Майчинството - счетоводно - 20

• 44 794
  • 1 035
  •   1
Отговори
# 915
Здравейте тъй като никой не ми отговори ще питам пак.Занесох декларация 51 на счетоводителката на 10.06(става на въпрос за остатъка до410 дни)до момента не я е предоставила в нои.Бих искала да попитам има ли срок за това и какъв е той?И ако е изтекъл как да си търся правата?Предварително благодаря.

# 916
  • Burgas
Имам един въпрос не е свързан само с майчинството ами е по общ ако може някой да ми отговори ще съм много благодарна.Инвалидите с намалена трудоспособност 50 и над 50% плащат ли плосък данък?

# 917
  • Майничка
Здравейте тъй като никой не ми отговори ще питам пак.Занесох декларация 51 на счетоводителката на 10.06(става на въпрос за остатъка до410 дни)до момента не я е предоставила в нои.Бих искала да попитам има ли срок за това и какъв е той?И ако е изтекъл как да си търся правата?Предварително благодаря.

Декларация 51 няма, става въпрос за заявление-декларация за изплащане на обезщетение по чл.51.
Ако датата, от която искате обезщетението, е в м.06, счетоводителката би следвало да подаде декларацията един ден след изплащане на заплатите за м.06, което, в най-честия случай, се случва в рамките на м.юли, но е напълно допустимо да бъде и в края на месеца. Най-добре първо проверете дали и кога са изплатени заплатите за юни в дружеството.

# 918
Момичета, имам нужда от компетентно мнение. Работя във фирма със седалище и управление в София и всички болнични досега съм ги изпращала в счетоводството в края на месеца . На 18-ти август излизам в 45-дневен болничен преди термин, но гинекологът ми ще е в отпуск и ще го получа на 31 август със задна дата. Въпросът ми е не изтървам ли някакъв срок за подаване на този болничен лист и къде всъщност трябва да се подаде- не се ли подава в социална служба по местоживеене ? Благодаря!

Не изтърваваш срок. Може да ги подадеш и след 2-3 месеца. Твоето обезщетение ще се забави.
Подаваш ги във фирмата, в която работиш. НОИ ги превежда по банкова сметка - няма значение, че си в Пловдив.

Ето какво намерих за това, къде се подават документите в НАРЕДБА
ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ И ИЗПЛАЩАНЕ НА ПАРИЧНИТЕ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ И ПОМОЩИ ОТ ДЪРЖАВНОТО ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ:

за клоновете и поделенията, вписани с 13-значен единен идентификационен код (ЕИК) – ТП на НОИ по седалище, съответно адрес, на управление.
Много благодаря за бързият отговор    bouquet

# 919

Декларация 51 няма, става въпрос за заявление-декларация за изплащане на обезщетение по чл.51.
Ако датата, от която искате обезщетението, е в м.06, счетоводителката би следвало да подаде декларацията един ден след изплащане на заплатите за м.06, което, в най-честия случай, се случва в рамките на м.юли, но е напълно допустимо да бъде и в края на месеца. Най-добре първо проверете дали и кога са изплатени заплатите за юни в дружеството.
Благодаря

# 920
  • В полите на Пирин планина
Имам един въпрос не е свързан само с майчинството ами е по общ ако може някой да ми отговори ще съм много благодарна.Инвалидите с намалена трудоспособност 50 и над 50% плащат ли плосък данък?

Не.

# 921
  • Burgas

Не.
Благодаря ти,но искам да питам сигурна ли си защото нашата счетоводителка каза,че трябва да се плаща,пак благодаря.

# 922

Не.
Благодаря ти,но искам да питам сигурна ли си защото нашата счетоводителка каза,че трябва да се плаща,пак благодаря.

Ето от ЗДДФЛ, за да убедиш счетоводителката  Sunglasses:

Глава четвърта.
ДАНЪЧНИ ОБЛЕКЧЕНИЯ

Данъчно облекчение за лица с намалена работоспособност

Чл. 18. (Изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) (1) Сумата от годишните данъчни основи по чл. 17 за лица с 50 и с над 50 на сто намалена работоспособност, определена с влязло в сила решение на компетентен орган, се намалява със 7920 лв., включително за годината на настъпване на неработоспособността и за годината на изтичане срока на валидност на решението.
(2) Месечната данъчна основа по чл. 42, ал. 2 за доходи от трудови правоотношения на лица с 50 и с над 50 на сто намалена работоспособност се намалява с 660 лв., включително за месеца на настъпване на неработоспособността и за месеца на изтичане срока на валидност на решението.

Представя се копие от ТЕЛК решението.

# 923
  • Burgas
Благодаря ти много  bouquet

# 924
Имам следния въпрос:Теоретично, каква би била сумата,която ще получавам, след като родя,ако предишните 12 месеца,преди раждането,  съм била осигурявана на:
1.  Дванадесет месеца на 290 лева, на 4 -часов работен ден
2. Шест месеца на 290 лева,на 4 часов работен ден и шест месеца на 390 лева, на 8 часов работен ден.
Интересува ме има ли разлика между двете суми и каква е тя?
Благодаря Ви предварително   bouquet

Всички суми, върху които са внасяни осигуровки се събират и се делят на броя на работните дни през тези последни 12 месеца. Виж първата страница как точно се изчислява.

След това ще ти изплащат 2/3 от обезщетението чрез фирмата, където си на 8 часа в момента, а 1/3 чрез другата фирма.  По-точно НОИ изплаща и двете суми, но ги разделя по този начин.

Първо се извинявам за индианските въпроси, но за щастие не съм специалист по всичко:
1. При 2 трудови договора въпросното съотношение абсолютно ли е, или има значение размера на осигурителния доход по единия и по втория договор?
2. Да кажем, че вторият договор на 4 часа се сключва няколко месеца (по-малко от 12) преди началото на първия болничен - по какъв начин това ще се отрази на обезщетението/

От всичко, което изчетох, 90% осигурителен, не повече от срено дневен нетен, плюс еди-какви си проценти от първи и втори работодател, вече съм окончателно объркана и се чудя дали изобщо ще ми остане нещо след като възстановя на работодателите всички разходи по 2-та договора..

Ако някой ме осветли ще съм благодарна Simple Smile

# 925
Моя първи трудов договор е на 8 часа за 640 лв втория не зная на колко часа е но е на 1360 в на мъжа ми фирмата. Как ще се смята съотношението в такъв случай?

# 926
Здравейте,може вече да сте говорили по тази тема ,но не мога да намеря нищо.Така че ако някой може да ми даде информация как е по закон. Та така детето ми е на почти на 7 месеца и аз искам да се върна на работа,ни като говорих с моя началник,въпреки че имахме уговорка,той не иска да ме върне на работа.Та въпроса ми е имали право и ли не.

# 927
Моя първи трудов договор е на 8 часа за 640 лв втория не зная на колко часа е но е на 1360 в на мъжа ми фирмата. Как ще се смята съотношението в такъв случай?

Това се отнася и за joannna   Peace

НОИ формира обща сума на обезщетението, на база всички осиг. доходи на лицето - до максималния осиг. доход. Формираното общо обезщетение се превежда на части според раб. време при работодателите.

Подробно е описано как се прави изчисляването на обезщетението в първия пост на темата.

# 928
  • София
според мен попитай тук или тук

моето лично мнение е че не може, но не знам подробности при теб как стоят нещата.

ето текста от кодекса на труда:
"Чл. 333. В случаите по чл. 328, ал. 1, точки 2, 3, 5 и 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6 работодателят може да уволни само с предварително разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен случай:
1. работничка или служителка, която е майка на дете до 3-годишна възраст;"
и цитирания чл. 328
"Чл. 328. (1) Работодателят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работника или служителя в сроковете по чл. 326, ал. 2 в следните случаи:
1. при закриване на предприятието;
2. при закриване на част от предприятието или съкращаване на щата;
3. при намаляване на обема на работата;
4. при спиране на работа за повече от 15 работни дни;
5. при липса на качества на работника или служителя за ефективно изпълнение на работата;
6. когато работникът или служителят не притежава необходимото образование или професионална квалификация за изпълняваната работа;
7. при отказ на работника или служителя да последва предприятието или неговото поделение, в което работи, когато то се премества в друго населено място или местност;
8. когато заеманата от работника или служителя длъжност трябва да бъде освободена за възстановяване на незаконно уволнен работник или служител, заемал преди това същата длъжност;
9. (отм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г.);
10.  при придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, а за професори, доценти, старши научни сътрудници I и II степен и доктори на науките - при навършване на 65-годишна възраст;
11. при промяна на изискванията за изпълнение на длъжността, ако работникът или служителят не отговаря на тях;
12. при обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор."

в темите които ти пуснах горе пишат майки които са или счетоводителки или юристки които се занимават с трудово право и са наясно Peace

# 929
Може ли да сключа граждански договор, докато съм в болничен по майчиствто, т.е. през 410-те дни? Примерно за свършване на определена работа...

Общи условия

Активация на акаунт