И з Р а Е л 42

• 19 184
  • 289
  •   1
Отговори
# 180
Йовери Мусевени е президент в момента там. Mr. Green

Според авторите на филма,този Габи е друг войник,подчинен на Йонатан Нетаняху(сега прегледах нагоре и не съм се изразила добре  Hug ).
Той стреля с/у угандиеца без разрешение от командващите и без заглушител.
Пукотът от изтрела отеква по цялото летище и предупреждава терористите и войниците,че навън става нещо непредвидено(т.е. планът на израелците да се прикрият в същите коли като на държавниците пропада).

# 181
  • Някъде там...
Ето и историята на Януш Корчак.

Януш Рорчак е роден 1879 в Полша в семейство на богати евреи.Завършва медицина в университета"Варша" и работи в детско отделение в болница.Там среща много болни деца и техните бедни семейства.Създава две сиропиталища-едно за деца-еврейчета и второ за деца полячета.Управлявал е еврейското сиропиталище в просължение на 30год.Когато започва Втора Световна Война ,еврейското сиропиталище е преместено в гето Варша.Корчак се мъчил да съхрани добрите условия в сиропиталището въпреки,че това било невъзможно.В гетото е нямало вода,храна а нацистите са избивали десетки хора всеки ден.
Януш Корчак е имал изключителни виждания за възпитанието на децата.Той е бил важен педагог в Полша.Корчак е вярвал,че всички деца имали право на уважително отношение,любов и независимост.В сиропиталищата ,които създал имало условия на равенство между децата.Децата са имало право да се оплачат от учителите и от другите деца(нещо немислимо през онези години е оплакване от учител).По-големите деца помагали с грижи за по-малките,също са били и партньори във възпитанието на по-малките.Корчак е бил също и лектор в еврейски институт и в университета за учители "Варша"Тпй е написал и две книги за възпитанието:
1."Как да обичаме децата"
2."Отношение към детето с уважение"
Също така той пише и детски книги.Първата му детска книга се казва:"Детски лагер" и там той разказва за вижданията и опита на бедните еврейчета в детските лагери.Превеждал е на иврит това което е писал,като "Йотам магьосника"(има още 2 заглавия,но не се справям с превода)
Корчак е пишел детски истории във вестник и също е издавал детски вестник вписван изцяло от деца.
Когато нацистите идват на власт през 1933год. започва вълни от антисемисъм в Полша,Корчак започва да се чуства все повече и повече евреин и поддържа връзка със Сохнута(това незнам как да го преведа)Чрез тях е посетил два пъти Израел и се е срещнал с деца от пионерски лагери.Замислил се да емигрира в Израел,но се страхувал от трудности а и не искал да остави сиропиталищата.
През 1942год. нацистите започнали масово да избиват евреи в гето "Варша" там се намирало и сиропиталището управлявано от Корчак.Нацистите предложили на Корчак да зарежи сиропиталището,но той не приел.
През 1942 год. 200 деца начело с Корчак напуснали сиропиталището и ръка за ръка поели към жп гарата.Там са били качени на влаковете за Треблика ккъдето са били избити всички...
Много места в Израел носят името на Корчак в днешно време.Има улици и училище на негово име.През 1962 година-20 години след убийството му- Израел издава и възпоменателна пощенска марка.

# 182
  • T"A
Според авторите на филма,този Габи е друг войник,подчинен на Йонатан Нетаняху(сега прегледах нагоре и не съм се изразила добре  Hug ).

Thinking  Може би става дума за Габи Ашкенази, който е военноначалник в момента (началник на генералния щаб на войската, рамат-кал - съкращенито на иврит=רמטכ"ל - най-високата длъжност в IDF). Той е участвал в операция Йонатан, но тогава е бил по-млад...  Peace Участвали са и други, които сега имат стабилна политическа кариера - напр. Шаул Мофаз и Ефи Ейтан  Wink
Между другото - бащата на Габи Ашкенази е от български произход...

Бубе, не бях чувала за Януш Корчак. Наистина е интересно   yes thumbsup Hug
Тъжна е историята, но преди всичко такива хора заслужават почит  bowuu

# 183
Аз също не бях чувала за Януш Корчак.
Тъжен завършек на такова хубаво дело.
Ха,може и да е бил Габи Ашкенази,кой знае  Simple Smile
Аз си мисля,че просто така са нарекли персонажа,не знам защо. Thinking
Рамат-кал има ли точен превод на български,аз знам,че "генерал-майор"е най-високият чин в израелската армия. Rolling Eyes
Иначе,в Сайерет Маткал са служили и Ехуд Барак и Дани Ятом.
Веднъж в тролея някакви момчета коментираха,че Маткал били най-елитната специална част в света и "SWAT пасти да ядат". hahaha

# 184
  • T"A
Веднъж в тролея някакви момчета коментираха,че Маткал били най-елитната специална част в света и "SWAT пасти да ядат". hahaha
Simple Smile Ямам би трябвало да съответстват на SWAT... Брей, какви неща обсъждат в тролея  Mr. Green

раматкал е съкращение - рош а-мате  а-клали, взимат буквите р-м-т-кл и го произнасят рамат-кал. Букв. озн. началник на генералния щаб - но това е длъжност в армията (най-високата, главнокомандващ все едно); а генерал-майор е военен чин, което е тип звание. Разликата е (най-общо), че чин се дава за прослужено време, за някакви постъпки могат да те повишат в чин, докато на длъжност те избират, назначават и т.н.  Peace Връзката между тях е, че дадена длъжност може да се заема само от военен с определен чин.

маткал е като горното съкращение - мате клали, т.е. генерален щаб; сайерет маткал  е съответната разузнавателна част на генщаба (не само разузнавателна, а за специални операции, и пр.).

По принцип, в Израел настоящите служещи в елитни части (като сайерет маткал напр.) не ги показват по телевизията, снимат ги в гръб напр.; имената им не се разпространяват; изобщо много е потайно...  Crazy Доколкото знам, е с цел да не ги разпознаят и похитят или нещо от сорта... в общи линии - не ги знаем кои са   nnnuu

# 185
  • Някъде там...
Много обичам секретни истории,мистерии и всичко подобно  Mr. Green

# 186
Искаш мистерии и нещо подобно,ето ти http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=411603.0

Та какво мислите Вие за бившите,познавате ли ги? Mr. Green,че хептен замря темата!

# 187
  • Някъде там...
Наинка,аз май не познавам новите на моите бивши  newsm78 А иначе тая тема я следя втори ден,голям цирк е...Обаче и съфорумките тук са страшни хиени всичко разбират,нищо не пропускат  Mr. Green

# 188
Голям смях с тая тема Joy,снощи беше на 7стр.,днес сутринта на 20 и някоя,ЦРУ пасти да ядът,разконспирираха я за отрицателно време Mr. Green

# 189
  • Някъде там...
Ето да се позабавлявате малко с:Най-абсурдните оплаквания на туристи  Joy
http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2065731

# 190
И на мен са ми интересни тези среди и дела.
Затова и изчетох букварите на Виктор Островски,но не ме впечатлиха,честно казано. Rolling Eyes

За Ямам и аз си помислих тогава,но си замълчах.
http://images.uncyc.org/pt/f/f2/YAMAM-ninjaisrael.JPG
Важното беше да се ядат пастите. hahaha

В израелските спец.части служат само най-добрите от най-добрите,особено в "the three S"-Shaldag,Sayeret Matkal & Shayetet13.
Имало случаи да се отсеят 15 от 1500 и накрая нито един да не завърши подготовката.

# 191
  • T"A
Меченце, в последното издание на израелския сървайвър имаше двама бивши служещи в шайетет 13. Бивши са точно поради тази причина, че много започват курса (много - относително, пак са най-подбраните измежду най-добрите), но единици го завършват - отпадат на различни етапи, но това няма значение, защото бивш служил в шайетет си остава със славата на елитната група. Та, в сървайвъра това бяха най-всеотдайните хора, освен че превъзхождаха другите физически, бяха и помагащи на съотборниците си, избягваха интригите, отличаваха се: Itay Haefrati (наивничък, не човек на тактиките и т.п.) и Idan Haviv (Идан Хавив беше любимец на публиката, той даже е бил офицер в шайетет, сега се опитва да пее)

Бубе, оплакване номер 4 е било на тукашен човек  Mr. Green гарантирам  Laughing
Наина, в ДиС са големи драми, това е всеизвестно  Crazy Ще пробвам да прочета за какво става дума  Laughing но явно изисква голямо четене smile3544

# 192
  • Някъде там...
Добро утро....
Мента,забеляза ли приликата:
и   Heart Eyes

# 193
  • Някъде там...
В 7 сутринта Кукула се прибра вкъщи и цялата и уста беше в пяна,не може да диша...Звъним на нашата ветеринарка-тя не отговаря,пак че в селото има още един ветеринар.Събудихме го човека ,взе я той в клиниката в Нацерет и сега чакам   Cry

# 194
  • T"A
Бубе, дано я излекуват! Казаха ли какво и е?
Аз предполагам, че е яла нещо и се е натровила  Thinking Пиши ни, когато разбереш повече  Peace

Темата в ДиС не можах да я прочета вчера, защото имаше профилактика на сайта, дочитам я днес... но ми се струва, че е пързалка - някой си е направил майтап и пише откачени неща, за да поддържа мотивацията на другите да отговарят  Mr. Green

Итай наистина прилича в лице на Доминик П. от Присън Брейк  Peace

Общи условия

Активация на акаунт