Майчинството - счетоводно - 20

• 44 867
  • 1 035
  •   1
Отговори
# 990
Цитат
Не знам дали ще разберета въпроса ми,но искам да питам,ако си взама облничен и изляза в  болничен,поради рискова бременност,дали той ще е платен.
Не е от значение колко трудов стаж имаш до момента.
Да-болничния ще ти бъде заплатен.Не го плаща работодателя,а НОИ.

# 991
  • В полите на Пирин планина
Не. Болничният не е обвързан със стаж.

Обвързан е с общия осиг. стаж на лицето и по-точно с изискването да има поне 6 /12 / месеца в живота си, а не при конкретния работодател.  Peace

# 992
здравейте днес ми свършва 2 месечния платен отпуск след 2 г майчинство този 2 месечен платен отпуск кой го плаща нои или работодателя и колко трябва да е защото той май не иска да ми го плати  Confused

# 993
здравейте днес ми свършва 2 месечния платен отпуск след 2 г майчинство този 2 месечен платен отпуск кой го плаща нои или работодателя и колко трябва да е защото той май не иска да ми го плати  Confused

Възнаграждението за платен отпуск се заплаща от работодателя, това не е обезщетение и НОИ няма връзка. Размрът му зависи от заплатата ти през последния месец, в който имаш отработени поне 10 дни.

# 994
а какво мога да направя ако не иска да го плати. казва че през тези 2 г ми плащал осигоровки и този 2 и парите от този отпуск се губули там  Confused

# 995
Здравейте!
Опитвам се да изчисля какво ще бъде обезщетението, което ще получавам след раждането на детето ми. Изчетох подробно първия пост, но явно не мога да се справя....
Не съм ползвала болнични, пък там са дадени само подобни примери. Ще ви бъда благодарна, ако ми дадете пример как да го направя.
За месеците август 2008г.-март 2009г. съм получавала минимална заплата за отглеждане на дете. За част от месеците тя беше 220, а след това я повишиха на 240лв.
От април месец започнах да се осигурявам на още едно място и в същото време си взех платения болничен... Доходите ми са както следва :
април - общо и за двата работодателя 792,86лв. (съответно при основния раб.278,57 + 514,29 при втория), при 21 раб.дни
май - общо 2096лв. (746лв.+1350лв.),при 19раб.дни
юни - общо 2096лв. (746лв.+1350лв.),при 22раб.дни
юли - предполагам, че ще бъдат отново към 2000лв.

Това, зачервеното, не го разбрах. Така написано излиза, че при един работодател сте в болнични, а при другия - на работа, което няма как да стане. Пишете и кога Ви е терминът.
Извинявам се, грешка на езика. Не "платен болничен", а платен отпуск Embarassed
Терминът ми е на 21.09 Peace

# 996
  • София-Младост
а какво мога да направя ако не иска да го плати. казва че през тези 2 г ми плащал осигоровки и този 2 и парите от този отпуск се губули там  Confused
Плащал е само здравно, което за две години е около 500лв. вероятно...внимавай какво опдписваш те съветвам, за да можеш да ис търсиш праваат и парите.

# 997
Плащал е само здравно, което за две години е около 500лв. вероятно...внимавай какво опдписваш те съветвам, за да можеш да ис търсиш праваат и парите.

Даже е около 300 лева, но това си е задължение на работодателя  Naughty

За заплащането на възнаграждението няма как да стане, ако не иска, освен по съдебен ред  Crazy, но както те е посъветвала Ала-Бала - внимавай какво разписваш във фирмата  Peace

# 998
Здравейте всички!Първо искам да кажа ,че на съм сигорна дали тази темичка е точно за тук,но ако не е ,моля зза извинение!Значи въпроса ми е:трябва ли да имам определен стаж във фирмата-раобтодател,за да имам право да изляза в болничен по време на бременност?Т.е. не съм сигорна дали трябва да имам определен стаж във тази фирма или просто тсе изисква да омам опрадален стаж във времето ,в трудовата книжка/дори и при предния работодател/?Не знам дали ще разберета въпроса ми,но искам да питам,ако си взама облничен и изляза в  болничен,поради рискова бременност,дали той ще е платен.Знам че това зависи от стажа,който се изисква да е определено време/знам че преди беше 6м.,но сега не знам/,на този стаж трябва ли,иизисква ли се да е във същата фирма в която работя,или се изисква по принцип да го имам,във времето,дори и да е при предишни работодатели и преди години?Благодаря ви предварително!

"ПРОВЕРКА ПРАВОПИС" поне  Praynig

# 999
Здравейте отново. Може ли някой да ми даде таблица за изчисляване на ДОО за 2009 г. за бюджетни служители? Или поне да ми кажете откъде да я изтегля.
Причината е, че прекъснах майчинството си и почнах работа, но днес получавайки заплатата си, се усъмних, че са ми я актуализирали. Счетоводителката ни е в отпуск до края на месеца и не мога да я попитам.

http://www.nap.bg/ospage?id=188
Там където е "Размери на осигурителни вноски за държавното ..." има връзка към таблица за 2009г.

# 1 000
  • софия
Здравейте на всички  bouquet
Имам един въпрос-мога ли да подам молба за напускане на работа със задна дата?
Благодаря предварително  bouquet

# 1 001
Някой от вас знае ли след като ме осигяравят на 4 часа- 130 лв колко ще ми е обезпечението за болничен и последващото майчинство?

# 1 002
  • София
Привет от още една объркана бъдеща мама Simple Smile Аз имам нужда от разяснение относно майчинството ... Започнах да се осигурявам от 4.2009 на 1000лв заплата. Преди години съм работила (година и 7 месеца), но са ме осигурявали на минималната заплата. Терминът ми е на 12.10.2009, излизам в болничен на 28.08.2009. Питането е следното: Каква е базата за изчисление на майчинството? Трябва ли да внеса осигуровки за 45-те дни преди термин? Има ли как да неизляза в болничен, за да може месеците с осигурителен доход 1000лв да станат 6? Въобще много се обърках дори докато задавам въпроси ... Благодаря предварително! Поздрави на всички и тия дни незабравяйте чадърите  Peace

# 1 003
  • София-Младост
Привет от още една объркана бъдеща мама Simple Smile Аз имам нужда от разяснение относно майчинството ... Започнах да се осигурявам от 4.2009 на 1000лв заплата. Преди години съм работила (година и 7 месеца), но са ме осигурявали на минималната заплата. Терминът ми е на 12.10.2009, излизам в болничен на 28.08.2009. Питането е следното: Каква е базата за изчисление на майчинството? Трябва ли да внеса осигуровки за 45-те дни преди термин? Има ли как да неизляза в болничен, за да може месеците с осигурителен доход 1000лв да станат 6? Въобще много се обърках дори докато задавам въпроси ... Благодаря предварително! Поздрави на всички и тия дни незабравяйте чадърите  Peace
Като начало имаш необходимият осигурителен стаж, за да получаваш обезщетение. Ако си спазиш всичко ще имаш 4 месеца осигуровки на 1000лв, за останалите 8 за база ще ти се вземе МРЗ за периода. Това с неизлизането в болничен лично аз ямам практика, чисто теоретично ти трябва служебна бележка от работодател пред доктора, че ти продължаваш да работиш...ако бъркам момичетата ще ме поправят. Ако излезеш в болничен 45-дни преди термина , внасяш само здравни. Ако продължиш да работиш, то осигуровките са ясни.

# 1 004
Здравейте.От 10.08 фирмата, в която работи бъдещия татко излиза в платен отпуск за 2 седмици.Моя термин е 15 август.Става въпрос за отпуската по бащинство.Ако родя по-рано и съответно взема бележка от родилно като ни изпишат, трябва ли веднага да се занесе в счетоводството на фирмата?Защото може да не работят тогава и няма да има на кой да я дадем тази бележка и кой да задейства процедурата.Този отпуск веднага ли позва да тече от датата на изписването или може да се вземе и по-късно?И ако може да ми дадете линк или да ми напишете дата и година от кога е този закон за отпуската по бащинство и кога е обнародван в държавен вестник?Мъжа ми иска да знае подробно,защото техните счетоводители не са много запознати,а може да го излъжат и умишлено.Много ви благодаря предварително! Hug Hug

Общи условия

Активация на акаунт