се извиняваш на педиатъра, нека тя се извинява, че те напътства да си гледаш детето с методи отдавна отречени и забравени в съвременното детско хранене…

# 371
От вчера реших да пробвам първа каша - оризова за следобедна закуска. Не съм очаквала такъв фурор  Grinning - така бързо излапа 50 мл. вода с една супена лъжица, че чак не повярвах, днес се повтори. Знам, че си хапна повече от необходимото, но пък в някои от пюретата има ориз/оризово нишесте и смятам, че не съм сгрешла тотално. Колко често мога да давам каши /според педиатъра 3 пъти седмично/? След като въведа оризова, елда и царевичната каша тогава ли идва ред на месото?

Косе Босе златце си!  Hug

# 372
Косе Босе, много благодаря  smile3525

# 373
Косе Босе, от няколко часа насам търся информация, на която бях попаднала преди време, но не намирам, така че срам не срам ще попитам, надявам се, че няма много да ти досадя  Hug

Въведох второ месо на моя хубостник (пуешко, досега само пиле беше ял) в събота. Предвидила съм да го яде 3-4 дена, това достатъчно ли е, за да се въведе, като се има предвид, че той яде по около 50-60 мл, рядко до 80? Следващ приоритет ми е глутенът, искам да го въведа с овесена каша. Колко време след пуешкото трябва да се изчака? Овесената каша всеки ден в продължение на колко време да я давам? И понеже наш момък ходи на ясла вече и съответно яде там на обяд и следобяд, мисля да почна да му давам закуска. Рано ли е и подходящо ли е да му давам овесената каша така? На обяд яде месно или зеленчуково пюре, следобяд - плод или плодово шпюре, събота и неделя като аз му давам - каша.

И последно - в менюто за следващата седмица са му сложили целина и спанак (в различни дни). Дали да ги оставя или му е рано още?

Благодаря ти много  Hug

# 374
  • София
Здравейте и от мен!

Да ви попитам: понеже Йойо напоследък почна да се буди през 2 часа през нощта...а умората вече определено си казва думата...мога ли да направя някакви стъпки към заместване на вечерно хранене...с каша евентуално? Че 6 будения на нощ ме съсипват... Засега съм започнала с тиква сутринта. Thinking

Общи условия

Активация на акаунт