Арабско име- моля за идеи

• 129 717
  • 440
  •   1
Отговори
# 255
Ако е за момиче... Жади, ОПРЕДЕЛЕНО!

# 256

Няма такова арабско име за жена.

# 257
Низар, Айман, Сами, Амир също са хубави  Heart Eyes

Няма такова арабско име за жена.

Според моя мъж имало...както и Жад в мъжката му форма.

# 258
  • сред маслини и портокалов цвят
Жад има, да. В Сирия имам комшия с това име, дядо му се казва така, предават си го през поколение. Християнин е.

# 259
Според моя мъж имало...както и Жад в мъжката му форма.

Жад - да. В Сирия и Ливан се използва. Но арабско женско име Жади, завършващо на "и" - никога не съм чувала. Жада, евентуално произнасяно Жаде (ударение на първа сричка) - иди-доди, има такава дума. Обаче няма общо с Жад като значение, само по форма. Жода - съществува също. Но Жади....

# 260
Леле, за една буква още малко ще бъда изпратена да се пърля на огъня. Името наистина се произнася ЖадЕ, но на мен по-благозвучно ми звучи ЖадИ и не мисля, че това е нещо лошо. Както в английския Мария може да се измени на Марая, така и в арабския, според мен, може да се измени една буква, за да звучи името по-мелодично. Simple Smile Сетих се и за още две арабски имена (,ако не са арбски, моля, запазете си мнението и ме оставете да си ги харесвам Mr. Green )! Едното е Самира-красиво е, а и има нещо българско в него, може би завършека на ''-мира''. Другото е Латифа, също много красиво за мен име. Kissing Heart

Последна редакция: чт, 15 сеп 2011, 17:11 от Veneta Alexandrova

# 261
Името наистина се произнася ЖадЕ, но на мен по-благозвучно ми звучи ЖадИ и не мисля, че това е нещо лошо.

Името на книжовен арабски, не на диалект, се произнася Жаада (Джаада) и ако ще се записва на български, последната гласна има голямо значение. Не става въпрос за това на кой кое му е благозвучно, а коя е правилната форма. Все пак не всички, които се интересуват от тази тема, знаят арабски или имат араби около себе си, та да се консултират лично. Големи грешки могат да станат така.  Peace

П.П. За читателите - мъжкото име Жад означава "добър, добродетелен, постигащ успех и вършещ всичко добре", също така означава "напоителен дъжд". Женското име Жаада означава "широк, прав, главен, хубав път".

Самира и Латифа са арабски имена.

Последна редакция: чт, 15 сеп 2011, 17:41 от ianajar

# 262
елмир арабско ли е?

# 263

Да. Ударение на втората сричка (ел-миир). Старо име, идва от емир (владетел), разпространено на Арабския полуостров най-вече, също в Турция и Иран.

# 264
Здравейте отново Simple Smile

повдигам темата, за да споделя имената, които ние избрахме, макар че при нас има още много време.

За момиченце, тук избора не беше труден - харесахме си Далия.

За момченце, тук имахме много дискусии, тъй като името трябва да звучи добре в три държави...в крайна сметка след дълго търсене се спряхме на двойното име Жад Малик (ударението при Малик е на И-то). На майка ми името започва с Ж и сигурно ще се зарадва, макар че не знам как би се приело името Жад в България... но това не е толкова важно, тъй като детето няма да живее там. Как ви се струва името? На мен Жад си ми харесваше, но не знаех как точно ще се обръщам към детето. Жади не върви, звучи ми женско, обаче вече измислихме как ще му викаме на галено - Джей Ди  Whistling

# 265
Minaaa,
На мен ми звучи много добре - предвид факта, че трябва да е приемливо (поне) в 3 държави, името е идеално - кратко, звучно и лесно за писане и четене. Щом си го и харесвате и двамата - здраве му кажи! Simple Smile

# 266
  • сред маслини и портокалов цвят
И на мен ми харесва. Галеното само ще си дойде, не го мисли. Simple Smile

# 267
И от мен получава одобрение! Grinning
от Ж и М...Жими...Джими Laughing

# 268
Благодаря ви, момичета! Simple Smile Тук преди беше пусната анкета с имена и едното от тях беше Жад, пак за арабско име ставаше дума и почти всеки беше казал, че Жад не му харесва. Учудих се като прочетох толкова негативни мнения за името.

От друга страна Жад е и наименованието на един зелен минерал. Очите на таткото, както и на моята майка са зелени. А Малик означава ангел или крал.  Heart Eyes

# 269
Нефрит е Жад. Или поне на френски е нефрит, на арабски не знам.

Общи условия

Активация на акаунт