Майчинството - счетоводно - 20

• 44 795
  • 1 035
  •   1
Отговори
# 810
Здравейте, имам следния въпрос относно 15-дневният опуск на таткото. Кога започва? От дата на изписване включително или от следващата дата?

# 811
Искам да попитам някой от София, който знае със сигурност - мога ли да си извадя ПИК от подразделението (или каквото там се води) на НОИ в Младост или трябва да е от централното на Стамболийски?
Може само от централата на Стамболийски и то лично трябва да се подаде молбата!
Благодаря!

# 812
  • София
Здравейте!
Днес ми казаха нещо, което доста ме озадачи:
Преди да изтече едногодишното майчинство можело да се подаде някакво заявление в НОИ, за да върнели надвзето ДДС на майките  Shocked Някой от счетоводителите тук да е наясно с това? Защото се оказва, че доста счетоводители не знаели за такова нещо... След телефонно обаждане на моя позната в НОИ въпросната служителка макар и доста намусено и неохотно казала, че има такова нещо, но като разбрала че детето е на 1год. и 1 месец обяснила на майката, че е късно вече.

# 813
Аз нещо не разбрах за какво ддс става въпрос.А кой го е взел това ддс за да се връща

# 814
  • София-Младост
Здравейте, имам следния въпрос относно 15-дневният опуск на таткото. Кога започва? От дата на изписване включително или от следващата дата?
От датата на изписване.

# 815
  • София-България, Израел - където си поискам
Аз искам да попитам още две неща:

1. Получавам заплата бруто + процент: 800+нещо си, получава се близо 1000 , това е от 6 месеца назад. Сега ако излезна в болнични как ще ми се плащат на 800лв или на цялата сума? Всичко ми минава през ТД.

2. Колежката ми е изрод и завижда че съм бременна, сега е решила да побърка шефа, а той мен.. пуска болничен в най натоварените дни - имаше един в понеделник 27., сега може ли да вземе друг  например от утре и да е за 7 дни? Мога ли да направя нещо, понеже съм сигурна, че са фалшиви тези болнични...?!

1. Ако върху цялата сума са внесени осигуровките -да, ще се включат за определяне на болничния.
2.може да вземе болничен, обикновено личните лекари за 5 работни дни издават без проблем. Нищо не можеш да направиш, освен да разговаряш с нея и шефа си.

# 816
Здравейте!Някой знае ли дали има някакъв срок в който счетоводителките трябва да подадат декларациите, или когато на тях  дойде кефа?Питам защото докато ми подадат предната декларация до една година ,бях три месеца без майчинство,сега чакам да ми подадат последната до две години и вече два месеца нямам пари.Къде да си търся правата?И от горе на всичко ми искат пари за здравни осигуровки.Не съм на фиктивен договор,защо трябва аз да ги плащам?

# 817
Здравейте, много полезна темичка за неориентирани майки като мен Embarassed Embarassed
Моят въпрос е: Имам платени осигуровки на 4 часа за 3 месеца и 17 дни от 2003 година.От 15 януари се осигурявам сама на 500лв във фирмата на брат ми. 45 дневния болничен преди термина трябва да ми бъде издаден на 30 Октомври.Само че до този период няма да имам навършени 12 месеца стаж.Как ще се процедира в този случай?От Нои ми казаха че мога да подам като навърша 12 месеца стаж.Като изляза в болничния няма ли да продължава да ми върви стажа?Много малко не ми достига. Моля ако можете помагайте!

# 818
  • Варна
Прекратих си майчинството за гледане на дете до 2 години, от 01.07.2009г.
Подадох декларация в НОЙ, и започнах да се самоосигурявам на максимума
като управител на ЕООД, за да не се лишавам съвсем от сносно майчинство за
следващото бебе. Та въпросите ми са следните:
- За новото майчинство ще се вземе предвид 12 месеца назад стаж и майчинство ли?
- Мога ли след като го прекратих майчинството за по-голямото дете да го прехвърля на татакото и при какви условия?

# 819
  • София
Здравейте,
имам следният въпрос?
След изтичането на болничните дадени от гинеколога и педиатъра,трабва ли да се подаде някаква декларация,че се продължава майчинството или не(имам в предвид болничните дадени за раждане и тези 40 дена от педиатъра)?
И ако е необходимо подаването на такава декларация кой я подава аз или счетоводителят ми и къде?
 Благодаря ви предварително за отговора  bouquet

# 820
  • Пловдив
Здравейте,
имам следният въпрос?
След изтичането на болничните дадени от гинеколога и педиатъра,трабва ли да се подаде някаква декларация,че се продължава майчинството или не(имам в предвид болничните дадени за раждане и тези 40 дена от педиатъра)?
И ако е необходимо подаването на такава декларация кой я подава аз или счетоводителят ми и къде?
 Благодаря ви предварително за отговора  bouquet

отговорих ти в другата тема

# 821
Здравейте,

Ако е възможно, моля някой по-вещ да ми потвърди дали правилно съм разбрала:

При прехвърлянето на отпуска за гледане на дете след навършване на 1 година на детето (до 2 год. възраст) от майката на бащата:
- Бащата трябва да е на трудов договор поне 1 ден преди прехвърлянето. За периода на отпуска, на бащата се води съответния трудов стаж.
- Ако бащата е самоосигуряващ се, отпускът не може да се прехвърли. В този случай, ако майката започне работа, тя получава 50% от сумата 240 лв.

Благодаря предварително.

# 822
Здравейте,

При прехвърлянето на отпуска за гледане на дете след навършване на 1 година на детето (до 2 год. възраст) от майката на бащата:
- Бащата трябва да е на трудов договор поне 1 ден преди прехвърлянето. За периода на отпуска, на бащата се води съответния трудов стаж.
- Ако бащата е самоосигуряващ се, отпускът не може да се прехвърли. В този случай, ако майката започне работа, тя получава 50% от сумата 240 лв.

Благодаря предварително.
да, правилно си разбрала Peace

# 823
Здравейте!Някой знае ли дали има някакъв срок в който счетоводителките трябва да подадат декларациите, или когато на тях  дойде кефа?Питам защото докато ми подадат предната декларация до една година ,бях три месеца без майчинство,сега чакам да ми подадат последната до две години и вече два месеца нямам пари.Къде да си търся правата?И от горе на всичко ми искат пари за здравни осигуровки.Не съм на фиктивен договор,защо трябва аз да ги плащам?
не няма срокове, по-скоро е до съвестно изпълнение на служебните задължения.

# 824
Здравейте,

Благодаря предварително.
да, правилно си разбрала Peace

Благодаря за експресния отговор!

Общи условия

Активация на акаунт