Майчинството - счетоводно - 20

• 44 817
  • 1 035
  •   1
Отговори
# 795
Здравейте,

Бих искала да попитам на каква база се изплащат натрупаните отпуски по времето на майчинството и отпуска за гледане на малко дете (ако изобщо се трупат такива) и отпуската, останала преди излизане по майчинсто.

Благодаря предварително

# 796
  • Пловдив
Здравейте,

Бих искала да попитам на каква база се изплащат натрупаните отпуски по времето на майчинството и отпуска за гледане на малко дете (ако изобщо се трупат такива) и отпуската, останала преди излизане по майчинсто.

Благодаря предварително

да,трупа се отпуска по време на обезщетението за бременност и раждане и по време на отпуска за гледане на дете.

ако я ползваш веднага след като ти свърши отпуска за гледане на дете,ще ти я изплатят според месеца,в който имаш 10 отработени дни т.е отпреди да родиш.има вариант да се върнеш на работа за 10 дни,за да ти актуализират заплатата и тогава да ползваш натрупания платен годишен отпуск

# 797
И аз с въпрос - закриване на фирмата в която работи майката, детето е на 1 г., какво се случва с майчинството? Т.е. има още една година, в която би трябвало да се получава newsm78?

Това е отпуск по КТ. Трябва да си на трудов договор и работодателя да ти разреши  да го ползваш.

Точно за това става дума, майката е на такъв договор, работодателя е разрешил този отпуск... Фирмата я закриват.. оттам какво следва? Ще продължи ли тя да си получава парите от НОИ?

# 798
mishenka , но преди тези думи има и други - "през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете ". По време на отпускът за гледане на дете до 8 год. възраст не се изплаща обезщетение, той е неплатен. Изобщо няма място в КСО, защото няма връзка с обезщетенията.

Стики е писала преди мен.

Ясно ! Благодаря ти!

# 799
Имам пред себе си следния казус: В момента съм по майчинство (бебето ми е на 5 месеца) и след навършване на 1г. на детето ще трябва да се върна на работа (не мога да си позволя да взимам само 240 лв. майчинство през втората година на детето). Преди да изляза по майчинство работех на два трудови договора по външно съвместителство. След като навърши 1г. дъщеря ми искам да се върна първоначално само на едната си работа (по основния си трудов договор), тъй като и двете работи накуп с малко дете ще ми дойдат в повече (не искам още да да я пращам на ясла). Чудя се какви са обаче опциите ми за втория трудов договор - предполагам, че трябва да изляза в неплатен отпуск, но тогава и мястото ми няма да се пази, предполагам? Имам ли други възможности? Благодаря ви много за идеите предварително!

# 800
  • В полите на Пирин планина
И аз с въпрос - закриване на фирмата в която работи майката, детето е на 1 г., какво се случва с майчинството? Т.е. има още една година, в която би трябвало да се получава newsm78?

Това е отпуск по КТ. Трябва да си на трудов договор и работодателя да ти разреши  да го ползваш.

Точно за това става дума, майката е на такъв договор, работодателя е разрешил този отпуск... Фирмата я закриват.. оттам какво следва? Ще продължи ли тя да си получава парите от НОИ?

Не, за да получава обезщетние за гледане на дете трябва задължително да е осигурена.

# 801

Не, за да получава обезщетние за гледане на дете трябва задължително да е осигурена.

А вариант да се "прехвърли" в друга фирма? И ако става такъв вариант, сигурно трябва да се води, че ще има поне 10 отработени дни и новия работодател да я пусне пак в същия отпуск.. много тъпа ситуация. 

# 802
  • В полите на Пирин планина
jenny_b достатъчен е и един отработен ден, а не 10.

# 803
Искам да попитам някой от София, който знае със сигурност - мога ли да си извадя ПИК от подразделението (или каквото там се води) на НОИ в Младост или трябва да е от централното на Стамболийски?

# 804
jenny_b достатъчен е и един отработен ден, а не 10.

Мерси много!  bouquet  bouquet

# 805
Здравейте.Искам да попитам осигуровките какъв процент са 31/толкова ми излизат общо по калкулатора на първата страница/ или 33/толкова ми каза счетоводителката/?И също така след тяхното приспадане от брутната заплата и на плоския данък ли се получава нетната заплата за изчисляване на обещетенията?Благодаря ви  bouquet

# 806
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Здравейте, момичета!!!
Работя като учител и през февруари, живот и здраве ще имам бебе  Laughing . Искам да попитам следното нещо: през февруари 2009 работих на граждански договор по изпълнението на един проект (правих това успоредно с основната ми работа), работата беше за един месец и приключи като ми дадоха служебна бележка за подаване на даначната декларация през 2010 година - та: Ще се включи ли и изплатеното по този проект към изчисляване на майчинството?
Благодаря ви за отговора предварително!!! Wink

Последна редакция: ср, 29 юли 2009, 18:17 от la vida loca

# 807
Не, гражданските договори са с осигуровка само за пенсия, не и за болест и майчинство.

# 808
Аз искам да попитам още две неща:

1. Получавам заплата бруто + процент: 800+нещо си, получава се близо 1000 , това е от 6 месеца назад. Сега ако излезна в болнични как ще ми се плащат на 800лв или на цялата сума? Всичко ми минава през ТД.

2. Колежката ми е изрод и завижда че съм бременна, сега е решила да побърка шефа, а той мен.. пуска болничен в най натоварените дни - имаше един в понеделник 27., сега може ли да вземе друг  например от утре и да е за 7 дни? Мога ли да направя нещо, понеже съм сигурна, че са фалшиви тези болнични...?!

# 809
  • around the world
Искам да попитам някой от София, който знае със сигурност - мога ли да си извадя ПИК от подразделението (или каквото там се води) на НОИ в Младост или трябва да е от централното на Стамболийски?
Може само от централата на Стамболийски и то лично трябва да се подаде молбата!

Общи условия

Активация на акаунт