Примерна схема на захранване (16)

• 30 427
  • 470
  •   1
Отговори
# 300
Схемата е чудесно замислена, покрива основните групи храни за възрастта. Продължителността за въвеждане на всяка нова храна също е добра, това е важно първите месеци от захранването; след това новите храни могат да се включват спокойно през 3 дни (без специфичните като жълтък, глутен и т.н.).

Няколко идеи, преценката е твоя:
- Вторият вид месо може да се въведе за 3-6 дни, няма смисъл да са отново 10 дни.
- През 8 м. олиото може да се редува със зехтин.
- Зелените подправки са хубаво допълнение около 8 м., още повече, че сега е сезонът - те не се въвеждат отделно като нова храна.
- Ако предлагаш домашна храна, след 7 м. може да заменяш обикновения ориз с пълнозърнест - хем е по-полезен, хем има малко по-различен вкус и осигурява повече разнообразие в храненето.
- Може да вмъкнеш броколи, например между втория вид месо и мангото - то е богато на желязо и има нежни фибри.
- Бананът може да е пресен, няма смисъл да е от пюре на тази възраст. Крушата също може да е сурова, но може и от пюре, а малко по-късно, с наближаването на 8-ия месец, да се вмъкне сурова круша и ябълка.
- Кашата от царевица е трети вид каша, ще е минало доста време от захранването, вече може да се включи за по-малко от 7 дни. Така ще можеш да вместиш още някакъв плод - на тази възраст и предвид сезона гроздето например е добър избор.

Много хубава схема - важното е, че имаш идея как да протича най-плавно захранването. Това позволява лесно да променяш замисления план в ход, според детето.

# 301
  • София
Здравейте отново,

нашето захранване върви бавно и славно в общи линии по план, с малки изключения тук-там в реда на храните.
До момента съм въвела в следния ред и като дни:
оризова каша(7), тиква(5), круша(5), морков(5), картоф(5), пащърнак(5), ябълка(4), синя слива(5). От шест дни въвеждам кашата елда, като вчера и днес дадох и малко авокадо.
Планирам в от понеделник да започна с въвеждането на пуешко месо:
пуешко(10 дни), броколи(3), карфиол(3), тиквички(4-5), пилешко (7-8) и после пресни плодове - пъпеш, нектарина, диня;
Бих искала да помоля Косе Босе и по-опитните майки за съвет по следните въпроси:
 - Някъде в тази схема ми се иска да вмъкна и царевична каша, както и да започна овесената каша за въвеждане на глутена - според вас къде най-добре ще се наместят в тази последователност?
 - В момента давам зеленчуково пюре около обяд, и започнах следобед да давам пюре или каша с пюре. Като количество на обяд давам най-много 130 грамово бърканче, а следобед - 50 мл. вода/кърма с 2 чаени лъжици каша + 60 грама пюре или пюренце най-много 120 грама. Притеснява ме от една страна дали е достатъчно като количество за дете на нашата възраст - като калории и количество? Кашата, която давам е около 1/4 от описаното на кутията количество. Обикновено аз определям количеството и спирам да давам, Ники може би може още да хапва...
От друга страна от първите месеци вървим доста напред с теглото (и ръста) - на 7 месеца бяхме 9900 гр. и 71 см (рождено тегло 3500 и 52 см.), за месец захранване е наддал 500 грама. Не ми се иска да прекалявам с твърдата храната, суче често, но дали не го ощетявам все пак, нали се увеличават нуждите? Ето горе-долу как ни е графика, малко е относителен, защото кърменията са съвсем на поискване:
04:00-09:00 - 2-3 кърмения
10:30-11 - кърмене
11:30-12:30 - зел. пюре
13-14 - кърмене
15-16 - кърмене
15:30-16:30 - плодово пюре или каша + пюре
след това имаме обикновено 3 кърмения докато заспи

- Относно месото - доста почетох в старите теми. Косе Босе е дала за ориентир 10-15 грама за нашата възраст. Интересува ме това количество всеки ден ли се дава или е през ден? (Педиатърката ми каза за ориентир по 20 грама 2 пъти седмично, права ли е?)Гледах пюренцата на Хип - в 190 гр. има 15,2 грама месо, но не съм сигурна, че ще може да изяде толкова много - вие как процедирате с месото?
Приемам корекции и съвети Simple Smile  Стана малко дълго, за което се извинявам.
И предварително благодаря   bouquet

# 302
  • На бял кон в Pierrefonds
Косе Босе благодаря ти за съветите!

Имам още една питанка. Имаш ли информация дали олио от канола (canola) е подходящо за захранване? Иначе на 7 месеца каква мазнина е добре да слагам в пюрето и в какви количества?

Последна редакция: нд, 05 юли 2009, 05:38 от @бутикон

# 303
Привет на всички!!Отдавна не съм се включвала, но сега имам нужда от съвет относно храненето на Калоян.Ще помоля и Косе Босе да се включи с мнение.
Откакто го записах на детска кухня преди две седмици съвсем се обърках и кога , и по колко трябва да изяжда.Ето и нашия режим :

7.00-7.30  закуска - попара със сирене, кус-кус със сирене, овесени ядки с плод или със сирене (редувам ги)- около 200-250гр
10.30-11.00 междинна закуска -плод с бисквита, плодово пюре с бисквита около-100-150гр
12.30-13.00 обяд ястието от детската кухня-около 250 гр.
16.30-17.00 кремчето от детската кухня или готова каша в бурканче
20.30-21.00 - 180 -210 гр. АМ

Как намирате този режим ?Какво количество храна е нормално допустимото за неговата възраст за деня.Мога ли да давам супата(около 100 гр) от ДК около 20 часа,защото огладнява и след това да давам преди заспиване 150гр АМ.Има ли вероятност да го науча така да вечеря два пъти.Притеснявам се да не му разширя стомахчето или пък да не му е малко храната.

Моля за вашите съвети

Hug

# 304
Привет на всички!!Отдавна не съм се включвала, но сега имам нужда от съвет относно храненето на Калоян.Ще помоля и Косе Босе да се включи с мнение.
Откакто го записах на детска кухня преди две седмици съвсем се обърках и кога , и по колко трябва да изяжда.Ето и нашия режим :

7.00-7.30  закуска - попара със сирене, кус-кус със сирене, овесени ядки с плод или със сирене (редувам ги)- около 200-250гр
10.30-11.00 междинна закуска -плод с бисквита, плодово пюре с бисквита около-100-150гр
12.30-13.00 обяд ястието от детската кухня-около 250 гр.
16.30-17.00 кремчето от детската кухня или готова каша в бурканче
20.30-21.00 - 180 -210 гр. АМ

Как намирате този режим ?Какво количество храна е нормално допустимото за неговата възраст за деня.Мога ли да давам супата(около 100 гр) от ДК около 20 часа,защото огладнява и след това да давам преди заспиване 150гр АМ.Има ли вероятност да го науча така да вечеря два пъти.Притеснявам се да не му разширя стомахчето или пък да не му е малко храната.

Моля за вашите съвети

Hug

Нека и другите момичета се включат, но като цяло мисля, че количеството АМ е  малко! До годинката трябва да приема около 700-900мл (включително това в сиренето, млечните каши и т.н). Мисля, че няма проблем да даваш супата вечер. За разширяването на стомахчето- твърдението е абсурдно!

Сега и аз да се включа с възмущение! На моя позната педиатърката й казала да захрани с плодово пюре, в което да има възможно най-много плодове!  Shocked И така за 1 месец, тя е "вкарала" почти всички плодове и зеленчуци! Поне е захранила на 5 месеца! ooooh!

# 305
  • София
Искам да попитам с какво мога да заменя кашите след като вече детето е навършило 1 г. ? В детските кухни дават някакви кремчета, но той още не е на кухня... Има ли някъде във форума рецепти за кремчета или някакви кифлички, които са подходящи за деца на 1 г. Обича да яде много хляб, днес му дадохме малко кекс и му хареса.
Благодаря ви.

# 306
Искам да попитам с какво мога да заменя кашите след като вече детето е навършило 1 г. ? В детските кухни дават някакви кремчета, но той още не е на кухня... Има ли някъде във форума рецепти за кремчета или някакви кифлички, които са подходящи за деца на 1 г. Обича да яде много хляб, днес му дадохме малко кекс и му хареса.
Благодаря ви.
Според мен най-добре е да ги замениш с различните зърнени ядки:просо, елда, овес, ръж, ечемик, киноа, амарант, ако детето свикне с тях по-хубаво няма, аз ги правя като ги сваря и добавям масло и настърган плод и канела, ако плодът е ябълка, може и малко мед, а може и с масло и сирене, ако детето така предпочита. Иначе за кремчета и тестени храни съм решила докато мога да контролирам ситуацията да не давам, засега единственят десерт, който давам са плодове и кисело мляко, лоша съм, ама какво да се прави! Mr. Green

# 307
Въпросче: На пюрето пише да се ползва до два дни след отваряне (т.е. отваряш даваш и др. количество в хладилник и го даваш на др.ден) аз обаче сега започвам със захранването- не мога  да дам цяло пюре за 2 дни и трябва ли да хвърля остатъка на 3 ден???

# 308
Благодаря ви.
Ами даваш от ядките, но не на брашно. Иначе може и да си продължаваш да даваш каша докато детето я иска.

# 309
Gundie,повечето пюрета са с трайност 48 часа,което означава,че можеш 3 пъти да дадеш от тях-днес,утре/24 часа/и на следващия ден/48 часа/.

И аз съм на мнение,че по-полезни са зърнените храни под формата на каши или зърна.
Дъщеря ми е на 1год. 8мес. и всеки ден яде зърнена каша,защото не харесва зърната.

Виж в библиотеката на готварския форум- има много рецепти за солени кексове,кифлички,банички и т.н.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=23883.msg3122867#msg3122867

# 310
И аз с едно въпросче: колко време след започване на захранването се въвежда закуската и каква да е? А и още едмо въпросче след колко време се замества хранене

# 311
Ели, аз например още не съм въвела закуска. Отскоро дъщеря ми проявява неудържим интерес към нашите хранения - сутрин винаги закусваме вкъщи - и аз й давам плод, бисквита, парченце препечена филийка, веднъж-дваж май я пробвах и овесени ядки (но не ги хареса).
По принцип кърмачетата на поискване късно приемат закуската, а специално моето дете на тоя етап няма нужда от нея - суче активно, няколко пъти, между 5-6 и 8 сутринта, след което в 10.30-11.30 пак - за приспиване.
Иначе можеш да даваш и каши, зърна разни, любимата на цял народ попара...

За заместване на хранене - теоретично, добре е до 1 година всички хранения да са млечни (тоест, можеш да пропуснеш млякото чак когато въведеш компонентите сирене, кисело мляко..). Но пак си е пречупено през личния опит. Пак за нас - Марта никога не е ядяла твърдата храна точно преди или след кърмене, а по-скоро между кърменията. Обедното пюре и кашата привечер се стремя да давам в приблизително точен час, а кърменето е когато си поиска и/или й се доспи.

# 312
не мога да дам цяло пюре за 2 дни и трябва ли да хвърля остатъка на 3 ден???

Може да го замразиш.
Не е най-добрата идея, но няма проблем да се съхрани.

Зеленчуковото пюре има трайност 3-4 месеца във фризер.
Зеленчуковото пюре с месо има трайност до 2 месеца във фризер.

(Утре ще отговоря и на другите въпроси.)

# 313
Всъшност, ако това за 48-тте часа е вярно ще мога да дам цялото пюре за 3 пъти (или поне почти цялото)- аз започнах с морков на ХИП, а ако ми остане нещо мисля да го ползвам за готвене.

# 314
Аз да отклоня малко разговора към по-големите дечица:) Синът ми скоро ще стане на годинка и вече си хапва добре, но все още иска всичко да е пасирано, за да може да гълта без да дъвче. Ако му давам нещо с пръсти, тогава дъвче, но пак меки неща - сирене, жълтък, кайсия, банан... Опитах да ми дам овесени ядки (накълцани сурови и после сварени, т.е. пак бяха на много малки парченца) но не ги иска - хапва 50-60 мл и до там. А тъкмо запона да яде и не ми се иска пак да се връщаме назад в количеството (сега изяжда към 140 до 200 мл на хранене). Как да направим прехода към по-едрите неща или да не бързам (както до сега) и да го оставя сам да определя темпото? Искаше ми се от септември да го запиша на кухня, но не искам да му пасирам манжите от там... Съвети приемам всякакви Laughing

Общи условия

Активация на акаунт