Примерна схема на захранване (16)

• 30 401
  • 470
  •   1
Отговори
# 345
Въпросче- може ли когато е наложително да изместя обедното хранене с пюре следобед- понеже аз давам пюренце по малко от тая седмица, а утре точно наобед няма да съм си у нас, а мъжа ми няма да се справи и дали ще е проблем, ако изместя малко яденетата и му дам пюренце към 2 следобед??

Последна редакция: пт, 10 юли 2009, 15:55 от gundie

# 346
Аз съм я правила изварата с лим. киселина - на 2 литра мляко около половин кафена лъжичка лимонтузу беше достатъчна.
Общо взето - докъто се пресече млякото. Но все пак става въпрос за малки количества! Simple Smile
П.С. Мисля, че солта не е добра идея, щом става дума за бебе, дори и голямо.  Peace

# 347
  • На бял кон в Pierrefonds
Въпросче- може ли когато е наложително да изместя обедното хранене с пюре следобед- понеже аз давам пюренце по малко от тая седмица, а утре точно наобед няма да съм си у нас, а мъжа ми няма да се справи и дали ще е проблем, ако изместя малко яденетата и му дам пюренце към 2 следобед??

Е, чак пък проблем! Даваш каквото и когато искаш. Важното е докато те няма мъжа ти поне мляко да може да даде в случай, че детето огладнее все пак.

# 348
Аз имам едно въпросче- мога ли да смесвам каши на двама производители?! Например на Hipp i на Humana  newsm78

# 349
Аз имам едно въпросче- мога ли да смесвам каши на двама производители?! Например на Hipp i на Humana  newsm78

А какво точно те притеснява да ги смесиш?  Grinning
Може, разбира се. Като спазваш дозировката на всяка от тях. Но те май са почти еднакви, така, че едва ли има значение...

# 350

А какво точно те притеснява да ги смесиш?  Grinning
Може, разбира се. Като спазваш дозировката на всяка от тях. Но те май са почти еднакви, така, че едва ли има значение...
Благодаря ти, просто незнаех дали може да се смесват!  Embarassed

# 351
ерота, звездичка bouquet

# 352
Косе Босе, макар и със закъснение, моля приеми и моите най-добри пожелания към теб  bouquet днес е третия ден, вярвам празнуваш още Wink

Нека дните ти бъдат изпълнени с радост,
вечерите с топлина, а годините с младост!!!

# 353

Е, чак пък проблем! Даваш каквото и когато искаш. Важното е докато те няма мъжа ти поне мляко да може да даде в случай, че детето огладнее все пак.

Joy Joy Joy Може, може-това го може.
Мерси за отговора  bouquet

# 354

120-130 г са добро количество за възрастта. Може да увеличиш още малко количеството, без да се притесняваш:
1. Първото и най-важно условия е достатъчно количество кърма – кърменето е чудесно.
2. Ако първо се предлага мляко, после твърда храна, количеството твърда храна няма значение. Кърменето на поискване е достатъчно често, така че пюрето и кашата винаги се предшестват от кърмене.
3. Зеленчуковите пюрета не са много калорични, кашата с плод – също. Наддаването на тегло е комплексен фактор, количеството твърда храна влияе най-малко на този етап.

Царевичната каша може да се вмести между пуешкото и броколито, за да има разнообразие и възможност за редуване на зърнените храни. Може и преди/след пилешкото. Става и още един вариант - да дадеш царевица в пюре за 3-4 дни (от 7 месец може), а после да въведеш царевичната каша по-бързо, защото вече са давани два вида каши и е въведена царевицата като нова храна.

Месо - всеки ден или през ден:

Може през ден – това е традиционен подход според българските педиатри.
Може всеки ден – повечето схеми на захранване препоръчват месо всеки или почти всеки ден.

Например месото в готовите пюрета за захранване е разчетено точно за всекидневен прием. В този смисъл не е малко, както често се коментира.

След 10-12 м. месо се предлага поне 5-6 пъти седмично. Дотогава:
- редува се през ден по-голямо количество
- дава се всеки ден по-малко количество

# 355
Косе Босе благодаря ти за съветите!

Имам още една питанка. Имаш ли информация дали олио от канола (canola) е подходящо за захранване? Иначе на 7 месеца каква мазнина е добре да слагам в пюрето и в какви количества?

Косе Босе, самоцитирам се, ако имаш някакво инфо за това олио.

# 356
Със сигурност знаеш повече за местната канадска разновидност на рапичното олио Simple Smile

Предполагам имаш предвид статиите дали е вредно олиото от канола. Преди години и във форума имаше горещи теми по въпроса. В книжки, брошури и подобни издания за хранене на деца съм го срещала с всичките му разновидности на различните езици – colza, rape, canola. Не съм виждала разграничение, нито препоръка да не се ползва точно канолата. В крайна сметка това е подобрен сорт маслодайно растение, няма официални ограничения да не се ползва за хранителни цели. Почти всички съвременни сортове зърнени култури също са изкуствено селектирани и подобрени.

За началото на захранването е подходящо всяко олио, което е рафинирано. Този вид растителни мазнини са по-леки за нежното храносмилане и по-безопасни на теория. Рафинираното олио може да е рапично, слънчогледово, царевично. След 8 м. могат да се включат нерафинирани мазнини.

Общото правило – всяка традиционна мазнина е подходяща за захранване, стига да е добро качество.

По принцип за рапичното олио и количеството мазнина имаше изчерпателни линкове, но са заминали в архива. Ето за всеки случай: рапично олио и количество мазнина до 12 м.

# 357
Откакто го записах на детска кухня преди две седмици съвсем се обърках и кога , и по колко трябва да изяжда.Ето и нашия режим :

7.00-7.30  закуска - попара със сирене, кус-кус със сирене, овесени ядки с плод или със сирене (редувам ги)- около 200-250гр
10.30-11.00 междинна закуска -плод с бисквита, плодово пюре с бисквита около-100-150гр
12.30-13.00 обяд ястието от детската кухня-около 250 гр.
16.30-17.00 кремчето от детската кухня или готова каша в бурканче
20.30-21.00 - 180 -210 гр. АМ

Как намирате този режим ?
Какво количество храна е нормално допустимото за неговата възраст за деня.
Мога ли да давам супата(около 100 гр) от ДК около 20 часа,защото огладнява и след това да давам преди заспиване 150гр АМ.
Има ли вероятност да го науча така да вечеря два пъти.

Режимът е много добре. С включването на лека вечеря се доближава до режима на хранене на деца над 1 год. Така че спокойно може да опиташ зеленчукова супа или друго за вечеря.

На тази възраст вечер могат да се дават зеленчуци втори път за деня. Няма проблем да бъде зеленчукова супа със сухар или друга по-калорична съставка, за да бъде пълноценно хранене.

Ако кремчето или кашата следобед са млечни, вероятно се набавя достатъчно мляко. За ориентир могат да бъдат по-скоро количествата за възраст над 1год. или около 500-600 мл. Хубаво е засега да се събират поне 600 мл – идеята не е да се спазва стриктно точно това количество, а по-скоро да се следи другата храна да не измести млякото. Ако следобед не се дава мляко и вечерното мляко стане около 150 мл, може да се опиташ да вместиш още мъничко мляко (АМ или друго след 1 год.) към междинната закуска сутрин (примерно в пюрето или вместо бисквита) или в следобедната каша. И  колкото изпие преди лягане – АМ преди лягане може да се дава докато детето иска и не се брои за хранене при по-големи дечица.

Понеже наближавате 1 год., ето за ориентир как изглежда храненето след 1 год.

# 358
Със сигурност знаеш повече за местната канадска разновидност на рапичното олио Simple Smile

Grinning Много ти благодаря. Не, не знаех за тези статии, а във форума съм сравнително от скоро, така че днес научих нещо ново.

# 359
  • Бургас
Привет!
Взех плодови десерти с йогурт. Кога се дават? Има заместено обедно хранене със зеленчуково пюре. Давам плодове по 40гр между храненията следобед.
Реших сама да правя пюретата. Освен зеленчуците и малко масло, друго слага ли се?
Иначе се кърмим на поискване=
Мерси предварително Peace

Общи условия

Активация на акаунт