Майчинството - счетоводно - 20

• 44 853
  • 1 035
  •   1
Отговори
# 780
Здравейте,знаете ли телефон на нои за пловдив ,на който мога да попитам кога ще ми изплатят болничния?Целия юни бях в болнични и счетоводителките на фирмата в която работя казаха ,че до 20.07 трябва да ми го изплатят,но още го няма,а паричките ми трябват разбира се и не знам какво да правя.

# 781
Да ето ти телефона 608646.

Аз имам въпрос. Може да е малко глупав. След 135-дневния болничен до края на 410-ден на платеното майчинство-Кой ми плаща работодателя или нои. И каде мога да проверявам тази информация???
Много ще съм ви благодарна ако някой ме светне по този въпрос защото нищо незнам до момента и съм много  Angry Angry Angry Angry, че нищо незнам.

# 782
Здравейте, когато се представя на работодателя болничния издаден от болницата след раждането трябва ли да се попълват някакви документи при работодателя newsm78 Или мога просто да изпратя болничния както до сега

# 783
Да ето ти телефона 608646.

Аз имам въпрос. Може да е малко глупав. След 135-дневния болничен до края на 410-ден на платеното майчинство-Кой ми плаща работодателя или нои. И каде мога да проверявам тази информация???
Много ще съм ви благодарна ако някой ме светне по този въпрос защото нищо незнам до момента и съм много  Angry Angry Angry Angry, че нищо незнам.

След 135-дневния болничен до края на 410-те дни и също ако искаш да ползваш после и майчинство до навършване на 2 години на детето си, получаваш обезщетение от НОИ. Справка за изплатени болнични, обезщетения и осигуровки се правят в сайта на НОИ по ЕГН и персонален идентификационен код. ПИК се получава в РУ на НОИ чрез подавене на молба /лично/.

# 784
Здравейте. Искам да попитам следното. След навършване на 1г. на дъщеря ми, заявих, че се връщам на работа. Казаха ми, че със заплатата ще ползвам и 50% от майчинството. Попълнила съм съответните документи. Моля да ми кажете, мога ли от следващия или по-следващ месец, да се откажа от тези 50% майчинство и да прехвърля цялото майчинство на съпруга ми? В момента не мога, защото той ползва болнични.

# 785
  • В полите на Пирин планина
Здарвейте! Извинявам се за въпроса сигурно е обсъждан тук...

Искаме и си плануваме второ детенце- въпросът ми е - как ще се изчислят майчинските и изобщо ще има ли такива, ако детето е примерно 2г. половина когато другото се роди? (Ако се върна на работа от навършването на 2г, до 2г. о половина)и на каква база ще са майчинските - на база заплата по договор или на база изплащани майчински за първото детенце+заплата..

Още веднъж се извинявам за въпросът  Embarassed....
На база дохода 12 месеца назад. Хипотетично...ако второто дете се роди когато първото е на 2,5 г. и вие вече сте ес върнали за 6 месеца на работа, от в 12-те базови ще влезат тези шест, през които вие сте работили и сте получавали заплата да кажем 1000лв и 6 от периода на майчинство, където сумата е била по 240лв. Най-грубо казано е това.

А какво ще се получи ако не се върна на работа и си пусна неплатен отпуск? каква ще е базата и дали изобщо ще получавам нещо? освен едните 6 месеца с 240 лева другите 6 ако са 0?

Не се връщай на работа ( ако можеш да си го позволиш.) След изтичането на 2 години имаш право на 6 месеца отпуск за гледане на дете до 8-годишна възраст. Ако през този период ти бъде издаден болничен за 45 дни преди раждане , обещетението за 410 дни ще ти бъде изчислено на базата преди първото раждане.

Това не е вярно  Stop Единствено, ако жената все още ползва отпуск за гледане на 1-вото дете и излезе в болничен за бременност и раждане се запазва обезщетението, както за първото дете.

# 786
Здравейте, когато се представя на работодателя болничния издаден от болницата след раждането трябва ли да се попълват някакви документи при работодателя newsm78 Или мога просто да изпратя болничния както до сега

Попълва се с 3-тия болничен лист, издаден от педиатъра на детето ти. С врория не се представя нищо друго.

# 787
Здравейте. Искам да попитам следното. След навършване на 1г. на дъщеря ми, заявих, че се връщам на работа. Казаха ми, че със заплатата ще ползвам и 50% от майчинството. Попълнила съм съответните документи. Моля да ми кажете, мога ли от следващия или по-следващ месец, да се откажа от тези 50% майчинство и да прехвърля цялото майчинство на съпруга ми? В момента не мога, защото той ползва болнични.

Да, ако и той е осигурено лице.

# 788
  • Earth
Здарвейте! Извинявам се за въпроса сигурно е обсъждан тук...

Искаме и си плануваме второ детенце- въпросът ми е - как ще се изчислят майчинските и изобщо ще има ли такива, ако детето е примерно 2г. половина когато другото се роди? (Ако се върна на работа от навършването на 2г, до 2г. о половина)и на каква база ще са майчинските - на база заплата по договор или на база изплащани майчински за първото детенце+заплата..

Още веднъж се извинявам за въпросът  Embarassed....
На база дохода 12 месеца назад. Хипотетично...ако второто дете се роди когато първото е на 2,5 г. и вие вече сте ес върнали за 6 месеца на работа, от в 12-те базови ще влезат тези шест, през които вие сте работили и сте получавали заплата да кажем 1000лв и 6 от периода на майчинство, където сумата е била по 240лв. Най-грубо казано е това.

А какво ще се получи ако не се върна на работа и си пусна неплатен отпуск? каква ще е базата и дали изобщо ще получавам нещо? освен едните 6 месеца с 240 лева другите 6 ако са 0?

Не се връщай на работа ( ако можеш да си го позволиш.) След изтичането на 2 години имаш право на 6 месеца отпуск за гледане на дете до 8-годишна възраст. Ако през този период ти бъде издаден болничен за 45 дни преди раждане , обещетението за 410 дни ще ти бъде изчислено на базата преди първото раждане.

Това не е вярно  Stop Единствено, ако жената все още ползва отпуск за гледане на 1-вото дете и излезе в болничен за бременност и раждане се запазва обезщетението, както за първото дете.

Вярно е ! Четейки първата страница си мислех да ви предложа да го включите при застъпването на майчинството. Моята кума беше в същото положение . А в момента получава обещетение на база от преди първото раждане.

# 789
AnetaH КСО казва следното:

Обезщетение при бременност и раждане

Чл. 49. (1) (Доп. - ДВ, бр. 104 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., доп. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 12 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на временната неработоспособност поради бременност и раждане. Дневното парично обезщетение не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението, и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната, и се определя по реда на чл. 41, ал. 2 - 5.
(2) (Нова - ДВ, бр. 68 от 2006 г.) При придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера, определен по ал. 1 за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето.

# 790
Момичета по договор брутната ми заплата и 1483 лв.Сега обаче отворих сайта на НОИ, беше ми интересно да видя осигурителния ми доход и с изненада установих че сумите варират м/у 1509 лв за 19 работни дни и 1747 лв за 22 работни дни.Защо се получава така че осигурителния ми доход е по-голям от брутната ми заплата.Тя е твърда и бонуси не съм получавала.Се га ми изтича платеното майчинство и тъй като ще започвам работа на друго място ще ми изплатят полагащия ми се платен отпуск ,  който е 29 раб.дни.Знам че ще се приспаднат 10% ДОО И 13% осигуровки , но се чудя каква сума ще ми изплатят.

# 791
Момичета по договор брутната ми заплата и 1483 лв.Сега обаче отворих сайта на НОИ, беше ми интересно да видя осигурителния ми доход и с изненада установих че сумите варират м/у 1509 лв за 19 работни дни и 1747 лв за 22 работни дни.Защо се получава така че осигурителния ми доход е по-голям от брутната ми заплата.Тя е твърда и бонуси не съм получавала.Се га ми изтича платеното майчинство и тъй като ще започвам работа на друго място ще ми изплатят полагащия ми се платен отпуск ,  който е 29 раб.дни.Знам че ще се приспаднат 10% ДОО И 13% осигуровки , но се чудя каква сума ще ми изплатят.

В трудовия договор не се договаря БТВ, а основното. Към него се начислява клас в процент от основното и тогава се формира БТВ. Възнаграждението за неизползвания платен отпуск ще бъде колкото ти е чистата/нетната заплата.

# 792

Чл. 49. (1) (Доп. - ДВ, бр. 104 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., доп. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 12 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на временната неработоспособност поради бременност и раждане. Дневното парично обезщетение не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението, и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната, и се определя по реда на чл. 41, ал. 2 - 5.
(2) (Нова - ДВ, бр. 68 от 2006 г.) При придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера, определен по ал. 1 за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето.

може би това е имала впредвид! за отглеждане на дете до 8г. възраст! Дали?

# 793

По чл.167а от КТ не се изплаща обезщетение, така че е неприложим чл.49 ал.2 от КСО.  Outta Joint

# 794
mishenka , но преди тези думи има и други - "през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете ". По време на отпускът за гледане на дете до 8 год. възраст не се изплаща обезщетение, той е неплатен. Изобщо няма място в КСО, защото няма връзка с обезщетенията.

Стики е писала преди мен.

Общи условия

Активация на акаунт