блясъкът на азия пакистан

• 36 039
  • 287
  •   1
Отговори
# 120
Добро утро и от мен,и благодаря на Masoon rain за информацията,интересно е да знаеш разни неща и факти.все пак има доста неща които могат да се разискват,като например това че в исторически план произхода на прабългарите е тясно свързан и Пакистан и Афганистан,все пак това е нашата прародина.друго например което моге да разискваме е кастовото деление там,ето например Panda Khan,е поставила Хан.относно езиците и диалекти,акато вече попитаха горе,не всички знаят английски,особено старото поколение,по тяхно време училището не е било приоритет,така че е нормално да не знаят английски.има също и пущуни,които не могат да говорят дори урду,нищо е национален език.интересно е също че когато един пущун говори на урду(има и малки изключения) е много лесно да разбереш че са патани,говорят както чужденци.а пък и Пешавар е отдаден под наем за 100 години май беше от Афганистан.оххх теми много,но сега трябва да ставам,че имам малко работа,после ще се включа.
лек и приятен ден от мен дами,дано денят ви да е пълен само с приятни емоции......................  bouquet Simple Smile

# 121
ди ишар е това което в БГ наричат кърпа,тези калаши малко ми напомнят като носии южно америнаците

панда поклон   bouquet ,силна жена е била майка ти

В Ст Загора-сега правят арабски ресторант,иначе арабски магазини няма,ако искаш да ти дам телефона на майка ,тя ще ти помогне из града

# 122
Момичета ,само надзърнах да видя какво пишете,много интересни работи за Пакистан наистина,ще се включвам като читател   bouquet

Панда ,ти си щастливка да бъдеш дъщеря на една достойна Българка.Аз си спомням много добре този случай и когато беше на гости в шоуто на Слави ,възхитих се от дъното на душата си на тази неверотно силна жена,страхотен дух имаше и излъчване.Но сега научих че е починала,не знаех  Sad ,за което изказвам моите съболезнования макар с закъснение.

Поклон пред паметта и   bouquet

# 123
Панда, също не знаех за майка ти, поклон пред паметта и!Изисква се много кураж и достойнство за такава постъпка  bouquet Hug

Мунсун, мерси за хубавата закуска, аз много ги обичам и си ги хапвам (няма да споменавам за калориите Embarassed) и ги обичам в различни флаивор Simple Smile Аз едва ли бих събрала смелост да пробвам да ги правя ръчно Embarassed
Попълвам аз дупките и инфо от твой те разкази,май накрая ще знам повече от него Laughing
Хммм,май и аз ще взема да поразпитам може да ви изненадам и аз с някоя приказка Hug

По повод хубавите рецепти на Панда, вчера си мислих,че може и да се пробвам,че мой то момче е малко болно и нали се сештате ,че те не ядат друга храна, а аз съм много боса в готвенето на техните вкусотии,та ще докладвам ooooh!

Относно езика аз,мисля,че не всички говорят английски там,тъй като не всеки може да си позволи до ходи на училище за съжаление, а и много са и не образовани по тази причина Sad

Лек и успешен ден на всички!  bouquet

# 124
малко видео от калашите

http://www.youtube.com/watch?v=qEXnEfdvv6s&feature=fvw

после ще пиша повече че сега ме чака  clean wash hang 1ironing newsm28 newsm75  food002

# 125
запис и от мен после ще се включа пак  Hug Hug Hug

# 126
PandaKhan, има за какво да се гордееш с майка си.   bouquet Разгледах снимки от с.Гела в нета, имаш ли престава колко струва стара селска къща в родопско село?

Monsoon rain, ти си винаги много информирана и предстаяваш информацията в прекрасен вид, човек може само да се учи от теб   bouquet
Паратата изглежда много вкусно. Аз намерих рецепта зa Спаначна Парата. Voila!

Спаначна парата

300 g      бяло брашно

125 g    Пълно3ърнесто брашно
1 ч.л.     млян кимион
1 с.л.    сол
250 g    спанак ( от 3амра3еният)
60 g    пречистено масло
125 ml    топла вода

Cмесете брашното с кимиона в купа. И3стискайте от водата Ра3мра3еният спанак нарежете на ситно.
Прибавете го 3аедно с водата и пречистеното масло към брашното и омесете меко тесто.
Покриите с фолио и остажете zа 1 час. Ра3делете тестото на 20 равни части, всяка порция ра3точете на кръгове от по 12 см. и намажете с ра3топеното пречистено масло, пак раzмесет всяка топка и отново оформете на кръгове с диаметър 12см.
В тиган ра3топете от маслото и пържете хлебчетата докато се надигнат балончета и до леко покафеняване. Отцедете на кухненска хартия и сервирайте топли.

И3глежда доста примамливо, а с какво питие се хапва? Айран пие ли се там?

Последна редакция: вт, 07 юли 2009, 22:10 от Sugar Plum

# 127
И3глежда доста примамливо, а с какво питие се хапва? Айран пие ли се там?
Пие се .Казва се ЛАСИ.Има много разновидности -слади и солени.В солените се използват джинджифил и кимион и разни други подправки по желание
.Сладките са с различни плоdove

Адрак Ласи

2 чаши мляко
2 чаши ледена вода
1/2 чаша захар
1 чена лъж джинджифил на прах
1/2 чаена лъж кимион на прах
Смесвате всичко с миксер охлаждате и е готово за пиене

Друга популярна напитка е KAHWA-зелен чай от Кашмир.Чаит се прави като сваряваме зелен чай с шафран канела и кардамон-понякога се добавя и кашмирски рози за аромат.Обикновенно се сервира с захар и мед и натрошени ядки обикновенно орехи.

Последна редакция: вт, 07 юли 2009, 19:17 от PandaKhan

# 128
Браво, много сте писали...Аз не мога да се вихря на компа, ако малкият ми палавник не спи...Радвам се, че ви е интересно, то всяка страна си е интересна по своему, но за някои ни заливат с инфо, а за други или нищо, или най-лошото. Винаги съм знаела, че реките Инд и Ганг са в Индия, така сме го учили, и много се изненадах като разбрах, че Инд е ИЗЦЯЛО в Пакистан. снимка на Инд: http://farm4.static.flickr.com/3199/2307027826_276d985db7_o.jpg

Панда, моите съболезновани, и аз не бях разбрала, че майка ти е починала.

Sugar Plum, благодаря за рецептата. ако не те затруднява може ли да я оцветиш в зелено...така започнахме да пишем рецептите, че после ако някой търси да може лесно да ги намира. Редактирам: същата молба и към Панда.

Продължавам по въпросите, които възникнаха .

Да, имат собствен език - калашки, но той е обявен от ЮНЕСКО за застрашен от изчезване. Говори се от около 6000 човека. Подобен е на няколко други езика, които се говорят в региона, имат влияние от персийски.

Религия - те са политеисти, имат си много богове и богини, много фестивали и ритуали включващи жертвоприношения на животни, молитви към природата , планините и др.... Един техен лидер е заповядал да се отлъчват от общността калашите, които приемат исляма, но май не се спазва. Половината калаши са приели ислям, но си живеят по родните места. Общо са около 6000 калаши, половината мюсюлмани, половината езичници.

Дали са номади? Не, не са. Ето типични калашки къщи, второто е страноприемница:
http://www.travelswithsheila.com/Day23Kalashhouse.jpg
http://trekking4life.files.wordpress.com/2007/03/jinnah-hotel.jpg

Многоезичието в Пакистан - нормално е всеки да говори поне 2 езика Урду плюс езика на местната провинция, но най-необразованите слоеве говорят само местния език и в най-добрия случай и развален урду. Моят мъж говори пащу (езика на родителите му), Панджаби (провинцията, в която е роден и отраснал), Урду (езикът на който учат в училище), имал е и доста предмети на английски, така, че и английския му не беше зле. Интересното е, че в училище имат два вариянта на учебната програма, може да се учи изцяло на урди, или изцяло на английски. За английския вариянт обаче се плащало, макар и не много скъпо. Арабски, не съм забелязала да се учи масово...Учи го който усилено иска да се занимава с религия, но повечето даже си четат Корана с урду произношение, а много букви, въпреки че съвпадат по форма с арабските, на урду се произнасят съвсем различно.

Кяфиристан,(земя на неверници) това название си съществува още преди създаването на Пакистан. Английският писател Ръдиард Киплинг има разказ The Man Who Would Be King" (1888), съжалявам, не зная как е официално преведено на бг заглавието (Мъжът, който щеше да стане цар????), та действието се развива именно в Кяфиристан.

За кастите, това е един от многото обичаи останали от индусите. В исляма делението на хората на касти е недопустимо, но на практика като се женят вземат под внимание кастата (произхода). Аз съм разказвала в другата тема, когато си регистрирахме брака в Пакистан, във формуляра има въпрос за кастата на булката и младоженеца. Мъжа ми е Хан, ами аз какво съм...почна се едно чудене, всеки присъстваш дава от лудо, по-лудо предложение, накрая писаха името на баща ми, получи се нещо от рода на каста: Димитър (примерно)

Последна редакция: вт, 07 юли 2009, 19:32 от Monsoon_rain

# 129
Здравей Панда! радвам се да се запозная макар и виртуално с теб. Аз сам майката на Дон Кихот и ще се радвам да се запознаем  в Ст.Загора. Аз също съм живяла в Родопите и все още ми е мъчно за тях.Възхищавах се от твоята маика-една достойна българка.

# 130
WAGAH
Wagah е edinstvenata road граница между Индия и Пакистан и е разположена Гранд Trunk Road между градовете Амристар,Индия и Лахоре Пакистан.Вагах е селце разположено на т.н Рedcliffe  Line-това е границата разделила Индия и Пакистан на 17 август 1947 год.В наши дни източната половина на селото е в Индия а западната в Пакистан.Wagah често се нарича ,,Берлинската стена на Азия,,.Всяка вечер там има церемония -т.н церемония по сваляне на знамената.Много енергичен и вълнуващ парад с участието на гранични сили за сигурност /Border security форцес/ от Индия и Пакистанските Рейнджърс .Този парад може да се струва много агресивен за чужденците но е велико забавление за местното население.
ето няколко снимки и видео на церемонията.
url=http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2160/2354631011786324912469845658RLuhQlLoMqSmjLXJwJr.JPG] [/url]

видеото е от документалният филм на Майкъл  Палин

http://www.youtube.com/watch?v=YeSX6AZ5xEI

http://www.youtube.com/watch?v=1vIWoiDk5Fg

# 131
 Grinning добро утро дами,изгледах аз приложените клипчета към информацията за Wagah,на пръв поглед се залязва голямото родолюбие което притежават пакистанците,възкликвайки Pakistan Zindabad!!!,да си призная малко им завиждам,защото тук това отдавна го няма.и как да го има като моралните ни ценности са само материални,но от моя гледна точка това зрелище е малко смешно.не искам да обиждам никого,но това лично на мен на военне церемония не ми прилича,по скоро приличат на боини петлета готови за поредния рунд,не съм срещала такова нещо в някоя друга държава-разни хора ,разни навици Grinning Grinning Grinning

# 132
Добро утро,

Тази сутрин голямо затишие, едно кафенце няма...наложи ми се да се примъкна до съседите за кайвето...

За първи път виждам такъв начин на марширувне...Тази церемония всеки ден ли се прави? Тя си е цяло представление, цяло шоу....Майкън Палин имаше епизод и при калашите, там споменава, че и българите имали претенции да са предци на калашите, но аз много много не го взех под внимание това...

Последна редакция: ср, 08 юли 2009, 13:17 от Monsoon_rain

# 133
  • В един зелен, неспирен поглед, там далеч...
Здравейте.
Пандичка, войниците така ли си маршируват в Пакистан или само тези от церемонията? много е интересно-като танц. Вярно е малко показно, но определено е атракция.
Хайде разказвайте още, чакам с нетърпение.
Приятен ден!

# 134

За първи път виждам такъв начин на марширувне...Тази церемония всеки ден ли се прави? Тя си е цяло представление, цяло шоу....Майкън Палин имаше епизод и при калашите, там споменава, че и българите имали претенции да са предци на калашите, но аз много много не го взех под внимание това...
Прави се всеки ден.Страхотен купон е.Като бях там ми се взе акъла-купихме си пуканки и кола и кебапи продаваха-все едно си на цирк.И както Танвир каза за да си войник там трябва да имаш одобрение от министерството на глупавите походки и големи смешни мустаци.Войниците подскачат като петлета ,хората викат и танцуват.Емоционално е страхотно

Общи условия

Активация на акаунт