Програмата за детегледачките - 6

• 54 871
  • 765
  •   1
Отговори
# 645
Запис и от мен да следя темата.

# 646
Моята майка отпадна от програмата. Води се инвалид с придружител. Да знаете, че официално тези с право на придружител отпадат Tired

Мен ме одобриха, но сега ще се отказвам.

# 647
Здравейте  Simple Smile,
Бих искала да попитам следното:
Детето ми е на 2г. 7 мес. и тръгва на ясла този месец, а свекърва ми до момента е по програмата "В подкрепа на майчинството". Къде трябва да подам документи и какви за прекратяване?  И необходимо ли е да приготвя нещо по-специално?

Благодаря ви предварително  Hug

# 648
Здравейте момичета! Аз имам следния проблем пуснала съм си молба за връщане на работа след като малката навърши 1 годинка, не съм знаела, че за тази програма се изисква да съм в майчински отпуск и сега си ползвам полагаемия натрупан през годините платен годияен отпуск. Въпросът ми е мове ли след като си изчистя отпуска да подам молба отнтово в НОИ за да ползвам отпуска за гледане на дете до 2 години  и тогава да пусна молбата? Отпуска ми свършва в средата на януари и колко време преди това мога да подам документите в НОИ? Оххх много е кофти това, направо не знам как не съм знаела...направо не знам какво да правя... Cry Cry Cry Cry

# 649
а ако прехвърля майчинството на майка ми по-различно ли стоят нещата? Къде да попитам? Декларация за 120 те лева о НОИ за това че се връщам на работа по чл. 54 от КСО ли е?

# 650
  • Wolwedans
Здравейте момичета! Аз имам следния проблем пуснала съм си молба за връщане на работа след като малката навърши 1 годинка, не съм знаела, че за тази програма се изисква да съм в майчински отпуск и сега си ползвам полагаемия натрупан през годините платен годияен отпуск. Въпросът ми е мове ли след като си изчистя отпуска да подам молба отнтово в НОИ за да ползвам отпуска за гледане на дете до 2 години  и тогава да пусна молбата? Отпуска ми свършва в средата на януари и колко време преди това мога да подам документите в НОИ? Оххх много е кофти това, направо не знам как не съм знаела...направо не знам какво да правя... Cry Cry Cry Cry
Здравей, с мен се случи абсолютно същото, въпреки, че преди да се върна на работа, направих пътека до бюрото по труда, социално подпомагане и НОИ. Явно не успях да попадна на правилния човек, който да ми разясни всичко. Отидох с всички документи 3-4 дни преди да се върна на работа и ми казаха, че докато съм по член 163 не може, трябва да съм по член 164, т.е. да съм пуснала втората година от майчинството. Аз им  обясних, че не искам да ползвам 164, а да се върна да работя, ноооооо това е закона, служителката тропна с крак и каза- ТАКА Е НАПИСАНО, АЗ НИЩО НЕ МОГА ДА НАПРАВЯ, НИЩО ЧЕ СТЕ НАПЪЛНО ПРАВА. Т.к. бях вече в графика за септември и не можеше да правя на луди хората, се върнах на работа. Служителката в бюрото по труда, след като си разменихме доста реплики накрая каза, че дори и за една седмица може да си върна майчинството, да подам документи, точно в този момент с бележка от работодателя, на която пише, че съм наета на трудов договор и В МОМЕНТА СЪМ В ОТПУСК ПО МАЙЧИНСТВО ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА ДЕТЕ ПО ЧЛЕН 164 и после отново да подам молба за прекратяване на майчинството, но сама разбираш на какво трябва да подложиш счетоводителите на фирмата. Аз за сега се отказах, но мисля някой следваш месец да ги помоля и да го направя. Но мисля че трябва за пълен месец поне да пусна майчинство, това за една седмица ми се струва малко нереално. Питах в НОИ и ми казаха, че във всеки един момент до навършване на 3 години на детето, мога да си върна майчинството, това е наше право, така че се разбери с работодателя си и го направи.
ПП: Искам да помоля модератора на темата да направи вече нова тема, защото така много жени се объркват с вече не функциониращата програма "В подкрепа на майчинството". Поне с мен стана така и изтървах момента!
Та мили мами време е за нова тема, която да се казва : "Програма за детегледачките ОТНОВО НА РАБОТА", с новите изисквания
http://www.az.government.bg/internal.asp?CatID=28&WA=Efunds/ … 105/Menu_1105.htm

# 651
  • Wolwedans
Вие четете Заявлението за
кандидатстване по новата Операция на
Оперативна програма „Развитие на
човешките ресурси” – ОТНОВО НА
РАБОТА.
Надяваме се с тази операция да
помогнем на голяма част от вас да
продължат трудовата си кариера и да
бъдат спокойни за отглеждането на
своите деца. Ако досега не сте успели
да запишете вашето дете на детска
ясла, и се притеснявате, че няма на кого
да поверите грижите за него, сега ние
ви предоставяме една нова
възможност.
Целта на настоящата операция е
безработни лица да се квалифицират и
насочат към гледане на деца от 1 до 3–
годишна възраст. Избраните чрез
подбор безработни, регистрирани в
бюрото по труда и преминали курс за
обучение за полагане на грижи за малки
деца ще бъдат насочени за одобрение
то Ваша страна.
Вие ще можете да изберете най-
подходящата бавачка за Вашето дете и
спокойно ще продължите
професионалната си кариера.
Какво да се направи:
Заявлението за кандидатстване можете
да изтеглите от интернет страницата на
Агенцията по заетостта.
Прочетете внимателно Заявлението и
попълнете всички необходими полета.
Към заявлението трябва да приложите
следните документи:
- копие на Вашата лична карта;
- копие на акта за раждане на
детето;
- служебна бележка от работодателя
или друг документ, удостоверяващ
Вашия трудовия статус.
ЗАПОМНЕТЕ! Можете да подадете
Заявление, ако сте:
- наети (и двамата родители) по
трудово, или служебно
правоотношение, или самонаети
към датата на подаване на
заявлението;
- единият от родителите ползва
отпуск по майчинство по чл.164,
ал.1 от Кодекса на труда;
- не сте включени в Националната
програма „В подкрепа на
майчинството”;
- децата ви не са записани в детска
ясла.

Всички подадени Заявления ще
бъдат разглеждани и класирани,
като приоритетно ще бъдат
разглеждани заявления от следните
групи лица:
- самотни родители;
- многодетни семейства;
- родители на деца с увреждания;
- семейства, в които един или и
двата от родителите са с
увреждания;
- семейства, в които месечният
доход на родителите не надвишава
размера на две средни работни
заплати.
Попълненото Заявление се подава
в бюрото по труда по местоживеене.
Оценката на подалите заявления
лица се извършва периодично. При
одобрение, ще бъдете
своевременно информирани.
Наш ангажимент е да насочим най-
подходящото за Вас лице и да му
осигурим необходимите средства,
които се предоставят от
Европейския социален фонд, чрез
Оперативна програма „Развитие на
човешките ресурси”.

# 652
Много благодаря за отговора Али, а искам да те питам може ли майка ми да поеме майчинството /не по програмата а по КТ/ или пак съм изпуснала момента? Тъй като от понеделник се водя на работа имам ли право да и прехвърля да гледа детето до навъряване на 2 години?

# 653
  • Wolwedans
Много благодаря за отговора Али, а искам да те питам може ли майка ми да поеме майчинството /не по програмата а по КТ/ или пак съм изпуснала момента? Тъй като от понеделник се водя на работа имам ли право да и прехвърля да гледа детето до навъряване на 2 години?
Не си го изпуснала, но ако си подала молба декларация за изплащане на 1/2 от майчинството, трябва да я прекратиш, но за това не съм компетентна, знам само, че майка ти трябва да се води на работа в момента за да излезе по майчинство, не може да е пенсионерка или безработна, трябва да е осигурена за майчинство, ако ме разбираш

# 654
Отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст (Загл. изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.)

Чл. 164. (1)  След използуване на отпуска поради бременност, раждане или осиновяване, ако детето не е настанено в детско заведение, работничката или служителката има право на допълнителен отпуск за отглеждане на първо, второ и трето дете до навършване на 2-годишната му възраст и 6 месеца за всяко следващо дете.

(2) (Отм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.)

(3) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Отпускът по ал. 1 със съгласието на майката (осиновителката) се разрешава на бащата (осиновителя) или на един от техните родители, когато работят по трудово правоотношение.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) През време на отпуск по предходните алинеи на майката (осиновителката) или на лицето, което е поело отглеждането на детето, се заплаща парично обезщетение при условия и в размери, определени в отделен закон. Времето, през което се ползува отпускът, се признава за трудов стаж.

(5) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) В случаите, когато не се ползува отпуск по ал. 1 или лицето, което ползува такъв отпуск, прекъсне неговото ползуване, на майката (осиновителката), ако работи по трудово правоотношение, се изплаща парично обезщетение от Държавното обществено осигуряване.

# 655
амиии аз не знаех че ще ми спрат 120 лв?...ако е така се получава много кофти...

# 656
ама ако е само за молбата аз можех и днес да си я пусна, аз в понеделник съм на работа 27... Но ми обясниха че трябва да съм в отпуск по майчинство до назначаване на детегледачката...което е ве4е тъпото!

# 657
  • Пловдив
Аз от сряда (29.09) влизам по член 164 и бях в БТ и там ми казаха,че може и само 2 дни да съм по този член и после да започна работа-важно било КЪМ МОМЕНТА НА ПОДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТИТЕ!Та аз така и мисля да направя-на 29.09 ще ги подам,а от 01.10 ще се водя на работа-дано да няма проблем?   Praynig

# 658
Искам да попитам, може ли детегледачката да е пенсионер по възраст, но да не мй достига стаж за пенсия и да иска да работи. В момента жената е пенсионер, но й удържат за пенсията вноски за недостигащите години. Ще й се признава ли това за стаж за пенсия? А в Подкрепа на майчинството работи ли още?

# 659
Искам да попитам, може ли детегледачката да е пенсионер по възраст, но да не мй достига стаж за пенсия и да иска да работи. В момента жената е пенсионер, но й удържат за пенсията вноски за недостигащите години. Ще й се признава ли това за стаж за пенсия? А в Подкрепа на майчинството работи ли още?

Признава се за стаж за пенсия, но не знам дали ще я одобрят от бюрото по труда, защото условието е да е в трудоспособна възраст. Най-добре си питай там.

В подкрепа на майчинството приключи.

Общи условия

Активация на акаунт