Програмата за детегледачките - 6

• 54 909
  • 765
  •   1
Отговори
# 675
Mepofka, платения годишен отпуск си длъжна да го изчистиш по закон след майчинството и се третира като връщане на работа.Така, че може през тези дни да подадеш документи в БТ и служебна бележка от първия си работодател/както ти е писала Star*Dust / .  Peace

# 676
  • Wolwedans
Това със сгурност не е така. За да се подат документи по програмата "В подкрепа на майчинството" майката ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА БъДЕ В ОТПУСК ПО МАЙЧИНСТВО ПО ЧЛЕН 164!!! Т.е. след свършване на 410 дни /отпуск по майчинство по член 163/, се подава молба за ползване на майчинство по член 164 и чак когато то влезе в сила, дори и за няколко дни, се подават документи. Аз така изгорях в буквалния смисъл. Върнах се на работа и си пуснах платените отпуски, дето ми се бяха натрупали и хоп изненада- не ми приеха документите! Трябвало да съм по 164 и толкоз! Обяснявах че аз не искам да ползвам тази отпуска, а да се върна на работа, но с бюрокрацията не можеш се прибори. Казаха ми да си подам молба за връщане на майчинството. Когато си го върна да подам документи и след това отново да подам молба за прекратяване на майчинството и пак да се върна на работа! С две думи да направя всички луди! Естествено се отказах!

# 677
Права си, Ally_t! Peace
Mepofka трябва да бъде в отпуск по майчинство по чл.164 няколко дни, докато си подаде документите по програмата и СЛЕД ТОВА да си вземе платения годишен отпуск.Не би трябвало работодателя да ти откаже. Hug

# 678
  • Пловдив
Да споделя и моя опит с програмата-подадох документи края на септември като бях само 2 дни по чл.164 и тогава подадох документите,одобриха ни след 2 седмици,края на ноември се обадиха на детегледачката,че има група за курс,изкара го и сега ще я назначат на 20-ти декември на работа Simple Smile  Мисля че при нас сравнително бързо се развиха нещата  Peace  Надявам се и този репортаж,който излъчиха по телевизията преди време да помогне на майките да не чакат толкова за свормиране на група от 5 детегледачки,което всъщност е забавянето в цялата рбота!
Успех на всички  Hug

# 679
 колежки детегледачки Европа няма ли да се сети за нас да ни даде за празниците по нещо, нали работим по европеиска програма

# 680
p.p. , европейската програма не е предвидила парично обезщетение за неизползван платен отпуск, така че ако мамчето има желание може да ти даде коледни. newsm78

# 681
  • у дома
Здравейте момичета  Simple Smile Имам и аз питанки, ако някой може да ми отговори. Работя, откакто малкия е на 3 м. Детегледачката ми вече е участвала в една програма с предното дете, което е гледала и има всички изискуеми от нея документи. Сега малкия навърши една година и формално аз ще изляза в отпуск по чл. 164. Въпросът ми е - към момента на подаване на документите аз ще съм в отпуск, може ли след това веднага да се върна на работа, защото варианта да стоя в къщи не се харесва на моя работодател. И още нещо - имам голяма дъщеря, която ходи на ДГ, това основание ли е, да не мога да участвам по програмата. И доколкото разбирам 120 лв. няма да получавам  newsm78

# 682
  • Wolwedans
Здравейте момичета  Simple Smile Имам и аз питанки, ако някой може да ми отговори. Работя, откакто малкия е на 3 м. Детегледачката ми вече е участвала в една програма с предното дете, което е гледала и има всички изискуеми от нея документи. Сега малкия навърши една година и формално аз ще изляза в отпуск по чл. 164. Въпросът ми е - към момента на подаване на документите аз ще съм в отпуск, може ли след това веднага да се върна на работа, защото варианта да стоя в къщи не се харесва на моя работодател. И още нещо - имам голяма дъщеря, която ходи на ДГ, това основание ли е, да не мога да участвам по програмата. И доколкото разбирам 120 лв. няма да получавам  newsm78
Да можеш само към момента на подаване да си по член 164 и след това да се върнеш на работа и да чакаш одобрение. Това, че дъщеря ти е на детска градина няма никакво отношение към програмата. И да, няма да получаваш 120 лв., детегледачката ти ще получава 240 минус данъци и осигуровки, а ти и доплащаш до заплатата за която сте се уговорили Peace

# 683
  • у дома
Благодаря много!  Simple Smile

# 684
Здравейте, мамчета!

Вашите детегледачки съобразяват ли се с указанията Ви за хранене на детето?

Вчера моето дете започна да реве неистово за пастичката Барни с мляко преди да е обядвало.Отделно се храни с пръсти и рядко яде с лъжица/детегледачката го храни като му топи хляб в яденето/.
След телефонен разговор с детегледачката ми й наредих никакви пасти и бисквити/тя му дава бисквити всяка сутрин след закуска и паста всеки обяд/, защото нищо не яде освен тях, при което ми се развика че не съм хранила детето, защото не и давам сладко и ме изкара че аз съм я научила на това и ми затвори телефона.
Отделно ми забранява да го записвам на ясла юни в най-добрата градина в града, защото й трябвал стаж за пенсия. #Cussing out

Не се учудвам, че сина й е диабетик, но съм притеснена да не докара някоя болест на детето ми. Praynig

# 685
Аз си наех детегледачка извън програмата (приеха ни на дъжавна ясла), но тя стриктно спазва моите указания, а понякога дори готви на детето зеленчукови манджи, ако не хареса това, което аз съм оставила. Тя самата е привърженик на здравословното хранене и не си пада по сладките, но се е случвало да купи вафли, които не одобрявам. След като й казах какви са ми притесненията, обеща да не купува повече такива и с това се приключи. А това, че ти забранява да записваш детето в ясла - нямам думи! Щом й трябва стаж, ще си го допълни с друго дете! Не си длъжна да се съобразяваш с нейните желания, все пак ти си един вид работодател на временен договор.

# 686
  • в 1001-та нощ
Привет Дами, благодаря за полезната тема  Hug

Бих искала да се допитам до опита и познанията Ви   bouquet

Планирам да се върна на работа през юни, когато малкият направи година, но ще ползвам и 2 месеца натрупан отпуск, така, че реално ще съм в офиса от август.

В мислене ясла или детегледачка - хора с опит ме съветват, че ще е малък за ясла - затова се ориентирам към тази възможност и въпросите ми са:

1. колко рано е подходящо да кандидатствам - при положение, че отпускът по майчиство ми прекъсва щни и август - ефективно се връщам на работа.
спомням си, че имаше голямо чакане на времето - все още ли е така?

2.ако реша да кандидатствам за ясла февруари - това би ли било пречка после за детегледачката - нямам предвид едновременно да ходи на ясла и да има детегледачка - едното ще е
предполагам, че би следвало да не е проблем и ако кандидатстваме по програмата за детегледачки, след като сме кандидатствали за ясла - просто ще отпадне от класирането за ясла?

3. някакви общи съвети, които мислите, че биха ми били полезни?

Благодаря много   bouquet

# 687
  • София
Хвърлих едно око на тази тема ,проучвам различните възможности ,но този пост ме потресе  #Crazy .
Здравейте, мамчета!

Вашите детегледачки съобразяват ли се с указанията Ви за хранене на детето?

Вчера моето дете започна да реве неистово за пастичката Барни с мляко преди да е обядвало.Отделно се храни с пръсти и рядко яде с лъжица/детегледачката го храни като му топи хляб в яденето/.
След телефонен разговор с детегледачката ми й наредих никакви пасти и бисквити/тя му дава бисквити всяка сутрин след закуска и паста всеки обяд/, защото нищо не яде освен тях, при което ми се развика че не съм хранила детето, защото не и давам сладко и ме изкара че аз съм я научила на това и ми затвори телефона.
Отделно ми забранява да го записвам на ясла юни в най-добрата градина в града, защото й трябвал стаж за пенсия. #Cussing out

Не се учудвам, че сина й е диабетик, но съм притеснена да не докара някоя болест на детето ми. Praynig

Каква е тази жена и за каква се мисли.Много нагла ми изглежда тази детегледачка.Не можеш ли да я смениш?

# 688
По въпросите на a.l.e.n.a
1.За съжаление не можеш да подадеш документите по-рано от навършване на детето на 1 годинка и при подаването им  не трябва да си се върнала на работа!(виж цитата по-долу) След подаване на документите, чакането е около 1.5-2 месеца.
За да се подат документи по програмата "В подкрепа на майчинството" майката ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА БъДЕ В ОТПУСК ПО МАЙЧИНСТВО ПО ЧЛЕН 164!!! Т.е. след свършване на 410 дни /отпуск по майчинство по член 163/, се подава молба за ползване на майчинство по член 164 и чак когато то влезе в сила, дори и за няколко дни, се подават документи. Аз така изгорях в буквалния смисъл. Върнах се на работа и си пуснах платените отпуски, дето ми се бяха натрупали и хоп изненада- не ми приеха документите!
2.За кандидатстването в ясла - не би трябвало да е проблем, само ако детето посещава ясла, но ти си наясно с това.
3.Ако си чела темата би трябвало да си разбрала, че детегледачката може да е само лице, което не е пенсионирано, а безработно, регистрирано в Бюрото по труда. Така че, ако имаш някого в предвид може да използвате оставащото време да се регистрира в БТ (ако не е).   

# 689
Цитат
Каква е тази жена и за каква се мисли.Много нагла ми изглежда тази детегледачка.Не можеш ли да я смениш?

Тя е стринка на мъжа ми.Направи проблем и при провеждането на курса, защото не иска да пътува до Търново и тогава предложих от БТ да я сменят, но нищо не направиха.
Само опъва нервите на хората. Отиде до Търново, но не ме питайте как се чувствах.

Така, че мамчета внимавайте при избора на детегледачка, защото и да искате после не можете да я смените.

Общи условия

Активация на акаунт