Майчинството - счетоводно - 20

• 44 876
  • 1 035
  •   1
Отговори
# 1 005
  • София-Младост
Здравейте.От 10.08 фирмата, в която работи бъдещия татко излиза в платен отпуск за 2 седмици.Моя термин е 15 август.Става въпрос за отпуската по бащинство.Ако родя по-рано и съответно взема бележка от родилно като ни изпишат, трябва ли веднага да се занесе в счетоводството на фирмата?Защото може да не работят тогава и няма да има на кой да я дадем тази бележка и кой да задейства процедурата.Този отпуск веднага ли позва да тече от датата на изписването или може да се вземе и по-късно?И ако може да ми дадете линк или да ми напишете дата и година от кога е този закон за отпуската по бащинство и кога е обнародван в държавен вестник?Мъжа ми иска да знае подробно,защото техните счетоводители не са много запознати,а може да го излъжат и умишлено.Много ви благодаря предварително! Hug Hug
Отпуска се ползва само от датата на изписване, което се удостоверява с бележка от болницата пред работодателя. По-късно не може. Това не е уредено със закон, пише го в чл. 163, ал.7 КТ и в Наредбата за работното време, почивките и отпуските.

# 1 006
  • София-Младост
Здравейте на всички  bouquet
Имам един въпрос-мога ли да подам молба за напускане на работа със задна дата?
Благодаря предварително  bouquet
Принципно не, но ако работодателя е съгласен не виждам пречка.

# 1 007
Здравейте.От 10.08 фирмата, в която работи бъдещия татко излиза в платен отпуск за 2 седмици.Моя термин е 15 август.Става въпрос за отпуската по бащинство.Ако родя по-рано и съответно взема бележка от родилно като ни изпишат, трябва ли веднага да се занесе в счетоводството на фирмата?Защото може да не работят тогава и няма да има на кой да я дадем тази бележка и кой да задейства процедурата.Този отпуск веднага ли позва да тече от датата на изписването или може да се вземе и по-късно?И ако може да ми дадете линк или да ми напишете дата и година от кога е този закон за отпуската по бащинство и кога е обнародван в държавен вестник?Мъжа ми иска да знае подробно,защото техните счетоводители не са много запознати,а може да го излъжат и умишлено.Много ви благодаря предварително! Hug Hug
Отпуска се ползва само от датата на изписване, което се удостоверява с бележка от болницата пред работодателя. По-късно не може. Това не е уредено със закон, пише го в чл. 163, ал.7 КТ и в Наредбата за работното време, почивките и отпуските.

Значи,ако фирмата е в отпуск тогава и няма на кой да се предаде въпросната бележка ,мъжа ми губи правото си на този отпуск.Правилно ли съм разбрала?

# 1 008
  • София-Младост

Значи,ако фирмата е в отпуск тогава и няма на кой да се предаде въпросната бележка ,мъжа ми губи правото си на този отпуск.Правилно ли съм разбрала?
Не, по-скоро ще представи документите когато офисът започне работа, за да може да си спести малко платен отпуск за сметка на полагаемият му се за раждане на дете. Нека сега каже в счетоводството, че ще ползва такъв отпуск, че термина ти е ориентировъчна за 15-ти, а след това да се оформят документите.

# 1 009
Ала-Бала, много ти благодаря!  bouquet

# 1 010
  • Бургас
Момичета, имам нужда от мнение по казус, касаещ много близка моя приятелка Praynig
Детенцето и навършва 2 годинки през януари 2010, а от септември е прието в ясла. Работодателят и ще и разреши ползването на натрупания платен отпуск, но след изтичането му иска от нея да подаде молба за напускане по взаимно съгласие поради намален обем на работата и бла-бла. Момичето не желае да напуска работа и отказва да подаде молба. Въпросът е какво се случва при тези обстоятелства Thinking Може ли работодателят да я пусне принудително в неплатения отпуск за отглеждане на дете до 8 години? Очевидно работодателят не желае да пристъпва към съкращение, за да избегне разправии с инспекцията по труда и затова е изискал да прекратят трудовото правоотношение по взаимно съгласие.

# 1 011
Болничният 45 дни преди раждане за мен е от 1.08.09. Все още не съм  го занесла във фирмата. Кога се обработват тези болнични и кога да очаквам първото плащане от НОИ? Според моите изчисления това ще е след като следващия месец преведат заплатите на колегите за август.

# 1 012
  • София-Младост
Болничният 45 дни преди раждане за мен е от 1.08.09. Все още не съм  го занесла във фирмата. Кога се обработват тези болнични и кога да очаквам първото плащане от НОИ? Според моите изчисления това ще е след като следващия месец преведат заплатите на колегите за август.
А какво чакаш, срока ти е 2-3 дни да го занесеш. То ясно, че счетоводителката знае, че си бременна...ама все пак... Всеки си ги обработва различно, един текущо, друг след края на месеца. Така или иначе първо лащане най-рано м.09 след като е предаден болничният и декларация 1 за м.08.

# 1 013
  • София-Младост
Момичета, имам нужда от мнение по казус, касаещ много близка моя приятелка Praynig
Детенцето и навършва 2 годинки през януари 2010, а от септември е прието в ясла. Работодателят и ще и разреши ползването на натрупания платен отпуск, но след изтичането му иска от нея да подаде молба за напускане по взаимно съгласие поради намален обем на работата и бла-бла. Момичето не желае да напуска работа и отказва да подаде молба. Въпросът е какво се случва при тези обстоятелства Thinking Може ли работодателят да я пусне принудително в неплатения отпуск за отглеждане на дете до 8 години? Очевидно работодателят не желае да пристъпва към съкращение, за да избегне разправии с инспекцията по труда и затова е изискал да прекратят трудовото правоотношение по взаимно съгласие.
Работодателят не може да я пусне принудително в споменатия от теб неплатен отпуск за отгл. на дете до 8г. възраст. Може да я пусне, ако има основание за това в друг вид неплатен. Може да започне да и прави мръсни номера...всичко може.  Confused

# 1 014
здравейте, изчетох много подробно първата страница, звънях и в НОИ , но от там ми дават противоречива информация. Въпросът ми е следния

От 1 август т.г ми  намаляват дохода  с 50 % (взимах допълнителна заплата по едно постановление), така до 31 юли съм осигурявана на 1400 лв., от сега ще е на 700.

Как ще се изчисли майчинството, ако излезна в болнични за общо заболяване до раждането от септември / 3-4 месеца обезщетение за болнични, 1 месец на 700, а останалите на 1400) 

Дали ще се вземе предвид обезщетението, което ще получавам за временна неработоспособност, или ще се вземе осиг. доход от който е изчислено това обезщетение - за майчинството
благодаря предварително  Praynig

# 1 015
  • София-Младост
Дали ще се вземе предвид обезщетението, което ще получавам за временна неработоспособност, или ще се вземе осиг. доход от който е изчислено това обезщетение - за майчинството
благодаря предварително  Praynig
Ще се вземе дохода, от който е изчислено обезщетението.

# 1 016
  • Бургас
Благодаря, Ала-Бала   bouquet Ако наистина има право да я пусне в друг неплатен отпуск, то по-добре да си пуска този за отглеждане на дете, че повече време ще и се зачете за стаж Rolling Eyes

# 1 017
  • София-Младост
Благодаря, Ала-Бала   bouquet Ако наистина има право да я пусне в друг неплатен отпуск, то по-добре да си пуска този за отглеждане на дете, че повече време ще и се зачете за стаж Rolling Eyes
Право...по-скоро трябва да има основание. Най-добре е приятелката ти от сега да започне търсене на нова работа.

# 1 018
А какво чакаш, срока ти е 2-3 дни да го занесеш. То ясно, че счетоводителката знае, че си бременна...ама все пак... Всеки си ги обработва различно, един текущо, друг след края на месеца. Така или иначе първо лащане най-рано м.09 след като е предаден болничният и декларация 1 за м.08.
Не съм го занесла, защото счетоводството е в друг град, но болничния ми го написаха на 3.8.09. Но ще го изпратя по пощата днес. Декларация 1, аз ли трабва да я попълня или счетоводителката?

# 1 019
благодаря ти Ала-Бала  Hug

Цитат на: marlin в Четвъртък, 06 Август 2009, 12:04
благодаря предварително  

Ще се вземе дохода, от който е изчислено обезщетението.  

това означава ли  че , е по -добре да изляза в болничен, вместо да обикалям страната по командировки и да правя проверки  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт