Израел 40

• 19 996
  • 289
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Аз чакам мнението на Мента за ината на скорпиона.  smile3521

Петя у нас малко баланс уж имаме. Един лъв, един овен, двама стрелци и едно скорпионченце.

Значи зададох въпроса за злоядството, но Тигъра ме подсети и за така нареченото "лигаво" или "капризно" ядене. То вярно, че сега много хранителни продукти, ама съгласете се с мен, че понякога като ги прихване някаква хранителна мания само до чипс, само до сладолед, само до хляб или с други думи само до ограничено ядене та ме хващат нервите направо.

Иначе в къщи булката е турила режим. Сега не съм гладен - ама нямаш проблеми сега няма да ядеш, следващото е примерно чак на вечеря. И е права. "Аз -казва тя - да не съм тука ресторант, постоянно да сервирам и отсервирам." Гледам, че малката например има страхотен апетит, когато всички са на масата и сега майка и е въвела реда на майка си (с изключение на междинните хранения - е тогава и отпуска колая та и позволява да капризничи). Сега това за "абсолютното" либерално поведение в храненето донякъде не го възприемам, най-малкото защото децата още не са наясно кое може или кое е полезно за тях като храна. То вярно, че и насилственото хранене не върши работа, но според мен трябва да се намери някакъв баланс и детето да се научи да яде разнообразна храна.

Впрочем като си говорим за възпитание има периоди, в които децата явно проучват дали не могат да се качат на главите на родителите си. Много е важен тоя момент (а си мисля, че тези периоди са няколко - последния е в пубертета). А се изпусне поне един момент, а после спасението е много трудно.

С внучката първия период дето ще се тръшкаме на земята и ще ревем до припадък приключи, сега идва втория да се правим на сърдити. Да де ама тя горката от къде да знае, че тия възрасти също са били малки деца и явно ги знаят тия номера. Между другото вече пробваме и метода на любезната усмивка и нежното обръщение. Е те тука вече става трудно, щото нали ме разбирате като каже едно "Дедииии. Деденцееееее." и какво става после ...

# 136
  • На дивана, под юргана
... Впрочем като си говорим за възпитание има периоди, в които децата явно проучват дали не могат да се качат на главите на родителите си...

Joy    Joy    Joy

Моят като каже: "Тати, мога ли да ти се кача на главата?" и аз му отговарям - "Ми ти си там от 4 години и половина... накъде повече ще се качваш?"

Относно чипса - на детето мога да му обясня че не трябва да го яде, но на майка му не мога - тя обича да си го хапва...  Laughing

# 137
  • София
...
Относно чипса - на детето мога да му обясня че не трябва да го яде, но на майка му не мога - тя обича да си го хапва...  Laughing

Мдаа ... тука наистина това е сериозна идея да дискутираме как да се справим със злоядите съпруги.  newsm62

# 138
  • T"A
А как се справяте със злоядството или проблемите от сорта това не ям, онова не го обичам и т.н. ?

Аз съм била категоризирана в тая група... И до ден днешен не ям всичко, де, но като възрастна ми е позволено  Mr. Green
Но не съм била проблемна за плодове и зеленчуци, тях си ги ям, откакто се помня. За месо и за готвена храна бях трудна  Peace
+ други някои екстри, като напр. обичах белтъка на яйцето, жълтъка - не; кашкавалът само в някои състояние се приемаше и т.н.  Blush

Тук не съм видяла деца да се насилват да я ядат нещо, което не искат, често се чака периодът да отмине.
Напр. повечето деца, тези, които аз познавам, ядат предимно паста (спагети, макарони и пр.) и още няколко неща - пр. шницел, кюфтенца. И на петъшните вечери за деца или се приготвя отделно, или, ако не искат да ядат, не ядат (с надежда, че ще огладнеят по някое време). Преди няколко години ни оставиха девер ми за 2 седмици, връчиха ни го със списък на храните, които яде  Laughing (той беше на 11-12 тогава)  Mr. Green Добре, че почти всички деца от рано свикват на хумус и с това го хранихме, че, ако беше нещо по-претенциозно, щяхме да се видим в чудо  Joy

Joy проява на характер, упоритост... защо веднага инат да му казваме?  newsm56
(и аз не вярвам в зодии, но ми е забавно, защото точно за скорпионите много се говори...)

# 139
  То тръшкането,  мълчанието, викането  си е вид контрол, който децата искат да упражнят на родителите си. Това  в  случаите , когато не става на тяхното например. Относно храната -  нямам табута за децата общо взето. И от лошата храна им давам , джанк - чипсче , шоколади ...Това  в малки количества. Гледам да имаме подредено хранене . Старя  се , но не се вманиячвам , защото така искам да е. Немога да не дам на детето да яде бамба  на РД ако всички  ядат  или билзалка , или шоколадови щуротии . Няма такъв  филм - нека се кефи детенцето. Да знае обаче - парти е , иначе не е здравословно и гледаме да е по малко. Имам една приятелка - на РД всички ядат - тя държи детето с 2 ръце , то пищи ...ами защо го водиш ...Това да не е някакъв дъртешки РД на вегетарианци например (тя е). Нямам против вегетарианците , пример давам за разбирания . Всичко прекалено ми е чуждо на мене. Опитваме се сега да   се учим  на разделяне на млечно от месно вече съзнателно.  След  месце например  не пием чаша млеко или милки , а може друго сладичко. С месо не ядем кисело млекце -  друг пример. Това вече иде от  традициите вкъщи. И тук няма  да се вманиячавам. Не съм такава. Млечен шоколад им давам след мръвки например. Млечно кексче пак. С времето и това ще се изчисти сигурно , защото има избор голям тук - парве кексове , черен шоколад има . Трябва децата да осъзнаят и да имат някакви навици - това е всичко. Всички са ни учили на нещо си, а като пораснем -  друго е .Ето на - промени правим със себе си и аз съм един фрапантен пример сама по себе си.  Всичко, което правя поне е от добри намерения и ми се ще да знам , че  се справям добре . Е , ще видим в бъдеще ...с всяка  възраст ще имаме нови приключения.  Simple Smile

Дядо хаджи , злояда съпруга ? Що е то ? Има ли почва у нас ? newsm09

Иначе  за  храната като цяло пак се сетих - няма насила, всеки си има предпочитания , гледам да ги спазвам аз. Имам една  друга приятелка- готви - слага , който иска яде, а който не - да се спасява. Друго не предлага , връща в хладилника и утре слага пак същото додето не го изяде детето. Е , га ти ! Не  е  за мене  това. Няма да го правя  войник или прасенце без предпочитания от сега.

# 140
  • На дивана, под юргана

(и аз не вярвам в зодии, но ми е забавно, защото точно за скорпионите много се говори...)

Да добавя тук, че с Мента сме от един отбор! Ако някой пита за скорпионите - тука сме!

# 141

Да добавя тук, че с Мента сме от един отбор! Ако някой пита за скорпионите - тука сме!
Само хубави впечатления имам от вашата зодия! Laughingмного търпеливи,верни приятели от ,които няма да си чуеш думата,много потайни!

# 142
Ей, ама тема... моите деца и двете са мноооооооооооого злояди. Вик яде ограничен брой манджи (мога да ги преброя на пръстите на едната си ръка). Дълго се борих с него, молих го, уж се обиждах, че не яде... огладнява яде сух хляб, но не и това което е решил, че не обича (защото в повечето случаи не го е и опитал). Майка ми казваше, че аз съм го разглезила, че така съм го научила, защото му давам избор ... бла, бла... опита и тя... е не  нЕма такъв рачешки инат  Mr. Green  ooooh!.

Мадлен поне опитва и яде много повече неща от него... но пък месо изобщо не яде. Салам- да, пиле понякога, но стек- нИвга  Naughty!

С времето вече не ги и карам, аз също съм била (а и все още съм) капризана, доста неща не ям. Важното е, че са здрави и ядат много плодове и зеленчуци. Баща им казва, че ние тримата сме тревопасни  Mr. Green!

Пете, на р.д и моите ядат всичко, но аз да купя близалка- никога! Бамбата я водят здравословна, купувам печен чипс- много ни харесва, но като цяло ги избрягвам, защото са с консерванти.

Любимият ми дядо баша скорпион, така че аз много уважавам тази зодия, а и нали сме щипалки, разбираме се (аз съм рак).

# 143
  • T"A
Какъв е този рожден ден, че яденето не е пасвало на майката-вегетерианка?  Thinking

На мен ми се струва нормално да съобразя какво поднасям на рождения ден с това какво се позволява на детето - както не бих поднесла сандвич с колбас и кашкавал, като знам, че някой може да спазва кашрут; или не бих сервирала Бамба, ако знам, че някое дете е алергично към фъстъци. И ми се е случвало да се събираме с приятели с деца, напр. близо до Пурим и ги питам дали мога да им дам мишлоах манот, от тези стандартните, които продават в суперите. Едната ни приятелка просто извади много умело нещата, които не дава на детето си (бонбонки някакви бяха), докато Бамбата я даде.  Peace

На мен чипсове, бамби, бисли и пр. са ми слабост - колкото има, толкова ям, не мога да се спра. И за това просто не купувам (т.е. рядко да купувам, обикн. за из път, но не така - да имаме вкъщи). Мъжът ми е така за сладки неща и гледаме да не взимаме шоколади (даже съм молила и да не ми пращат от Бг), но, ако сме в заведение или на гости, хапва сладкиш, десерт някакъв.

Ако някой пита за скорпионите - тука сме!

Мдаааа, все хубави хора  Mr. Green Аз не се имам за потайна, Наина.  PeaceСамо се създава някаква мистичност около тази зодия, в училище пък имах съученичка (5-6 клас), която изведнъж обяви, че със скорпиони не общува.  Laughing Отряза ни, две от съученичките си, пък ние я убеждавахме нещо за бели и черни скорпиони и че не сме родени в "опасния" период  Joy Но по-нататък не съм имала проблеми...

# 144
И ние с мъжа ми се 'водим' скорпиони... казвам водим защото нито той , нито аз / вече/ вярваме в зодии. Логично е - нали в Библията се отричат тези неща. Peace Аз съм между Тигъра и Мента като дата. Simple Smile

Пете и аз не им забранявам нито чипс, нито бисквити, нито шоколад....е то как да забраня LaughingИ аз не съм от злоядите съпруги....хапвам си аз . Но 'моето ' правило е задължително витаминозна храна да е приета през деня ...после идва ред и на малко джънки Wink

Значи в Израел чипса е на почит. Whistling тукашните деца ...без това не могат.

# 145
Мимкис, лек път и весело изкарване! За колко време отиваш/те? Аз казвам три месеца по рано, ти от днес за утре  Laughing Mr. Green!
Включвай се от там, ако можеш!

# 146
Ей,казвам Ви,със закон ще го забраня този чипс LaughingЗа шоколада нямам  и намерение Laughing Joy,аз и  детето го ядем на поразия!Бяхме на един рожден ден,та рожденичката на 12г.,не е кусвала Кока кола,пие му се на детето ,но майката не дава!

Тали,казват за зодия рак,да не ти е в къщата JoyЕдна напред,две назад!Моя мъж,е рак!

# 147
Цитат
И ние с мъжа ми се 'водим' скорпиони... казвам водим защото нито той , нито аз / вече/ вярваме в зодии. Логично е - нали в Библията се отричат тези неща.
Дамм,така е !

# 148
   Тали, аз отдавна говоря, че ми предстои да пътувам, но не си бях резервирала билет, а  и не бях сигурна кога ще е точно. Иначе само аз ще пътувам и не се знае колко ще остана, минимума е месец....

Цитат
Вик яде ограничен брой манджи (мога да ги преброя на пръстите на едната си ръка). Дълго се борих с него, молих го, уж се обиждах, че не яде... огладнява яде сух хляб, но не и това което е решил, че не обича (защото в повечето случаи не го е и опитал). Майка ми казваше, че аз съм го разглезила, че така съм го научила, защото му давам избор ... бла, бла... опита и тя... е не  нЕма такъв рачешки инат    .

Моя мъж е същата работа, нищо,че е зодия риби, много е зле с храната  Sick Ако види на масата риба,месо или моркови, може да не яде и цял ден  ooooh! Само тесто обича (хляб, баница и т.н.), а и сирене и май дотам е. Шоколада му е основна храна на него Crazy. Такъв е от малък казва майка му, и сега като и ходиме на гости се запасява с течен шоколад Mr. Green
          За зодия Скорпион мога да кажа, че не съм имала проблеми, разбирам си се много добре, от мъжки род тази зодия са изключително верни приятели. При жените има една граница, която не се пресича, че си пускат жилото Simple Smile

# 149
И аз съм твърдо против наказания /почти не си спомням да съм наказвала децата си/ и съм против всякаква форма на насилие. Само говорене и убеждаване приятелски така. И съм категорично против да давам съвети на други родители или на който и да е. Всеки си има лично виждане за нещата и си ги подрежда според своите мирогледи.
Като споменахте шоколад аз и сина ми сме риби и можеме да караме само на сладории и шоколад трепериме за сладко, но  Naughty се боря с това и се опитвам да купуваме рядко, опитвам се да ги науча да се хранят здравословно, салатки, плодове, зеленчуци. Не искат месо не искат хляб - ами ако искат, ще сваря ориз със зеленчуци или задушени картофки и готово.

Общи условия

Активация на акаунт