Арабско име- моля за идеи

• 129 696
  • 440
  •   1
Отговори
# 315
Дениз е турско име. Означава "Море".

# 316
Хм, dahlia е латинското име на гергината и няма нищо арабско в това  Thinking.

# 317
Със сигурност ли бебчето ще е момче? За момиче знам, че името Мелиса, се приема добре от християни и мюсюлмани. На мен то много ми харесва.
   аз за момиче сам си харесала име  МИРИАМ,  но с мъжкото име срещам големи трудности.

Мъжките арабски са определно по-сложни за измисляне Simple Smile и ние сме така...но горе-долу сме го измислили.
   за момента всички мъжки имена ми звучат прекалено грубо, ЕЛИАС за сега води класациите ,  но все пак исках да се допитам.  за да не ме е яд после.

# 318
himena , asimeonova80 , вие в България ли ще живеете?

Иначе се сещам още за Адам, но повечето дето са по-известни сте ги изброили...други...Хишам, Хамза (не че ми харесват, но просто давам идеи, всеки е с различен вкус)...Исак, Амин, Рашид, Закария, Касим, Брахим. Някъде май бях срещала и Рафи.

Иначе ние (вече бях писала де) сме си избрали двойно име, първото от които ще е със сигурност Жад, а второто или Малик или Елиас...ще видим. Фамилията ще е Мкран (да се чете макран).
   Мина ...... моят маж е роден тук, и много малко го сварзва вече със Сирия. да тук ще живеем,

# 319
Хм, dahlia е латинското име на гергината и няма нищо арабско в това  Thinking.

Ами върви тогава и го обясни на древните араби  Laughing,защото лозата си е наречена -далия още когато арабите са се запознали с гроздето и с това име съществува в книжовният арабски език.

asimeonova80- Даниал,Сами ,Дани,Раян,Рафи,Тим,Руслан-всичките звучат добре в БГ и в същото време са си арабски.
Освен това ,можете да запишете детето Ясен или Явор-което като изписване ще отговори на арабските имена Ясин и Яфур ,за и ,съм обяснила по-долу,същото е и с буквите в и ф,о и у.
Друг вариант е и името Баян ,познато в историята ,като име на старобългарски владетел.
есмаел, е арабско нали? а давид?

Химена-на арабски е Исмаил,но понеже в арабският няма Е ,и всичко с буквите Е и И се изписва с И ,така че ,ако ти харесва името може и така да го запишеш.
Давид си е еврейско,на арабски е Дауд.

Последна редакция: ср, 07 дек 2011, 08:34 от Уго Чавес

# 320
Хм, dahlia е латинското име на гергината и няма нищо арабско в това  Thinking.

Ами върви тогава и го обясни на древните араби  Laughing,защото лозата си е наречена -далия още когато арабите са се запознали с гроздето и с това име съществува в книжовният арабски език.

asimeonova80- Даниал,Сами ,Дани,Раян,Рафи,Тим,Руслан-всичките звучат добре в БГ и в същото време са си арабски.
Освен това ,можете да запишете детето Ясен или Явор-което като изписване ще отговори на арабските имена Ясин и Яфур ,за и ,съм обяснила по-долу,същото е и с буквите в и ф,о и у.
Друг вариант е и името Баян ,познато в историята ,като име на старобългарски владетел.
есмаел, е арабско нали? а давид?

Химена-на арабски е Исмаил,но понеже в арабският няма Е ,и всичко с буквите Е и И се изписва с И ,така че ,ако ти харесва името може и така да го запишеш.
Давид си е еврейско,на арабски е Дауд.
  Уго Чавес  _  благодариа за всички имена , по горните сам чувала, и нито едно не ми допадна,  но виж   БАЯН ми направи впечатление. много благодаря

# 321
На кои араби да ходя да обяснявам? От кога арабите познават лозата? Ударението на коя гласна е?

# 322
  • Варна
На кои араби да ходя да обяснявам? От кога арабите познават лозата? Ударението на коя гласна е?

Гергините са известни от 200 години. Арабите познават лозата по-отрано.

# 323
Далия е национален символ на Мексико. Направила е удивително впечатление на испанските завоеватели през 16 век. Това са доста повече от 200 години.

# 324
  • Варна
Далия е национален символ на Мексико. Направила е удивително впечатление на испанските завоеватели през 16 век. Това са доста повече от 200 години.

Да, но е получила името си Далия доста по-късно. Кръстена е на Арнолд Дал.

# 325
Именно, цветето далия е кръстено на откривателя си Dahl - в края на 18ти век. Арабската дума далия означава точно лоза и, доколкото си спомням, май е персийска заемка. Ако е персийска думата, значи е навлязла в езика още в 6-7 век. Лозата е позната на арабите от 7ми век, от завоеванията в северната част на Арабския полуостров (където и досега има много винопроизводителни райони). Ударението е на първата сричка.

# 326
Моля, дайте линк да прочета за Арнолд Дал.

ianajar, очаквах да се включиш   bouquet. В Иран например, думата "лоза" пак ли е далия? И, ако далия е персийска заемка значи ли, че думата не е арабска, понеже арабите не са имали дума за лоза преди да я срещнат, просто са заели персийската такава?

# 327
  • сред маслини и портокалов цвят
 Kalifornia, ето линк за гергините:    http://zeleno.bg/bg/articles/147-gergina-dahlia.html

И да, възможно е ако арабите са видяли за първи път лоза в Персия и са я пренесли оттам, да са взаимствали и името.

# 328
Калифорния - Андерс Дал http://en.wikipedia.org/wiki/Anders_Dahl

За персийския произход не съм много сигурна. В арабското езикознание етимологията не е силна дисциплина, малко е мътен произходът на доста думи. Не помня къде съм чела за далия точно и няма как да го проверя. Но в съвременния арабски си има корен, свързан с тази дума - далия е свързано с "даля", което има значение на вися, дълъг/фин/издължен съм, като стеблата или гроздовете на лозата. Освен това думата си присъства в литературата още от късното средновековие, особено в арабо-персийската винна поезия.

Далия-лоза е архаична дума на арабски, обаче, трябва да си ходил доста на училище, за да я знаеш. Като преглеждах арабските форуми, почти навсякъде името Далия се обясняваше като "едно такова красиво цвете".  Mr. Green

# 329

Далия-лоза е архаична дума на арабски, обаче, трябва да си ходил доста на училище, за да я знаеш. Като преглеждах арабските форуми, почти навсякъде името Далия се обясняваше като "едно такова красиво цвете".  Mr. Green

ianajar тук в Сирия думата не е архаична,все още масово се използва .Но ,пък тук лозята са много и почти няма къща в селата около Дамаск ,където да няма лозница.

Общи условия

Активация на акаунт