Програмата за детегледачките - 6

• 54 880
  • 765
  •   1
Отговори
# 435
  • София
  ТаняТ благодаря ти много за отговорите, определено имаше неща, които не ги знаех.
  Само да попитам във връзка с последната част от поста ти. Нали няма изискване по програмата да не са те приели в ясла. Защото моята дъщеря сигурно ще я приемат ако кандидатстваме, но аз просто предпочитам да е с детегледачка и едва от 2011 да е на ДГ.
  Някой знае ли как стои и въпроса с платената отпуска. Защото реално тогава вече ще се водя на работа, но пък ми е доста насъбраната платена отпуска около 90 работни дни. Какво ще прави през това време детегледачката. Може ли даси се води на работа и просто да ми помага? А трябва да си изчистя отпуската доколкото разбирам до края на годината. Тя ми е доста защото се трупа още и от каките...

# 436
На мен ми обясниха, че ако ни приемат, трябва да подам декларация за промяна в обстоятелствата (още не съм я подала, но така или иначе тръгваме на ясла от септември). В самата декларация-заявление от родителите се посочва, че детето не посещава ясла. Мисля, че ако не си кандидатствала, няма причина да не те одобрят. Аз кандидатствах, защото в Младост шансовете са малки и, след като го приеха, нямам причина да не го запиша.
За платената отпуска, условието е детегледачката да ползва такава във времето, когато и родителите ползват. Не е необходимо двете отпуски да съвпадат по продължителност (има професии с по-големи от стандартните отпуски), просто по този начин осигуряват правото на отпуск и за детегледачките.

# 437
  • Пловдив
Лица, които могат да се включат в програмата като детегледачи като се регистрират в дирекциите “Бюро по труда”:
1) Безработни лица;
2) Лица, придобили право на професионална пенсия за ранно пенсиониране;
3) Лица, придобили право на пенсия за осигурителен стаж ивъзраст.

Здравейте!
Това все още така ли е? Това означава ли, че майка ми, която е пенсионирана по-рано детска учителка може да се регистрира в "Бюрото по труда" и тя да ми бъде детегледачка?

# 438
Лица, които могат да се включат в програмата като детегледачи като се регистрират в дирекциите “Бюро по труда”:
1) Безработни лица;
2) Лица, придобили право на професионална пенсия за ранно пенсиониране;
3) Лица, придобили право на пенсия за осигурителен стаж ивъзраст.

Здравейте!
Това все още така ли е? Това означава ли, че майка ми, която е пенсионирана по-рано детска учителка може да се регистрира в "Бюрото по труда" и тя да ми бъде детегледачка?
Не! В тази програма вече не може!

# 439
Какво става при вас, момичета? Има ли някой друг, който да е сключил договор? Много взех да се притеснявам, защото детегледачката ми вече цял месец, откакто си получи сертификата, стои без доходи. Страхувам се, че може да си намери друга работа и аз да остана без детегледачка. Нямам родствена връзка с нея и това е напълно възможно. Какво правят тези хора?????????

# 440
Питаш ли ни нас!  Докато чакахме да дойде време за кандидатстване - детето да стане на 1 год. детегледачката ни си намери друга работа! Ми ще си намери. Щото безработните, записани в Бюрото по труда получават 240 лв чисто, а ако гледаш дете - 240, обложени с данък, т.е. 190лв!  #2gunfire Как ще отиде да гледа деца! Ние, естествено ще доплащаме, това е ясно. Но сега пак сме там, откъдето тръгнахме Sick Пак чакаме отговори оттук - оттам, но е много вероятно в понеделник да кандидатстваме без готова детегледачка. Ще си кажа какво сме направили след 7 юни.

# 441
Здравейте мами! Искам да питам има ли майки от Велинград, защото търсят 1 човек за попълване на 5 бройка за провеждане на курса! Приятна вечер!

# 442
Здравейте, искам да се похваля, че след многократно ходене до бюрото по труда /поне 10 пъти/, вчера най-накрая ни приеха документите Party.

# 443
Здравейте, искам да се похваля, че след многократно ходене до бюрото по труда /поне 10 пъти/, вчера най-накрая ни приеха документите Party.
Ох, мила, да знаеш още какво те чакаааааааааааааа?!!!!!!!!!! Мен ми приеха документите още на 04.12. 2009г и още чакам да се сключи договор!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Да не ти помрачавам радостта, но това е действителността.

# 444
  • София
 А колко време след подаването на документите ви удобриха? И последно след като сте удобрени, можете ли да се върнете на работа и да чакате да сключите след това договор с детегледачката?

# 445
А колко време след подаването на документите ви удобриха? И последно след като сте удобрени, можете ли да се върнете на работа и да чакате да сключите след това договор с детегледачката?
Месец, след като подадох заявлението, се обатих в БТ и ми казаха, че са ме одобрили, но не са ме уведомили писменно, защото още нямат ясни указания какво ще правят по нататък. И така чак до днес, май все още нямат ясни указания. Дали можеш да се върнеш на работа е въпрос на тълкуване. На мен ми казаха, че може, но после от форума разбирам, че майчета, които са се върнали на работа са изгубили право да участват в Програмата. През месец април ме накараха да подпиша една декларация, че все още не съм се върнала на работа и детето не посещава ясла. Така, че просто не мога да ти отговоря на този въпрос. То така или иначе аз пак си се върнах на работа, защото детето ми междувременно навърши две години, а договор още няма с детегледачка. Преди да се върна накарах служителката от БТ да попита отново какъв трябва да ми е статута при подписване на договора и тя ми каза, че мога спокойно да започна работа. На път съм да избухна, защото вече минаха 6 месеца!!! В един момент даже казах на служителката, че вече ми писна и ще спра да се занимавам с това, но тя беше категорична, че вече не можело да се откажа, тъй като съм подала заявление и държавата е обучила детегледачка. Но договор с детегледачката ще се сключи, ЕДИН ГОСПОД ЗНАЕ КОГА!

# 446
  • София
В един момент даже казах на служителката, че вече ми писна и ще спра да се занимавам с това, но тя беше категорична, че вече не можело да се откажа, тъй като съм подала заявление и държавата е обучила детегледачка. Но договор с детегледачката ще се сключи, ЕДИН ГОСПОД ЗНАЕ КОГА!
  Е как пък да не можеш да се откажеш, еми ако дори да се сключи договор с детегледачка  не си доволна от нея?

# 447
Заявление за участие в програмата се подава чак, когато детето навърши 1г. или може и по-рано?

# 448
В един момент даже казах на служителката, че вече ми писна и ще спра да се занимавам с това, но тя беше категорична, че вече не можело да се откажа, тъй като съм подала заявление и държавата е обучила детегледачка. Но договор с детегледачката ще се сключи, ЕДИН ГОСПОД ЗНАЕ КОГА!
  Е как пък да не можеш да се откажеш, еми ако дори да се сключи договор с детегледачка  не си доволна от нея?
Това е друго, разбира се, че мога да се откажа, но това сигурно трябва да се докаже. И в такъв случай ще ми се предложи друга обучена детегледачка. Въпроса е, че преди да се сключи договор не мога да се откажа, поне е така според служителката на БТ.

# 449
  • Тука, под липите стари...
Ето какво ми отговориха на въпроса дали след като съм одобрена мога да почна работа преди да съм сключила договора с детегледачката. Копирам мейла с отговора им.
"Една от целите на проекта е създаване на условия за плавен преход и връщане на работа на родителите след ползване на отпуск поради бременност и раждане или осиновяване. В тази връзка, Вие подавате заявление за наемане на детегледач по проекта, защото няма кой друг да гледа детето Ви. Поради това преди да е приключило обучението на детегледача и сключването на договора с него не би могло да стане връщането Ви на работа.

Екип по проект “Детегледач-шанс за реализация с обучение към заетост”
Нямам думи...

Общи условия

Активация на акаунт