Майчинството - счетоводно - 20

• 44 819
  • 1 035
  •   1
Отговори
# 840
  • В полите на Пирин планина
здравейте,получих писмо в което пише че няма да ми бъде отпуснато обезщетение за болничен за бременност,защото нямам 12 месеца стаж,осигурявам се от 16.12.2008,има ли значение това че до 2008 съм била ученичка ако реша да обжалвам и въобще има ли смисъл да обжалвам

За да получаваш обезщетение трябва да имаш поне 12 месеца осигурителен стаж. Няма какво да обжалваш - това е нормативна уредба - КСО. Като набереш тези 12 месеца / т.е. след около 5.5 месеца / ще започнеш да получаваш обезщетение от НОИ до 410 дни.

# 841
здравейте,получих писмо в което пише че няма да ми бъде отпуснато обезщетение за болничен за бременност,защото нямам 12 месеца стаж,осигурявам се от 16.12.2008,има ли значение това че до 2008 съм била ученичка ако реша да обжалвам и въобще има ли смисъл да обжалвам

За да получаваш обезщетение трябва да имаш поне 12 месеца осигурителен стаж. Няма какво да обжалваш - това е нормативна уредба - КСО. Като набереш тези 12 месеца / т.е. след около 5.5 месеца / ще започнеш да получаваш обезщетение от НОИ до 410 дни.
Значи след 5 месеца ще започна да си взимам в продължение на 1 година 90% от заплатата и след това още година минималната

# 842
Здравейте!
На 06 август предстои да ми бъде издаден 45-дневният болничен, но до 23 август гинекологът ми ще е в отпуск...Проблем ли ще бъде това,  ако го занеса с толкова голямо закъснение на работодателя си? Има ли някакви срокове този болничен да се представи в НОИ?
Предварително ви благодаря! Hug

Болничният лист ще се представи в НОИ в 2-дневен срок от изплащането на заплатите за м. 08.2009 година. Но ми е интерсно дали гинекологът може да го издаде с такова закъснение  newsm78
Благодаря за светкавичния отговор!!! Hug
Ами, предполагам, че им е практика, защото ми казаха, че тогава ще ми го издадат...

# 843

Значи след 5 месеца ще започна да си взимам в продължение на 1 година 90% от заплатата и след това още година минималната

Да  Peace

# 844
Здравейте,мили мами  Hug
Иска да питам нещичко Simple Smile
Имам едно детенце на 1 и 7 месеца и съм бременна в първи месец с второто.Преди раждането на първото ми детенце имам стаж само 6 месеца и искам да попитам дали тази 1 и 7 месеца,през която съм била по майчинство ми се води като стаж.Нали сега като смениха закона в началото на 2009 г. ми трябват минимум 12 работени месеца,за да имам право на обезщетение по майчинство.
Надявам се някой да може да ми помогне Simple Smile
Благодаря ви предварително!  smile3525

# 845
  • София-България, Израел - където си поискам
Здравейте!
Днес ми казаха нещо, което доста ме озадачи:
Преди да изтече едногодишното майчинство можело да се подаде някакво заявление в НОИ, за да върнели надвзето ДДС на майките  Shocked Някой от счетоводителите тук да е наясно с това? Защото се оказва, че доста счетоводители не знаели за такова нещо... След телефонно обаждане на моя позната в НОИ въпросната служителка макар и доста намусено и неохотно казала, че има такова нещо, но като разбрала че детето е на 1год. и 1 месец обяснила на майката, че е късно вече.

Няма такова нещо. Системата на ДДС няма никаква връзка с майки в майчинство или не. Тя касае само регистрирани по ЗДДС лица в болшинството от случаите. Тук има някакво объркване.

За мен също няма логика, защото ДДС-то е нещо съвсем различно. Попитах дали не иде реч за някакви надвзети данъци, които се връщали до годинката на детето!? newsm78 Но пък и тук няма логика, защото откак сме на плосък данък нали вече не правят годишно данъчно приключване!?!?? /говоря за държавния сектор/ Ще разуча, ще си изясня и ще пиша!
и аз си помислих това,че може да е ДОД , предишните години се правеше семейното подоходно облагане и раждането на детето би променило нещата. Сега с плоския данък  това не важи.

# 846
Здравейте,мили мами  Hug
Имам едно детенце на 1 и 7 месеца и съм бременна в първи месец с второто.Преди раждането на първото ми детенце имам стаж само 6 месеца и искам да попитам дали тази 1 и 7 месеца,през която съм била по майчинство ми се води като стаж.Нали сега като смениха закона в началото на 2009 г. ми трябват минимум 12 работени месеца,за да имам право на обезщетение по майчинство.

Да, води се. Ще получаваш обезщетение за 2-рото дете.

# 847
  • Варна
Ако сега работиш имаш право на 1/2 от обезщетението за гледане на 2-рото ти дете. Можеш и да го прехвърлиш на таткто, ако той е осигурено лице, вкл. и за общо заболяване и майчинство към момента на прехвърлянето. Това означава той да ползва отпуск за гледане на дете.
За обезщетението за 3-тото дете ще се вземат предходни 12 месеца, вкл. и такива, в които си била в отпуск за гледане на 2-рото дете, т.е. за база ще вземе 240 лева.
Благодаря  Simple Smile

# 848
Мили мами, утре ми е последен ден на работа преди да изляза в болничен за раждане. В момента съм назначена на трудов договор със срок, който изтича през октомври. Какво се случва с майчинството след това?

# 849

Не би ли трябвало след 5 месеца да се взима 90% от заплатата за остатъка от времето до изтичане на 410 дни? Т.е. 90% се взимат 13 месеца (приблизително). 5 месеца не се получава нищо, а след това 8 месеца се взимат 90% и после се минава на 240 лева.

# 850
Мили мами, утре ми е последен ден на работа преди да изляза в болничен за раждане. В момента съм назначена на трудов договор със срок, който изтича през октомври. Какво се случва с майчинството след това?

След като при започване на първия болничен за бременност и раждане си на трудов договор, ще получаваш обезщетение до изтичане на 410 дни. Малко са си разправии, но се получават.
После няма да получаваш нищо. Може да помолиш някой познат да те назначи за 1 ден и да излезнеш в отпуск за отглеждане на дете до 2 год. Тогава отново ще получаваш майчинство - 240.
В общи линий това е главното.

Последна редакция: чт, 30 юли 2009, 23:29 от Stryper

# 851
Здравейте,мили мами  Hug

Да, води се. Ще получаваш обезщетение за 2-рото дете.

Благодаря много Simple Smile

# 852
Здравейте,пак имам въпросче.Както вече казах бременна съм 1 месец с второ детенце.2-те години по майчинство за първото дете ми изтичат януари 2010,а терминът ми е март месец 2010.Взимам минималното месечно обезщетение за майчинство(240 лв),толкова ми плащаше и работодателят преди да изляза по майчинство.Въпросът ми е,дали мога сега докато съм все още в майчинство да се осигурявам на по висока месечна заплата,например 1000лв,а всъщност да продължавам да си получавам минималната и долу горе по колко осигуровки трябва да се внасят за 1000 лв.По мои изчисления излезе около 330 лв,за да получавам около 603лв.
А,имам и още едно въпросче... Blush ....знам,че трябва да съм осигурявана 12 месеца назад,за да получа майчинство...последните 3 месеца съм осигурявана на 240 лв,искам примерно следващите9 месеца да внасям по-висока сума ,за да мога да изравня вноските долу горе към 330 лв да се падат на всеки месец за 12 месеца.Може ли така?
Благодаря ви много!Надявам се да става ясно какво съм се опитала да кажа Simple Smile...поне мъничко Simple Smile

Последна редакция: пт, 31 юли 2009, 13:09 от noksima

# 853

След като при започване на първия болничен за бременност и раждане си на трудов договор, ще получаваш обезщетение до изтичане на 410 дни. Малко са си разправии, но се получават.
После няма да получаваш нищо. Може да помолиш някой познат да те назначи за 1 ден и да излезнеш в отпуск за отглеждане на дете до 2 год. Тогава отново ще получаваш майчинство - 240.
В общи линий това е главното.

Срочния трудов договор не става ли постоянен след изтичане на срока(ако не се прекрати)? Т.е. след октомври не трябва ли да се води вече на постоянен трудов договор и като й изтекат 410-те дни да може да си пусне отпуск без проблем?

# 854
Писах преди няколко странички и се чудех дали не сте видяли въпроса ми или просто нямате идеи. Затова се опитвам отново да го поставя. Извинявам се, ако досаждам с това.
Имам пред себе си следния казус: В момента съм по майчинство (бебето ми е на 5 месеца) и след навършване на 1г. на детето ще трябва да се върна на работа (не мога да си позволя да взимам само 240 лв. майчинство през втората година на детето). Преди да изляза по майчинство работех на два трудови договора по външно съвместителство. След като навърши 1г. дъщеря ми искам да се върна първоначално само на едната си работа (по основния си трудов договор), тъй като и двете работи накуп с малко дете ще ми дойдат в повече (не искам още да да я пращам на ясла). Чудя се какви са обаче опциите ми за втория трудов договор - предполагам, че трябва да изляза в неплатен отпуск, но тогава и мястото ми няма да се пази, предполагам? Имам ли други възможности? Благодаря ви много за идеите предварително!

Общи условия

Активация на акаунт