Отговори
# 165
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
....  Хубаво, но отпускат детски само за големия ми син. За малкия документи трябвало да подам през месеца следващ месеца на раждането-т.е юли. И тук идва най-интересната част-12 месечния период за изчисляване на дохода се измества с един месец напред и средния доход вече е малко над 350 лв. Цък, ядец! Няма детски за второто дете. Ха сега де! то не че голям келепир с тия 35 лв, един пакет памперси са, но ми стана някак обидно-като че ли  съм го взела това бебе назаем за месец-два и държавата го не брои за мое. newsm78
Защо да не го брои за твое? Ако не го броеше, доходът щеше да се дели на 2 и нямаше да имаш месечни добавки и за големия.Но нещо и аз не можах да разбера как доходът ти е станал по- голям заради един месец изместване?

Към компетентните: Аз смятам утре да ходя да подавам документи. Трябва ли нещо друго освен :
- лична карта
- бележка за доход от работодателя за мен (не съм омъжена)
- акт за раждане на детето
- декларацията
?

Може да ви поискат Удостоверение за семейно положение - вади се от общината по адресна регистрация на майката

# 166

Може да ви поискат Удостоверение за семейно положение - вади се от общината по адресна регистрация на майката

Никъде в ЗСПД и ППЗСПД, не е упоменато да се прилага у-ие за семейно положение. Това са излишни документи и наистина, ако ви поискат, значи е ясно колко си разбират от работата. Майката си декларира, че е неомъжена и толкова!  Почвам вече малко да се ядосвам на такива соц.р-ци.

Към компетентните: Аз смятам утре да ходя да подавам документи. Трябва ли нещо друго освен :
- лична карта
- декларацията
?

Това е, друго ако поискат, може да го считаш за чиста проба заяждане. Соц.подпомагане, обаче, трябва да ти издадат справка за болнични/ дори и да не си ползвала/ за предходните 12 месеца, без да е необходимо да се ходи до НОИ. Ако детето учи- бележка от училище.

# 167
ДейзиГ и Platina33, благодаря и на двете !

# 168
  • София
Ами проверяват по служебен път дали моя мил съпруг не взима детски от неговата община,понеже сме с различни адреси.И аз се учудих на милата девойка всичко и разказах,защото така войнствено влязох с намерение да се карам че нямам думи.Ма тя бе невероятно любезна направо си ме закопа.Каза ако догодина имам пак проблеми да съм я потърсила,ако работи все още там,направо ще ми вземе документите.Повярвай ми стана ми неудобно,ма и тя си каза че колежката и не е била права.Каза ми защо да ви върне всичко си ви е наред,дохода си е в нормите,сигурно нещо е сметнала без да изка два пъти.Като я попитах защо неми ги е приела и да чакам законните 14 дни за отговор,жената си замълча.Не исках да се разправям повече,защото точно тази жена нищо не ми бе направила.Но за догодина ако я няма  на работа,няма и да подавам детски честно. thumbsup thumbsup

# 169
....  Хубаво, но отпускат детски само за големия ми син. За малкия документи трябвало да подам през месеца следващ месеца на раждането-т.е юли. И тук идва най-интересната част-12 месечния период за изчисляване на дохода се измества с един месец напред и средния доход вече е малко над 350 лв. Цък, ядец! Няма детски за второто дете. Ха сега де! то не че голям келепир с тия 35 лв, един пакет памперси са, но ми стана някак обидно-като че ли  съм го взела това бебе назаем за месец-два и държавата го не брои за мое. newsm78
Защо да не го брои за твое? Ако не го броеше, доходът щеше да се дели на 2 и нямаше да имаш месечни добавки и за големия.Но нещо и аз не можах да разбера как доходът ти е станал по- голям заради един месец изместване?

- лична карта
- декларацията
?

Ами брои  малкото детето за член на семейството  към момента на подаване на молба-декларацията в края на юни, защото така е в закона за семейните помощи , а в същото време неговото право да  получава детски, ако мога така да се изразя възниква през месеца следващ  месеца на раждането му. А доходът ми се увеличава защото премахваме юни 2008 с по-малък  брутен доход, а добавяме юни 2009 с по-висок такъв.

# 170
Ами брои  малкото детето за член на семейството  към момента на подаване на молба-декларацията в края на юни, защото така е в закона за семейните помощи , а в същото време неговото право да  получава детски, ако мога така да се изразя възниква през месеца следващ  месеца на раждането му. А доходът ми се увеличава защото премахваме юни 2008 с по-малък  брутен доход, а добавяме юни 2009 с по-висок такъв.

Ама, чакай малко сега.  Stop
Значи, в такъв случай ти не трябва да получаваш детски и за другото дете.
Детските са за всички деца, не само за едно от тях.
Или нещо те "въртят", или ти не си разбрала.

# 171
Никой не ме върти - просто са изпълнени всички законови положения, а нормативната ни система е пълна с парадокси. Аз като "проста счетоводителка", както е казал народа,  правих тънките сметки  и дебнах момента да улуча  като шестица от тотото тия 70 лв ежемесечно за цели две деца. Обаче "висшата сила"-българското законодателство ми размахва пръст и ми вика- "А, без кръчмар ги правиш тия сметки".

# 172
Ама, то няма логика в това, което казваш.
Значи за едното дете не надвишаваш сумата, а с другото я надвишаваш?!
Това ли искаш да ми кажеш?
Звучи невъзможно, съгласи се.
Не знам, нека се включи и някоя от компетентните мами, но за мен това е невъзможно.

# 173
Ама, то няма логика в това, което казваш.
Значи за едното дете не надвишаваш сумата, а с другото я надвишаваш?!
Това ли искаш да ми кажеш?
Звучи невъзможно, съгласи се.
Не знам, нека се включи и някоя от компетентните мами, но за мен това е невъзможно.

И аз това не разбрах.
Излиза, че веднъж подал документи, ако доходът ти към момента е под границата, ще вземаш пари за цяла година независимо, че вече доходът ти надвишава допустимият максимум  newsm78 Не се ли актуализират тези доходи при промяна на обстоятелствата, т.е тя като подаде за второто се вижда, че вече няма право и за първо да взема надбавки.
 За мен също е логично доходът да не ти се промени чак толкова, ако се измести с един месец,защото преди си работила, а в настоящия момент си в майчинство, но явно при нея е различно ( но то така става от толкова пресмятания и натъкмявания)...

# 174
За мен също е логично доходът да не ти се промени чак толкова, ако се измести с един месец,защото преди си работила, а в настоящия момент си в майчинство, но явно при нея е различно ( но то така става от толкова пресмятания и натъкмявания)...

Ами, специално това за изместването, би могло да се случи.
Но това с НЕполучаването на детски само за едното дете, е направо невъзможно.
Аз, обаче, си чакам някоя мама да се включи.
  Wink

# 175
Хубаво де, измества ти се с 1 месец по-висок доход .. ама доходът вече се дели на 3, не на 2..
Значи за този 1 месец само имаш 4200 лв доход (колкото е за 3тия нов член за 12 месеца).. Иначе не се връзва никак..  Rolling Eyes

# 176
Хубаво де, измества ти се с 1 месец по-висок доход .. ама доходът вече се дели на 3, не на 2..
Значи за този 1 месец само имаш 4200 лв доход (колкото е за 3тия нов член за 12 месеца).. Иначе не се връзва никак..  Rolling Eyes

И ти ли си на мнение, че нещо я баламосват?  newsm78

# 177
Да ви разкажа моя случай да се посмеете! Mr. Green То може и да не е за смях, ама аз съм се примирила с парадоксите в нормативите и административните процедури в тая държава, та приемам нещата с чувство за хумор.
 В края на миналия месец отивам в агенция "Социално подпомагане" и подавам документи за семейни надбавки (прословутите детски). Имам две деца, като второто се роди на 2 юни. Мъжът ми е нелегален Wink, разбирайте без брак сме, което ще рече, че членовете на семейството ни са 3. По този начин средния брутен доход на член от семейството  е 340 лв. Хубаво, но отпускат детски само за големия ми син. За малкия документи трябвало да подам през месеца следващ месеца на раждането-т.е юли. И тук идва най-интересната част-12 месечния период за изчисляване на дохода се измества с един месец напред и средния доход вече е малко над 350 лв. Цък, ядец! Няма детски за второто дете. Ха сега де! то не че голям келепир с тия 35 лв, един пакет памперси са, но ми стана някак обидно-като че ли  съм го взела това бебе назаем за месец-два и държавата го не брои за мое. newsm78

Включвам се набързо, за да внеса уточнение. В твоя случай, молбата трябва да я подадеш през м.юни.2009 год., но вписваш само първото дете и се броите 2-ма. За второ родено дете, в случая на 02.06.2009 год, придобиваш право от месеца следващ раждането на детето, т.е. от 01.07.2009 година. Ако през м.06.09 нямаш право на детски по доходи  за първото дете, то молбата ще я подадеш през м.07.09, с актуални доходи, но и декларираш двете деца. Тогава доходите се делят на 3. Ако, обаче през м.06.09 имаш право на детски за първото дете и ти отпуснат, през м.07.09 отново подаваш молба, но вписваш само второто дете, без да е необходимо да представяш брутни доходи.Мисля, че това беше разисквано в стара подобна тема. Ако приемем, че родиш на 30.06., възможно ли е пак на 30.06 да си подадеш молбата за детски в соц.подпомагане? Не, разбира се.

И ти ли си на мнение, че нещо я баламосват?  newsm78

Джуличка, не я баламосват!

# 178
Значи за този 1 месец само имаш 4200 лв доход (колкото е за 3тия нов член за 12 месеца).. Иначе не се връзва никак..  Rolling Eyes
Аз доколкото схванах и при първата декларация се е делил на 3, второто дете все пак е факт от юни включително...или...как е по закон.
 Пълна каша  newsm78...
Ма то май вече само нас ни вълнува, момичето не се е задълбало толкова  Rolling Eyes

# 179
Пумукъл, писали сме почти заедно. Отговорих, дано да е станало ясно, най-вече на тивия.

Общи условия

Активация на акаунт