Майчинството - счетоводно - 20

• 44 760
  • 1 035
  •   1
Отговори
# 930
Здравейте!
Намирам се в следната ситуация: Работих на 2-ри трудов договор на 4 часа в продължение на 3 месеца и го прекратих. Сега ще излизам в болнични (седмица след прекратяването на договора) - не тези за 45 дни преди раждането.... и се чудя трябва ли да представя болничен и на втория работодател (предвид чл.42(2) от КСО) или само на този при когото продължавам да работя и в момента.

# 931
  • София, център
като говорих с моя началник,въпреки че имахме уговорка,той не иска да ме върне на работа

Какво значи, че не иска да те върне на работа.

Не иска да те върне на работа, докато си още по майчинство, или не иска по принцип да те върне на работа, след като ти изтече майчинството?

# 932
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!
Намирам се в следната ситуация: Работих на 2-ри трудов договор на 4 часа в продължение на 3 месеца и го прекратих. Сега ще излизам в болнични (седмица след прекратяването на договора) - не тези за 45 дни преди раждането.... и се чудя трябва ли да представя болничен и на втория работодател (предвид чл.42(2) от КСО) или само на този при когото продължавам да работя и в момента.

Според мен само на основния трябва  Thinking

# 933
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте!

Според мен само на основния трябва  Thinking

Трябва ви болничен лист само за договора който към датата на издаване на болничния е в сила

# 934
Моя първи трудов договор е на 8 часа за 640 лв втория не зная на колко часа е но е на 1360 в на мъжа ми фирмата. Как ще се смята съотношението в такъв случай?

Това се отнася и за joannna   Peace

НОИ формира обща сума на обезщетението, на база всички осиг. доходи на лицето - до максималния осиг. доход. Формираното общо обезщетение се превежда на части според раб. време при работодателите.

Подробно е описано как се прави изчисляването на обезщетението в първия пост на темата.

Lady Incandescent, сърдечно благодаря!
Бързо, кратко и ясно Simple Smile   bouquet

# 935
Здравейте момичета
Имам едно въпросче - в момента голямата ми дъщеря е на годинка и половина и майка ми я гледа.Прехвърлила съм и майчинството си.Аз съм в майчинство заради малката,която е на един месец.Майка ми почва работа от 01.09 и ще си взема каката.Въпроса ми е какви документи трябва да подадем аз и майка ми за да почна да получавам аз 120 лв. за каката а на майка ми да и спрат майчинството.
Дано съм обяснила правилно
Благоаря ви предварително   bouquet

Някой може ли да отговори и на моето въпросче  Rolling Eyes

Последна редакция: вт, 04 авг 2009, 14:55 от Мама Диди

# 936
noksima написах, че може при първия работодател да си в майчинство / да си отпуск за гледане на детето и да получаваш обезщетение /, а при втори такъв да работиш или поне да се "водиш" и да ти се внасят осигуровки.

Ох,вече ме е срам,че ви занимавам за пореден път със себе си  Embarassed ,но забравих да попитам нещо...ако започна работа при втори работодател(или поне се водя,4е работя там),50 или на 100% ще ми бъде обезщетението при първият ми работодател?

newsm78

100 процента ще ти е обезщетението от първия работодател т.е 240 лв за 2009 г

50 процента ще е ако се върнеш на работа при работодателя,от който си излязла в майчинство

410 те са ти изтекли,нали?и сега ползваш отпуск за гледане на дете до 2 години

Здравейте,преди няколко дена попитах тук във форума дали,ако започна фиктивно работа при друг работодател,при който да се осигурявам на по висока заплата,ще ми се прекъсне майчинството и ми отговориха,4е няма.Все още ще си получавам 100% обезщетение,но аз отидох при счетоводител и тя ми каза,че определено ще ми намалят на половина майчинството,ако започна работа пък било то и при друг работодател.Така ли е наистина...объркана съм много Sad

# 937
Момичета, имам едно 100 пъти предъвквано питане, но се притеснявам да не объркам нещо...
Значи става въпрос за служител на трудов договор, излиза по майчинство. Освен трудовия договор има няколко граждански договора, чийто доход ежегодно декларира по ЗДДФЛ.
Може ли да продължи да си бачка по гражданските договори (легално) и има ли опасност да си прецака обезщетението, което ще получава заради трудовия?
Предварително благодаря за отговорите   bouquet

# 938

Благодаря!

# 939
Здравейте и  smile3547
един въпрос и от мен надявам се че ще можете да ми помогнете...
на 21 07 изтече 1та година на маичинските ми, аз си работех вече от 6 месеца така че нищо не получавах освен заплатата си.
в края на миналия месец попълних декларацията за НОИ за да получавам 100те лв на месец.

от септември заминаваме със съпруга ми в чужбина. напускам работа.
Въпросите ми са:
- мога ли да да продължавам да получавам помощта за отглеждане до навършване на 3г на детето ми?
- ако ДА - тя в какъв размер би била при положение че не работя  - 100 или 200 лв, трябва ли да се самоосигурявам в БГ за да я получавам?
- ако си намеря работа в чужбина ще продължавам ли да я получавам ?

благодаря Ви предварително, момичета, за помощта !!!!

# 940

Неплатен отпуск по чл.167а по КТ – за гледане на дете до 8-годишна възраст.
Този отпуск е в размер на 6 месеца (освен в случаитв на ал.4). Може да се ползва наведнъж или на части до навършване на 8 години на детето, като работодателят трябва да е уведомен за желанието да ползвате този отпуск поне 10 дни предварително.
Признава се за трудов и осигурителен стаж. Съответно за него се полага и платен годишен отпуск.
Осигуровки – 8% от 130лв. за 2009г. – 10.40лв.

Моля,посочете ми къде точно пише,че неплатеният отпуск по чл.167 а по КТ за гледане на дете до 8 годишна възраст  се признава за трудов и осигурителен стаж.Благодаря предварително.

# 941
  • Варна
Здравейте,
Пак искам да се допита до вас...всеки път сте ми давали много компетентни отговори. Четох първата страничка, но все пак.. Confused

В момента съм в майчинство, но се оказа, че пак ще имаме бебе. За първото си дете се осигурявах напо-висока заплата 6 месеца преди да изляза в болничен, хвана ме новия закон и така 1 година вземах по-високо обезщетение. Искам да попитам:

1. На каква база ще ми се изчисляват болничните за второто дете? 6те месеце през които съм се осигурявала на висока заплата + 6 месеца на минимална ли?

2.Мога ли сега да си прекъсна отпуска за отгелжадане на дете и да си плащам осигуровки на по - висока заплата, за да вземам по- голямо обезщетение след раждането на второто дете? т.е. 5 месеца сега + 6те месеца на които  съм се осигурявала преди да родя първото си дете?

3. Ако мога да прекъсна отпуска, какво ще стане с обезщетението /240 лв/ , които вземам сега? Ще го спрат ли?

Благодаря ви предварително за отговора.

# 942
Здравейте и  smile3547
един въпрос и от мен надявам се че ще можете да ми помогнете...
на 21 07 изтече 1та година на маичинските ми, аз си работех вече от 6 месеца така че нищо не получавах освен заплатата си.
в края на миналия месец попълних декларацията за НОИ за да получавам 100те лв на месец.

от септември заминаваме със съпруга ми в чужбина. напускам работа.
Въпросите ми са:
- мога ли да да продължавам да получавам помощта за отглеждане до навършване на 3г на детето ми?
- ако ДА - тя в какъв размер би била при положение че не работя  - 100 или 200 лв, трябва ли да се самоосигурявам в БГ за да я получавам?
- ако си намеря работа в чужбина ще продължавам ли да я получавам ?

благодаря Ви предварително, момичета, за помощта !!!!

Вече няма отпуск и помощ за гледане на дете до 3 год. Отпуска е за гледане на дете до 2 год. Обезщетението зе него се получава само ако работите по трудов договор. Ако работите в чужбина и не се осигурявате в България не можете да получавате това обезщетение

# 943
Здравейте,момичета!Можете ли да ми кажете детските от къде се изплащат-от НОИ или от социалнител,Благодаря предварително и се извинявам ако вече е задаван този въпрос.

# 944
Здравейте,момичета!Можете ли да ми кажете детските от къде се изплащат-от НОИ или от социалнител,Благодаря предварително и се извинявам ако вече е задаван този въпрос.

От социалните по адресна регистрация

Общи условия

Активация на акаунт