Майчинството - счетоводно - 20

• 44 760
  • 1 035
  •   1
Отговори
# 870
  • В полите на Пирин планина
а какъв документ издава гинеколога?

Няма конкретен вид и форма - в него просто пише, че си бреманна в еди-коя си г.с. и на коя дата ти е термина.

# 871
Lady Incadescent-този път разбрах Simple Smile Благодаря ти!  Hug

# 872
Здравейте,
Аз имам един въпрос за изчисляването на майчинството,който не можах да разбера от първа страница.Излязох за около 3 месеца и 1 седмица в болничен до началото на 45 дни преи термина - 13 Октомври.Доколкото разбирам ще се вземе за база периода 09.2009-10.2008 (12 месеца)
От първа страница пише ,че периода през ,който съм в болничен (3 месеца и 1 седмица) ще се изчислява на база осигурителене доход ,на който е изплатен болничния.За мен остават неясни следните въпроси :
1.Осигурителният доход е дохода ,на базата на който работодателя изплаща осигуровки преди лицето да влезе в болнични ли?
2.Как се пресмята нетната база  за тези 3 месеца ,в който съм в болничен.Взима се само осигурителният доход ли ,на който е изплатено обещетението или има друг метод за пресмятане?
Извинете ме за невежествтото ,но не съм в свои води и ще бъда благодарна да хвърлите малко светлина!
Поздрави.

# 873
Момичета пак имам нужда от вас миналия месец си занесох декларация 51 пр2 на счетоводителката до този момент още не е занесена в нои последния болничен изтече на 9.06 от 10.06 трябваше да подам декларация 51 и аз го направих има ли срок в който тя да се занесе в нои и дали е изтекал ако е така как да си търся правата дано да сте ме разбрали благодаря ви предварително

# 874
здравейте!!!Нямам никакви осигуровки а ще раждам в края на Октомври,някой може ли да ми помогне.Да ми каже какви са ми вариянтите.Благодаря newsm78 Praynig newsm78

# 875
  • Пловдив
здравейте!!!Нямам никакви осигуровки а ще раждам в края на Октомври,някой може ли да ми помогне.Да ми каже какви са ми вариянтите.Благодаря newsm78 Praynig newsm78

социални осигуровки нямаш т.е никога не си работила или нямаш здравни

ако досега не си работила изобщо,варианта ти е социално майчинство 100 лв на месец за една година.Но има изсикване за доход
също има помощ за бременност 150 лв пак с изискване за доход
има детски надбавки като се роди детето пак с изискване за доход
има еднократна помощ за раждане 250 лв,ако ти е първо дете-за нея няма изискване за доход т.е получаваш я на 100 процента

за всичко това може да получиш информация в районната социална служба

# 876
  • Майничка
Една питанка и от мен - при смяна на работодател по време на втората година, при положение, че майката се е върнала на работа след 410 дни и получава половината майчинство, изисква ли се подаване на обр.12 за промяна на обстоятелствата? Няма прекъсване в стажа.

# 877
Момичета пак имам нужда от вас миналия месец си занесох декларация 51 пр2 на счетоводителката до този момент още не е занесена в нои последния болничен изтече на 9.06 от 10.06 трябваше да подам декларация 51 и аз го направих има ли срок в който тя да се занесе в нои и дали е изтекал ако е така как да си търся правата дано да сте ме разбрали благодаря ви предварително

нищо не разбрах?!
сложи препинателни знаци, провери правописа  #Crazy
и каква е тази декларация 51?!

# 878
Здравейте,
Аз имам един въпрос за изчисляването на майчинството,който не можах да разбера от първа страница.Излязох за около 3 месеца и 1 седмица в болничен до началото на 45 дни преи термина - 13 Октомври.Доколкото разбирам ще се вземе за база периода 09.2009-10.2008 (12 месеца)
От първа страница пише ,че периода през ,който съм в болничен (3 месеца и 1 седмица) ще се изчислява на база осигурителене доход ,на който е изплатен болничния.За мен остават неясни следните въпроси :
1.Осигурителният доход е дохода ,на базата на който работодателя изплаща осигуровки преди лицето да влезе в болнични ли?
2.Как се пресмята нетната база  за тези 3 месеца ,в който съм в болничен.Взима се само осигурителният доход ли ,на който е изплатено обещетението или има друг метод за пресмятане?
Извинете ме за невежествтото ,но не съм в свои води и ще бъда благодарна да хвърлите малко светлина!
Поздрави.

1. Осигурителният доход е доходът, върху който се дължат осиг. вноски. Включва основната заплата, допълнителни тр. възнагр. (класове) и др.
(ако обаче заплатата е под мин. осиг. доход за длъжността, се взима предвид той)
2. За нетното когато целия месец си в болнични.
Нето базата -  доходът, от който е изчислено обезщетението.
Може да го видиш по ПИК в сайта на НОИ след плащането на заплатите за съответния месец.

Дано не съм те объркала повече.  #Crazy

# 879
noksima написах, че може при първия работодател да си в майчинство / да си отпуск за гледане на детето и да получаваш обезщетение /, а при втори такъв да работиш или поне да се "водиш" и да ти се внасят осигуровки.

Ох,вече ме е срам,че ви занимавам за пореден път със себе си  Embarassed ,но забравих да попитам нещо...ако започна работа при втори работодател(или поне се водя,4е работя там),50 или на 100% ще ми бъде обезщетението при първият ми работодател?

newsm78

# 880

нищо не разбрах?!
сложи препинателни знаци, провери правописа  #Crazy
и каква е тази декларация 51?!
Става на въпрос за декларацията която се подава за остатъка от 410 дни.

# 881
Благодаря Стики   bouquet,
Видях осигурителният доход в сайта на НОИ с ПИК
Поздрави!

# 882
  • Пловдив
noksima написах, че може при първия работодател да си в майчинство / да си отпуск за гледане на детето и да получаваш обезщетение /, а при втори такъв да работиш или поне да се "водиш" и да ти се внасят осигуровки.

Ох,вече ме е срам,че ви занимавам за пореден път със себе си  Embarassed ,но забравих да попитам нещо...ако започна работа при втори работодател(или поне се водя,4е работя там),50 или на 100% ще ми бъде обезщетението при първият ми работодател?

newsm78

100 процента ще ти е обезщетението от първия работодател т.е 240 лв за 2009 г

50 процента ще е ако се върнеш на работа при работодателя,от който си излезнала в майчинство

410 те са ти изтекли,нали?и сега ползваш отпуск за гледане на дете до 2 години

# 883
  • София
Здравейте!
Искам да попитам следното:
Снаха ми е бременна в 13 г.с.  и не работи....
Какъв е варианта да се осигури назад и да получава майчинство или няма такъв и може само здравните да си внесе до момента?

Благодаря ви предварително!   bouquet

# 884

newsm78

100 процента ще ти е обезщетението от първия работодател т.е 240 лв за 2009 г

50 процента ще е ако се върнеш на работа при работодателя,от който си излезнала в майчинство

410 те са ти изтекли,нали?и сега ползваш отпуск за гледане на дете до 2 години

Да сега ползвам отпуск за гледане на дете до 2 години.Аз си мислех,че ако по някаква причина започна работа преди изтичане на 2 те години ,през които ми се изплаща обезщетение,веднага ще ми намалят майчинството на 50%.Благодаря много за отговора Simple Smile   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт