Програмата за детегледачките - 6

• 54 912
  • 765
  •   1
Отговори
# 345
последната информация - просто нямам думи!!! след като се свързах най сетне по тел. ми казаха че вчера са звънели и на мен и на майка ми (странно как и двете нямаме пропуснати обажадния!!!!) за да ни кажат че има ново изискване - майката да е в отпуск по майчинство за отглеждане на дете от 2 до 8 години в момента (аз работя и детето ми е на 2г.и 2 месеца).

# 346
  • Тука, под липите стари...
Как до 8 години? Shocked
Трябва ли детето да е навършило 2 години - съвсем се обърках...

# 347
Dama, служител от БТ ми обясни, че освен майки на деца до 2г. може да се включат вече и такива с деца между 2 и 3 години и те трябва да са в неплатен отпуск ,за да подадат документи по програмата.Ако си подала документи, когато детето ти не е имало 2 години и си била в отпуск по майчинство не е необходимо да подаваш нови документи. Peace

Момичета,четете внимателно!Разширява се обхвата на майките: освен тези с деца до 2г. И такива между 2 и 3 години!

# 348
  • София
Четем внимателно и техните процедури, а някой да е прочел, че единия родител трябва да е в отпуск по чл. 167а. (1)   „След използването на отпуските по чл. 164, ал. 1 и чл. 165, ал. 1 всеки от родителите (осиновителите), ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст.”. от КТ????? Повечето след навършване на 2 год. възраст на детето се връщат на работа. От къде на къде БТ ще ме задължава да съм в такъв отпуск до 3 г. като Кодекса ми дава право на избор и разсрочено използване? В техните условия е посочен само член чл. 164, ал. 1, който не важи след навършване на детето на 3г.
rikiki а на теб казаха ли ти, че може да излезеш само за 2 дена, което КТ не ти го позволява, за да си подадеш наново документи? На мен да!

# 349
  • София
Явно в БТ и в програмата всичко е "Пълна лудница". Измислят всевъзможни тъпотии и ограничения, с които не ни помагат, а ни пречат. Вместо да разширяват реално обхвата, да се усвоят парите бързо и да запишат червена точка пред ЕК. Идиоти.  #Cussing out

# 350
Четем внимателно и техните процедури, а някой да е прочел, че единия родител трябва да е в отпуск по чл. 167а. (1)   „След използването на отпуските по чл. 164, ал. 1 и чл. 165, ал. 1 всеки от родителите (осиновителите), ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст.”. от КТ????? Повечето след навършване на 2 год. възраст на детето се връщат на работа. От къде на къде БТ ще ме задължава да съм в такъв отпуск до 3 г. като Кодекса ми дава право на избор и разсрочено използване? В техните условия е посочен само член чл. 164, ал. 1, който не важи след навършване на детето на 3г.
rikiki а на теб казаха ли ти, че може да излезеш само за 2 дена, което КТ не ти го позволява, за да си подадеш наново документи? На мен да!
Да, казаха ми да излеза в отпуск по майчинство, но не за 2 като при теб, а за 5 дена - това било минимума, въпреки че аз не видях такъв текст в КТ по чл. 167А.
Поисках от БТ да ми пратят разпоредбата според която трябва тепърва да излизам в майчинство и да подавам отнов заявление, а те ми казаха че е официален документ който не могат да разпространяват. И оттук абсурда - трябва да отговаря на условия които обаче са твърде секретни за да ми се предоставят.
Поисках и процедурата по която тези нови правила би трябвало да засегнат подадени, одобрени заявления в последна фаза на обработка, но това също не ми беше предоставено.
Писах mail на Агенцията по заетостта за да ми изяснят конкретната ситуация, но не се надявам на отговор.

# 351
АЗ ми отговориха за 7 дни. Hug
Пиши ни какво са ти отговорили.БТ не може да крият инфо от теб. #Cussing out

# 352
Неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст

Чл. 167а. (Нов - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) След използването на отпуските по чл. 164, ал. 1 и чл. 165, ал. 1 всеки от родителите (осиновителите), ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст.
...
(6) Отпускът по ал. 1 може да се ползва наведнъж или на части. Когато се ползва на части, продължителността му не може да бъде по-малка от 5 работни дни.

(7) Лицето, което иска да ползва отпуск по ал. 1, трябва да уведоми за това работодателя си най-малко 10 работни дни предварително.

# 353
  • София
rikiki вероятно и твоя казус да е точно като моя. Ние също УЖ бяхме одобрени а сега искат отново да подавам заявление ама да съм и в неплатен отпуск!!! #2gunfire
И в сайта по АЗ има публикувани и процедури и документация но там НИКЪДЕ не пише изрично в неплатен отпуск за отглеждане на дете, визираме споменатия по-горе член.
Цитирам Поканата от документацията:
Допустими дейности:
• Набиране на заявления от родители на деца от 1- до 3-годишна възраст,
където са налице следните условия:
− и двамата родители са наети по служебно или трудово правоотношение
и/или са самонаети към датата на подаване на заявлението, с изключение на
лица, наети на трудово или служебно правоотношение в структурите на
Агенция по заетостта.
− единият от родителите ползва отпуск по майчинство в рамките на
периода на отпуска съгласно чл.164, ал.1 от Кодекса на труда и до
навършването на 3-годишната възраст на детето;
- каквото и да означава това
− не са включени в Националната програма „В подкрепа на
майчинството”;
− децата не са записани в детска ясла.
• Набиране на заявления от безработни лица за включване в проекта;
• Одобрение на безработните лица от страна на родителите, подали заявки;
• Подготовка на програма, одобрена от Агенция за социално подпомагане за
обучение на възрастни за полагане на грижи за деца от 1- до 3-годишна възраст;
• Избор на организации за провеждане на обученията на областно ниво;
• Обучение на безработните лица, одобрени от родителите по ключови
компетентности насочени към полагането на грижи за малки деца;
• Наемане на безработните лица, преминали обучението от Агенция по
заетостта;
• Предоставяне на средства в размер на минималната работна заплата и
допълнителните възнаграждения по минимални размери по КТ; дължимите вноски за
сметка на работодателя за социално и здравно осигуряване; и възнагражденията за
основен платен годишен отпуск и възнаграждение по чл. 40, ал. 4 от КСО; на
безработните лица за отглеждане на деца от 1 година до навършване на 3-годишна
възраст, но за период не по-малък от три месеца.

# 354
Dama, според служителката от БТ Сердика това е ново разпореждане ('не от вчера от онзи ден'), което не е качено на сайта. Именно за това не ми се вижда логично ако е ново да е приложимо за вече подадени заявления (но логиката бяга по принцип от държаните институции). Понеже го няма никъде исках да ми го изпрати, но не.. не иска. Поисках писмен отказ на вече подaдeното ми заявление, в което да се цитира въпросната 'нова разпоредба' и тя каза, че ще го получа по пощата до няколко седмици. За съжаление въпросната служителка ми звучи всеки път толкова объркана и неинформирана, че не вярвам вече на нищо което ми казва.

# 355
Аз пак да попитам  Embarassed Някой знае ли какво ще е заплащането за гледане на близнаци? Иначе нашата гледачка е на обучение от утре и другата седмица ще се сключват трудовите договори (поне така ми казаха от БТ Габрово)  Peace

# 356
Привет, и аз сега се връщам от местното БТ. (Русе).
Определено хората не са много наясно. НО.....това, което разбрах е, че и двамата родители трябва да са трудово заети, но единия да ползва отпуск по чл.164, ал.1 или чл.167а,  ал.1 от КТ. ( това се има впредвид, когато говорят за отглеждане на дете до 3г)
НЕМОЖЕ да се кандидатсва по програмата, ако към момента на подаване на Заявлението, майката работи.
НЕ Е ясно, дали може да се кандидатсва по програмата, ако майката е била до сега на работа, и е излязла в неплатен отпуск 5-10 дни ( за да пусне Заявлението) .
Онемявам как всячески се стремят да затрудняват хората, които имат нужда от помощ.  #2gunfire #2gunfire #2gunfire

# 357
Заплащането по проекта по схема “Отново на работа” на детегледач е 240 лв. за гледане на деца, включително и близнаци. Сключването на договорите с детегледачките ще започне след провеждане на обучение за “детегледач” и представяне на необходимите документи за започване на работа в ДБТ.

От Екипа по проект по схема “Отново на работа”

# 358
  • София
Чудесно на С-78 за включването и благодаря за разясненията. Но тук се поставят на този етап и други още по належащи въпроси.  Laughing Като например как така се променят условия по дадена процедура, когато тя ВЕЧЕ е стартирала?  Rolling Eyes

# 359
  • близо до София
Тази промяна е от вчера и представлява  някакви методически указания, които са изпратили от Агенцията по заетостта.

Общи условия

Активация на акаунт