Майчинството - счетоводно - 20

• 44 803
  • 1 035
  •   1
Отговори
# 825
здравейте всички който ни помагате с бюрокращината  bouquet,имам един въпрос на който не мога да си отговоря;
В сайта на НОИ където си проверявам болничните ми излизат само тези, които са ми изплатени  вече, и не ми е ясно дали счетоводителката ми е представила другите болнични,а излиза информация само за изплатените,в смисъл ако са представени в нои и се обработват,а не са  изплатени още ще ми излезе ли такава информация или информацията е само за изплатените болнични?
Другият ми въпрос е ,ако излиза информация за неизплатени болнични ще има ли информация кога ще бъдат изплатени?
Дано сте разбрали въпросите ми и благодаря предварително за отговорите

# 826
  • София-България, Израел - където си поискам
Здравейте,

Ако е възможно, моля някой по-вещ да ми потвърди дали правилно съм разбрала:

При прехвърлянето на отпуска за гледане на дете след навършване на 1 година на детето (до 2 год. възраст) от майката на бащата:
- Бащата трябва да е на трудов договор поне 1 ден преди прехвърлянето. За периода на отпуска, на бащата се води съответния трудов стаж.
- Ако бащата е самоосигуряващ се, отпускът не може да се прехвърли. В този случай, ако майката започне работа, тя получава 50% от сумата 240 лв.

Благодаря предварително.
да, правилно си разбрала Peace

Благодаря за експресния отговор!
само не съм сигурна дали  детето  не трябва да е тръгнало на ясла.

# 827
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!Някой знае ли дали има някакъв срок в който счетоводителките трябва да подадат декларациите, или когато на тях  дойде кефа?Питам защото докато ми подадат предната декларация до една година ,бях три месеца без майчинство,сега чакам да ми подадат последната до две години и вече два месеца нямам пари.Къде да си търся правата?И от горе на всичко ми искат пари за здравни осигуровки.Не съм на фиктивен договор,защо трябва аз да ги плащам?
не няма срокове, по-скоро е до съвестно изпълнение на служебните задължения.

Е, моля ви - как да няма срокове  Crazy

Има срок - всички документи за обезщетения се представят в НОИ в 2-дневен срок от изплащането на заплатите за съответния месец, а НОИ започва плащане в срок от 15 раб. дни от подаването. Тъй че е възможно изобщо да няма закъснение от страна на счетоводителя в случая. Много по-лесно е да попитате колегите кога са ви подадени докумнетите в НОИ, за да можете да изброите след колко дни ще получите обезщетението си  Peace

# 828
Здравейте,

Ако е възможно, моля някой по-вещ да ми потвърди дали правилно съм разбрала:

При прехвърлянето на отпуска за гледане на дете след навършване на 1 година на детето (до 2 год. възраст) от майката на бащата:
- Бащата трябва да е на трудов договор поне 1 ден преди прехвърлянето. За периода на отпуска, на бащата се води съответния трудов стаж.
- Ако бащата е самоосигуряващ се, отпускът не може да се прехвърли. В този случай, ако майката започне работа, тя получава 50% от сумата 240 лв.

Благодаря предварително.
да, правилно си разбрала Peace

Благодаря за експресния отговор!
само не съм сигурна дали  детето  не трябва да е тръгнало на ясла.

Как така на ясла  Stop Тогава майката няма право на отпуск за гледането му и няма какво да прехвърля.  Naughty

Ако самоосигуряващото се лице е осигурено за фонд ОЗМ може също да му бъде прехвърлен отпускът за гледане на дете. Другото по-горе е вярно, което си изброила,Malena Malena

# 829
здравейте всички който ни помагате с бюрокращината  bouquet,имам един въпрос на който не мога да си отговоря;
В сайта на НОИ където си проверявам болничните ми излизат само тези, които са ми изплатени  вече, и не ми е ясно дали счетоводителката ми е представила другите болнични,а излиза информация само за изплатените,в смисъл ако са представени в нои и се обработват,а не са  изплатени още ще ми излезе ли такава информация или информацията е само за изплатените болнични?
Другият ми въпрос е ,ако излиза информация за неизплатени болнични ще има ли информация кога ще бъдат изплатени?
Дано сте разбрали въпросите ми и благодаря предварително за отговорите

Ако болничният лист е представен в НОИ излиза на справката в този линк:
https://benefits.nssi.bg/detailedegn/ReportBolnForEGN1.asp
Тук можеш да проследиш статуса на б. лист - дали се обработва или по него е започнало плаща, или е изплатен  Peace

В справката : https://benefits.nssi.bg/EGN/ се виждат наредените за плащане само и изплатените.

# 830
Здравейте!
Днес ми казаха нещо, което доста ме озадачи:
Преди да изтече едногодишното майчинство можело да се подаде някакво заявление в НОИ, за да върнели надвзето ДДС на майките  Shocked Някой от счетоводителите тук да е наясно с това? Защото се оказва, че доста счетоводители не знаели за такова нещо... След телефонно обаждане на моя позната в НОИ въпросната служителка макар и доста намусено и неохотно казала, че има такова нещо, но като разбрала че детето е на 1год. и 1 месец обяснила на майката, че е късно вече.

Няма такова нещо. Системата на ДДС няма никаква връзка с майки в майчинство или не. Тя касае само регистрирани по ЗДДС лица в болшинството от случаите. Тук има някакво объркване.

# 831
Прекратих си майчинството за гледане на дете до 2 години, от 01.07.2009г.
Подадох декларация в НОЙ, и започнах да се самоосигурявам на максимума
като управител на ЕООД, за да не се лишавам съвсем от сносно майчинство за
следващото бебе. Та въпросите ми са следните:
- За новото майчинство ще се вземе предвид 12 месеца назад стаж и майчинство ли?
- Мога ли след като го прекратих майчинството за по-голямото дете да го прехвърля на татакото и при какви условия?

Ако сега работиш имаш право на 1/2 от обезщетението за гледане на 2-рото ти дете. Можеш и да го прехвърлиш на таткто, ако той е осигурено лице, вкл. и за общо заболяване и майчинство към момента на прехвърлянето. Това означава той да ползва отпуск за гледане на дете.
За обезщетението за 3-тото дете ще се вземат предходни 12 месеца, вкл. и такива, в които си била в отпуск за гледане на 2-рото дете, т.е. за база ще вземе 240 лева.

# 832
  • София
Здравейте!
Днес ми казаха нещо, което доста ме озадачи:
Преди да изтече едногодишното майчинство можело да се подаде някакво заявление в НОИ, за да върнели надвзето ДДС на майките  Shocked Някой от счетоводителите тук да е наясно с това? Защото се оказва, че доста счетоводители не знаели за такова нещо... След телефонно обаждане на моя позната в НОИ въпросната служителка макар и доста намусено и неохотно казала, че има такова нещо, но като разбрала че детето е на 1год. и 1 месец обяснила на майката, че е късно вече.

Няма такова нещо. Системата на ДДС няма никаква връзка с майки в майчинство или не. Тя касае само регистрирани по ЗДДС лица в болшинството от случаите. Тук има някакво объркване.

За мен също няма логика, защото ДДС-то е нещо съвсем различно. Попитах дали не иде реч за някакви надвзети данъци, които се връщали до годинката на детето!? newsm78 Но пък и тук няма логика, защото откак сме на плосък данък нали вече не правят годишно данъчно приключване!?!?? /говоря за държавния сектор/ Ще разуча, ще си изясня и ще пиша!

# 833
Здравейте, момичета!
Имам следния въпрос за изчисляване на майчинството: аз съм с прекъснати осигуровки за около 2 години, сега съм бременна и на ТД, но тези месеци няма да са ми достатъчни. Предполагам, че ще се наложи да ми се вземе трудовия стаж и от 2006 година. Чудя се дали изчисляващите ще имат  предвид тогавашната минимална работна заплата или само сумата като такава, разпределена на отработените дни?
Предварително благодаря   bouquet

# 834
  • Пловдив
Здравейте, момичета!
Имам следния въпрос за изчисляване на майчинството: аз съм с прекъснати осигуровки за около 2 години, сега съм бременна и на ТД, но тези месеци няма да са ми достатъчни. Предполагам, че ще се наложи да ми се вземе трудовия стаж и от 2006 година. Чудя се дали изчисляващите ще имат  предвид тогавашната минимална работна заплата или само сумата като такава, разпределена на отработените дни?

в базата 12 м назад за месеците,в които не си работила ще се вземе мин раб заплата за страната,а не заплата от 2006 г

важното е да имаш 12 м стаж общо и към момента на издаване на 45 дневния болничен да работиш

# 835
Здравейте, момичета!

Ще се има предвид, че имаш набран 12-месечен стаж, независимо, че е с прекъсване. За болничният за бременност и раждане ще се взмат 12-те месеца преди този, в който е издаден и ако имаш такива без осигуряване се взема за база МРЗ за съответния месец.

# 836
здравейте,получих писмо в което пише че няма да ми бъде отпуснато обезщетение за болничен за бременност,защото нямам 12 месеца стаж,осигурявам се от 16.12.2008,има ли значение това че до 2008 съм била ученичка ако реша да обжалвам и въобще има ли смисъл да обжалвам

# 837
Здравейте!
На 06 август предстои да ми бъде издаден 45-дневният болничен, но до 23 август гинекологът ми ще е в отпуск...Проблем ли ще бъде това,  ако го занеса с толкова голямо закъснение на работодателя си? Има ли някакви срокове този болничен да се представи в НОИ?
Предварително ви благодаря! Hug

# 838
Здравейте!
На 06 август предстои да ми бъде издаден 45-дневният болничен, но до 23 август гинекологът ми ще е в отпуск...Проблем ли ще бъде това,  ако го занеса с толкова голямо закъснение на работодателя си? Има ли някакви срокове този болничен да се представи в НОИ?
предполагам че просто ще си получиш паричките по късно

# 839
Здравейте!

Болничният лист ще се представи в НОИ в 2-дневен срок от изплащането на заплатите за м. 08.2009 година. Но ми е интерсно дали гинекологът може да го издаде с такова закъснение  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт