Програмата за детегледачките - 6

• 54 877
  • 765
  •   1
Отговори
# 450
Това
Ето какво ми отговориха на въпроса дали след като съм одобрена мога да почна работа преди да съм сключила договора с детегледачката. Копирам мейла с отговора им.
"...Поради това преди да е приключило обучението на детегледача и сключването на договора с него не би могло да стане връщането Ви на работа.
противоречи на това:

...Комисията разглежда заявленията с декларираните от Вас обстоятелства към датата на подаване на документите.
С уважение,
Отдел „АО”

И в крайна сметка  май никой не знае може ли да започнеш работа докато си в процес на одобрение?  Thinking

# 451
Ето какво ми отговориха на въпроса дали след като съм одобрена мога да почна работа преди да съм сключила договора с детегледачката. Копирам мейла с отговора им.
"Една от целите на проекта е създаване на условия за плавен преход и връщане на работа на родителите след ползване на отпуск поради бременност и раждане или осиновяване. В тази връзка, Вие подавате заявление за наемане на детегледач по проекта, защото няма кой друг да гледа детето Ви. Поради това преди да е приключило обучението на детегледача и сключването на договора с него не би могло да стане връщането Ви на работа.

Екип по проект “Детегледач-шанс за реализация с обучение към заетост”
Нямам думи...

Откога ти е този отговор? Аз на 13 май започнах работа, като преди това ме увериха, че няма проблем да започна. До 1 юни плащах на детегледачката, сега съм в отпуск и чакам да се сключи договор. Да не се окаже, че накрая не мога да участвам в Програмата? Ами, че този период, който се описва в отговорът ти за мен е вече 6 месеца.

# 452
  • Тука, под липите стари...
Отговорът е от вчера. Детето ми скоро става на 2 години и в службата ме чакат. В БТ не можаха да ми дадат категоричен отговор, а само предположение.  При този категоричен отговор се чудя какво да правя, ще опитам да си взема платен отпуск за да изчакам сключването на договора с детегледачката. Все още не им е започнало обучениет. Моля, ако някой друг има официален отговор на този въпрос да пише.

# 453
  • София
  Платения отпуск не е ли реално връщане на работа? Защото аз лично имам натрупана към пет месеца платена отпуска, която за да я ползвам, трябва да я пусна най-късно към средата на август. А още не съм подала документи и се чудя дали изобщо има смисъл и има ли шанс за два месеца и половина да се сключи договор...

# 454
Айла, при единия разговор в БТ ми казаха, че минималният срок за договора с детегледачката е 3 месеца, а максималният - 24 мес. Не знам, да не те изненадат неприятно.  newsm78 Питай ги.

Samuel, струва ми се, че юридически си на работа, ако си в платен отпуск. На мен ми отговориха  че не можело да съм в платен отпуск, ама имали пратено запитване до началниците.

# 455
Ох, момичета, направо в чудо се виждам. Какво да направя тогава. Детето ми става на 2 години, а договор с детегледачката още няма - имам ли друг вариант освен натрупаната платена отпуска? Някой има ли идея?

# 456
Неплатен по чл.167, но все пак попитай в БТ, моето дете също навърши две години и аз се върнах, казаха, че не е е проблем.

# 457
Ние днес сключихме договор след чакане от около 6 месеца, в понеделник трябва да съм на работа, а детегледачката, т.е. баба- у нас. Казаха ни от БТ, че договорът е до навършване 3 години на детето, а синът ми ще ги навърши август 2011. За изчистване на отпуските казаха, че няма проблем да си ги взема.

# 458
Някой знае ли какви документи трябва да представя в НОИ за прекратяване на майчинството и дали имам право на 50 % от 240-те лв.?

# 459
Аз си пуснах молба до работодателя за актуализация на заплатата и в личен състав попълних две декларации по образец - за промяна на обстоятелствата май, а втората - за 50% работеща майка (за половината майчинство, имаш право за оставащия срок до 2 годишна възраст на детето). И двата образеца ги имаше в личен състав, а предполагам, че и в НОИ ще ги има (ако си самоосигуряваща се).

# 460
Много благодаря, ТаняТ! Тези декларации ли ти дадоха да попълниш :

http://www.noi.bg/content/laws/07/Pril.4.doc

http://www.bgstuff.net/files/obezshtetenie/prolojenie12.doc

Между другото изпратих и запитване до НОИ, но да видим дали ще ми отговорят. Ще пиша ако ми пишат нещо различно от това, което пишеш. Simple Smile

# 461
До колкото си спомням, да.

# 462
Вижте какъв отговор получих от НОИ Mr. Green :

Програмата “Отново на работа” е част от Оперативната програма “Развитие на
човешките ресурси”, която се финансира със средства от Европейския социален
фонд по международен проект. Целта на програмата е, от една страна, да се
даде възможност за предоставяне на качествена грижа за деца от 1- до
3-годишна възраст, с оглед създаване на условия за подпомагане на родителите
да се върнат на работа и да продължат трудовата си кариера чрез осигуряване
на грижи за техните деца от регистрирани в дирекциите “Бюро по труда”
безработни лица, а от друга страна – да се осигури заетост на безработни
лица. Условията за включване в програмата са:

- и двамата родители да са наети по трудово или служебно
правоотношение и/или да са самонаети към датата на подаване на заявлението
за включване в програмата;

- единият от родителите да ползва отпуск по майчинство в
рамките на периода на отпуска съгласно чл. 164, ал.1 от Кодекса на труда и
до навършване 3-годишна възраст на детето;

- да не са включени в Националната програма “В подкрепа на
майчинството”;

- децата да не са записани за детска ясла.

Посочените обстоятелства се декларират от родителите в заявлението за
участие в програмата.

Институцията, която реализира програмата, е Агенцията по заетостта.

Програмата “Отново на работа” е аналогична на програмата “В подкрепа на
майчинството”, поради което паричното обезщетение по чл. 53 и чл. 54 не
следва да се изплаща, когато детето се отглежда по програмата “Отново на
работа”, като е без значение източника на финансирането й и обстоятелството,
че НОИ не е страна по тази програма.

Ем. Иванова

----- Original Message -----
 <NOI@nssi.bg>
Sent: Saturday, June 05, 2010 3:30 PM
Subject: Прекратяване на майчинство преди навършване 2 години на детето

Здравейте!
> Много Ви моля за компетентен отговор на следния въпрос:
> Сключихме договор с безработно лице по програмата "Отново наработа" за
> отглеждане на детето ми ( няма навършени 2 години). Какви документи следва
> да представя в НОИ на основание
> чл.54 КСО за да получа 50 % от обезщетението.
>
> Надявам се на незабавен отговор от Ваша страна, за да подам документите
> своевременно.
> Предварително Ви благодаря!

Как ще го коментирате това? Нали някои от вас бяха писали, че имаме право на тези 50%!? Една майка дори беше получила писмо от същата госпожа в НОИ  с  противоположен на моя отговор?!  newsm78 А какво ще стане с тези майки, които вече са подали декларациите си?! Просто нямам думи!!!!!!!!!!!! #2gunfire

Последна редакция: пн, 07 юни 2010, 23:15 от deskata77

# 463
Какво според вас означава това?

"-единият от родителите да ползва отпуск по майчинство в
рамките на периода на отпуска съгласно чл. 164, ал.1 от Кодекса на труда и
до навършване 3-годишна възраст на детето;"

Ако детето е навършило вече две години трябва да започнем да ползваме неплатения отпуск ли?

# 464
моми4ета,търсих сега но не намирам къде чотх какъв то4но трябва да е документа от работодателя на съпруга ми-трябва ли на него да пише каква му е заплатата,защото имаше ако не се лъжа някакво условие да не надвишават доходите ни 2 средни заплати newsm78

Общи условия

Активация на акаунт