Раждане вкъщи 4

• 38 765
  • 754
  •   1
Отговори
# 720
......
Глава 8 - Материали, необходими при раждането
Глава 9 - Как да докажем на обществото, че това бебе сме го родили ние, а не сме го задигнали отнякъде, чрез осигуряване на лични документи

Simple Smile

глава 10 - Ролята на Таткото... не го забравяйте Simple Smile ако трябва ще си доплатя

# 721
Скъпа ми Меги - това дето го има тук-таме в нета, само че събрано и на хартия. Примерно:

Глава 1 - Защо въобще ни идва наум да родим в къщи, добре забравения стар начин на раждане. Философия на раждането.
Глава 2 - Недостатъци и рискове на раждането в болница
Глава 3 - Как протича едно нормално раждане
Глава 4 - Психологическа подготовка за раждането
Глава 5 - Истории на жени, родили у дома
Глава 6 - Начини  на подпомагане на раждането, при определени затруднения
Глава 7 - Как да изберем акушерка
Глава 8 - Материали, необходими при раждането
Глава 9 - Как да докажем на обществото, че това бебе сме го родили ние, а не сме го задигнали отнякъде, чрез осигуряване на лични документи

Simple Smile

глава 10 - Ролята на Таткото... не го забравяйте Simple Smile ако трябва ще си доплатя

Ами Вие направо говорите за "Unassisted Homebirth: An Act of Love".
Има ли желаещ да я преведе? Simple Smile

# 722
Може да си я поделим, аз бих превела част  Peace , но трябва да се прибвят допълнително законадателните норми в Бг

# 723
И, разбира се, разказите на нашите момичета.

Аз също бих помогнала.

# 724
И аз бих превела част.  Peace

Клер, изпрати ми книгите. Аз ще ги хоствам (и чета Wink).

# 725
Идеята за книга на български е страхотна!

Преди да родя какви ли не статии от интернет изпращах на майка ми и свекърва ми за гледането на бебето, за кърменето, за спането заедно. Всичко беше прието с доста резерви и дори и след като се роди бебето непрекъснато си повтаряха техните си заучени неща - да не се гушка, че ще се научи само на ръце, да му се дава вода, че да не му стане нещо и от сорта. Но в момента, в който прочетоха "Близо до бебето" нещата коренно се промениха. Книгата просто имаше по-голяма тежест за тях, може би защото някой я е отпечатал и я продава, знам ли? Абсолютно не се притесняваха, че е писана от майка като нас самите, а не лекар специалист.  Laughing

# 726
Кюбит, редактирах книгите ( оказа се, че една всъщност, другата още я търся из компа  newsm78 ) и е готова за качване, само дай знак кога да ти пратя файловете  Peace

# 727
  • Варна
Аа, моля, моля, ще превеждате! За да звучи като поредната отвъдокеанска идея! Съвсем друго си е да е написана от първо лице от момиче-българче, родило и стигнало до идеята на наша територия! Simple Smile

# 728
Тук, в темата, а и по други, има споделен много опит и информация. Материал поне за 1/3 от книгата. Обаче трябва някой да седне, да чете и да извади полезното. На мен ми се занимава, но времето понякога много ме притиска.

# 729
  • София
и на мен ми харесва идеята за събиране на инфото в книга и сайт!
бих превеждала също, защото сигурно е ценна и книжката предлагана от Escorial

сега есента и зимата съм по-свободна, уж, та ще мога да се включа  Grinning

а къде мога да намеря в нета "Unassisted Homebirth: An Act of Love"???

# 730
а къде мога да намеря в нета "Unassisted Homebirth: An Act of Love"???

Има я вкъщи, аки искаш да я четеш Wink Иначе от Амазон я взех.

Бащатоко, коментарът ти е много на място - със или без акушерка, бащата има много важна роля!!

# 731
  • София
И аз мисля, че си е друго да се изтегнеш на дивана в един такъв дъждовен ден като днешния, да се завиеш с едно топло одеало и докато си сърбаш чайчето и да си почетеш една хубава книга...Но не каква да е, ами за домашното раждане и не къде да е, ами в България...По-лесно би се преглътнало на роден език и в родна дейстителност, би се хапнало като топъл хляб дори само от любопитство...

Благодарна съм на интернет за всяка статия, книга , клип по темата, ама на тая благинка - глобалната мрежа - се радвам от (само) две години...преди това обикалях книжарниците в търсене на нещо за раждането и отглеждането на деца. Все още доста хора правят именно това, а в днешните книги за раждането пише (както беше възкликнала една жуналистка):"Не правете това у дома си!"  Mr. Green

# 732
чудесна ви е идеята!Поздравления!
Не моога да помогна с преводи от английски, но ако има нещо, с което мога да съм от ползва, насреща съм.

Найстина има нужда от такава информация, моето мнение е, че даже и само да насочи мисленето на жените към възможността , просто да раждат естетсвено, било то и не в къщи, но и с бащата участващ в събитието. А не с лекарска намеса. Факт е , че в Бг за да стане естествено трябва да е в къщи, защото в болница се случва мноооого рядко.

Честито на майката преборила се с лекарите в болница, и успяла да преживве удоволствието, удовлетворението от естественото раждане . Живи и здрави да са!

# 733
Да, съгласих се.
Наистина книга, написана от българин/ка би имала много по-голяма стойност за българската действителност.
От книгата, която предложих може да се вземат идеи за оформлението на главите, информацията, която е ценно да се разкаже и покаже на читателя.
Аз бих се хванала да напиша нещо и то от собствен опит. Мисля, че това би било най-ценното.
И нищо че не съм в БГ и раждането не е протекло там. Аз съм си българка и освен това два пъти съм видяла българската болнична действителност.
Не знам само как бих съчетала това, което ще напиша с това, което другите ще напишат.
Може би можем да направим книга с няколко автора?
Всеки да си разкаже неговата история - как е взел решението, защо, какво се е случило в последствие...
Според мен, говоренето от първо лице единствено число би имало най-голяма стойност. Защото човек, четейки нещо написано по този начин не би се чувствал засегнат. А именно противниците на каквато и да е идея са такива, защото дълбоко в себе си се чувстват засегнати.

Давам пример:
Ако прочетеш изречение написано така:
"Аз избрах за себе си домашно раждане, защото дома е мястото, в което се чувствам най-спокойна, а за раждането усещам, че спокойствието е най-важното"
или написано така:
"Дома е най-доброто място за раждането, защото там жената може да се чувства най-спокойна, а това е много важно за едно естествено раждане"

И двете изречения сами по себе си са вярни. Те казват едно и също - но на нас - родилите в къщи. Преминали през това. Усетили верността на твърдението.
Но четейки второто изречение, човек, който е имал "много болнично раждане" би се почувствал засегнат. Може би не всеки, но много хора. И веднага след това идва опозицията, която е следствие именно на нараненото съзнание на човека.

Докато прочитайки първото изречение, аз лично бих се замислила: "Тя казва, че се чувства по този начин и е направила този избор. Тя казва, че се чувства най-спокойна вкъщи. Звучи логично. Дали за мен не вярно същото?"

С това исках да кажа, че идеята за една книга, написана в първо лице от различни автори би ми се харесала много повече, отколкото книга, даваща една обща истина. Дори и да не се опитва да я налага...начина по който е написана би го намекнал.

Идеята ми е е да накараме хората да се замислят, а не толкова да им дадем готовата истина.

Последна редакция: сб, 03 окт 2009, 18:00 от escorial

# 734
Ескориал, аз четох една PhD дисертация за неасистираното домашно раждане и много ми хареса стила - всички глави бяха оформени като автора само даваше насокие, за които ще стане дума в главата, а всички тези в нея идваха от извадки от форуми и лични разкази - така се даваха много, макар и сходни гледни точки към темата на обсъждане, а за мен беше много приятно да чета така поднесена информацията а не като "това да, това не".

Общи условия

Активация на акаунт