блясъкът на азия пакистан

• 35 832
  • 287
  •   1
Отговори
# 105
Невероятно красиво е, а и доста  добре поддьржано иzглежда.
А иначе често явление ли е пакистанците да се женят zа чуждоzемки или предпочитат местни момичета  с уговорен брак?

Добре дошла, Sugar Plum

Обществените места са много добре поддържани, също и новопостроените предградия, които се наричат 'колонии'. Но старите части на градовете хич не са за поглеждане - мръсно, прашно, къщите наблъскани една в друга...Но аз обичам да снимам красивото и необичайното...за какво ми е да пазя за спомен мръсотията и грозотията...

Повечето се женят за свои...смесените бракове са рядко срещани, дори между различните етноси в самия Пакистан....но аз вече познавам много пакистанци женени за европейки, дори една пакистанка за алжирец и една за шотландец Mr. Green...Те самите съзнават, че културата им е много задължаваща и не всеки може да се справи...За тях брака е свещена институция, страхуват се, че ако се свържат с чужденец брака няма да е успешен...

Дон Кихот, какво е това ишар?

Та значи как се обличат навън зависи от степента им на религиозност. Някои ходят само по шалвар камиз, а по-религиозните намятат абая за навън. Срещат се много от типа нинджи - черни абаи и никаби, има и много които си покриват долната част от лицето с дупатата (покривалото за глава).  В земите на пащуните много жени ходят с афгански бурки, като тази с която позирам на снимката. В европейски дрехи облечени жени почти няма...не знам, може да се срещат в Ислямабад, но аз и там не видях. Видях само една в зоологическата градина в Лахор с дънки, но привличаше повече интерес отколкото животните в клетките...а и още една в една частна клиника, тя беше с доста наднормено тегло, но се беше нацедила в дънки.

# 106
здравейте компанията.Не съм писала отдавна защото нямам време.Купихме си  билети за България и ако рекъл господ на 27 юли заминаваме за 3 седмици.
Относно работата-преместиха ме в друго отделение както знаете.Направиха ме care leader и......сега съм пак остранена от работа.Като детска градина Незабравка са тези тука.Смешно ми едно такова.Този път съм обвинена в дивотии-била съм груба с пациент и съм му казала че англичаните са бомбардирали София по времето на 2 световна война.Без да обяснявам че с въпросният господин гледахме документален филм по ТВ и аз му го казах като ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТ.Една колежка англичанка му казала че съм комунистка и agent на КГБ лооол.И той сега трепери като ме види.Та така.Сега съм отстранена отново не знам за колко време но да ви кажа ХИЧ НЕ МИ ПУКА ВЕЧЕ.Смешни и жалки хора са.
Иначе аз и Танвир сме добре-плануваме пътуването до България.Той се учи да играе ХОРО и се самообучава БЪЛГАРСКИ от интернет.Аз само го изпитвам . Laughing

# 107
  • Varna
МОНСУНЧЕ-много ти благодаря отново за толкова интересната информация за Пакистан. Чета със широко отворени очи сякаш, чета за първи път 1001 една нощи. Снимките са чудесни, голяма красота, много поддържани паркова-браво на тези хора!!! А във бурката си направо неустоима  smile3503
ПАНДИЧ- абе твоето момче голям сладур беее. Е ся те разбирам защо си го обичкаш толкова много. Вече съм му фен-шЪ гУ уча да тропа и Елениното smile3503 Той дотогава ще се е ошлайфал и няма да му е трудно newsm47

# 108
Събирам информация за арабски магазини и ресторанти в София Пловдив Сливен Стара Загора-ще се мотаеме в тези региони.Имаме само 3 седмици и ще е напрегнато.Първо отиваме на Илинден в Широка Лъка-майка ми е от там.Не съм била на събора от 6 години-ако знаете как ми е домъчняло за гайди хоро чеверме и българско настроение.Настръхва ми кожата като пиша .......Навремето групата за народни песни и танци от село Гела искаха да ходят на фестивал в Уелс ама не им дадоха визи.На следващата година опитаха пак и пак им отказаха.Тогава кметицата на селото отказа да пусне английски туристи в Гела и историята се разчу по вестниците и ТВ.Така или иначе успяха и отидоха в Уелс-взеха няколко награди и се върнаха.Та ако си спомняте тази история родопската кметица дето им отказа на англичаните да разгледат Гела ми е МАЙКА.Затова ми е много милно да отида на Гела и да му тропна едно българско хорце.С Танвир разбира се
Praynig
извинявайте че оспамих темата ама това ми е на душата в момента

http://www.youtube.com/watch?v=46gKFOqghm8
http://www.youtube.com/watch?v=_9M1LhkBbAU
http://www.youtube.com/watch?v=vBwD_IZFZZA

Последна редакция: вт, 07 юли 2009, 00:22 от PandaKhan

# 109
хА, ХА Панда, аз това го бях чела преди години и тотално се изкефих на начина, по който гелчани отвърнаха на удара.

Пожелавам ти много приятни емоции в България с любимия Танвир!  newsm68 newsm44 newsm51

Последна редакция: вт, 07 юли 2009, 00:03 от Monsoon_rain

# 110
хааааа,Панда и аз го чух това на времето, а и майка ми го беше споменала.Честно тогава ми беше много гот от този факт Grinning Hug

Аз рядко пиша,но само за инфо живея в Англия и мойта съдбва е свързана с Пакистан Simple Smile

# 111
бабели добре си ни дошла.Само за инфо и аз живея в Англия  bouquet Hug
Я раздухай мила какво те свързва с Пакистан.Много сме любопитни тук .. newsm03 smile3521 smile3534

Последна редакция: вт, 07 юли 2009, 00:54 от PandaKhan

# 112
Мерси  bouquet,аз следя форума особенно темата Laughing
Много с инфо не мога да се включвам,но чета с голям интерес какво всички пишат Hug

# 113
Ами, аз съм писала доста отдавна та Рейн и Рени може и да се сещат Hug

Живея в ЮК от доста време вече,и имам връзка с момче от Пакистан вече 4г Simple Smile и така

# 114
почти 4 сутринта е....май ще е добра идея да сервирам закуската.
Кафето от някой друг...
Хайде заповядайте на парАта (paratha)

Много го ядат това на закуска. Мислех си, че е голяма философия да се направи, но се оказа много лесно...само дето кръглата форма много не мога да докарам, ама те имат същия вкус дори ако са многоъгълни. Когато получа вдъхновение ще напиша рецептата.

Бейбли, разбира се, че те помня...Казваше, че приятелят ти не говори много за Пакистан...Нищо, сега ти ще му говориш.

Панда, гледам, че допълваш твоите Записки от Пакистан. Много ценна колекция от рецепти, предлагам като оформяме новата тема да сложим линка в началото на видно място.

Сега поредното разказче...

Искам да ви запозная с една етническа група в границите на Пакистан, която има УНИКАЛНА култура, по нищо недоближаваща се до културата на многобройните други етноси живеещи наоколо.

Районът е Кяфиристан (земя на неверниците), част от северната погранична провинция.

Въпросния етнос се наричат калаши, те имат европейски произход. Миналото им е малко мътно, но най силна е версията, че имат гръцки произход...Няколко от войниците на Александър Велики (4 в. пр. хр.) са се заселили на това място, създали са семейства....и така са станали основоположници на народа калаш.

Чертите им, облеклото им, обичаите им....нямат нищо общо с останалите пакистанци. Още, биват наричани и 'черните кяфири' заради дългата черна роба, с която се обличат жените.

Жените имат право да сменят съпруга си, когато поискат. Ако омъжена жена хареса някой друг мъж пише му писмо като упоменава цената, която съпругът е платил за нея.  Ако 'харесания' мъж иска да е с жената просто трябва да плати на първия и съпруг двойно, колкото той е платил...И така тя става негова жена. Горди са с този си обичай.

Когато са в месечен цикъл жените се изнасят в специална 'менструална шатра'. Когато им свърши цикъла се връщат в къщи като преминават през 'очистителен' ритуал с участието на мъжете им. В тази шатра отиват и когато раждат.

Още много може да се говори за тях, но да пристъпим към по-интересното - снимковия материал.

http://cache.daylife.com/imageserve/05Tne4igqYgex/610x.jpg

http://i365.photobucket.com/albums/oo91/past_haze/GirlfromKalash … withfacialtat.jpg

http://home6.inet.tele.dk/nitschke/images/kalash_stort.jpg

http://kalash.files.wordpress.com/2006/06/kalasha-lady-with-her-babies.jpg

http://pastmist.files.wordpress.com/2009/02/kalash_main.jpg

http://4.bp.blogspot.com/_hUhppdiuWqk/RhJJSGrDaiI/AAAAAAAAAWM/cO … 0/Kalasha_Man.jpg

http://2.bp.blogspot.com/_h5L0bq0pIhY/R6TpAddSHQI/AAAAAAAAAf8/9m … 2Band%2Bwoman.jpg

Последна редакция: вт, 07 юли 2009, 05:23 от Monsoon_rain

# 115
  • В един зелен, неспирен поглед, там далеч...
Добро утро мили дами, дано е добър и целия ден.
Пандичка. Разбира се че го знам този случай, то тогава цяла България се възхищаваше  и подкрепяше тази велика жена. А наскоро четох че Гела се спряга като родно място на Орфей. Ходила съм там ,но много отдавна,такава красота неземна просто.
Sugar plump, много се радвам че си с нас.   bouquet  bouquet  bouquet
Monsoon_rain , тези калаши са много колоритни- и като облекло и като обичаи. Те каква религия изповядват-явно не е ислям. За обичая жените в цикъл да се отделят на друго място съм чела че съществува и при някои до-слабо цивилизовани племена.
А една жена като си смени съпруга той какво прави, чака някоя друга да си го хареса ли. А как се женят за първи път,те ли се харесват или родителите им уреждат всичко.
Пожелавам ви само усмивки днес.

Последна редакция: вт, 07 юли 2009, 09:40 от alvera

# 116
  • по пътеката

от мене кафето, нали ставам в 5!
наистина много интересно за тези калаши! особено на визия ми правят впе4атление! зна4и не се мешат с другите и си живеят на общности, постоянни жилища, или се местят ?ако са като тези дошли в тунис (4ели сте и сте гледали енеида,предполагам)дидона създава по легендата тунис от една кравешка кожа(местните я нари4ат елиса), така може след троянската война да се пръскат хората, някои да са стигнали до там,щом смята,4е имат гръцки произход! писменост имат ли?езикът е интресен,как се казва диалектът? роклите ми са познати и в ранни зори,4е 4удя къде съм ги мяркала?
а колко диалекта знаят  мъжете ви? то определено се налага полиглотството там по естествени при4ини!лесно ли боравят с езиците, тоест лесно ли ги у4ат по ваши наблюдения? освен урду у английски, други задължителни езици имат ли? у4ат ли арабски заради религията си?  bouquet

# 117
  • In a surreal moment!
Пандичка - имах смътно съмнение , но ако наистина това е твоята майчИца...
http://it-light.net/forums/index.php?showtopic=524&mode=threaded

ПОКЛОН!   bouquet Cry

поплаках си на ранина...просто стонах с мисълта , че ми се ходи на гробища , но ме е страх от змии сама и...ми е едно ревливо за нашето момче...спомена за веселата ти майка ме отприщи . Мир на духа и , изглеждаше чудесен човек !

Последна редакция: вт, 07 юли 2009, 09:26 от Миг незабравим

# 118
  • по пътеката
панди4ка и от мене поклон за майка ти- с достойнство и българско само4увствие,4е си тежим като хора!ти си я наследила  да си отстояваш правото и да не им даваш да те ма4кат! евала й на жената!  Praynig

# 119
  • Varna
ДобЮтруууууууууууууууу Hug
МОНСУНЧИИИИК-благодаря, благодаря, благодаря HugИ тази сутрин започвам денят си със твоята поредна много интересна  информация за тази чудна страна Пакистан. Чакам следваща приказка-прощавай мила за мене това е като приказка, чета със широко отворени очи като малко дете Embarassed Много красиви и колоритни дрешки имат тези моми Simple Smile
ПАНДЕЕЕЕЕЙ- ама майка ти голям герой. Да знаеш без да я познавам тази Дама аз като я гладех по телевизията какво прави се почусвах горда, че съм Българка. Много бойна жена. А преди няколко дена бях във Широка лъка но само минах покрай Гела и минавайки пак споменах на мъжът ми за майка ти, без да знам, че познавам дъщерята Hug Поклон пред майка ти Пандич!!!
Направи ми Бате снимки във Широка лъка как гоня един петел Laughing Много красив петел , върна се детето отново във мене и хукнах да го гоня. Ще сложа снимки във албума и ще ме видиш. Поседяхме 1 час и повече там, пихме страхотно кафе и си поговорихме със хората. Обичам ги много тези хора аз но съм споменавала и друг път за това. Далече ми е Широка Лъка иначе можеше да си купим къщта там, казаха, че се продават от тези красиви къщи. Но как да стане, нали трябва да се грижиш за къщата а на нас ни е далечко. Обещахме на хората пак да се върнем там и да постоим а не само да пием кафе .
Еййй,, страхотно местенце !!!
На Монсунчето благодаря за тези питки, че много обичам тестяно и на Марселинка за кафенцИтУ Hug Hug
Лек и спорен ден на всички момичета от сърце Hug

Общи условия

Активация на акаунт