Раждане вкъщи 4

• 38 769
  • 754
  •   1
Отговори
# 360
Точно днес дискутирах с една приятелка за ражданто у дома. Нейното мнение е отрицателно, не може без лекари, следене, процедури... Както и да е, дадох и тази тема и маймунската да чете. Аз не съм силна в споровете, пък и със спор според ме не се постига промяна.

Не можах да й отговоря обаче на въпроса как постъпва родилка в домашни условия ако са й изтекли водите и няма разкритие, колко време може да чака без опасност за детето?
Или пък има болезнени контракции и няма разкритие.
Моля някоя по-опитна да пише, че сигурно и друг път ще стане въпрос за това.

# 361
  • ул. "Мечтание"
Не можах да й отговоря обаче на въпроса как постъпва родилка в домашни условия ако са й изтекли водите и няма разкритие, колко време може да чака без опасност за детето?

За мен проверяването за разкритие само пречи и внася допълнителен смут и стрес. Поредната измислица на докторите. Не вярвам, че ако жената е добре подготвена и психически и физически за неасистирано раждане в домашни условия може да се стигне до липса на прогрес или дистоция.

# 362
Здравейте момичета! Не можете да си представите колко ми помагате! Не бях чувала че при ВБАК болката е по-силна и изобщо не съм подготвена за това как ще се справям с нея. Понеже досега съм раждала без никакви обезболяващи, а при последното раждане с окситоксина, чиято доза увеличиха многократно, предизвикването на изтичането на водите и т.н. - все неща, които само ми увеличиха болката, си мислех че ще мога да издържа и сега. Обаче и тогава бях на предела си, сега ако е още по-силно Sick Това за което се сещам сега е хомеопатията. В разказа към който ми даде Лейди Фрост, пишеше че са натискали някаква точка - акупресура сигурно е това, ама как да се подготвя за оставащите ми 4 седмици? Тандури някаква тема по въпроса ли е пускала?
Иначе много ме впечатли от историята към която даде линк Лейди Фрост как жената е успяла да "заповяда" на тялото си да забави и ускори раждането. За същото споменаваше и Мег... Не знам дали и аз ще успея да го постигна, поне ще се опитам.
Мамичета, знаете ли в кой етап от ВБАК е най-голям рискът от руптура? Доскоро си мислех че е само при напъните, но сега разбрах че е и по време на разкритието и че не е задължително да го усетя веднага. Да, Рикк е права като казва че се фокусирам върху проблемите, просто не знам как да балансирам между желанието ми да се подготвя добре и нежеланието ми да привличам с мислите си проблеми.
От вас сега разбрах (въпреки че вече изчетох немалко литература за руптурите) че диктуваните напъни също увеличават риска. Това между другото беше една от точките в родилния ми план - да ме оставят да напъвам спонтанно. Гинеколожката ми обаче имаше и по отношение на това забележки - щом съм отказвала епидурал, това мое искане било излишно. Според нея ако съм в състояние да усещам контракциите, няма начин спонтанното ми желание за напъни да не съвпада с командите на сестрата. Тук те карат да напъваш три пъти по време на контракция, като всеки път ти казват кога да започваш и кога да свършваш. На доста места вече прочетох че раждащата трябва да се води по собственото си желание. Но от друга страна ме озадачава нещо, което прочетох в разказа за ВБАК за който даде линк Котето Марта - че жената е изпитвала непреодолима нужда да напъва при разкритие 2 см. Как си го обяснявате това? И последен въпрос - как успявате да не се съпротивлявате на контракцията и на болката? Опитвах се да го направя, ама ми идваше като инстинкт за самосъхранение - мозъкът ми знаеше че е така, ама на емоционално ниво не можех да възприема че тази ужасна болка ми е съюзник. Май станаха много въпросите... Лек ден на всички и още веднъж много ви благодаря!

# 363
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=98119.0;all темата на Тадндури
По принцип руптура може да се получи на всеки етап от раждането, както и преди то да е започнало, не го мисли толкова. В повечето случаи обаче се получава в селдствие на употреба на окситоцин, простагландини и въобще всякакви форми на насилие спрямо процеса. Също така усещанията на майката не са показател за руптура, сърдечните тонове на бебето са индикатор, затова някои лекари държат на постоянен фетален мониторинг.
За напъните си мисля, че няма как сестрата да знае по-добре от теб самата кога трябва да напъваш и нещо ме кара да си мисля, че съм повече от права Wink
Чела съм, че при постериорно бебе желанието за напъване може да се почви преди пълно разкритие, за други случаи не се сещам.

Ази, изтичането на водите не е проблем, стига да не се правят вагинални прегледи и по този начин да се вкарват бактерии в стерилната среда на бебето. В Silent Knife четох, че Нанси Уейнър е чакала до една седмица жена, при която е имало изтичане, тя също пише, че мехура може да се запечата отново, което малко ме учуди.  Rolling Eyes Но навсякъде пише, че при изтичане е най-добре да се стои вкъщи и вероятността от инфекции спада значително.
Боленени контракции без разкритие може да има при постериорно бебе, отново случай, при който една акушерка би проявила повече търпение и рзбиране, отколкото лекар, вторачен в часовника и болничните правила, които както знаем не са написани в полза на дългораждащите майки. Там веднага ще посочат вратата към операционната.

Последна редакция: чт, 10 сеп 2009, 09:02 от zozima

# 364
Какво представлява постериорната позиция на бебето?

Щастлива, полежавам ти леки последни седмици от бременеенето и неочаквано щастливо раждане  Hug

# 365
  • ул. "Мечтание"
Какво представлява постериорната позиция на бебето?

Това е постериорна позиция:

Ето тук има за различните позиции на бебето: http://pennhealth.com/health_info/pregnancy/000152.htm

heureuse  Hug
После ще пиша, сега ме тормози един растящ зъб (имам чувството, че болката ми изпива мозъка и не мога да мисля  Rolling Eyes), като приспя малкия (и той е решил да ме тормози днес) се надявам да мога да си събера мислите.

# 366
heureuse Сама можеш да провериш как се е разположило бебето и в тези 4 седмици, да му говориш, колоко удобно и лесно ще му бъде ако застане отляво, и "обърне гръб" на външния свят (визуализираш позицията, която искаш за него), че така ще излезе най-бързо и ще може да те види, а ти да го прегърнеш и да го целуваш - цялата си любов към него влягаш в разговора (може наум) и визуализациите. И все пак, ако се завърти постериорно, болката е предимно ниско в гърба. Повлиява се много добре от масажи в срещуположни посоки в тази област, от топло (топли компреси или топла вода), от смяна на позицията (клечане или заставане на 4 крака). Аз нали много исках дълго раждане, а бебето ми се беше подготвило да излезе на юруш (отляво, с лице към гърба ми, слязъл много ниско, с мощни предварителни контракции), но все пак се съборази с мен и се завъртя отдясно като започна раждането Simple Smile Така му трябваше значително повече време Simple Smile И понеже нямаше кой да ми прави масажи и компреси, силната струя на душа (то крана, не от слушалката) свърши перфектна работа - шем топло, шем масаж Simple Smile
За напъните - могат също да се повлияят много добре с позицията на тялото и дишането. Ако има напани преди да му е дошло времето, пак на 4 крака или с лек накло напред, или лежане на една страна, намаляват силата на желанието. А дишането е да не се задържа въздух, защото това трупа напрежение в диафрагмата и "бута" надолу, т.е. добавя към напъна. Но, ако можеш, слушай максимално тялото си - то най-добре ще ти каже какво да направиш и как да застанеш Simple Smile

# 367
Страшно полезна информация, много ви благодаря Hug
Като ви чета се зачудих как мога да проверявам сама на къде се е обърнало бебето? Когато бях бременна, все се опитвах да разбера, но по никакъв начин не усетих.

# 368
Само да кажа - не е задължително ВБАК да боли!
При мен не болеше ИЗОБЩО!В наследство от изнасиленото си първо раждане (предизвикано, окситоцинче,пукане на мехур, скачане по корема, вакуум - абе фул монти!) ми остана изнасилен и не много добре държащт сервикс, който много лесно се поддаваше на контракциите (костваше ми два месеца лежана за задържане обаче).Водите ми изтекоха и отидох в болницата на собствен ход, в чудесно настроение и отказах предложената ми инвалидна количка.Докато се натуткам с преобличане, пишкане и т.н. се оказах със 7 сантиметра разкритие и направо отидох в родилна зала, като дигнах крак да се кача на леглото - почнаха напъните, бях с пълно разкритие.
Мен не ме плашеше мисълта за руптура, колкото мисълта за второ секцио по спешност с пълна упойка.Идеята че няма да стана свидетел на появата и на второто ми дете не ми даваше мира!Една лекарка ме усети и мноооого умело взе да ме работи на тая тема - то ако съм искала да съм сигурна по-добре да си го планираме секциото със спинална упойка, че вероятността била голяма...Нямах втора среща с тая жена  Naughty Намерих си болница и лекар, който се чувства сигурен и ми вдъхва сигурност.Иначе е много трудно сам да се нагърбиш с отговорността, но позитивното мислене и абстрахирането от всякакви черногледи хора е много полезно!

# 369
samuraika, написаното звучи чудесно! Ето, че можело... Жалко, че има малко д-ри у нас, които наистина умеят да вдъхнат кураж и да са ОК с идеята за естествено след секцио. Направо трябва да им се направи специален бял списък, че майчетата да си знаят!

Колкото повече ви чета, толкова по-ясно изпъкват грешките, които допуснах при раждането на сина ми. А можеше да е различно, прекрасно и без намеси, които да травмират бебето и мен. Основната ми грешка беше, че не се запознах с процеса на раждане и това какво мога да направя. Отидох в болницата с 6 см. без никакви, ама никакви болки. Акушерката обаче ми съобщи, че трябва да боли, иначе раждането нямало да върви, което естествено ме притесни. Притесних се, че не ме боли!... последва окситоцин, пукане на водите, проверки. За два часа станаха 10 см, обаче не последваха истински напъни в продължение на един час и затова последваха заповеди "Напъвай", "Нищо не правиш бе момиче!" и от тоз сорт, накрая голяма епизиотомия и избутване на бебето.
Минаха две години и още не мога да спра да съжалявам, че не им се противопоставих, че нямах куража и знанията да действам!

# 370
  • ул. "Мечтание"
heureuse, Мег ти е написала повечето неща, които мислех да ти пиша.

Само малко да помогна с информация. На първа страница има от Ескориал файл с акупресурните точки, които се използват при раждането. Тя е цяла сканирана книжка, много полезна. Също така сега ще изнамеря линк за една книга със съвети как да се избегнат липсата на прогрес и дистоцията.

Добавка: Сайта с книгата в момента не е онлайн, свален е за профилактика. Ако искаш ми пиши на лични да ми дадеш скайпа си да ти я изпратя (по мейла няма да стане, идва твърде голяма).

# 371
Момичета, златни сте Hug Ччета и поглъщам.
Азалеа, идеята да се направи бял списък на благосклонни към ВБАК доктори е чудесна. Аз търсих за Канада, има за някои провинции, но за моята няма. Иначе само един цитат от известния д-р Сиър за да се разбере до каква степен изборът на правилния лекар/акушерка е важен за добрия изход на ВБАК (20 % успеваемост при лекари, само привидно склонни на ВБАК срещу 75-90 % при такива, които не третират ВБАК като рисково раждане):

Be sure both your practitioner and your hospital are up on the latest studies. The nationwide success rate is around 20 percent. Yet if a mother is under the care of a practitioner who regards VBAC as no riskier than any other delivery, the mother delivers in a hospital that does not consider VBAC women "high risk," and the mother uses the suggestions for helping the labor progress that are mentioned below, the VBAC success rate is 75-90 percent. This means that a mother choosing a VBAC may, in fact, have an even smaller chance of having a cesarean than the general population. Find out what your prospective birth attendant's VBAC success rate is. For normal low-risk pregnancies, it should be at least 70 percent. Shun practitioners and hospitals that try to label you "high risk" even if you have no risk factors besides a previous section. Studies show that even mothers with two or three previous cesarean births have a 70 percent success rate with VBAC if they deliver in a birthplace supportive of VBAC's. Obstetrical centers that specialize in VBAC's do not consider most VBAC candidates as high risk, and treat them no differently than any other obstetrical client. In fact, they consider it counterproductive to attach the "high risk" label to VBAC mothers. Most women wishing a VBAC should be treated like any other woman delivering a baby. They require no more or less technology, intervention, or monitoring. Beware especially of birth attendants who have a "pelvic prejudice" against small-hipped mothers wanting a VBAC. Many petite women have successfully pushed out big babies.
http://www.askdrsears.com/html/1/T012300.asp

Азалеа, това още не бях чувала - понеже разкритието ти ставало безболезнено а това не е нормално, дай да ти хакнем един Окситоксин Crazy Господи, тези хора нормални ли са?

# 372
http://www.spinningbabies.com/baby-positions/belly-mapping - opredelqne na poziciqta na bebeto (na tozi komp nqmam kirilica, syjalqvam)

# 373
Днес се върнах от митинга в столицата в защита на частните акушерки и ражането в къщи. Наваля ни дъжд, но беше прекрасно.

На Youtube
http://www.youtube.com/watch?v=QNWbN6pHjjM&eurl=http%3A%2F%2 … e=player_embedded

-----------

heureuse, ще трябва да се върна като имам повече време, но от това което чета, тази твоя докторка - само надалече от нея бих стояла.

Azalea, моля те, не се вини. Въобще даже. Няма извинение за това което тези медицински лица правят. Няма никакво. Дори много подготвени с "кураж и знания" жени пак биват оплетени в мрежите които са въртени по болниците и си загубват гласа бързо бързо. Ти си жертвата в този случаи, а те са хората със силата и с влиянието на голяма институция. Сравнение не може да има.

За напъването - тялото си знае какво да прави. Няма нужда от никакви напъдствия. Един случаи тука стана скоро, в който жена в кома роди дете и никой не разбрал. За съжаление малкото се родило прекалено рано и не е уцеляло, но факта е че дори в кома жената може да роди без никакъв проблем.

# 374
Шейла, страхотно е! Благодаря за снимките и линка! Много е мотивиращо за нас, тук в БГ, където едва-едва се говори за тези неща все още...

Общи условия

Активация на акаунт