Майчинството - счетоводно - 20

• 44 762
  • 1 035
  •   1
Отговори
# 855
здравейте, ще съм Ви благодарна, ако ми разясните няколко въпроса Simple Smile
след изтичане на майчинството ми на 24 юни, работодателят ми ме освободи от работа, по взаимно съгласие,новата работа която започнах , ще ме назначат на 1 - ви август, този юли месец , които ми остава дупка съм на борсата.Интересува ме , ако съм бременна , изплащането на обещетение кога ще започне?
12 месеца назад трудов или осигурителен стаж се изисква?

# 856
Здравейте, когато се представя на работодателя болничния издаден от болницата след раждането трябва ли да се попълват някакви документи при работодателя newsm78 Или мога просто да изпратя болничния както до сега

Попълва се с 3-тия болничен лист, издаден от педиатъра на детето ти. С врория не се представя нищо друго.
Благодаря Hug Обади ми се обаче счетоводителката и ми искаше акта за раждане на детето, а той ще стане готов чак към 15.08. И тогава да съм била дала и болничния newsm78

# 857
  • В полите на Пирин планина
Значи след 5 месеца ще започна да си взимам в продължение на 1 година 90% от заплатата и след това още година минималната

Не би ли трябвало след 5 месеца да се взима 90% от заплатата за остатъка от времето до изтичане на 410 дни? Т.е. 90% се взимат 13 месеца (приблизително). 5 месеца не се получава нищо, а след това 8 месеца се взимат 90% и после се минава на 240 лева.

Точно  Peace Явно не съм дочела до край отговора  ooooh!

# 858
Здравейте, когато се представя на работодателя болничния издаден от болницата след раждането трябва ли да се попълват някакви документи при работодателя newsm78 Или мога просто да изпратя болничния както до сега

Попълва се с 3-тия болничен лист, издаден от педиатъра на детето ти. С врория не се представя нищо друго.
Благодаря Hug Обади ми се обаче счетоводителката и ми искаше акта за раждане на детето, а той ще стане готов чак към 15.08. И тогава да съм била дала и болничния newsm78

Аката за раждане / копие / се прилага чак с декларацията Приложение 2 за остатъка между 135 и 410 дни. По-добре си представи сега болничния лист, защото това е едва втория, нали следва и трети  Peace

# 859
здравейте, ще съм Ви благодарна, ако ми разясните няколко въпроса Simple Smile
след изтичане на майчинството ми на 24 юни, работодателят ми ме освободи от работа, по взаимно съгласие,новата работа която започнах , ще ме назначат на 1 - ви август, този юли месец , които ми остава дупка съм на борсата.Интересува ме , ако съм бременна , изплащането на обещетение кога ще започне?
12 месеца назад трудов или осигурителен стаж се изисква?

Изисква се 12 месеца осигурителен стаж изобщо през живота на лицето, а тези 12 месеца преди излизане в болничен за бременност и раждане влизат в базата за изчисляване на това обезщетение. Самоят болничен лист се издава 45 дни преди термин / 1-ви болничен лист /.

# 860
Мили мами, утре ми е последен ден на работа преди да изляза в болничен за раждане. В момента съм назначена на трудов договор със срок, който изтича през октомври. Какво се случва с майчинството след това?

След като при започване на първия болничен за бременност и раждане си на трудов договор, ще получаваш обезщетение до изтичане на 410 дни. Малко са си разправии, но се получават.
После няма да получаваш нищо. Може да помолиш някой познат да те назначи за 1 ден и да излезнеш в отпуск за отглеждане на дете до 2 год. Тогава отново ще получаваш майчинство - 240.
В общи линий това е главното.

Срочния трудов договор не става ли постоянен след изтичане на срока(ако не се прекрати)? Т.е. след октомври не трябва ли да се води вече на постоянен трудов договор и като й изтекат 410-те дни да може да си пусне отпуск без проблем?

За да премине от срочен на безсрочен един трудов договор трябва реално лицето да работи 7 дни, без работодателят да предприеме ступки за прекратяване на договора. Като лицето е в отпуск това преминаване автоматично в безсрочен няма как да стане. Може работодателя ти да продължи срока на договора, да го преобразува в безсрочен или да го прекрати с изтичането му.

# 861
Здравейте,пак имам въпросче.Както вече казах бременна съм 1 месец с второ детенце.2-те години по майчинство за първото дете ми изтичат януари 2010,а терминът ми е март месец 2010.Взимам минималното месечно обезщетение за майчинство(240 лв),толкова ми плащаше и работодателят преди да изляза по майчинство.Въпросът ми е,дали мога сега докато съм все още в майчинство да се осигурявам на по висока месечна заплата,например 1000лв,а всъщност да продължавам да си получавам минималната и долу горе по колко осигуровки трябва да се внасят за 1000 лв.По мои изчисления излезе около 330 лв,за да получавам около 603лв.
А,имам и още едно въпросче... Blush ....знам,че трябва да съм осигурявана 12 месеца назад,за да получа майчинство...последните 3 месеца съм осигурявана на 240 лв,искам примерно следващите9 месеца да внасям по-висока сума ,за да мога да изравня вноските долу горе към 330 лв да се падат на всеки месец за 12 месеца.Може ли така?
Благодаря ви много!Надявам се да става ясно какво съм се опитала да кажа Simple Smile...поне мъничко Simple Smile

За да се осигуряваш на по-висока сума трябва да сключиш договор с друг работодател, а при първия може да си в отпуск за гледане на дете и да получаваш обезщетение в пълен размер.

На първа страница на темата има калкулатор на осигуровките, но ето и аз ще сметна:

Заплата и осигуровки
Категория труд: трета категория
Години стаж: 0
Роден: след 1960г.
Година: 2009

1 Основна заплата  1000.00 лева
2 Чиста сума за получаване  783.00 лева
3 Доплащане за стаж  0.00 лева
4 Брутна сума  1000.00 лева
5 Осигурителен доход   1000.00 лева

Вноски от работодателя:
6 за фонд "Пенсии" 7.20 % 72.00 лева
7 за фонд "Общо заболяване и майчинство" 2.10 % 21.00 лева
8 за фонд "Безработица" 0.60 % 6.00 лева
9 за фонд "Допълнително задължитено пенсионно осигуряване" в УПФ 2.80 % 28.00 лева
10 за фонд "Допълнително задължитено пенсионно осигуряване" в ППФ 0.00 % 0.00 лева
11 за фонд "Гарантиране на възнагражденията на работниците и служителите" 0.10 % 1.00 лева
12 за фонд "Трудова злополука и професионална болест" 0.40 % 4.00 лева
13 за фонд "Здравно осигуряване" 4.80 % 48.00 лева
14 Общо осигурителни вноски от работодателя 18.00 % 180.00 лева

Удръжки от служителя:
15 за фонд "Пенсии" 5.80 % 58.00 лева
16 за фонд "Общо заболяване и майчинство" 1.40 % 14.00 лева
17 за фонд "Безработица" 0.40 % 4.00 лева
18 за фонд "Допълнително задължитено пенсионно осигуряване" в УПФ 2.20 % 22.00 лева
19 за фонд "Здравно осигуряване" 3.20 % 32.00 лева
20 Данък общ доход 10.00 % 87.00 лева
21 Общо вноски от служителя   217.00 лева

Общо вноски от служител и работодател : 397.00 лева

Явно излиза по-висока сума от 330 лева да се внася  Thinking

# 862
Писах преди няколко странички и се чудех дали не сте видяли въпроса ми или просто нямате идеи. Затова се опитвам отново да го поставя. Извинявам се, ако досаждам с това.
Имам пред себе си следния казус: В момента съм по майчинство (бебето ми е на 5 месеца) и след навършване на 1г. на детето ще трябва да се върна на работа (не мога да си позволя да взимам само 240 лв. майчинство през втората година на детето). Преди да изляза по майчинство работех на два трудови договора по външно съвместителство. След като навърши 1г. дъщеря ми искам да се върна първоначално само на едната си работа (по основния си трудов договор), тъй като и двете работи накуп с малко дете ще ми дойдат в повече (не искам още да да я пращам на ясла). Чудя се какви са обаче опциите ми за втория трудов договор - предполагам, че трябва да изляза в неплатен отпуск, но тогава и мястото ми няма да се пази, предполагам? Имам ли други възможности? Благодаря ви много за идеите предварително!

Неплатеният отпуск се разрешава от работодателя - трябва да поговориш с него. Ако ти разреши такъв, то не виждам причина да не ти се пази работното място. Друго не ми идва на ум.

# 863
  • Burgas
Искам да попитам в момента ме осигуряват на 700лв както и предходните месеци,колко майчинство ще получавам през първата година 630лв ли?Благодаря предварително.

# 864
Искам да попитам в момента ме осигуряват на 700лв както и предходните месеци,колко майчинство ще получавам през първата година 630лв ли?Благодаря предварително.

На първа страница е обяснено как се смята обезщетението точно. Но принципно ще получаваш горе-долу колкото ти е чистата заплата, като сумата варира според броя на работните дни в месеца.

# 865
Eдин въпрос, че възникна спорче ? Закона те защитава от съкращение и уволнение от:
- момента, в който разбереш, че си бременна и това е доказано
- момента, в който регистрирате бременността
- момента, в който уведомиш работодателя
или компилация от някое от тези трите

# 866
Eдин въпрос, че възникна спорче ? Закона те защитава от съкращение и уволнение от:
- момента, в който разбереш, че си бременна и това е доказано
- момента, в който регистрирате бременността
- момента, в който уведомиш работодателя
или компилация от някое от тези трите

От момента, в който уведомиш работодателя и то писмено, с документ от гинеколог.

# 867
а какъв документ издава гинеколога?

# 868
Здравейте,пак имам въпросче.Както вече казах бременна съм 1 месец с второ детенце.2-те години по майчинство за първото дете ми изтичат януари 2010,а терминът ми е март месец 2010.Взимам минималното месечно обезщетение за майчинство(240 лв),толкова ми плащаше и работодателят преди да изляза по майчинство.Въпросът ми е,дали мога сега докато съм все още в майчинство да се осигурявам на по висока месечна заплата,например 1000лв,а всъщност да продължавам да си получавам минималната и долу горе по колко осигуровки трябва да се внасят за 1000 лв.По мои изчисления излезе около 330 лв,за да получавам около 603лв.
А,имам и още едно въпросче... Blush ....знам,че трябва да съм осигурявана 12 месеца назад,за да получа майчинство...последните 3 месеца съм осигурявана на 240 лв,искам примерно следващите9 месеца да внасям по-висока сума ,за да мога да изравня вноските долу горе към 330 лв да се падат на всеки месец за 12 месеца.Може ли така?
Благодаря ви много!Надявам се да става ясно какво съм се опитала да кажа Simple Smile...поне мъничко Simple Smile

За да се осигуряваш на по-висока сума трябва да сключиш договор с друг работодател, а при първия може да си в отпуск за гледане на дете и да получаваш обезщетение в пълен размер.

На първа страница на темата има калкулатор на осигуровките, но ето и аз ще сметна:

Заплата и осигуровки
Категория труд: трета категория
Години стаж: 0
Роден: след 1960г.
Година: 2009

1 Основна заплата  1000.00 лева
2 Чиста сума за получаване  783.00 лева
3 Доплащане за стаж  0.00 лева
4 Брутна сума  1000.00 лева
5 Осигурителен доход   1000.00 лева

Вноски от работодателя:
6 за фонд "Пенсии" 7.20 % 72.00 лева
7 за фонд "Общо заболяване и майчинство" 2.10 % 21.00 лева
8 за фонд "Безработица" 0.60 % 6.00 лева
9 за фонд "Допълнително задължитено пенсионно осигуряване" в УПФ 2.80 % 28.00 лева
10 за фонд "Допълнително задължитено пенсионно осигуряване" в ППФ 0.00 % 0.00 лева
11 за фонд "Гарантиране на възнагражденията на работниците и служителите" 0.10 % 1.00 лева
12 за фонд "Трудова злополука и професионална болест" 0.40 % 4.00 лева
13 за фонд "Здравно осигуряване" 4.80 % 48.00 лева
14 Общо осигурителни вноски от работодателя 18.00 % 180.00 лева

Удръжки от служителя:
15 за фонд "Пенсии" 5.80 % 58.00 лева
16 за фонд "Общо заболяване и майчинство" 1.40 % 14.00 лева
17 за фонд "Безработица" 0.40 % 4.00 лева
18 за фонд "Допълнително задължитено пенсионно осигуряване" в УПФ 2.20 % 22.00 лева
19 за фонд "Здравно осигуряване" 3.20 % 32.00 лева
20 Данък общ доход 10.00 % 87.00 лева
21 Общо вноски от служителя   217.00 лева

Общо вноски от служител и работодател : 397.00 лева

Явно излиза по-висока сума от 330 лева да се внася  Thinking

Благодаря за бързият и точен отговор,но аз не можах да разбера една част от обяснението  Embarassed  По-точно тази част за другият работодател,имаш предвид ,че трябва да напусна работа при първия и да сключа нов договор с друг работодател или мога да да ги съчетая паралелно?Извинявай,че толкова много питам,но наистина съм доста объркана Sad
Благодаря предварително ПАК   bouquet

# 869
noksima написах, че може при първия работодател да си в майчинство / да си отпуск за гледане на детето и да получаваш обезщетение /, а при втори такъв да работиш или поне да се "водиш" и да ти се внасят осигуровки.

Общи условия

Активация на акаунт