ВАКСИНИ - Дискусия за вредата от тях 4

• 50 519
  • 855
  •   1
Отговори
# 495
  • София - Варна - Бургас
Хубаво е, че има будни и мислещи хора...  

... и с инстинкт за самосъхранение... Laughing

# 496
Здравейте, понеже темата е малко огромна и нямам възможност да търся толкова назад, може ли да ми кажете следното: верно ли е, че и в България вече не е задължително да се ваксинират децата? Казаха ми, че срещу подпис на родител, можело да се откажат ваксини и това нито ще пречи на детето за детски градини и ясли, нито за нещо друго?

# 497
  • София
  Последното което знам от срещи в стария кабинет когато гласуваха да включат и допълнителните ваксини, са заявили изрично, че няма да премахнат задължителния характер на ваксините.
  Друг е въпроса, че ти можеш да откажеш да ви поставят ваксини. Санкцията е глоба, която май не винаги се налага реално.
   Това вече за детските градини така и не го избистрихме. Уж второ наказание не може да се налага, а неприемането в ДГ е такова, но и с оглед борбата да се класира дете в ДГ като нищо може и да ти откажат.... Уж трябва да е налице само имунизационен статус тоест какво е поставено или не е, а не да са поставени всички, но определено в повечето ДГ ще ти искат всички ваксини. Затова някои прибягват до това да им ги впишат за поставени без да са..

# 498
Аз отидох днес в поликлиниката, тъй кото от 2 месеца не бяхме ходили. Очаквах въпроси за ваксините, но не! Само контролни мерки, малко разговор за храната и то понеже аз подхванах темата и толкова. Аз не съм питала за ваксините и ЛЛ не отвори дума, а картонът ни е празен! Не смятам да повдигам въпроса. Щом го устройва без подпис от мен, а и понеже няма да ползваме ясла, и мен ме устрова празния картон.

# 499
Ее, значи, както и очаквах, хомеопатът ни се е объркал  Rolling Eyes Жалко, утре ще трябва да се преговаря с педиатърката за отлагане.

# 500
  • гр.Добрич
При нас от 2 месесца тече задължителна ваксинация против Морбили. Аз не съм ваксиниала моето дете, но от детската градина искат бележка за ваксинацията. Ще видим какво ще стане. Не искам и бебетата да ваксинирам още  родилното, но как ли ще стане?

# 501
  • София
  Спинки просто вместо да подпишеш информираното съгласие подписваш, че не желаеш да ги ваксинират. Като те приемат ще ти дадат да подпише три за теб и две за бебетата и още тогава заяви желанието си и гледай да го има черно на бяло. Най-вероятно в началото поне замалко ще сте разделени и няма да имаш контрол, затова ще е важно още от началото да знаят желанието ти. Има вече доста мами които са отказали, поне тук в Сф вече не се и учудват особено. Но трябва да си държите на решението защото ще се опитат да ви заплашват и сплашват. Аз до последно се чудих за Ели, но така и не го измислих, а и всички стана толкова набързо, че си има ваксините от родилното.

# 502
  • София
спинки, тук една мила мама, която лично познавам, разказва как е постъпила. Дано ти е полезно Hug

# 503
  • гр.Добрич
спинки, тук една мила мама, която лично познавам, разказва как е постъпила. Дано ти е полезно Hug
Благодаря, това не го бях чела. Четох наскоро за една друга мама, което се оплакваше, че са я рекетирали да плати клиничната пътека.
Притеснението ми идва и  от това, че незнам кога ще се родят бебките, защото вече съм с оменала шийка и сигурно няма да откараме до последния месец. Комбинацията от недоносено бебче и ваксина не ми допада.

# 504
Спринки, имаш пълното право и основание да искаш да се отложат ваксините докато децата стигнат коригираната възраст! Ако искаш даже си вземи листовките на първите ваксини (тук ще ти дадат линкове) и се обоснови с тях, ако срещнеш въпроси от лекари - в листовките има сто препоръки, които рядко се спазват, освен ако родителят не настоява изрично.

# 505
  • София
  Спинки ако се родят по-рано по принцип препоръчват ако са свестни неонатолозите да се отложат поне до шест месеца коригирана възраст и дори в епикризата го пишат. Имаше подобни темички в недоносени децица, но аз все пак ти пожелавам да изкарате още много седмици  Praynig

# 506
Имай предвид, че има солидна глоба (3000лв ми се върти в главата) за лекарите ако направят някаква процедура, за която не си дала съгласие. Т.е ако ги ваксинират без твое изрично съгласие подлежат на глоба. Хубаво е човек да си знае правата.

# 507
Т.е ако ги ваксинират без твое изрично съгласие подлежат на глоба.
Ок, но при положение, че ваксините са задължителни по закон, никой не би трябвало да те пита! Това важи за останалите процедуци (не че се спазва де).

# 508
  • София
  Мисля че ако не си подписал информараното съгласие което всъщност им позволява да правят каквото те преценят за правилно с теб и бебето са длъжни да искат съгласието ти, въпреки наредбата, защото закона е по-важен.

# 509
Ок, но при положение, че ваксините са задължителни по закон, никой не би трябвало да те пита! Това важи за останалите процедуци (не че се спазва де).

Така е, но има предписания относно безопасността. Т.е. освен имунизационния календари, има и едно количество други съображения за всеки конкретен случай - недоносените деца са само един такъв случай, винаги може да се посочат основаня. Освен това, присъствието на здрави децата в болницата (каквито се болшинството новородени), не отменя по никакъв начин родителските права на родителя, а спрямо децата медицинският персонал има същите отговорности каквито спрямо родителите - т.е. за всяко манипулация да се иска информирано съгласие. Може родителят да желае ваксината да бъде поставена в по-спокойно обстановка, от човек на който има специално доверие, а не непознат в болницата...

Общи условия

Активация на акаунт