Новите ви книги - 3 част

• 20 472
  • 366
  •   1
Отговори
# 225
  • Кацнала на едно дърво.
Трудно ми е, защото избягвам да чета български автори.
Ето, Деян Енев е изключение, но не ми е любим, много е черен. Пише, сякаш прави дисекция на труп и го прави с удоволствие. Здравка Евтимова също е "черна", но тя пише с любов. Нея я харесвам, но трудно посягам да чета, сърцето ми се къса.
Теодора Димова е изключение, но е много припряна, особено на финала на книгите си. Сякаш е писала, писала и накрая й е писнало и е претупала работата (чудесно я разбирам, де Mr. Green). Все пак, чела съм всичките й книги (което е показателно).
На Алек Попов съм чела два разказа, много бяха добри. Друго обаче нищо не съм чела.
На Георги Тенев възлагам читателските си надежди, но още се ослушвам.  Joy
П.П. В сп. "Съвременник" например през годините се появяват млади (около 30-те млади) автори, с по един-два разказа. Някои от тях бяха много, ама много добри. И изчезват. Не им стигат силите ли, отказват ли се, не знам. Жалко. Защото имаше работи, много по-добри от тези на популярните в момента имена.

# 226
Вземах си и "Вдовиците от Ийстуик", защото в момента чета "Вещиците" и ми е интересно.

# 227
  • На земята, която е всъщност звезда.
Трудно ми е, защото избягвам да чета български автори.
Ето, Деян Енев е изключение, но не ми е любим, много е черен. Пише, сякаш прави дисекция на труп и го прави с удоволствие. Здравка Евтимова също е "черна", но тя пише с любов. Нея я харесвам, но трудно посягам да чета, сърцето ми се къса.
Теодора Димова е изключение, но е много припряна, особено на финала на книгите си. Сякаш е писала, писала и накрая й е писнало и е претупала работата (чудесно я разбирам, де Mr. Green). Все пак, чела съм всичките й книги (което е показателно).
На Алек Попов съм чела два разказа, много бяха добри. Друго обаче нищо не съм чела.
На Георги Тенев възлагам читателските си надежди, но още се ослушвам.  Joy
П.П. В сп. "Съвременник" например през годините се появяват млади (около 30-те млади) автори, с по един-два разказа. Някои от тях бяха много, ама много добри. И изчезват. Не им стигат силите ли, отказват ли се, не знам. Жалко. Защото имаше работи, много по-добри от тези на популярните в момента имена.

На Алек двата сборника Спътник на радикалния мислител са много добри, аз ги харесвам повече от романите му. 

А Георги Тенев ми беше разочарование, не колкото Богдан Русев, но все пак разочарование.

# 228
  • Кацнала на едно дърво.

Ето това чета сега. И се чудя защо го чета.  Laughing Вижда се, че през последните две години все на леко четиво налитам, ама то си има някои граници, ама ха. Слаба книга... Връщам си назад думите за Кадзуо Ишигуро (от предишната тема).  Laughing
П.П. Вселена, аз заради това се ослушвам (за Георги Тенев). Възлагах надежди и сега ме е страх, че отново ще се разочаровам...  Rolling Eyes

# 229
  • На земята, която е всъщност звезда.
http://www.knigabg.com/index.php?page=book&id=7525

Прочети анонса, ако ти харесва, дерзай. Аз обаче още в началото  #Crazy Но това ми е единственият опит с Тенев, предишните му творби може да са по- добри.

Сега открих това и съм решила да се зачета, може пък да се реабилитира човекът:

http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=360&WorkID=12815&Level=1

Последна редакция: пн, 27 юли 2009, 12:20 от вселена

# 230
Препоръчаха ми тази книга, като лека и ненатоварваща по време на отпуск
http://www.books.bg/books/76/145842.html

# 231
Препоръчаха ми тази книга, като лека и ненатоварваща по време на отпуск
http://www.books.bg/books/76/145842.html

И аз съм я предвидила за отпуската. Била по-слаба от предишната му книга, ама аз по време на отпуска съм всеядна, чела съм дори Египетски и Китайски загадки, на онзи автор, който вади по десетки книги всяка година, та тази едва ли ще ми се опре.

# 232
  • Belgium
Напротив "С дъх на кафе" е по-добрата му книга.

Първата му е чист чик-лит Laughing

# 233
Василиса Умница , от изброените от теб съм чела само Теодора Димова. Останалите при възможност ще потърся. Заинтригува ме.

Аз пък чета "Юноша" на Достоевски. Съвсем в началото съм.

# 234
  • Belgium
Съвременни български автори, които според мен си струва да се прочетат, са Алек Попов и Георги Господинов.

# 235
Абсолютно съм съгласна за Георги Господинов.  Peace Алек Попов съм пропуснала. Трябва да наваксам.
За почитателите на Карабашлиев - едно интервю: http://www.programata.bg/?p=90&l=1&c=1&id=251

# 236
Да се изкажа и аз какво мисля за българските автори, че нещо ме сърби клавиатурата.
Александра Вал ми е много симпатична от съвременниците. Публикувала е в Литернет, но другаде мисля, че не.
Продължавам да цикля като стар виц за това колко ми харесва сборникът с разкази "Любов и смърт под кривите круши" на Кристин Димитрова. Обаче миналата година в една софийска книжарница разтворих следващите й книги, и нищо в тях не ме дръпна да отида до касата.
Теодора Димова на мене не ми понася. Здравка Евтимова не харесвам също. Зачитала съм, но не мога да продължа. И изобщо, не харесвам писатели, които ми създават чувството, че са все на ръба на нервна криза, и там им харесва, защото това е толкова възвишено.
По отношение на Алек Попов и Георги Господинов съм противоречива. "Мисия Лондон" - да. "Митология на прехода" - не. Разказите на Георги Господинов - да. "Естествен рома" - не.
"18% сиво" на Захари Карабашлиев се чете много леко, което само по себе е нещо на фона на чувството ми за превзетост и умозрителност, когато зачета нова българска литература. Но пък после оставя едно кухо чувство ... все едно никога не съм я чела тази книга. Т.е., мога и без нея.
И пак стигам до "Любов и смърт под кривите круши" на Кристин Димитрова. Единственият разказ, писан от българин, който истински ме е пленявал след това, е "Да купиш Ленин" на Мирослав Пенков. Но той се води "американска литература", от най-доброкачествената. Чакам с нетърпение сборника му с разкази.

# 237
  • В най - голямото село
Аз прочетох тази:
  продължение на: 

# 238
"Роден съм да живея в самота"....всъщност не ми е нова, но я препрочитам отново и отново...а предговора на Елиас Канети е просто...няма такъв предговор! Всеки, който твърди, че с литературна критика се занимават само некадърни писатели трябва да го прочете този предговор и да млъкне!  Peace

# 239
  • Кацнала на едно дърво.
Е, Елиас Канети не е Владимир Свинтила, все пак.  Mr. Green
Не се сдържах, простете.  Blush
Веднага ми се прииска да хвърля глупавите японски врабчета и да взема Кафка, но къде е книгата?  Shocked Изчезнала е. Много мразя да ми изчезне книга.  #Cussing out
П.П. Аз пък никак, никак не харесвам Георги Господинов. "Душата на прасето" аха да ми хареса, но ме изгуби и тя. Останах без прасешка душа. (Обаче книгата като оформление е възхитителна, нали!).
П.П.П. Блажка е права за Теодора Димова и З.Евтимова, за разходката по ръба на нервната криза. Сигурно е част от очарованието на средната възраст. Скоро ще разбера, хм.  Blush

Общи условия

Активация на акаунт