Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 9

• 72 463
  • 605
  •   1
Отговори
# 120
Деси, на малкия Мелатонин пише да не се дава повече от едно до навършване на 50г.
След 50 може по 2 или 3 даже. Най-ефективното им действие - от 2 до 6 часа след приема.
Пише да се приема винаги по едно и също време.

# 121
Ето как набелязах възможните причини да не иска да заспива вечер детето, според мене:

1. Страх от тъмното - да се оставя светната нощна лампа или лампата в коридора, или на терасата, откъдето да влиза малка струя светлина.

2. Необходимост от ритуали преди заспиване- измиване на очи, лице, зъби, обличане на пижамата, лягане с книжка и прочитане н априказка, след това се затварят очите и се заспива.

3. Да сме добър слушател- да изслушаме какви са страховете на детето от заспиването- да не би да сънува кошмари и затова да не иска да заспи.

4. Напрупани силни емоции от деня, особено в края на деня, преди лягане, например вечер таткото се прибира и понеже цял ден не е виждал детето си, започват буйните игри.  Хлапето се превъзбужда и хич не чакайте да си легне и да спи като агънце. Ако искате да има спокоен сън, предпочитайте по-спокойни занимания преди лягане, като четене на приказки например. С подходящо съдържание, разбира се, а не страшни истории. Някои деца са толкова емоционални, че през нощта, когато отпаднат задръжките на мозъка, преживяват емоциите от деня, особено отрицателните. Затова ако детето отказва да заспи вечер, се налага цензура на филмите, дори детските, където има сцени на насилие, компютърни игри и силни емоции, преди лягане.
5. Подходящи условия - хладна, проветрена стая, леко облечено детето, на удобно легло и с удобна, мека и лека завивка и пижама.
6. Чист въздух.

# 122
Mими от известно време има страх от тъмното. Идея нямам как се появи, спи в самостоятелна стая от години. Сега настоява някой да легне при нея. Ако оставя лампата светната (нощна или тази в коридора), изобщо няма да заспи. Защото става взима си играчки, книжки и започва да се забавлява.  Confused
Сънищата... Отдавана се каня да ви питам за това. Вашите деца имат ли представа какво е сън? Говорят ли, че някога нещо са сънували и изобщо използват ли тези думи? Боя се, че е невъзможно да обясня на Мими какво е сън, какво значи да сънуваш. Никога не говори на тази тема.  Tired
Чистият въздух май влияе на моето момиче превъзбуждащо.  Shocked Наблюденията са ми от дните, в които ходим на планина. Ужасно трудно заспива и за кратко. Възможно е обаче причината да е примерно новата обстановка.
Силните емоции може би са основният проблем. Наистина са ни чувствителни децата... И многото впечатления, които са натрупали през деня също ги изнервят допълнително.

# 123
  • Анкх-Морпорк
[desi],  нашата лекарка за такъв оток препоръчва компрес или от риванол (обаче цапа и не се пере), или от спирт, разреден наполовина с вода. Така спада бързо.

За спането тези правила на мен ми се виждат общовалидни, те. не важат за деца с аутизъм.
Не е точно това, което пречи на съня, но ми е трудно да го коментирам, защото при моето дете го няма.
При него забелязвам добре работещ биологичен часовник - вечер сам ни кара да го измием, ляга си, увива се старателно, разглежда книжка, после си я оставя някъде и заспива моментално.
Докато при мен безсънието иде от мислене за какво ли не, тревоги, вкл. и от мисълта "трябва да заспивам бързо, че утре ще ставам рано" и като резултат изобщо не мога да се отпусна. Т.е. напрежението пречи.

Мелатонин по естествен път се синтезира в организма. На естественият синтез пречат дразнители (като включена лампа, звуци), а по статиите пишат, че елмагнитните полета, които създават заобикалящите ни електроуреди, също пречат на синтеза.

Чистият въздух е по-богат на кислород. Хипервентилацията е нормално да действа активизиращо. На планина пречат и нови впечатления, различно място...

# 124
Ще пробвам довечера с риванол ако още не му е минало.
А за заспиването - при всяко дете е различно предполагам.

Това което аз ще направя немедикаментозно е да увелича количеството на бръшинга. Според нашето ОТ влизаме пак в период на изостряне на сетивността и от това се получавало... А и той нали си счупи ръката и терапията мина "на маса" и стимулациите му идват явно малко.... поне при моето дете.
Допускам че СИД играе голяма роля при него.
Другото което допускам, е че причината е единствения открит ген (ASMT) дето има връзка с аутизма.... и то гена който възпрепятства естественото отделяне на мелатонин от детето Sad
Незнам дали е това истината, не бих си подложила детето на генно изследване, просто защото не искам да имам категоричен отговор... ако отговора е промяна в гена, би трябвало да пие мелатонин докато е жив. А аз не искам да знам за неща "за цял живот"...нали надеждата последна умира. А и имахме около година период когато спеше. ...общо взето за 6 години една е спал нощем. направо съм супер родител, какво да ви кажа.... и всеки път като се оплачех на педиатъра той ми говореше за режим на лягане и постоянство... т.е. грешката в моето възпитание, не в детето.  обаче според ОТ-то грешката не е в мен (другите ми 2 деца спят нощем). Предполагам преди е имало и доза разглезване, но в момента вечерите ни протичат като при firebird ...само дето накрая той ляга и стои и стои и стои...... дали мисли нещо? Не знам.
За сънища не знам дали знае какво са - предполагам знае, но не знае че се наричат сънища. Много често децата ми бърборят и се смеят насън. Въобще шумно спят Simple Smile Но не помнят като се събудят нищо. Най-малкия е много смешен, щото с него дори можеш да си говориш като спи. Една вечер половин час се обясняваше да му дам някаква чанта. И аз като му кажа:тука е чантата, спинка сега чантата, спи сега и ти...и той ми се кара - ааааааа, не тази искам червената, ти ми давай синята" ...накрая като остана доволен от "Чантата" Joy и каза "спим сега"...и това без да се разсъни дори

Calathea сложи на Мими нощтна лампа която е цветна - примерно червена или синя. Така светлината няма да е достатъчна за да играе, но и няма да е тъмно. Или и дай фенерче с батерийки да си държи в ръката като си ляга.

# 125
  • София
Сещам се и за плюшена играчка за през нощта.Мишо започна да заспива сам в леглото с една камара плюшки с него.Дъщеря ми пък заспиваше до третата си годинка търкайки между пръстите си един копринен шал - явно някаква сензорна стимулация.

Вечерно време определено Мишо се заиграва и му се приправят всякакви сензорни диети.Започва да скача и да се бори с баща си или с който докопа от нас.Прави гимнастики, вдига гирички от половин литрови бутилки с вода, бута с ръце стената, дърпа ни за ръце, крака - какво намери  Whistling - все процедури имащи някакво съприкосновение със ставите.Предполагам това го успокоява и му помага да се кротне и заспи, защото, ако не е дивял заспива по трудно.Той нали все е на терсене  Mr. Green

# 126
момичета днес моята Киара става на една годинка !
Почерпка за всички ! Пожелания за всички малки и големи да са здрави спокойни послушни и прилежни в обученията ....
хубав ден

# 127
Райка,

Да ти е здрава и щастлива малката и да ти носи много радост! 

Кате,
Не са общовалидни правилата за заспиване за аутизма, разбира се, обаче за децата с аутизъм важи всичко, каквото важи и за другите деца, просто е много по- силно изразено- и чувстсвителност, и податливост на емоции, и безпричинна обида...всичко и както за всяко дете, някои неща са по- засилени при едно дете, други при друго- те са деца като всички и така трябва да ги третираме, по принцип Simple Smile

Не че не ви проглушх главите с нашето изхвърляне през прозореца, за което изглежда се намери подхода, но искам да мине време и тогава да коментирам, за да не предизвиквам съдбата. Но миналата вечер, след звукостимулацията, бяхме на пазар и се чувствах като с 9 годишно момче- без тръшкане, без нерви, без припряност, искам това и това, ама веднага да го отворя или ще крещя- само пита "Това може ли да вземем?", даже за една малка вафличка въпроса беше "Това може ли да си позволим?", аз само погледнах и казах "Да, остави я в количката, но само една." По едно време почувствах, че мога да вървя на разстовяние от него, малко пред него и да го наблюдавам само с периферията.

Деси,
Със сигурност не е за цял живот. В неделя с нас дойде на плуване детето, за което ви казах, че завърши 4 клас и е напълно социализирано, и го повярвах, след като го видях. И треньора ми каза "Дойде майката, която ми се обади от твое име с 11 годишното дете с аутизъм, с едно дете, но къде е детето с аутизъм?' Казах, че това е детето,  което вече е в басейна. А той помислил, че майката има и друго дете, което е с аутизъм, а това, което е в басейна и на което обяснил какво да прави и с което е разговарял, е детето в норма.

# 128
  • София
Райка, много здраве и късмет на рожденичката!!!

И при нашето семейство има проблем с трудно заспиване на детето. Трябва или аз или баща й да легнем с нея и тогава заспива. Както пише в една книга "не допускайте вие да станете успокояващата вещ на детето", обаче май нашето дете не може по друг начин. Носи си и плюшените играчки, но трябва и друг човек да има. Аз също имах проблеми със заспиването, имах по-голям брат, спяхме в една стая и явно той е бил моето успокоение, без да го осъзнавам. Чак когато бях в 9-10 клас започнах да мога да заспивам сама. А голямата ми племеница до 9 клас спеше с майка си.
Скоро ще започнем да опитваме да спи сама в стая, но нямам никакви надежди за успех Sad Надеждата ми е да стане 14-15 годишна и да се намести Simple Smile

# 129
Taня, това не е проблем със спането, а по скоро неудобство за теб. а и зависи как гледаш на него. Аз си спя с децата - смятам това за нормално. 3 годишния ми хлапак даже няма собствено легло - все още спи с мен. Не сме купували и бебешко креватче дори... Големия ми син сам се премести да спи отделно около 6тата година. Малкия батко го преместихме на 5 и половина - но това беше част от програмата да го научим да спи. По същото време преместих и най-малкия - тогава на 2 и половина обаче много бързо го завърнах в моето легло - аз не бях готова да се отделя от него, а и той все още се буди, гушва се в мен и заспива пак.
Големия ми син е изключително самостоятелно дете, та не мисля, че спането с родителите като малки им вреди по някакъв начин. Това си е връзка която е хубаво да я има. Не всяко дете му е приятно да се мачкоти с родителите си нощем, а някои спят и много бурно или немогат да спят спокойно ако някой спи с тях. Затова е до дете - като иска мама да се гушка с тебе...до момента в който на една от двете ви ще и писне.
...
аз не разбрах, пиша ти за спане в родителското легло, не просто в същата стая ....ако просто спи във вашата стая това не е НИКАКЪВ проблем според мен да иска някой да е с нея....

# 130
  • София
Деси, спи в нейно легло, не спи на нашето. Обаче и това е проблем и е част от отделянето на детото като личност.  Пробвали сме да бъдем по-строги и да настояваме да заспива сама, и тя лежи и не заспива, докато не дойдем и ние в стаята. Или заспива чак към 2 часа. А пък ние не можем всяка вечер да стоим до толкова късно, за да пробваме дали ще се научи сама.

Аз си мислех за вас, ако най-голямото дете иска да спи със средното в една стая дали е възможно да пробваш? Просто при някои по-чувствителни деца им идва нанагорно да спят сами в стаята, друго е да слушаш дишането на някой по-голям. Аз за нашият случай съжалявам, че нямаме по-голямо дете, поне си въобразявам, че ако имаше с кой да спи в стая щеше да е по-друго Simple Smile

Последна редакция: ср, 01 юли 2009, 19:32 от TanyaMG

# 131
  • София
И аз да се изкажа.Следобедния сън е голям проблем.Не заспива сам.Тоест трябва да има някой в детската стая (обща със сестра му).Ако не го изнудя може и изобщо да не заспи.Хич не му се губи време в спане и са безкрайни пазарлъци в колко е станал, голям бил - не бебе, и големите не спят през деня и такива някакви  Whistling.Обаче изнудването винаги е работело като например.Ако заспиш ще те водя като станеш.......някъде си.Или ако не заспиш няма да играеш днес на комп., защото няма да си отпочинал, или ако не заспиш няма да те водя да се видиш с Алекс например - или друго дете.Моментално заспива с принуда.Някак си сякаш търси причина за да заспи.Това не е от скоро, а откак се помня.Винаги с изнудване.
Деси пробвай - дай му причина да заспи.

Има ли някаква психологична причина за промяната.Помисли!

# 132
Здравейте , при нас вечерния сън е без никакви проблеми . Просто като стане 20,30-21,00 ч и му казвам "Кажи лека нощ " и той казва "нокощ нокощ нокощ " и след това аз му казвам "Влади колко си изморен цял ден си играл и тичал сега ще си лягаме " - той "Нани нани спинка спинка " този разговор се води докъто се качваме по стълбите / спалните са ни на горния етаж/ и така вечерен тоалет и лягане / имаме малко спор понякога коя блуза да облече за сън но това е когато е леко превъзбуден тогава му давам някоя от блузите на батко му / те са му като нощници / и той щастлив казва "Батко Владко " и ляга и след три секунди заспива , спи непробудно понякога се събужда за вода но това е в ранното утро и после си спи става обичайно към 7ч плюс минус половин час.
Слуедобедния сън обаче е много труден някога успявам да го преспя / необходимо му е / тъй като виждам разликата когато заспи към 2 следобед става в 5 и е супер бодър спокоен играе тича не капризничи храни се по добре и пак заспива вечер по същото време , а когато не спи е просто по изморен не иска да яде не играе така добре и капризничи за дреболии.  Нямам обаче точна представа какво го кара в определени дни да си легне кротко в леглото на обяд и да си заспи за 5 минути а други дни лежа с него повече от час и не иска и не иска да заспи обръщаме го на борба на закачки на кискане и колкото и да се правя на заспала той ми се хвърля отгоре гъделичка ме и какво ли не и не спира и не заспива ....
какво да правиш дете иначе е много много сладък ... и като му се скарам да ляга и да заспива веднага той демонстративно се хвърля на възглавницата завида се до врата и ме гледа но едвам едвам се сдържа да не се засмее и в един момент започва да се смее и скача и ми се хвърля да ме прегръща и аз се предавам окончателно .... и си казвам явно няма да се спи днес ами поне Киара да оставим да спи и излизаме от стаята и като слезем долу гледай какво става примерно днес следобед .... пеят с батко си на микрофоните ... батко му пее , той си опрял устата в микрофона и нещо говори но то нищо не се разбира и се надвикват двамата .... след това Владко взе един светещ и пеещ меч и започна да го размахва и да гони батко си уж да го бие да го удря с меча но не го удря ами само леко чуква и пеенето с микрофоните продължава ..... вообще не знаеш да се смееш ли или да си сложиш тапи за уши ....

# 133
Eй ви ме убихтес тоя следобеден сън....моите деца спряха да спят след обяд около 2-3 годишни....
Таня, притесненията ти са напразни. Детето е малко - какво отделяне... ако не се буди нощем, и да иска да ви види за да заспи пак не е зависим от вас. Децата се будят много пъти през нощта, ако не търсят същите условия, които е имало като са заспивали, явно н е са зависими от тях.
Отделянето в отделна стая обикновенно се прави за да се научи детето да спи без да се буди през нощта, а не заради преминаването му в личност...повярвай ми - като са готови сами ще се отделят.

Катина - не намирам психологична причина.
Снощи дадох мелатонин. Моите таблетки са от 3мг. има "бърз" и "бавен" мелатонин тук - на деца се дава от бързия - какво значи това идея си нямам, ама бързия е от 3мг..... Заспа като гръмнат, спа с батко си в стая/щото там заспа на пода и аз само го завих/. Сутринта е кукуряк - батко му не е станал още да го питам дали се е будил. Предполагам не, защото не съм го чула.
Ще ви известя довечера, че сега отивам на работа...

Райка, поведението ти на детето никак не ми изглежда аутистично....ама НИКАК. Има и говор, и общуване и игра науж...а последните 2 не би трябвало да ги има ВЪОБЩЕ. Не и на вашата възраст, ако е аутист....Проблеми може да има всякакви, но това не е аутизъм. АБСУРД! Какво е немога да ти кажа, някакво  нещо вероятно е, обаче не в в спектъра.... Ти да не избягаш от нас сега  Mr. Green Не те пъдя, само те обявавам официално за аутсайдер  hahaha

# 134
Лорка също отказа следобедния сън много рано - още преди 3-годишна възраст..., но си имаше и причина - един
2-седмичен период в който бяхме в София за диагностика, бяхме отседнали у вуйчо ми в Люлин, а кръжахме до ИСУЛ /все още проверяваха да не би да е глуха/ и до Педиатрията за куп изследвания по различно време на деня... и цялата тая история с убийственото блъскане по автобуси тотално й разби режима за сън следобед Confused - така и не успях да я приуча отново. ------------ Иначе с нощното спане проблеми сме имали периодически в годините на интервали от по 5-6месеца, до преди две години. Тогава като почнах с хомеопатията, оправянето на съня беше един от първите видими резултати  Hands Thumbsup  и то резултат който се задържа устойчиво. Едва тая зима като започна тоя период на нервно изостряне с кулминация кризите дето правеше, та включихме халоперидол, тогава се получи разбутване т.е. поради общото й пренапрегнато състояние Лора не можеше до късно /1-2 след полунощ/ да заспи, макар и после да спеше непробудно. С лекарството нещата се пооправиха, дори и след като го спряхме.....

Обаче пак се налага да го включим Sad защото постепенно след спирането особено през последните две седмици нещата взеха да се влошават.... Миналата седмица е направила в дневния център 3-4 кризи, едната от които супер остра и за първи път с изява на агресия  Sick спрямо друг /една от възпитателките/, досега е имало само автоагресивни прояви. Както и да е, вчера пак направих среща с детския психиатър и ще трябва да подновим халоперидола, щото виждам че нещата излизат от контрол Confused  Убедена съм че причината за това емоционално разбутване е навлизането в пубертета, а и в някои от линковете на Катина четох и се потвърждава това мое мнение, но нещата трябва да се овладеят преди да са ескалирали съвсем и да е станал някой сериозен инцидент ooooh! Мразя ги тия лекарства - плашат ме и ако имаше начин да ги избегна...., но не смея да бездействам при очевидно задълбочаващ се проблем Sad........................... Ако някой може да даде съвет, мнение... - бе изобщо идея.....

Извинявам се, ако съм ви затормозила! Confused

Общи условия

Активация на акаунт